Nepřehlédněte

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

Poprava K. H. Franka. Tisíce Pražanů vyprovodily nacistickou zrůdu do pekla • Svého času byl nejmocnějším mužem v protektorátu. Ty dny jsou už ale dávno pryč. Je středa 22. května 1946 ráno a Karl Hermann Frank má být už za několik málo hodin popraven na dvoře pražské pankrácké věznice. Není snad nikdo, komu by ho bylo líto.

Karl Hermann Frank ve vězení.

KOMENTÁŘ: Schválení stavebního zákona je správný krok, nové byty mohou výrazně zlevnit • Stovky tisíc korun mohou v budoucnu ušetřit lidé kupující nový byt díky novému stavebnímu zákonu, který ve středu schválili poslanci. Přesun stavebních úřadů pod stát vyřeší dlouhá léta přehlížený problém takzvané systémové podjatosti a zároveň urychlí zablokované povolování nových staveb. Získat všechna potřebná povolení pro středně velký bytový projekt trvá průměrně pět let. Složitý byrokratický proces a neúměrné průtahy přitom prodražují nové byty o deset procent, což u bytu za šest milionů korun představuje 600 tisíc korun.

Kampus Dejvice se promění. Občané mohou zasílat své připomínky • Projekt na proměnu Kampusu Dejvice se posouvá do další fáze. Nyní se do plánování vysokoškolského areálu mohou zapojit i samotní občané. Lidé mají ode dneška možnost vyplnit dotazník, který zjišťuje jak vnímají celý Kampus, co se jim líbí a nelíbí nebo jaké aktivity jim zde chybí.

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření • Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Pražská zoo v očekávání. Příští rok se narodí dvě sloní mláďata • Zoologickou zahradu hl. m. Prahy nejspíš v příštím roce čeká dvojnásobná radost. Max a Rudi, první sloní mláďata počatá i narozená v Praze, by měli získat sourozence. Jejich matky Janita a Tamara, původem ze Srí Lanky, jsou totiž opět březí. Otcem obou očekávaných mláďat je Ankhor, původem z Barmy.

Nejlépe se žije v Praze! Hlavní město se stalo Místem pro život 2017 • Hlavní město Praha obhájilo prvenství v celostátním srovnávacím výzkumu Místo pro život. Excelentní zdravotnictví, vzdělávací soustava a infrastruktura, nejvyšší mzdy a bohaté volnočasové vyžití. To jsou oblasti, kterými se může Praha skutečně pochlubit. Stříbro bere Jihočeský kraj, bronz Královéhradecký kraj. Výzkum Místo pro život, který realizuje analytická agentura Datank, hodnotí desítky kritérií v osmi hlavních oblastech.

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu • Obyvatelé některých činžovních domů se potýkají s problémovými sousedy, kteří svou nemocí ohrožují sebe i druhé. Tzv. „sběrači“ shromažďují ve svých bytech obrovské množství odpadků a starého harampádí. Ostatní sousedé pak musí trpět neustálý zápach ve společných částech domu. Řešení přitom často v podstatě neexistuje.

Lidé trpící Diogenovým syndromem hromadí ve svých bytech neužitečné harampádí a odpadky (ilustrační foto).

Žižkovský masopust nabídne rej masek i zabijačkové hody • Ulice Žižkova a Vinohrad již po šestadvacáté ovládne masopustní veselí, které vypukne v sobotu 2. března maškarním odpolednem pro děti v hotelu Olšanka. O den později bude pokračovat zabijačkovými hody v hospodě U Vystřelenýho oka. Vrcholem bude v úterý 5. března žižkovský masopustní průvod, který začne a poté i skončí na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Žižkovský masopust se těší veliké oblibě.

Den IZS: Prožijte zábavné odpoledne s hasiči, policisty, záchranáři a dalšími hrdiny! • Již 4. ročník Dne integrovaného záchranného systému proběhne v neděli 23. září 2018 od 13 do 19 hodin na Výstavišti Praha v Holešovicích.

