Chcete, aby vám vztah vydržel? Nemusíte milovat příliš, ale záleží hlavně na výchově, tvrdí vědci

LifestyleTereza Běhalová21. listopadu 20182 minuty čtení
Jak vybudovat dlouhodobý partnerský vztah?

Jak vybudovat dlouhodobý partnerský vztah?

Foto: Archiv

Psychologové a odborníci na vztahy lidem dlouho radili, že pokud chtějí stabilní a dlouhodobý partnerský vztah, musejí se mu naplno oddat. Studie amerických vědců však tuto zásadu částečně vyvrací.

V případě, že angažovanost obou partnerů je obdobně laxní, je to pro vztah stejně dobré, jako kdyby do něj byli zavázáni silně, tvrdí výsledky výzkumů. Problémy nastávají jen v případech, kdy jeden z páru pečuje o vztah nepoměrně víc, než ten druhý.

Docentka Minda Oriño ze St. Olaf College v Minnesotě říká, že vše má spojitost s tím, jak nás vychovávají rodiče. Pokud je vztah mezi matkou a dítětem spíše přátelský a matka svou ratolest podporuje, snaží se ji chápat a společně překonávají útrapy dospívání, bude dítě v budoucnu schopné navazovat pevné vztahy a být oddané. V opačném případě jsou děti v dospělosti ve svých vztazích spíše nestálé a dlouho nevydrží na jednom místě.

Oriñová ale jedním dechem dodává, že kvalitní vztahy mohou mít oba typy lidí. Důležitou roli hraje rovnost a stejná míra zavázání se vztahu. „Je zajímavé, že to není síla závazků a oddanosti vztahu, která rozhoduje o tom, jak to dvěma bude klapat a jak dlouho. Důležité je, jak se zavázání a oddanost vtahu u obou partnerů podobá,“ říká docentka Oriñová.

[related-post id=“14302″]

Dva lidé, kteří jsou vztahu silně oddáni, dokáží být v těžkých časech tolerantní a benevolentní. Pokud jsou naopak oba partneři při řešení problémů laxní, nevzniká mezi nimi automaticky tření, jelikož jejich očekávání jsou stejná.

Problém vzniká při spojení osobností s rozdílnou mírou zapálení. Jak asi správně tušíte, ten, který do vztahu investuje méně, má mnohem větší vliv, než druhý „stabilní“ partner. Takové vztahy pak mají jen malou šanci na přežití.

Nepřehlédněte

Umění stanovit osobní hranice. Základní průvodce autentickým životem • V orchestru světa má každý člověk od přírody stanovenou svou vlastní partituru. Ale ne všichni jsme naladěni na hudbu, kterou chceme hrát. Někdy se kymácíme v rytmu někoho jiného jen proto, že je to jednodušší, nebo možná proto, že se bojíme vyčnívat. V rámci každodenních interakcí je proto klíčové stanovit si osobní hranice, abychom zůstali věrní své vlastní melodii.

Sapiosexuály krásou neohromíte. Vyhledávají jiné kvality • Výběr ideálního partnera se řídí mnoha faktory. Většinu lidí přitahuje na první pohled fyzický vzhled, případně i povaha nebo stav bankovního konta. Existuje ale skupina lidí, kterou namísto toho zajímá něco úplně jiného.

Polovina Čechů se seznamuje přes internet. Ani starší generace už není pozadu • Přes internet už se někdy pokusilo seznámit či navázat romantický vztah 42 % Čechů. O něco větší zájem o to mají muži. Nejlepší k navázání vztahů jsou podle respondentů služby Badoo a Seznamka.cz. Příliš velkému zájmu se naopak netěší aplikace Tinder. Výsledky přináší výzkum společnosti Nielsen Admosphere realizovaný na vzorku pěti set respondentů z aktivní internetové populace starší 15 let.

Stále více Čechů si hledá partnery online.

Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte • Přátelství, to je někdy víc, než láska, zpívá Petr Rezek v notoricky známé písničce. Vědci z celého svět se shodují, že pokud člověk často trpí pocity osamělosti a nejrůznějšími splíny, je větší pravděpodobnost, že se to projeví oslabením imunitního systému. Oproti tomu lidé, kteří se dostatečně socializují, jsou nejen zdravější, ale dožívají se i vyššího věku. K čemu dalšímu jsou přátelé a partneři ještě dobří?

Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba • Náročná zima, letos navíc umocněná stále nekončící pandemií a astronomickým zdražováním všeho možného, představuje obrovskou zátěž na naši psychiku. Naštěstí ale existuje jednoduchý a bezplatný způsob, jak zůstat v pohodě.

Před 130 lety: Žena neunesla rozchod a chrstla muži kyselinu do obličeje • Neopětovaná láska bolí a člověk se s ní těžko vyrovnává. Někdy dokonce tak moc, že zhrzení lidé jednají jako smyslu zbavení. Jistá žena z Prahy chrstla do obličeje svému „milému“ kyselinu sírovou do obličeje, aby už si nikdy žádnou jinou lásku nenašel. Přečtěte si, jak celý incident líčily pražské noviny přesně před 130 lety.

