Nepřehlédněte

Víte, jak se léčí česká krajina? Přijďte se podívat na výstavu fotografií na střeše muzea • Na nově zpřístupněné střeše Národního zemědělského muzea na Letné si nyní užijete nejen pražské výhledy, ale i nevšední záběry české krajiny. Fotografická výstava Státní pozemkový úřad – správce české krajiny představuje místa v České republice, do kterých se díky plánovaným zásahům vrátily krajinné prvky, tolik potřebné pro udržení zdravé rovnováhy. Výstava potrvá od 15. dubna do 16. května. Úkolem pozemkových úprav je nové a lepší zacházení s pozemky v krajině. Stejně důležité, jako například náprava vlastnických vztahů a vytvoření podmínek pro racionální hospodaření, jsou také obnova a udržitelný rozvoj krajiny. Při pozemkových úpravách se navrhují nejen nové tvary a velikosti pozemků, ale i prvky, které krajině pomáhají, odborně nazývané společná zařízení. Jsou to polní cesty, remízky, rybníky, nádrže, biocentra, biokoridory, stromořadí a aleje. Právě tyto úspěšné realizace můžete zhlédnout na 21 fotografiích vystavených na střeše Národního zemědělského muzea v Praze. „I když se muzeum zabývá především historií, mělo by promlouvat i k aktuálním tématům. Význam zdravé krajiny je zásadní a na téma udržitelnosti vody a půdy připravuje v tomto roce řadu aktivit. Využíváme přitom odborných znalostí našich partnerů, výzkumných institucí, svazů, vysokých škol i dalších organizací zřizovaných ministerstvem zemědělství,“ říká tisková mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková. Fotografické záběry pozemkových úprav z různých lokalit Česka ukazují, jak lze citlivými zásahy vylepšit či navrátit krajině retenční schopnost, zlepšit prostupnost pro zvířata i lidi, pomoci v boji se suchem, záplavami či erozí. Kvalitně zpracovaná fotodokumentace zajímavých realizací je doplněna popisy, které návštěvníkům přiblíží danou problematiku. Výstavu připravil Státní pozemkový úřad, který s Národním zemědělským muzeem spolupracuje od podzimu loňského roku. „Velice jsem uvítala možnost navázání spolupráce s Národním zemědělským muzeem, díky které můžeme naši práci více přiblížit široké veřejnosti a ukázat, že pozemkové úpravy jsou důležitým nástrojem nejen v boji proti dopadům nepříznivých klimatických změn, ale i v budování venkova a krajiny,“ říká ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová. Díky této spolupráci vznikl projekt Voda – Půda – Krajina, který má za úkol tematiku ochrany půdy a vodních zdrojů přiblížit laické veřejnosti. V rámci společného projektu tak vznikají například lektorské programy v expozicích muzea, a to nejen v Praze, ale i na Kačině, v Čáslavi nebo na Ohradě. Na výstavu volně naváže i cyklus přednášek pro veřejnost Voda a půda jako společenské dilema, který v muzeu odstartuje 26. dubna.

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Třeba na staročeskou zabijačku nebo na festival ledových soch • Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít.

Tipy na víkendové akce v Praze.

Advent v Muzeu hl. m. Prahy: Vánoční market a vstupné zdarma • Muzeum hl. m. Prahy pořádá již po šesté svoji tradiční vánoční akci Muzeum Market. Hlavní budova muzea na Florenci se v sobotu 1. prosince 2018 otevře pro veřejnost na celý den zdarma. Od 9:00 se děti mohou těšit na tvořivé dílny, kde dostanou šanci vyrobit si své vlastní vánoční ozdoby, i letos bude možné si na místě koupit drobné suvenýry a dárky s vánoční tematikou.

