Nájmy v Praze rostou nejrychleji na sídlištích, ukázala analýza

ZajímavostiPražskýDEN.cz27. října 20193 minuty čtení

Foto: Archiv

Praha si nechala vypracovat podrobnou analýzu trhu s nájemním bydlením za posledních pět let. Vyplývá z ní, že za poslední období rostly nájmy nejrychleji na sídlištích. Ceny nájemného, i když s menším zpožděním, ve sledovaném období reagovaly zejména na růst prodejních cen vlastnického bydlení, a to jak v segmentu novostaveb, tak přeprodejů starších bytů.

Analýza společnosti Deloitte ukazuje, že ceny nájemního bydlení v hlavním městě dynamicky rostou. Celkově se průměrné nájemné za metr čtvereční v období mezi lety 2014 a 2018 zvýšilo o 94 Kč z 213 Kč v prvním pololetí roku 2014 na 307 Kč v prvním pololetí roku 2019. Průměrné výše nájmů pak v Praze rostly meziročním tempem 7,3 %. Největší nárůst cen nájmů byl zaznamenán v roce 2017, kdy se cenová hladina v Praze zvýšila o 12,5 %.

„Tato data ukazují, jak jsou všechny procesy ve městě provázány. Nízká nabídka a regulace na bankovním trhu generuje zvýšenou poptávku po nájemním bydlení a tato situace se týká celého města. Je třeba intenzivně pracovat na doplňování potřebného počtu bytů jak ze strany soukromých investorů, tak města, aby se nabídka nájemního bydlení rozšířila,“ uvádí náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Z analýzy také vyplývá, že absolutní úroveň nájmů, jaká byla v roce 2014 pouze v úplném centru města, se během pěti let rozšířila na území celé Prahy – tedy zjednodušeně obyvatelé Hájů nebo Kamýku platí dnes stejné nájemné, jako platili obyvatelé Nového Města na konci roku 2014.

Nejdražší nájmy jsou v centru

Čtyřmi pražskými katastry s průměrně nejvyššími nájmy za metr čtvereční jsou Josefov, Malá Strana, Staré Město a Nové Město. V první polovině roku 2019 zde průměrné nájmy dosahovaly 424, 418, 386 a 372 Kč za metr čtvereční. Naopak nejlevnější jsou okrajové katastry Prahy jako např. Šeberov, Benice či Kolovraty, kde se průměrné nájemné v první polovině roku 2019 pohybovalo okolo 200 Kč za metr čtvereční, z větších urbanistických celků je nejnižší nájemné na Zbraslavi nebo v Radotíně.

Srovnání růstu výše nájemného modernistických sídlišť a blokové a heterogenní zástavby ukázalo podobný růstový trend vývoje nájemného, a to i přes odlišnosti v cenových hladinách jednotlivých lokalit. Při podrobnějším průzkumu je ale patrné, že výše nájmů na sídlištích rostla rychleji v letech 2017 a 2018, kdežto u blokových a heterogenních lokalit to bylo dříve. Je tedy zřejmé, že růst prodejních cen bytů má, s určitým zpožděním, zřejmý vliv na růst nájemného, a to na území celé Prahy. Nárůst úrovně nájemného významně dopadá i na všechna modernistická sídliště a to i včetně těch, kde k nové výstavbě téměř nedochází.

Analýza faktorů ovlivňujících výši nájemného a tempo jeho růstu ukázala, že počet a podíl nových bytů je spojen s vyšším tepem růstu nájmů i s jejich vyšší hladinou. Blízkost parků a nezastavěné zemědělské půdy má vliv jen na celkovou výši nájemného a nakonec rostlé lokality mají pozitivní vliv na celkovou výši nájemného, ale růst nájemného zde byl nižší. Významným faktorem ovlivňujícím výši nájemného je i blízkost stanic metra.

Nepřehlédněte

KOMENTÁŘ: Nový stavební zákon je klíčový pro celou českou ekonomiku • Schvalování nejdůležitější legislativy letošního roku – stavebního zákona se rychle blíží. Legislativní proces ještě ani nepřekročil první kolo schvalování a politické strany dnes ve sněmovně představily své zásadní pozměňovací návrhy. Některé však jdou zcela proti smyslu původního záměru ministerstva pro místní rozvoj přenést rozhodování o stavbách z často podjatých stavebních úřadů na nejmenších obcích na úřady spadající přímo pod ministerstvo.

Stavebnictví propadalo i v listopadu, pomůže až nový stavební zákon • Očekávat pravidelné zveřejnění statistik stavební produkce je poslední dobou dost monotématické. Už od loňského jara totiž není otázkou, zda české stavebnictví klesá, ale pouze o kolik. Ani loňský listopad tento trend nezměnil, pouze došlo k mírnému zpomalení poklesu. České stavebnictví podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) kleslo loni v listopadu meziročně o 8,4 procenta. Dolů ho táhlo hlavně pozemní stavitelství, kde se produkce meziročně propadla o 11,6 procenta, zatímco inženýrské stavitelství kleslo „jen“ o 1,3 procenta.

