Sichuan Airlines bude nově létat z Prahy do Curychu

ZprávyPražskýDEN.cz30. března 20181 minuta čtení

Čínská letecká společnost Sichuan Airlines zahájila prodej letenek na nově spuštěnou linku z Letiště Václava Havla Praha do švýcarského Curychu. Linka bude prodloužením stávajícího spojení z čínského Čcheng-tu do Prahy a bude cestujícím k dispozici každou středu a sobotu od 23. června. Nasazovaným typem bude Airbus A330 pro 300 cestujících.

Nepřehlédněte

Magistrát pošle městským částem půl miliardy na investice • I přes očekávané výpadky příjmů do rozpočtu letos hlavní město nesníží množství finančních prostředků, které poskytne jednotlivým městským částem z investiční rezervy. Stejně jako v minulém roce rozdělí 500 milionů korun. Ve čtvrtek to odsouhlasili zastupitelé.

Pražská muzejní noc se blíží. Vstupné do muzeí a galerií bude opět zdarma • Druhá červnová sobota v Praze patří již tradičně muzeím a galeriím. V sobotu 9. června se uskuteční 15. ročník populární Pražské muzejní noci. Letošní Pražská muzejní noc nabídne 50 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. V celkem 77 objektech tak bude na návštěvníky čekat zajímavý program a jedinečná atmosféra. Zájemci o Pražskou muzejní noc nemusí mít strach, že by do některých objektů netrefili nebo nevěděli, který z programů si vybrat. Informační stany budou pro návštěvníky akce připraveny na tradičních místech – v pátek od 12. do 19. hodiny před Historickou budovou Národního muzea a v den konání akce, v sobotu 9. června, od 10.00 do 24.00 hodin na témže místě a na náměstí Jana Palacha. Pracovníci informačních stanů ochotně poradí s výběrem muzeí, doprovodného programu a dopravou k objektům. K dispozici budou také mapy dopravy s přehledem zapojených muzeí. Ani se způsobem dopravy si zájemci o Pražskou muzejní noc nemusí dělat starosti. Dopravu mezi jednotlivými objekty opět zajišťuje Dopravní podnik hlavního města Prahy prostřednictvím 10 speciálních muzejních autobusových linek. Vstup do všech objektů je zdarma, s výjimkou NKP Vyšehrad, kde se platí symbolické vstupné 1 Kč. Pražskou muzejní noc pořádají Národní muzeum, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi. Podrobný program najdete na webu www.prazskamuzejninoc.cz

12. 11. 1889: Odvod branců, úřední zákaz a epidemie spalniček • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Jak se má chovat skutečný gentleman • Chápání pojmu gentlemanství nebo gentleman se v průběhu času proměňuje. V minulosti se lišilo také v závislosti na geografické šířce. Zatímco v Anglii bývali gentlemani ještě před 120 lety především vysoce postavení muži, ve Spojených státech se za ně považovali i neurození a nemajetní. Museli mít ale několik důležitých charakterových rysů. Přečtěte si dobový článek z roku 1899.

O pronájem reklamních ploch v metru je velký zájem • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal na konci března dvoukolové poptávkové řízení na pronájem více než tisíc ploch pro instalaci a provozování city light vitrín v metru. V průběhu prvního kola projevilo zájem devět zájemců. „Vítěz poptávkového řízení se stane naším partnerem na pronájem ploch pro umístění city light vitrín. Velice mne těší, že velký počet přihlášených potvrzuje lukrativnost nabídky,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. Při výběru partnera bude jediným hodnoticím kritériem výše nabídkové ceny za pronájem nejméně 1 196 ploch. Minimální cena za pronájem jedné plochy pro umístění jedné city light vitríny je 20 000 Kč ročně. „Předpoklad vysokého zájmu o dané plochy se naplňuje. V rámci prvního kola evidujeme devět přihlášených zájemců, kteří mají možnost své závazné nabídky odevzdat až do 9. května 2018. Z předložených závazných nabídek pak vybereme toho zájemce, který nabídne nejvyšší cenu,“ doplňuje Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod DPP. Dopravnímu podniku se za poslední dva roky podařilo vysoutěžit několikanásobně výhodnější podmínky pro pronájem reklamních ploch na některých autobusech a tramvajích DPP. DPP předpokládá, že v nejbližší době vypíše velké výběrové řízení na pronájem reklamních ploch na svém majetku, které v současné době užívá společnost Rencar.

V kterém věku lidé nejčastěji podvádějí své protějšky • Manželská nevěra je často skloňované téma. Důvodů, proč se jí lidé dopouštějí, může být hned několik – například nedostatek vzrušení, vzájemná odcizenost, odlišné zájmy, problémy s financemi nebo nuda a rodinný stereotyp. V kterém životním období mají lidé největší tendenci podvádět?