Tajemství trvalého štěstí ve vztahu. Jak najít a udržet zdravý partnerský vztah • Partnerský vztah je jako jízda na horské dráze emocí. Jsme přitahováni k druhým lidem, toužíme po lásce a blízkosti, ale často se při našem hledání ocitáme v chaotickém labyrintu. Jak tedy najít a udržet zdravý partnerský vztah, který nám přinese štěstí a naplnění? Přinášíme vám ověřené rady a inspirujeme vás k tomu, abyste se pustili do změny a objevili nový pohled na lásku.

Náš kluk je gay? Naše holčička je lesba? Přijměte novou podobu lásky svých dětí • Vstup do světa rodičovství přináší neustálá překvapení. Takovým okamžikem pro mnohé bývá, když jim syn nebo dcera oznámí, že je gay nebo lesba. Jak se s tím vyrovnat? Jak podpořit a akceptovat své dítě v jeho nejautentičtější podobě? Pojďme se na to podívat.

Vyrovnat se s rozchodem bývá obtížné. Řešení naštěstí existuje • Rozchod nebo rozpad manželství bývají náročnou životní zkouškou. O to víc, pokud jste ztrátě partnera nebo partnerky chtěli za každou předejít, ale všechny vaše snahy byly marné. Jak zvládnout situaci, která vás v příštích týdnech a měsících čeká? Tady je několik tipů.

Manžela musíte správně vycvičit, tvrdily americké ženy na konci 19. století • Existuje řada zaručených receptů na šťastné manželství. Velmi specifickou taktiku měly newyorské ženy z tzv. „lepší společnosti“ na konci 19. století. Přečtěte si dobový článek z Národních listů, který popisuje, jak s manželem správně nakládat, aby „byl nejen neškodný, ale i užitečný“.

Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak • Vysoká inteligence je všeobecně společností vnímána jako pozitivní a obdivuhodná. Psychologové však už několik desítek let upozorňují na fakt, že jedinci obdaření geniálním mozkem mohou mít zároveň i určité osobnostní limity.

Když je čas změnit směr. Odkládání nešťastných vztahů ve prospěch radostnějších zítřků • Vztahy jsou komplikované. Přinášejí nám radost, útěchu, ale někdy také zmatek a pochybnosti. Každý z nás se v nějakém okamžiku svého života ocitl v situaci, kdy se musel rozhodnout, zda je aktuální vztah to pravé pro něj, či zda by se měl ubírat novým směrem.

Příběh jako z románu. Znali se pár minut a už pospíchali k oltáři • Říká se, že láska je mocná čarodějka. Někdo na tu svou osudovou musí čekat spoustu let, jiným doslova spadne do klína. Přečtěte si příběh z roku 1891, který se odehrál ve Spojených státech. Text otiskly v Praze vydávané Národní listy.

Vyčarovat hezký den druhému člověku většinou nic nestojí • V dnešním hektickém světě často zapomínáme, jak velký vliv máme na druhé lidi. I malá a zdánlivě nevýznamná gesta mohou vytvořit řetězovou reakci pozitivní energie a způsobit, že se druhý člověk cítí opravdu dobře. Ať už je to úsměv, laskavá slova nebo drobné překvapení, vaše snaha dokáže udělat hezčí den nejen druhým, ale nakonec i vám.

Mám se rád(a)? Jak to poznat? • Sebeláska je klíčovým prvkem osobního růstu a psychické pohody. Je to to, jak se k sobě stavíme, jak se k sobě chováme a jak nám záleží na vlastním blahu. Ale jak poznat, že máme sebe rádi? Zde je několik způsobů, jak to zjistit:

Kamila (86): Vánoce mě děsí. Nikoho už nemám a letos budu zase sama • Vánoce jsou časem klidu, míru a lásky. Ovšem ne pro každého, jak dokládá smutný životní příběh paní Kamily z Prahy. Také letošní svátky bude trávit sama. A přestože přiznává, že je to daň za vědomé rozhodnutí, které kdysi udělala, vánoční smutek ji velmi tíží. Toto je její vyprávění...

100 nejlepších citátů o ženách. Počtení o dokonalosti něžného pohlaví • Ženy jsou neuvěřitelně silné, chytré a inspirativní bytosti. Jejich příběhy, úspěchy a boje o rovnoprávnost a uznání jsou zapsány v historii. Dnes vám přinášíme 100 nejlepších citátů o ženách, které oslavují sílu, krásu a jedinečnost ženského ducha.

K čemu slouží žlábek mezi nosem a ústy na lidské tváři • Přemýšleli jste někdy, odkud se vzal kožní žlábek mezi horním rtem a nosem? A jakou vlastně plní funkci? Těmito zapeklitými otázkami se lidstvo zabývalo odjakživa a vznikla díky tomu i řada nejrůznějších poetických vysvětlení. Spolehlivou odpověď přinesli vědci až v minulém století.

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

V kterém věku lidé nejčastěji podvádějí své protějšky • Manželská nevěra je často skloňované téma. Důvodů, proč se jí lidé dopouštějí, může být hned několik – například nedostatek vzrušení, vzájemná odcizenost, odlišné zájmy, problémy s financemi nebo nuda a rodinný stereotyp. V kterém životním období mají lidé největší tendenci podvádět?