hygiena

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla

Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné. Balené pomazánky a saláty Budete-li používat pomazánky a saláty až za několik dnů, vždy volte trvanlivé výrobky, které jsou vakuované, nebo balené v originální ochranné atmosféře. Zejména majonézovo-zeleninové saláty a pomazánky mohou obsahovat nebezpečnou listerii. […]

vydáno před 2 dny

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme? Z nejpopulárnější vánoční přílohy si můžete snadno „uhnat“ velmi nepříjemné zažívací obtíže, nebo dokonce salmonelózu. Pokud tedy nechcete strávit vánoční svátky na toaletě, už při přípravě věnujte zvýšenou pozornost čistotě […]

vydáno před 6 dny

Pražští hygienici si posvítili na kvalitu fritovacích olejů ve stáncích

Na sledování kvality olejů při fritování v rámci příprav smažených pokrmů v nejrůznějších provozovnách nabízejících stravovací služby se v nedávné době zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy. Mezi parametry indikující kvalitu fritovacího oleje patří přítomnost volných mastných kyselin, jejichž obsah v oleji se působením vysoké teploty postupně zvyšuje. Hygienici podrobili kontrole 99 vzorků v 52 zařízeních stravovacích služeb od restaurací, přes zaměstnanecké jídelny až po venkovní stánky. Nevyhovující kvalita fritovacího […]

vydáno před 2 roky
Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů.
X Zavřít