Proběhne pravidelná zkouška sirén

ZprávyPražskýDEN.cz4. dubna 20181 minuta čtení

Dnes v poledne proběhne na území Prahy pravidelná zkouška provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění.

Ve 12 hodin se rozezní sirény, které budou vysílat zkušební nepřerušovaný tón po dobu 2 minut. Lidé budou před polednem na zkoušku upozorněni prostřednictvím elektronických „mluvících“ sirén.

Informace zazní v českém a anglickém jazyce.

Nepřehlédněte

Grévin v Praze končí. Muzeum voskových figurín prodělávalo • Pražská pobočka světové sítě muzeí voskových figurín Grévin k dnešnímu dni ukončila činnost. Na trhu českého zábavního průmyslu působil Grévin Praha od roku 2014. Za čtyři roky činnosti dosáhl výjimečného hodnocení návštěvníků a výborných známek na všech portálech (Tripadvisor, Slevomat, Facebook atp.). Navzdory meziročním nárůstům počtu návštěvníků i obratu nedosáhl tento ambiciózní projekt pro své vysoké provozní náklady vyrovnaného rozpočtu. „Ani kontinuálně zlepšující se výsledky loňského fiskálního roku, ani úsilí pražského týmu, který docílil mimo jiné i významného zvýšení povědomí o této značce, nedokázaly zabránit opětovné ztrátě. Z toho důvodu bylo rozhodnuto ukončit po čtyřech letech činnost Muzea Grévin Praha. Zakoupené vstupenky lze vrátit do konce března 2018 každý den v budově muzea, Celetná 15, Praha 1 od 10 do 17h,“ píše muzeum na svých webových sránkách. Pražské muzeum Grévin bylo otevřeno 1. května 2014. Ve třech patrech o celkové rozloze 3000 m² nabízelo návštěvníkům necelou stovku domácích, ale i světových osobností a celebrit, například prezidenta Václava Havla, atleta Emila Zátopka, Karla Gotta, Lucii Bílou, Helenu Vondráčkovou nebo spisovatele Karla Čapka.

Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel • Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

Kevin ze Sám doma se ztratil v Praze. Zachraňuje ho Jaromír Jágr i Trump • Kevin McCallister z kultovních vánočních filmů Sám doma se zase ztratil! Tentokrát omylem doletěl do zasněžené stověžaté Prahy.

Kevin McCallister prožívá vánoční dobrodružství v České republice.

Nová výstava na Vítkově přibližuje 130 let české turistiky • V Národním památníku na Vítkově je od pátku 31. května k vidění nová výstava s názvem Zdrávi došli!, která vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů. Ten slaví v letošním roce 130. výročí od prvního vydání Časopisu turista a výročí historicky první turisticky značené trasy. Výstava zároveň připomene, že v loňském roce tomu bylo 130 let od založení Klubu českých turistů.

Nástupiště ve stanici metra Muzeum A pro směr Depo Hostivař opět v provozu • Dopravní podnik hl. m. Prahy v úterý 12. prosince 2017 uvedl opět do provozu nástupiště ve stanici metra Muzeum A ve směru Depo Hostivař. Na nástupišti ve směru Nemocnice Motol začnou práce 3. ledna a potrvají necelých pět měsíců.

Stanice metra Muzeum.

Na Letné začíná největší demonstrace od pádu komunismu. Není nám jedno, co se tady děje, říkají lidé • Na Letenskou pláň v neděli zamířily desítky tisíc lidí z celého Česka. Demonstraci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli obavám o nezávislost justice. Požadavkem demonstrantů je, aby Marie Benešová skončila ve funkci ministryně spravedlnosti a zároveň aby Andrej Babiš kvůli svému údajnému střetu zájmů opustil křeslo předsedy vlády.

Noční uzavírka Brusnického a Dejvického tunelu kvůli pravidelné údržbě • Z důvodu pravidelné údržby a kontroly technologií tunelů bude probíhat úplná noční uzávěra Brusnického a Dejvického tunelu.

