Nepřehlédněte

Praha přivítá české olympioniky na Staroměstském náměstí. Dorazí i Ester Ledecká • Staroměstské náměstí se stane jako již tradičně dějištěm přivítání a oslav úspěšných českých sportovců. Fanoušci zde budou moci přivítat naše úspěšné olympioniky ze Zimních olympijských her v Pchjongčchangu v čele s dvojnásobnou zlatou medailistkou Ester Ledeckou. Slavnostní akce s bohatým doprovodným programem začne v pondělí 26. února v 15 hodin, slavnostní příjezd olympioniků se očekává kolem 17. hodiny. Na Staroměstské náměstí bude instalováno pódium velkoplošná LED obrazovka. Naši úspěšní reprezentanti, v čele s olympijskou vítězkou Ester Ledeckou a dalšími medailisty, dorazí na Staroměstské náměstí bezprostředně po svém příletu, přímo z pražského letiště. Slavnostní odpoledne doprovodí hudba, mluvené slovo a přímé reportážní vstupy. Moderátorem akce bude Libor Bouček. Instalace pódia a velkoplošné obrazovky začne v neděli ráno. [related-post id="6134"] [related-post id="6125"]

Evžen Korec: České stavebnictví roste, o bytové výstavbě v Praze se příliš mluvit nedá • České stavebnictví pokračuje v mírném růstu, stavební produkce v červnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Roste i bytová výstavba, v rámci celé České republiky se v šestém měsíci začalo stavět celkem 2850 bytů, což představuje meziroční nárůst o 8,3 procenta. Bytovou výstavbu však táhnou hlavně regiony, v hlavním městě se o rozvoji bytového fondu mluvit nedá. V červnu se v Praze začalo v bytových domech stavět jen 206 bytů. To je hluboce pod poptávkou i zdravým růstem města.

Bude to druhé Národní, pronesl ředitel Vinohradského divadla při slavnostním otevření • Nádherná secesní budova Vinohradského divadla stojí na svém místě už více než 112 let. Na její kráse se sice trochu podepsal zub času (zejména v interiéru), ale to by měla v příštích letech vyřešit kompletní rekonstrukce. Poté snad bude tato stavba stejně krásná, jako při slavnostním otevření dne 24. listopadu 1907. Jak se můžeme dočíst v dobovém tisku, tehdejší společnost neskrývala nadšení z nového kulturního svatostánku

Staroměstský orloj se brzy na několik měsíců odmlčí • Rekonstrukce Staroměstské radnice pokračuje a další její etapa se týká orloje. Orloj se kvůli rekonstrukci zastaví v pondělí 8. ledna.

Jackpot 192 milionů Kč vyhrál šťastlivec z Prahy. Část mu sebere stát • Středeční losování Sportky vyneslo sázejícímu z Prahy pátou nejvyšší výhru v historii této nejoblíbenější české loterní hry. Za svůj plný tiket včetně doplňkové hry Šance v hodnotě 220 Kč získal výherce 192 024 310 Kč. Stát mu prostřednictvím nové 15% daně pro milionové výhry částku sníží o 28 803 646 Kč.

V neděli odhaleno 3 923 nakažených. Zemřelo 165 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 923 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 10 623 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 568.

Pražská zoologická zahrada oslavuje příchod prvních letošních mláďat • Zima je roční období, které rození mláďat přeje nejméně. Zoo Praha se však již teď může pochlubit řadou zajímavých přírůstků – například hned dvěma mláďaty sitatungy západoafrické, jedné z nejbarevnějších antilop vůbec. Chovatelé hlásí také narození několika mar slaništních, vodušky červené či vylíhnutí lori horského.

Jedním z prvních letošních přírůstků v Zoo Praha je toto mládě sitatungy západoafrické, jedné z nejbarevnějších antilop.

Psychedeličtí Madhouse Express zahrají po několika měsících v Praze • Speciální set, koncert pod širým nebem, ukázky z nového alba, afterparty s Dj’s, předkapela i odměny pražským fanouškům, kteří na křest desky Surreal Meadow čekali dlouhé měsíce. Kapela Madhouse Express jim chce pauzu vynahradit koncertem, který chystá na 10. srpna. Surrealní louku, kterou na stejnojmenné desce představili na podzim v době pandemie, konečně rozprostřou přímo na venkovní scéně klubu Cross.

Kapela Madhouse Express

Televizní hlasatelka Zdena Vařechová. Kolegové ji nesnášeli, zemřela v zapomnění • Legendární televizní hlasatelka Zdena Vařechová (†60) dlouhá léta promlouvala z obrazovky k milionům diváků po celém Československu. Přesto nakonec zemřela zcela zapomenutá. Doplatila na to, že se až příliš podbízela tehdejšímu režimu.

