Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů. Foto: Archiv

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích

PRAHA – 4. 1. 2018

Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy.

Mezi parametry indikující kvalitu fritovacího oleje patří přítomnost volných mastných kyselin, jejichž obsah v oleji se působením vysoké teploty postupně zvyšuje. Hygienici podrobili kontrole 99 vzorků v 52 zařízeních stravovacích služeb od restaurací, přes zaměstnanecké jídelny až po venkovní stánky. Nevyhovující kvalita fritovacího oleje byla prokázána u 5 vzorků, což odpovídá cca 5 % z celkových 99 sledovaných vzorků.

Poznatky hygieniků hovoří o tom, že jsou k fritování nejčastěji používány jednodruhové oleje, konkrétně v 60 odebraných vzorcích, hlavně oleje řepkový, palmový a slunečnicový. U zbylých 39 vzorků se jednalo o oleje vícedruhové.

Na kvalitě oleje záleží

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů. Je rychlý, jednoduchý, zachovává chuť a z kuchařského hlediska je velmi efektivní. Účinkem vysoké teploty během fritování dochází k dehydrataci povrchové vrstvy fritované potraviny, která se stává křupavou (obsahuje pouze kolem 3 % vody).

Kvalita používaného oleje má přímý vliv na kvalitu fritovaných potravin. Během smažení v olejové lázni se po určité době v oleji nahromadí degradační produkty, které zhoršují jeho technologické vlastnosti a ovlivňují tak negativně nejen chuť, barvu a texturu smažených potravin, ale ohrožují i zdravotní nezávadnost smažených potravin.

Kontrolovali i teplotu

Kromě zjišťování kvality olejů a preferovaných typů fritovacího media používaného ve stravovacích provozech, byla dále sledována teplota oleje při smažení. Ta v 17 zjištěných případech přesáhla teplotu 180 °C. Za těchto podmínek by už mohlo docházet k nežádoucím změnám olejů. Byla proto přijata nápravná opatření k odstranění závad.

Témata: , , , ,