VIDEO: Okradl muže na invalidním vozíku a vyluxoval mu konto. Pořádně si toho zmetka prohlédněte • Případ lidského hyenismu řeší v těchto dnech policisté z Karlína. S žádostí o pomoc se na ně koncem ledna obrátil muž, který je upoután na invalidní vozík. Pravděpodobně během cesty městskou hromadnou dopravou ze Smíchova na Jarov mu někdo ukradl peněženku. Tu měl uloženou v tašce, která byla zavěšená přes madlo vozíku. Invalidní student, který při takových cestách musí využívat asistenta, na krádež přišel až na pokoji na kolejích. Zloděj mezitím několikrát zneužil jeho platební kartu, kterou měl spolu s doklady a hotovostí v odcizené peněžence. Policistům se podařilo zajistit kamerové záznamy podezřelého muže, který platební kartou platil. Jednou byl zachycen v obchodě s jiným mužem při nákupu elektropříslušenství. Podruhé se objevil s neznámou ženou ve večerce, kde si za cizí peníze obstarával banány, Pepsi colu a další občerstvení. [related-post id="5819"] Půjde do chládku Za krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozmění platebního prostředku hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi. Pomůžete lidskou hyenu dopadnout? Pokud muže nebo ženu na videu poznáváte, kontaktujte linku 158.

Topná sezóna začala. Kdo topí příliš málo, peníze neušetří • Podzim s sebou přináší snižování venkovních teplot a ruku v ruce s tím i zahájení topné sezóny. Tu upravuje vyhláška č.194/2007 Sb., která se týká bytových i nebytových prostor napojených na společný zdroj tepla. Vyhláška určuje topnou sezónu nejen obecně, tedy od 1. září do 31. května roku následujícího, ale současně definuje i dílčí podmínku průměrné denní teploty vzduchu. Aby dodavatel tepla zahájil vytápění, musí průměrná denní teplota vzduchu klesnout v dané lokalitě pod 13 °C a to ve dvou po sobě následujících dnech, přičemž se dále neočekává razantní oteplení. V těchto dnech proto mnoho domů začíná po vyprahlém létě opět topit. Topná sezóna však má svá úskalí a je třeba se na ně připravit.

Praha otevírá nábytkovou banku pro sociálně potřebné • Ve středu zahájila provoz pražská nábytková banka. Lidem v hmotné nouzi poskytne nábytek a základní vybavení domácnosti. Nevyužívaný nábytek mohou do banky darovat drobní dárci i firmy.

Tuberkulóza v Česku stále není vymýcena. Počty nakažených jsou vysoké • Vykašlávání krve, pocení, slabost, teplota, bolesti na hrudníku – to jsou některé z typických příznaků tuberkulózy, nemoci, kterou se nedaří i přes veškerou snahu zcela vymýtit. Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že v České republice trpí touto nemocí 259 mužů a 121 žen. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Brzy uplyne 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který nemoc způsobuje. Tento den (24. 3.) si lékaři po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