5. 6. 1868: Nazí muži ve Vltavě pohoršují pražské ženy a dívky • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Něco o veřejném koupání-se na Smíchově Arciť nemůže být příhodnějšího a pohodlnějšího místa ku koupání-se ve Vltavě, jako v části proti Podolu až skoro ku Bráníku; kdo v neděli dělá výlet na parníku do Chuchle neb na Zbraslav, spatří proti Podolu a dále velké množství se koupajících mužského pohlaví, jak malých taktéž i hodně dospělých, ale bohužel bez všeho studu do vody jdoucích, aniž by kdo z nich na to ohled bral, že parník tak blízko okolo nich jede, a na něm krásná pleť rozličného stáří se nalezá. Ano mnozí nestydové ještě hulákajícím voláním slávy a jinými pokřiky pozornost na sebe obracejí. Bylo by zajisté záhodno, by policie takovým bezstoudným výstupům přítrž učinila a když ne jinak, tak alespoň v tu hodinu v neděli a ve svátek, kdy parník odjíždí a přijíždí, těm osobám, které plovacími spodky aneb jinak stoudně oděny nejsou, koupat se nedovolila. – Pražský denník, 5. 6. 1868 Zabavené maso V úterý bylo jedné učitelské vdově v Karlíně zabaveno několik liber masa a zničeno, poněvadž bylo již nahnilé. Taktéž zabaven byl téhož dne v Brusce celý vepř, jejž chtěl kdosi do Prahy dopraviti, ač již byl nahnilý. Vepř odevzdán byl pohodnému. – Pražský denník, 5. 6. 1868 Bouřka v Praze Bouřka v Praze, která ve středu večer hlavní město zastihla, řádila ve spojení s lijákem po všech ulicích pražských. V polou sv. Václavského náměstí až i částečně do Vodičkové ulice naplavilo se téměř jezero vody, anto kanály nebyly s to přívalu vod postačiti; stála tu chvílemi voda na půldruhého střevíce a naplnila také sklepy, sklady i nádvoří cukráře pana Hermanna, kdež na čtvrt lokte zvýší stála. Dům na Poříčí, o kterémž jsme se včera zmínili, že doň uhodilo, jest dům u zlatého slunce č. 1045, v němž se nachází železný sklad p. Fr. Šimka. Svědkové patrně viděli, jak se blesk nad tím domem rozštěpil na svě polovice; jeden papršlek svezl se po střeše, srazil ve dvoře se zdi u prvního patra maltu a zmizel v dlažbě na dvoře; druhý papršlek vjel z ulice do železného skladu, přitlačil tu účetníka ku zdi a zmizel, zanechav sírový zápach. Zápach ten byl ostatně v celém domě. Mimo to udeřil blek též do vesla velké lodě, jež stála na Vltavě nedaleko občanské plovárny a v půli je přerazil. Jiný blesk vjel do věže chrámu sv. Mikuláše na Starém městě, ale beze vší škody se ztratil. – Pražský denník, 5. 6. 1868

Mladí performeři otevřou svět nečekaných hudebně tanečních koláží • Unikátní koktejl uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, současný tanec, flamenco nebo indický tanec kathak mohou diváci v říjnu ochutnat v A-studiu Rubín a ve Studiu Citadela v Praze.

Ve Vltavě našli mrtvé tělo. Byl to ztracený keškař • Pražští policisté v pátek odpoledne vyjížděli na Slovanský ostrov v centru Prahy k ohlášenému nálezu lidského těla. Mluvčí policie následně potvrdil, že se jedná o pohřešovaného hledače kešek. „Půl hodiny po poledni přijali operátoři tísňové linky 158 oznámení o nálezu utonulého poblíž Slovanského ostrova. Na místo kromě policistů vyrazili i kriminalisté z výjezdové skupiny a z útvaru pátrání, kdy začali provádět veškeré nezbytné úkony v rámci zadokumentování nálezu a ztotožnění zemřelého. Krátce před 16. hodinou bylo definitivně potvrzeno, že řeka vynesla na břeh skutečně tělo 28letého muže, pohřešovaného v souvislosti se sobotní nešťastnou událostí v Motolském potoku,“ sdělil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Pražští kriminalisté potvrdili totožnost muže nalezeného v pátek po poledni u Slovanského ostrova. Více zde:https://t.co/HkzloQ75bM pic.twitter.com/Qq3WmJNZap

10. 6. 1890: Hořící vagon, nepoctivý nálezce a neoprávněný rybolov • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Senzační úspěch pražské zoo. Odchovala mláďata pekariů Wagnerových • Hned o dvě čerstvá mláďata se stará skupina pekariů Wagnerových v Zoo Praha. Narození každého dalšího mláděte je skvělou zprávou pro evropský chov. Až do roku 1971 bylo toto prehistorické zvíře považováno za vyhynulé. V současnosti je počet v přírodě odhadován na maximálně několik tisíc jedinců a populace klesá zejména z důvodu odlesňování. Proto v rámci evropských zoologických zahrad probíhá koordinovaný chovný program, do něhož se zapojila i Zoo Praha.

