Pití kávy po ránu je chyba. Kdy je podle odborníků ten správný kávový čas?

MagazínKlára Dvořáková2. října 20184 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Dopřát si ranní kávu je zažitým rituálem miliónů Čechů. Odborníci ale upozorňují, že účinek kofeinu se v takovém případě nemusí vůbec dostavit.

Kolébkou kávy je Afrika, konkrétně etiopská oblast Kaffa. Podle legendy objevil úžasné účinky kávovníku pasáček koz, jehož stádo mělo po konzumaci červených bobulek poněkud více energie. K tomu objevu však nedošlo v Etiopii, nýbrž v Jemenu. Z účinků plodů kávovníku pak těžili zejména místní mniši, kteří se díky nabité energii mohli déle věnovat modlitbám. Dalo by se tedy říct, že káva je v podstatě posvátný nápoj.

A podle toho k ní také mnozí z nás přistupují. Pití kávy je pro mnohé významný denní rituál, kolem něhož panuje spousta (ne)vyřčených pravidel a pravd. Co byste tedy o kávě měli vědět?

Foto: Pixabay.com

Kdy je správný čas na hrnek kávy?

Spousta z nás si hned po probuzení dopřeje šálek kávy. To je ovšem chyba! Stejně tak se nedoporučuje pít kávu hned po obědě a už vůbec ne před spaním. Kdy je tedy ten správný “kávový” čas?

První hrnek kávy by měl, za předpokladu, že vstáváte kolem sedmé, přijít na řadu mezi půl desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Dát si ji dříve je podle vědců kontraproduktivní. Tělo se totiž po probuzení samo nastartuje, neboť vyloučí do těla dostatečné množství kortizolu. A pokud pijete kávu v době, kdy máte dostatek kortizolu, účinek kofeinu se nedostaví.

To samé platí i o kávě těsně po obědě. Ačkoliv se většina z nás po jídle cítí unavená, opak je pravdou. Po obědě přichází další vlna kortizolu a očekávaný účinek kofeinu se tedy opět neprojeví. Podle vědců přichází čas na druhý šálek kávy až mezi druhou a pátou hodinou odpoledne.

[related-post id=“13076″]

Další vlna kortizolu přichází kolem šesté večer. Zvažte tedy, zda si raději své večerní kafe neodpustíte. Pokud Vás čeká dlouhá noc (například nad učením), pak je káva v osm večer ideálním společníkem. Jestli se ale chystáte jít spát brzy, mohla by Vám večerní káva spíše uškodit. Možná usnete hladce, spánek ale nebude kvalitní. Tělo totiž zůstane “v pohotovosti” a nedopřeje Vám kvalitní spánek.

A cože je to ten kortizol, který nám diktuje, kdy si dát kávu? Jedná se o hormon produkovaný nadledvinami, který funguje na podobném principu jako kofein. Vylučuje se do těla sám, ale jeho účinek po chvilce klesá.

Foto: Pixabay.com

Coffee nap neboli kávový šlofík

Jak všichni víme, výjimka potvrzuje pravidlo. A jedna taková existuje i ve spojení spánku a kávy. A říká se jí kávový šlofík. Co přesně tohle prapodivné slovní spojení znamená? Než začne kofein v těle působit, trvá to přibližně dvacet minut. Hned po vypití kávy si tedy můžete dopřát krátký patnáctiminutový šlofík. Odpočinete si a kofein začne působit až ve chvíli, kdy se rozhodnete vstát a znovu se pustit do práce.

[related-post id=“13046″]

Espresso, cappucino, americano

Že to zní jako nějaké zaklínadlo? Ale kdeže! Jedná se o názvy různých druhů kávových nápojů. Žádný z nich nemá tolik chybných názvů a přezdívek než klasické espresso. Jak uvádí web s trefným názvem Piccolo neexistuje – tradiční espresso je jen jedno! Neexistuje více variant tohoto nápoje, není žádné piccolo, expresso ani nic podobného.

Espresso má původ v latinském slově exprimere. Primere znamená tlačit, ex je předpona, kterou lze přeložit jako z/ze. Takže exprimere znamená vytlačit, v tomto případě kávu z hromady mletých zrn. Správné espresso totiž vzniká pouze pod dostatečným tlakem. Kromě toho by extrakce opravdu kvalitního espressa měla trvat ideálně kolem 25 vteřin. Docela alchymie, co říkáte?