V Praze roste zájem lidí o třídění bioodpadu • Pražské služby v loňském kalendářním roce svezly rekordních osm tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu. Kompostejner neboli popelnici na bioodpad od Pražských služeb má už téměř dvanáct tisíc zákazníků. Separaci biologicky rozložitelného odpadu podporuje i pražský magistrát, který ve vybraných městských částech testuje projekt na svoz bioodpadu v bytových domech. Pražské služby umožňují celoroční nebo sezonní pronájem nádoby na bioodpad. Celoroční pronájem využívají domácnosti a provozovny, které mají zájem třídit biologicky rozložitelný odpad bez ohledu na roční období. „Alternativou k celoročnímu svozu biologicky rozložitelného odpadu je sezónní pronájem v délce osmi měsíců, a to od dubna do konce listopadu. Právě s příchodem jara zaznamenáváme zvýšený zájem o tuto formu služby. Obracejí se na nás zejména majitelé rodinných domů a zahrad,“ vysvětlujte tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Třídění bioodpadu má svá pravidla Za biologicky rozložitelný odpad vhodný pro výrobu kvalitního kompostu je považován odpad, který podléhá aerobnímu či anaerobnímu rozkladu. Nejčastěji se jedná o listí a posekanou trávu ze zahrad, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávovou sedlinu, zbytky pečiva nebo například zvadlé rostliny. „V domácnostech tento druh odpadu vzniká nejčastěji v kuchyních, nicméně bioodpad nelze zaměňovat za gastro odpad. Do našich nádob nepatří živočišné tuky a oleje, maso, masové omáčky, vývary, exkrementy masožravých zvířat, obalové materiály nebo uhynulá zvířata. Takto kontaminovaný odpad nelze zkompostovat,“ varuje mluvčí společnosti. Magistrát třídění bioodpadu podporuje Přestože objem svezeného bioodpadu od roku 2012 stoupá, analýza svozové společnosti odhalila značné rezervy Pražanů v třídění. „Zjistili jsme, že téměř pětinu pražského komunálního odpadu tvoří biologicky rozložitelný odpad, který by mohl být kompostován,“ shrnul závěry zpracované analýzy tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Třídění bioodpadu aktivně podporuje i pražský magistrát. Ten ve spolupráci s Pražskými službami testuje svoz bioodpadu z činžovních domů. „Třídění bioodpadu v bytových domech je cestou, jak snížit množství kompostovatelného odpadu v klasických popelnicích,“ dodal závěrem Mana. Službu sběru a svozu bioodpadu si zájemci mohou objednat elektronicky na www.psas.cz/bio a také na nejbližším zákaznickém centru společnosti Pražských služeb.

Řidič na Proseku nadýchal 4,5 promile. Naboural několik aut • Těžko uvěřitelných čtyři a půl promile nadýchal řidič na pražském Proseku. Navíc jízdou v opilosti poškodil několik zaparkovaných vozidel. Případ dále šetří dopravní policisté. Ve čtvrtek dopoledne přijali strážníci z Prahy 9 oznámení, že se na parkovišti v Litoměřické ulici pohybuje vozidlo, jehož řidič je zjevně opilý. Autohlídka vozidlo odpovídající popisu zahlédla, jak jede i ulicí Na Prosecké vyhlídce. Když hlídka přijela na místo, řidič zaparkoval tak, že vjel částečně na chodník a zůstal stát u lampy veřejného osvětlení. Silně opilý muž seděl za volantem a na pokyn strážníků nebyl schopen z automobilu ani vystoupit. Strážníci mu proto pomohli z vozidla ven. Na výzvu k předložení dokladů jen nesouvisle cosi mumlal. Provedenou dechovou zkouškou mu hlídka následně naměřila skoro 4,5 ‰. [related-post id="6530"] Protože bylo navíc zjištěno, že muž jízdou v opilosti poškodil několik zaparkovaných vozidel, strážníci na místo přivolali policisty z oddělení dopravních nehod. Ti si případ převzali k další prošetření. Opilý řidič nakonec skončil na protialkoholní záchytné stanici, kam ho převezla specializovaná autohlídka pražské městské policie.

I v Praze můžete na běžky! Běžkařský okruh na Vypichu otevírá již toto úterý • Přestože v metropoli momentálně neleží žádný sníh, můžete i tak vyrazit na běžky! V úterý se pro veřejnost opět otevře okruh s umělým sněhem na pražském Vypichu.

Zasněžovat se začíná, jakmile to dovolí přírodní podmínky.

2. 10. 1889: Přejetý kůň, následky ženské zvědavosti a sebevražda mladého muže • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Když manželství, tak pro všechny. Primátor Hřib podpořil iniciativu Jsme fér • Pražský primátor Zdeněk Hřib se stal prvním primátorem/starostou v České republice, který podpořil iniciativu „Jsme fér“. Ta bojuje za právo gay a lesbických párů vstupovat do manželství. Zástupci iniciativy primátorovi při této příležitosti ve středu udělili „Certifikát férovosti“.