Pražané jsou vzorní, loni vytřídili rekordní množství odpadu • Pražané v roce 2017 vytřídili nejvíce odpadu za posledních třináct let. V barevných kontejnerech na separovaný odpad skončilo přes 54 tisíc tun odpadu. Od roku 2005 pak bylo podle údajů Pražských služeb sebráno 635 tisíc tun tříděného odpadu. Svozové společnosti svezly více než 260 tisíc tun směsného odpadu.

Večerníček slaví 55. narozeniny. Legendární znělka je světově unikátní • Kdo by neznal kluka v papírové čepici, který den co den přijíždí na nejrůznějších dopravních prostředcích za dětmi, aby jim popřál dobrý večer a dobrou noc. Letos je mu už 55 let, ale stále neztratil nic ze své kouzelné roztomilosti.

Albert Einstein žil kdysi v Praze. Tvořil zde i slavnou teorii relativity • Málo se ví, že jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob – Albert Einstein – nějaký čas žil a pracoval v Praze. Osud zařídil, že slavný vědec působil v letech 1911 a 1912 na pražské c. k. Karlo-Ferdinandově universitě. Jeho přijetí ale bylo tehdy poměrně komplikované.

Jsi kluk, tak nebreč! Smutný stereotyp, který ubližuje všem • Zatímco ženy mohou vyplakat hektolitry slz, muži by za každé situace měli umět své slzy zatlačit. Jednoduše proto, že jsou muži. Odkud se tento smutný a stále zažitý stereotyp vlastně vzal? A pláčou muži opravdu méně?

Opravdu kluci nebrečí?

ČSA obnoví pravidelnou linku do Jerevanu. Létat bude dvakrát týdně • České aerolinie (ČSA) přidávají od letošního letního letového řádu další sezónní destinaci. Od 8. června 2018 obnoví pravidelnou linku mezi Prahou a Jerevanem. Linka bude zatím provozována pouze v hlavní letní sezóně do 7. září 2018. Odlety z Prahy ČSA plánují dvakrát týdně, v úterý a v pátek večer, návrat z Jerevanu ve středu a v sobotu v brzkých ranních hodinách. Očekává se, že nové spojení využije během sezóny téměř 6 tisíc cestujících v obou směrech. Na linku budou ČSA nasazovat letadla Airbus A319. Let z Prahy do Jerevanu potrvá téměř tři a tři čtvrtě hodiny, v opačném směru o 15 minut déle. K dispozici budou letenky ve všech cenových balíčcích. České aerolinie se na pravidelnou linku mezi Prahou a Jerevanem vrací po téměř 4 letech. V minulosti ji provozovaly od června 2003 do října 2014. V letošním roce ČSA slaví 95. výročí od svého založení v roce 1923. [related-post id="7804"]