Končící platnost Lítačky řešit nemusíte. Bude automaticky prodloužena • Dopravním kartám Lítačka vydaným v roce 2018, na které si mohou cestující nahrávat dlouhodobé časové kupóny a cestovat po Praze a Středočeském kraji, bude postupně končit platnost. Provozovatel karty Lítačka, Operátor ICT, ovšem společně s Magistrátem hlavního města Prahy rozhodl o automatickém prodloužení. Celkem se jedná asi o 168 tisíc karet.

18. 8. 1890: Neobvykle velká slunečnice a odvážný skok do Vltavy • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí letos pochází z Libereckého kraje • Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí během adventu urostlý smrk z Libereckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost.

Česko v číslech. Bezplatná publikace shrnuje náš každodenní život • Český statistický úřad (ČSÚ) vydal publikaci s názvem Česko v číslech, popisující demografický, sociální a ekonomický vývoj České republiky, včetně hlavního města Prahy. Kniha je rozčleněná do 28 tematických kapitol. Na 150 stranách čtenářům nabízí infografiky, kartogramy a krátké shrnující texty. V elektronické verzi je kniha dostupná zdarma.

7. 11. 1889: Muž ze zámožné rodiny zmizel. Zůstaly po něm jen dluhy • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Tučňáci Humboldtovi ze Zoo Praha rostou jako z vody • Už kolem 2,5 kilogramu váží dvě letošní mláďata tučňáků Humboldtových. Vylíhla se v únoru v Zoo Praha, jejich rodiči jsou samice Sněhurka a samec Kulička. Zatím zůstávají v hnízdě a chovatelé je vyndávají jen kvůli pravidelné prohlídce a vážení.

Obdivovat krásy Prahy přijelo loni přes 7 milionů turistů • Množství domácích a zahraničních turistů v Praze se neustále zvyšuje a ani rok 2017 nebyl výjimkou. Loni Prahu navštívilo celých 7 650 000 osob a počet přenocování se vyšplhal na rekordních 18 000 000. Do hlavního města míří stále více Rusů, Číňanů a Korejců. „Z hlediska návštěvnosti rok 2017 překonal rekordy z let předchozích. Velmi nás těší, že Praha zůstává vyhledávanou a oblíbenou destinací, dokonce se zájem neustále zvyšuje. To samozřejmě vypovídá o dobře zvolené marketingové strategii a vysoké kvalitě nabízených služeb, výraznou roli hraje pochopitelně také bezpečnost, množství přímých leteckých spojení a celkový nárůst městské turistiky v Evropě,“ říká tisková mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Prostranství kolem synagogy v Libni ponese jméno spisovatele Arnošta Lustiga • Světově proslulý spisovatel Arnošt Lustig, autor celé řady děl s tématem holokaustu, bude mít v Praze své prostranství. Díky iniciativě radního MČ Praha 8 pro kulturu Michala Švarce bylo podepsáno memorandum o záměru pojmenovat prostranství před a kolem Nové synagogy v Libni po libeňském rodákovi, spisovateli a publicistovi, který zemřel v roce 2011. Přejmenování by se mohlo stihnout v první polovině tohoto roku.

Nová synagoga v Libni

Legendární šéf pražské mordparty končí po třiceti letech. Kdo nastoupí místo něj? • Plukovník Ing. Josef Mareš. Ve vedení pražského prvního oddělení kriminální policie, takzvané „mordparty“, byl s přestávkami od roku 2001. Žák Jiřího Markoviče, zakladatele speciálního oddělení, zaměřujícího se na vyšetřování vražd, odchází po třiceti letech u pražské policie do civilu. Proslavilo ho vyšetřování orlických vražd, vedení týmu objasňujícího zmizení malé Aničky i usvědčení pětinásobného vraha Ivana Roubala. Podle Markoviče bude Josef Mareš policii citelně chybět.

Z Prahy do Šanghaje pětkrát týdně. China Eastern přidá pondělní lety • Letecká společnost China Eastern Airlines oznámola, že navýší počet letů na lince z Prahy do Šanghaje. Od 6. května bude létat z Letiště Václava Havla Praha již pětkrát týdně, nově také v pondělí.

Je váš vodoměr chráněn před mrazem? Poškození vyjde na tisíce korun • Teploty hluboko pod bodem mrazu, které v těchto dnech dorazily do metropole, mohou nevratně poškodit vodoměry i vodovodní rozvody. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto Pražanům doporučují jejich ochranu.

Silné mrazy mohou poškodit vodoměry.

V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí • Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Odkud přišel Halloween? Původně keltská tradice ovládla celý svět • Blíží se Halloween. V posledních letech se tento anglosaský svátek stále více prosazuje i u nás. Víte ale, proč se vlastně slaví a jaká je jeho historie? Vydejte se s námi to zjistit!

Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické • Rada MČ Praha v 10 schválila peněžitou pomoc pro malé podniky v rámci výzvy „Covid-Starostrašnická“, vyhlášené v červenci. Rovným dílem 22 727 Kč podpoří 44 podniků, které o podporu zažádaly a splnily podmínky výzvy.