Psychicky narušenou ženu tahali z bytu po žebříku, na policisty zaútočila sprejem • Neobvyklé drama se odehrálo v pondělí dopoledne v Nuslích v ulici Na Zámecké. Obyvatelé jednoho z činžovních domů měli strach o život sousedky, která už několik dní nevyšla ze svého bytu. Své obavy proto oznámili operátorům tísňové linky.

Pondělní zásah složek IZS v ulici Na Zámecké.

Cirkus Humberto. Natáčení seriálu stálo krev, pot a slzy stovky lidí • „Pojďte a shlédněte vyprávění z minulého věku, kdy prabáby našich pradědů byly ještě dětmi. Vydejme se na cestu s lidmi, kteří křižovali Evropu, protože jejich osudem se stal cirkus. Nalezli v něm nejen obživu, ale i smysl života.“ Úvodní slova pronášená hercem Radovanem Lukavským v kombinaci s hudbou nadčasového Karla Svobody způsobují divákům husí kůži.

Seriál Cirkus Humberto patří do zlatého fondu televize.

Jak se stát skvělou matkou? Tajemství máme přímo před očima • Role matky v lidské společnosti se vyvíjí v průběhu věků, ale ve své podstatě zůstává nadčasová. Cesta k tomu stát se skvělou matkou není o dokonalosti. Hlavní roli má hrát spíše láska, porozumění, růst a umění pečovat. Tento článek se zabývá hlubokou a obohacující cestou mateřství a nabízí poznatky a návody pro ty, které usilují o to, aby tuto roli přijaly s grácií a moudrostí.

18. 8. 1889: Uzenáři proti hostinským, výzdoba kavárny a paroplavba na Vltavě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

IKEA otevře obchod v centru Prahy, bude ale jiný, než jsme zvyklí • Švédský nábytkářský gigant IKEA chce letos v Praze otevřít třetí pobočku. Nepůjde ale o klasický obchodní dům, jaký už provozuje na Černém mostě nebo Zličíně. Tzv. pop-up studio má sídlit na Václavském náměstí.

IKEA v Praze už provozuje obchodní domy na Černém mostě a Zličíně.

Bitva na Vítkově. Tuto sobotu se husité opět střetnou s křižáky • Už tuto sobotu 14. července 2018 proběhne rekonstrukce slavné bitvy na Vítkově, která odstartovala celou éru husitství na našem území. Velkolepá akce Hrr na ně! připomene historii husitské revoluce od samého počátku až po bitevní vřavu přímo u Památníku. „Moc se těším na letošní ročník Hrr na ně! Husité na Vítkově, který se koná již pošesté. Hrdinná husitská posádka ukrytá ve srubu se utká s vojskem míšeňských křižáků, které donutí ustoupit z vrchu Vítkov. Opět se můžeme těšit na velkolepou bitvu. A samozřejmě, nebude chybět pestrý doprovodný program pro děti i dospělé,“ uvedl starosta Prahy 3 Alexander Bellu. Husitské vozy, pavézy, palisády, střelné zbraně, rytířská brnění nebo skvostné panské jezdectvo budou k vidění na Vítkově včetně Jana Žižky z Trocnova nebo krále Zikmunda. Hlavním lákadlem bude bezesporu velkolepá bitva, která skončí definitivní porážkou křižáckých vojsk. Celou akci bude doprovázet profesionální komentář, který osvětlí vývoj husitského hnutí. Diváci budou moci sledovat šermířské souboje, středověké taneční a hudební vystoupení nebo dovádění šašků a kejklířů. Svoje řemeslo představí i katovna včetně mučících nástrojů, různé vtipné scénky polního divadla přiblíží další historické události z dějin zemí Koruny české. Bude možnost procvičit se v lukostřelbě a hodu na cíl. Stánky budou nabízet dobové šperky, historické nádobí, koření a výrobky z rohoviny. Dobová kuchyně naservíruje bramborové placky na tálu, lívance s jablky a smetanou, lokše, staročeský kotlet s jablky škvarkové rohlíky a jiné středověké speciality. Bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze stanice Jana Želivského na zastávku Ohrada. [gallery size="full" columns="1" ids="11125"]