V pražské zoo se vyklubal na svět tenhle roztomilý pišišvor. Podívejte se, jaké velké zvíře z něj nakonec vyroste • Jen od konce ledna se v Zoo Praha vyklubala řada zajímavých a vzácných ptáčat, například mládě pelikána skvrnozobého, emu hnědého nebo hned dvě mláďata marabu afrického. A další ptačí přírůstky na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Marabu africký (čáp marabu) Marabuové afričtí Vilda s Emou mají za sebou už několik úspěšných odchovů. Další dvě ptáčata se jim vylíhla letos, 30. ledna a 2. února. První týden je sice ještě chovatelé dokrmovali, momentálně už jsou ale mláďata plně v péči svých rodičů, kteří se jim řádně věnují. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6169"] „Zatím zůstávají v zázemí, ale na jaře by celá čapí rodinka měla být k vidění ve Vodním světě v dolní části zoo,“ uvedl chovatel ptáků Zoo Praha Pavel Kovařík a dodal, že každé další mládě marabu afrického znamená úspěch, protože sestavit chovný pár tak, aby si vyhovoval, není vůbec snadné. V České republice se zatím podařily odchovy čápů marabu pouze v Zoo Praha a v Zoo Dvůr Králové. [related-post id="6067"] Pelikán skvrnozobý Mládě pelikána skvrnozobého se vylíhlo 17. února a také v tomto případě má Zoo Praha pořádný důvod k radosti. Tento druh patří k nejvzácnějším druhům pelikánů, který se dnes vyskytuje jen na zlomku původního území. Odchov v lidské péči je navíc náročný a rodiče z pražské zoo ne příliš zkušení. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6170"] „První pokus o přirozený odchov v loňském roce nedopadl dobře, proto jsme se i vzhledem k významu každého pelikána skvrnozobého rozhodli pro umělý odchov, který má výrazně vyšší šanci na úspěch, a navíc přináší důležité poznatky využitelné při přirozených odchovech,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. [related-post id="6077"] Emu hnědý Ptáče emu hnědého se vyklubalo 18. února, jako jediné mládě ze šesti vajec nasazených v líhni. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6171"] „Toto poslední, úspěšné vejce bylo sneseno 23. prosince, takže bylo tak trochu vejcem vánočním. Ještě týž den jsme ho nasadili do líhně. Samec na vejcích totiž odmítal sedět, a jelikož je hnízdo na venkovním dvorku, v dřevěné boudě, hrozilo, že by vejce promrzla. Na další vejce již samec zasedl sám a nyní zahřívá šestikusovou snůšku, přičemž na první mláďata se můžeme těšit zhruba příští víkend,“ doplňuje zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Odchovat mládě pelikána skvrnozobého, jednoho z nejvzácnějších druhů pelikánů, je velice náročné.

Konec kousavých svetrů. Díky snadným trikům se budete cítit jako v bavlnce • V zimním období je svetr nepostradatelným kusem oblečení, který nás chrání před zimou. Pocit příjemného tepla ale často dokáže pokazit otravné kousání a škrábání. Naštěstí je možné tomu snadno předejít několika jednoduchými triky.

16. 6. 1890: Nová pražská dělnická pekárna nabídne cenově dostupné pečivo • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru • Pražské židle a stolky jsou zpět v ulicích, letos ještě ve větším počtu než předcházející tři sezony. Ikonické černé židle letos naleznete na více než 70 lokalitách. Kromě oblíbených míst jako je Malostranské náměstí, Stalin či ostrov Štvanice si nově můžete posedět, posvačit či vypít kávu na Vítězném náměstí, na Proseku či v parku Jezerka.

Posedět může zdarma každý.

Praha prověřovala, jak si zvládne poradit s velkou vodou • V hlavním městě se v sobotu uskutečnilo další z pravidelných protipovodňových cvičení, letos pod názvem Voda 2019. Stavěly se dvě etapy protipovodňové linie, a to etapa 0002 Malá Strana a Kampa a etapa 0005 Smíchov. Akce měla prověřit připravenost všech složek na případnou povodňovou situaci a také funkčnost a stav protipovodňových opatření v uvedených úsecích.