2. 11. 1889: Hřbitovy pod náporem. Tisíce lidí si připomínají zesnulé a tramvaje nestíhají • Naši předkové v 19. století chovali k zesnulým obrovskou úctu. Stejně jako v současnosti se během Dušiček hřbitovy ocitaly pod obrovským náporem návštěvníků. Dle svědectví dobového tisku tramvaje nestíhaly vozit lidi na Olšanský hřbitov a z běžně klidného místa se stalo rušné korzo. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Užijte si nejkrásnější Vánoce bez stresu. Pomůže vám jednoduchý manuál • Vánoce jsou stresovým obdobím pro řadu lidí. Dárky, nákupy, výzdoba, úklid, rodinné návštěvy – jak to všechno zvládnout a zároveň se nezbláznit? Vyzkoušejte jednoduchý manuál, díky kterému budou letošní svátky ty nejkrásnější, které jste kdy prožili.

Užijte si letošní Vánoce plnými doušky!

Praha postaví další P+R parkoviště. Hotové bude do konce roku • V pondělí 6. září začne stavba dalšího pražského záchytného parkoviště. Vznikne u komunikace Dolnoměcholupská, zhruba 300 metrů podél nádraží Praha-Hostivař. Sloužit má primárně cestujícím, kteří budou dále do Prahy pokračovat vlakem. Stavba by měla být dokončena do konce tohoto roku.

Kam s nimi? Praha má nový manuál pro umisťování uměleckých děl na veřejných prostranstvích • Praha má nová pravidla, jejichž cílem je ukázat, jak koncepčně přistupovat k umisťování uměleckých děl ve městě. Unikátní dokument navazuje na Manuál tvorby veřejných prostranství z roku 2014. Autorem obou dokumentů je Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

30. 10. 1868: Stařenu přepadla padoucí nemoc a hladina Vltavy stoupá • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Další etapa rekonstrukce Vinohradské ulice v sobotu startuje. Tramvaje nepojedou čtyři měsíce • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravuje nutnou druhou etapu rekonstrukce tramvajové trati ve Vinohradské ulici v celkové délce 1,9 km. Rekonstrukce v úseku Škrétova – Sudoměřská bude zahájena v sobotu 9. března a potrvá do 12. července 2019. Kromě klasických úprav (odvodnění, trolejové vedení, dráhové kabely, dopravní značení apod.) se počítá také s bezbariérovými přechody pro chodce, které budou vybaveny signálními a varovnými pásy.

Socha maršála Koněva skončí v muzeu. Praha 6 ji nechala odstranit • V pátek dopoledne byla z podstavce demontována bronzová socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, spolu s doprovodnými bronzovými deskami. Radnice Prahy 6 tím naplnila usnesení zastupitelstva ze září loňského roku, které radu MČ pověřilo „nalezením důstojného uplatnění uměleckého díla (sochy) maršála I. S. Koněva, nejlépe v některé z paměťových institucí a zajištěním nezbytných kroků k přemístění uměleckého díla….“.

Klíšťová encefalitida na vzestupu. Nemoc může vést až ke smrti • Zatímco do konce června bylo v České republice zaznamenáno 119 případů klíšťové encefalitidy, v červenci přibylo dalších 178 případů. Nejvíce nemocných přitom bylo evidováno ve Středočeském a Pardubickém kraji. Jižní Čechy – kraj s tradičně nejvyšším počtem případů – je na třetím místě. Na vině vysokého počtu nakažených je mimo jiné nízká proočkovanost, která je u nás pouze 25 %. 

Sousedské slavnosti Zažít město jinak letos s rekordní účastí • Přesně 163 ulic, náměstí, proluk a dalších veřejných prostranství po celé republice hostilo v sobotu 18. září sousedské slavnosti Zažít město jinak. Jde tak zatím o největší ročník akce v celé šestnáctileté historii – ať už počtem míst, tak plochou záborů veřejných prostranství. Ta letos dosahovala téměř 100 tisíc m².