České dráhy neposkytly informace o Radmile Kleslové. Tají snad něco? • Česká pirátská strana vyhrála další spor o informace. Soud dal za pravdu předsedovi pražských zastupitelů za Piráty Adamovi Zábranskému, který se bránil proti obstrukcím Českých drah. Ty mu totiž opakovaně odmítly poskytnout detailnější informace o smluvním vztahu s bývalou starostkou Prahy 10 Radmilou Kleslovou. Piráti si informace vyžádali poté, co vyšlo najevo, že Radmila Kleslová má uzavřené smlouvy na právní poradenství a konzultace s několika státními firmami. Tato bývalá funkcionářka ČSSD a následně pravá ruka Andreje Babiše v Praze si spolu s dalšími funkcemi, které zastávala, vydělávala několik stovek tisíc korun měsíčně, aniž by bylo zřejmé, co za ty peníze dělá. „Chtěl jsem si ověřit, že kumulátorka funkcí Radmila Kleslová reálně ve státních firmách za ty nemalé peníze odváděla nějakou práci. Proto jsem si od každé z nich vyžádal informace o smluvních vztazích. České dráhy mi informace poskytnout odmítly, proto jsem byl donucen je zažalovat,“ vysvětluje Adam Zábranský, který ve stejné věci zažaloval ještě státní firmu ČEPRO. České dráhy proti Pirátům využily známou obstrukční taktiku, tzv. „administrativní ping-pong“. Ta spočívá v neustálém vydávání odmítavých rozhodnutí a následném rušení těchto rozhodnutí nadřízeným orgánem, takže proces se zacyklí donekonečna. Řešení této chyby v zákoně přinesla až soudní judikatura. České dráhy nyní musejí o žádosti znovu rozhodnout, protože nebyly schopny dostatečně odůvodnit odmítavé rozhodnutí. Jejich nesmyslné obstrukce podle Pirátů jen v tomto případě daňové poplatníky stály desítky tisíc korun na nákladech řízení a práci soudců a právníků Českých drah.

Korso Krymská letos nebude. Důvod už asi nikoho v Praze nepřekvapí • Již tradiční a oblíbený pouliční festival Korso Krymská se letos konat nebude. Praha totiž v Krymské chystá rekonstrukci vodovodního potrubí. Práce začnou na konci dubna a skončit by měly v polovině září. Stalo se již tradicí, že Krymská ulice jeden den v roce ožívá koncerty, divadly, worshopy a stánky s jídlem a knihami. Letos v květnu měl proběhnout již šestý ročník. Na ten ale všichni příznivci festivalu mohou zapomenout. Pořadatelé oznámili, že se konat nebude. „Krásný den všem, jež projevujete zájem o letošní Korso Krymská, je mou nemilou povinností Vás informovat o tom, že Korso 2018 se uskutečňovat nebude. Město letos chystá rozsáhlou rekonstrukci vodovodního potrubí a ulice bude od konce dubna neprůjezdná. Práce jsou plánovány až do půlky září a není jasné, zda se termín finalizace dodrží nebo protáhne. Město nás bude v průběhu rekonstrukce informovat. Bohužel se na rekonstrukci potrubí bude vázat i kompletní rekonstrukce komunikace, která se zahájí buď ještě letos na podzim nebo na jaře příštího roku. Zda bude možné uskutečnit Korso příští rok Vás budeme informovat na začátku příštího roku,“ napsala na Facebooku za pořadatele Nika Slavíková. První ročník festivalu Korso Krymská se uskutečnil v květnu 2013. Akce si mezi Pražany získala velkou oblibu. Každoročně ji navštěvují tisíce lidí.

Korso Krymská se letos neuskuteční.

5. 9. 1889: Výlet hasičů skončil krvavou bitvou. Mezi raněnými jsou i děti • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky • Rada hl. m. Prahy odsouhlasila vybudování nového sociálního zázemí na Petříně, které bude prioritně určeno pro návštěvníky a technické pracovníky petřínských zahrad. Nové zázemí nahradí nevzhledné provizorní toalety. Nový objekt je navržen tak, aby přirozeně splynul s okolním prostředím ohradní zdi na okraji Velké Strahovské zahrady. Nárůst turistického ruchu v zahradách město vylučuje.