Výstaviště zatím neukázalo podezřelé smlouvy. Piráti podali žalobu • Pirátská strana podala správní žalobu na městskou společnost, která spravuje holešovické Výstaviště. Společnost podle ní ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím tím, že nechce poskytnout vyžádané smlouvy. Hned několik budov si v areálu pronajímá například podnikatel z hnutí ANO Vojtěch Rivola. Za jakých podmínek však společnost zveřejnit nechce. Pirátský zastupitel Adam Zábranský si na počátku dubna vyžádal několik smluv. Byly to smlouvy na provoz restauračních zařízení v areálu, smlouvy týkající se chystané akce Praguecon a smlouvy s členy představenstva společnosti. „Všechny smlouvy se týkají něčeho, kde máme podezření na nekalosti. Pronájem hned několika čerstvě zrekonstruovaných restaurací v areálu získal podnikatel z ANO Vojtěch Ryvola. Tedy politik strany, která Výstaviště ovládá. O tom, že smlouvy týkající se PragueConu mohou být pro město nevýhodné, se nyní píše i v médiích. A také jsem chtěl zjistit, kolik berou za svou nečinnost lidé, které ANO a ČSSD dosadilo do představenstva společnosti,“ vysvětluje Adam Zábranský svou žádost. Ticho po pěšině Výstaviště se rozhodlo žádost Adama Zábranského úplně ignorovat. Protože informace neposkytlo do 15 dnů, jak ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím, podal pirát stížnost na nečinnost. Ani na tu společnost nereagovala. „Snažil jsem situaci vyřešit po dobrém. Poslal jsem představenstvu Výstaviště ještě další dopis, ve kterém jsem je vyzval, aby mi smlouvy poskytli. Když jsem ale z jejich strany zaznamenal jen další hluboké mlčení, nezbyla mi jiná možnost, než podat správní žalobu,“ kritizuje nečinnost Výstaviště Zábranský. Piráti již dříve upozornili na to, že Výstaviště utajuje informace, které by mělo dle zákona zveřejňovat. [related-post id="11202"] Výstaviště je podle Pirátů po několikaletém ovlivňování ze strany ANO a ČSSD v rozkladu. Společnost podle nich porušuje zákon o registru smluv i zákon o svobodném přístupu k informacím, uzavírá pochybné smlouvy a z plánované a potřebné revitalizace areálu se neudělalo nic. „Představenstvo utajuje smlouvy před dozorčí radou, pražská koalice na Magistrátu to odmítá řešit. Když se zastupitel chce seznámit s informacemi, úplně ho ignorují. My, Piráti, prosazujeme, aby dozorčí rady a představenstva městských firem byly obsazovány na základě průhledného výběrového řízení. Kdyby ve funkcích seděli odborníci a ne straničtí trafikanti, tohle by se nedělo,“ uzavírá pirátský kandidát na primátora Zdeněk Hřib.

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou • Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Máte ošklivé dítě? Může za to jeho otec, tvrdí vědci • Na to, jaký bude váš potomek, mají mužské spermie mnohem větší vliv, než se doposud myslelo. Vyplývá to z výsledků studie rakouských vědců. I když si muži mohou pořídit potomka v jakémkoliv věku, neměli by prý s početím příliš otálet.

Atraktivitu potomků z velké části ovlivňují mužské spermie.

Zázračná zelenina chrání proti rakovině, detoxikuje a zlepšuje náladu. Důležitý je ale způsob přípravy • Růžičková kapusta patří mezi potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Podobně jako třeba borůvky nebo zelený čaj obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jež podporují imunitní systém a pozitivně působí na duševní rozpoložení.

Ostudná tiskovka, Babiš má nové noty, říká Miroslava Němcová. A premiérovi posílá důrazný vzkaz • Na pondělní tiskové konferenci ke kauze Vrbětice vystoupil premiér Andrej Babiš s prohlášením, že nešlo o akt státního terorismu ze strany Ruska. Prý to byl jen útok na cizí zboží. To ale pořádně zvedlo ze židle senátorku za ODS Miroslavu Němcovou.

Z Prahy do Spojených arabských emirátů bude létat pětkrát týdně nová linka • Letecká společnost Air Arabia spustí novou pravidelnou linku mezi Prahou a Šardžá, třetím největším městem ve Spojených arabských emirátech. Nové spojení bude v provozu pětkrát týdně od 11. prosince tohoto roku a dopravce bude do této destinace létat s Airbusem A320 pro 168 cestujících v ekonomické třídě. „Vítáme rozšíření nabídky letů do Spojených arabských emirátů, o které je mezi cestujícími velký zájem. Nová linka do Šardžá umožní cestujícím také přestup v rámci sítě letecké společnosti Air Arabia do dalších destinací v rámci Blízkého východu nebo Afriky. Očekáváme, že novou linku využije přibližně 97 tisíc cestujících za rok v obou směrech,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Šardžá je třetím největším městem Spojených arabských emirátů.

V neděli odhaleno 3 923 nakažených. Zemřelo 165 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 923 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 10 623 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 568.