Jedním z nápojů připravovaných na bázi espressa je cappucino. Jedná se o nápoj o celkovém objemu mezi 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Novější variantou je pak Seattle style cappucino, kde je na povrchu místo husté pěny tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem po napití vytváří příjemný, jemně sametový pocit v ústech.

[related-post id=“13052″]

Americano je espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu, obvykle v poměru 1:5. Tento kávový nápoj prý pochází z doby, kdy bylo americkým vojákům ve druhé světové válce nařízeno pít espresso dolité horkou vodou, protože bez ní bylo příliš silné.

Který kávový nápoj je ten Váš? Americano, espresso nebo klasický český turek?

Nepřehlédněte

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální • Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

1. 3. 1868: Poslala dceru koupit kávu. Dívka se už domů nevrátila • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Mexikánské medaile Jak jsme už oznámili, povolil císař pán, aby rakouští dobrovolníci, kteří se ve válce mexické súčastnili, směli přijmouti a nositi pamětní medaili, kterou dal císař Napoleon co památku na mexikánskou výpravu raziti. Řečení dobrovolníci mají se do konce května přihlásiti o tuto medaili u nejbližšího doplňovacího okresního velitelství, při čemž se ovšem mexikánskými propouštěcími papíry neb jinými listinami vykázati musí. – Pražský denník, 1. 3. 1868 Nové pořádky v blázinci Z pražského blázince, v němž se nyní nachází přes 660 chorých, bude jich 200 doveženo do blázince v Kosmonosích, načež bude v pražském blázinci docela nový pořádek zaveden. – Pražský denník, 1. 3. 1868 Podivná nehoda Na Malé straně u samé Vltavy bydlí jistý hudebník a ten měl na popeleční středu podivnou nehodu; vraceje se v 11 hodin v noci domů dostal se v domě z prvního patra dvířkami na stoh dříví a jsa napilý spadl s něho do Vltavy. Poněvadž pak domácí lidé jeho křik uslyšeli, vytáhli jej ještě v čas z vody, mokrého sice ale úplně vystřízlivělého. – Pražský denník, 1. 3. 1868 [related-post id="6353"] Zemřela při vytírání Náhlou smrtí zastižena byla včera k večeru jistá letitá již ženština v domě číslo 1184 v mlýnské uličce u sv. Petra. Byla zaneprázdněna mytím podlahy na pavlači, an pojednou se zvrátila na zábradlí pavlače a zůstala bez pohnutí ležeti. V takovém stavu byla od překvapivších nájemníků, již ubohé ihned ku pomoci přispíšili, nalezeno, avšak byla již mrtvolnou. – Pražský denník, 1. 3. 1868 Ztratilo se děvče V pondělí poslala jistá žena, která bydlí v ulici u milosrdných bratří, 13letou dcerušku ke kupci pro kávu, a však dítě se podnes nevrátilo. Starostlivá matka udala to na policii, aby se jí po dítěti pátralo. – Pražský denník, 1. 3. 1868

Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím • Život bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit. Spousta z nás si tento nápoj dochucuje mlékem či smetanou. Podle názoru některých odborníků se tím ale vystavujeme velkému nebezpečí!

Pití kávy s mlékem může být pro zdraví vysoce nebezpečné.

Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu • Třetí říjnový víkend bude patřit kávě a kávové kultuře. V prostorách Pražské tržnice totiž proběhne již sedmý ročník Prague Coffee Festivalu. Jedná se o největší kávový festival v České republice, na němž se pravidelně potkávají odborníci ze světa kávy i nadšenci z řad veřejnosti. Prague Coffee Festival pořádá spolek Coffee Embassy, jehož hlavním cílem je propagace kávové kultury a seznamování laické veřejnosti s tématy týkajícími se kávy. Festival vznikl v roce 2012 v týmu pražírny mamacoffee s myšlenkou podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání všech, které káva zajímá, ať již jde o profesionální baristy, kavárníky, ty, kteří s kávou teprve začínají, anebo ty, kteří se s kávou již seznámili, ale chtějí se o ní dozvídat čím dál více. Tématem letošního sedmého ročníku je udržitelnost kávové kultury. „Pod tímto pojmem se neskrývá pouze ekologie, ale také společenský dopad spojený s pěstováním a zpracováním kávy.“ uvádí ředitelka festivalu Eva Mrlíková Tydlitátová. To se odráží i v tématech konkrétních přednášek a workshopů. „Protože téma udržitelnosti chceme obsáhnout i po praktické stránce, vedle jednorázových kelímků budou na festivalu k zapůjčení porcelánové hrnky a skleničky. Sami tak věnujeme tématu maximální pozornost a prakticky s ním seznamujeme i samotné návštěvníky,“ dodává. [gallery size="full" link="none" columns="1" ids="13555"] Pro festivalové návštěvníky je připraven bohatý program plný vynikající kávy z nejrůznějších koutů světa. Svou prezentaci bude mít na Prague Coffee Festivalu více než padesát tuzemských i zahraničních pražíren a kaváren. Kromě toho se návštěvníci budou moci zúčastnit i tzv. cuppingu (profesionální degustace kávy), oblíbeného milk battle, tedy soutěže v latte art (kreslení mléčnou pěnou do kávy) nebo zajímavých workshopů a přednášek. Na přednáškách vystoupí jak čeští kávoví odborníci, tak zajímaví zahraniční hosté. Z českých zástupců jmenujme například Jaroslava Slámečku. baristu a konzultanta z Candycane coffee. Ten si pro návštěvníky festivalu připravil interaktivní přednášku “O kávě od A do Z”. Kromě něj vystoupí také autorka knihy Pražská kavárna Eva Bendová nebo dvojice Aneta Paurová a Anita Žáčková z CKP Roseta. Ze zahraničních hostů se na pódiu objeví například Kraig Kraft z výzkumné organizace World Coffee Research, který bude mluvit o kávové udržitelnosti do roku 2050. [related-post id="13094"] Vedle tradičních workshopů (domácí příprava filtrované kávy či procvičování senzorických dovedností), se mohou návštěvníci zúčastnit také Coffee jógy nebo workshopu na téma “Kávová kosmetika hrou”. Program doplní premiéra dokumentu “Aeropress Movie”, která proběhne v sobotu 20. října v pražském Kině Pilotů. Kdy a kde Prrague Coffee Festival se koná ve dnech 20.-21. října 2018 v prostorách Pražské tržnice (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7).

Jde to i bez kofeinu. Jak se zbavit závislosti na kávě? • Ráno bez šálku dobré kávy si mnozí již nedokáží představit. Kofein povzbuzuje tělo i mysl a pomáhá nám zvládnout náročný den. Když ale jeho hladina začne klesat, dostaví se kruté následky jako únava a bolest hlavy. Abychom krizi překonali, obvykle si rychle jdeme připravit další šálek. A to je to nejhorší, co pro své tělo můžeme udělat. Vzniká totiž závislost.

Konzumace kávy ve velkém množství může vážně poškozovat zdraví.

Hliníkové kapsle je nutné recyklovat. Ne všichni je vyhazují do správného kontejneru • V posledních letech se v českých domácnostech rozšiřují kapslové kávovary. Jejich použití je velmi snadné a pohodlné. Stačí jen vložit kapsli a za pár vteřin stroj připraví skvělou kávu jako z kavárny. Celá věc má ovšem i stinnou stránku. A tou je ekologie.

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy • Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy.

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy • Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Další výzkum potvrdil, že káva ovlivňuje délku života • Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak rozhodně musíte vědět o nejnovější studii vědců, jejíž závěry zveřejnil odborný časopis The Annals of Internal Medicine. Zkoumalo se, jaký vliv má pravidelné pití kávy na riziko předčasného úmrtí. A potvrdil se poznatek, který přinesly podobné vědecké práce již v minulosti.

Kam na nejlepší kávu? Blogerka sestavila unikátního průvodce • Najít tu nejlepší pražskou kavárnu je nelehký úkol. Zvláště v poslední době se totiž se stylovými kavárnami s výběrovou kávou rozrthl pytel. Aby všechny kávomilce ušetřila bolestivých přešlapů, vytvořila blogerka Veronika Tázlerová mapu kaváren, od níž už byl jen krůček k tištěnému průvodci. A nejen o tom bude náš dnešní rozhovor.