Evžen Korec: Centrální stavební úřad prospěje městským částem • Jeden úřad místo současných 22. To je plán, o kterém se stále častěji v hlavním městě mluví. Jde o zřízení centralizovaného stavebního úřadu, který by rozhodoval o velkých a složitějších stavbách. Například by pod něj spadaly všechny stavby s více než 60 byty. Zbylé místní stavební úřady by získaly více prostoru řešit menší stavby významné hlavně z lokálního hlediska. Vznik nového úřadu je jedním z nejrychlejších způsobů, jak odblokovat zaseknuté povolování staveb, kvůli kterému mimo jiné výrazně zdražují nové byty.

KOMENTÁŘ: Propad stavebnictví pokračuje. Změnit to může nový zákon • České stavebnictví se stále nevzpamatovalo z dlouhodobých omezení způsobených koronavirovou infekcí. Po loňském celoročním propadu pokračovalo ve stejném trendu i první letošní měsíc. Stavební produkce v lednu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla meziročně o 5,2 procenta. Méně se začaly stavět také nové byty, firmy jich během ledna v celém Česku zahájily 2 629, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta. Naopak dařilo se dokončovat byty, jejichž stavba začala už dříve.

Praha chce mít do půl roku seznam pozemků, kde je možné postavit nové byty • Hlavní město by rádo urychlilo výstavbu nových bytů. Pražští radní kvůli tomu zadali úkol Institutu plánování a rozvoje (IPR), aby v následujícím půl roce vypracoval seznam pozemků ve výhradním vlastnictví Prahy, kde je možné začít stavět. IPR by měl rovněž vypracovat přehled brownfieldů, kde bude výstavba možná v následujících letech.

IKEA otevře plánovací studio v pražském obchodním centru • První plánovací studio ve středoevropském regionu otevře IKEA letos v létě v Praze. Nacházet se bude v nákupním centru Westfield Chodov a zaměří se na řešení individuálních potřeb zákazníků v interiéru. Odborníci z IKEA jim zde pomohou s komplexním plánováním včetně kuchyní, ložnic, koupelen i úložných prostor.

V Praze se nejvíce prodávají dvoupokojvové byty. Zájem je i o garsonky • Na pražském rezidenčním trhu jsou nejžádanějším zbožím malé dvoupokojové byty 2+kk. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku jich developeři prodali celkem 506, což představuje takřka 40procentní podíl na celkových prodejích. Na druhém místě v zájmu následují jednopokojové garsonky. Těch se za tři měsíce prodalo 327, tedy jedna čtvrtina prodejů. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let.

Evžen Korec: Zájem o hypotéky klesá už čtvrt roku v řadě • Nízký zájem o hypotéky po mizerném loňském roce pokračuje i letos. V lednu opět došlo ke snížení počtu uzavřených hypoték, jde tak o třetí meziměsíční pokles v řadě. V prvním měsíci letošního roku banky uzavřely celkem 6491 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,88 miliardy korun. Oproti prosinci loňského roku klesl počet smluv o 583 a objem poskytnutých hypoték o více než 1,1 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Záchranný program COVID PRAHA byl vyčerpán za několik minut • Pražští podnikatelé vyčerpali záruční program COVID PRAHA krátce po jeho spuštění. Přijato bylo v řádu minut 378 řádně podaných žádostí o záruky za úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy Kč. Žádosti budou vyhodnoceny v horizontu několika následujících týdnů. Program připravilo hlavní město Praha ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB).

Další rekordní rok pražského letiště. Odbavilo již 17 milionů cestujících • Letiště Václava Havla Praha počtvrté v řadě dosáhlo historického rekordu. Minulý pátek překročil celkový počet odbavených cestujících za letošní rok hranici 17 milionů. Může za to především rozvoj přímých leteckých spojení, včetně dálkových linek, kterých je v provozu nejvíce v novodobé historii, stále vyšší obsazenost letadel i navyšování kapacit na stávajících linkách.

Hypoteční trh v polovině prázdnin nepatrně ožil, objem hypoték byl nejvyšší za rok • Letošní léto je z hlediska hypotečního trhu poměrně netradiční. Zatímco v jiných letech si lidé raději užívají dovolených a hypoteční trh hibernuje, letos to úplně neplatí.

KOMENTÁŘ: Hlavní důvody, proč jsou byty v Praze stále tak drahé • Ceny nových bytů v Praze neustále rostou a v poslední době se dostaly tak vysoko, že jsou pro většinu domácností nedostupné. Výjimky v podobě levnějších projektů se sice čas od času najdou, jde ale jen o výjimky potvrzující pravidlo. Vliv na cenu nových bytů má přitom hned několik faktorů, všechny se do ní promítají negativně. Jde o nedostatek volných stavebních pozemků, zdražující stavební práce v čele s řemesly a neuvěřitelně složitá a zdlouhavá byrokracie prodlužující povolování nových staveb. Ale popořadě.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze • Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

Časovaná bomba. Problémy mladých nikoho nezajímají. Komentář Kristiána Vícha • Končící předvolební kampaň znovu ukázala smutnou vizitku české politické scény. Žádná z politických stran nenabízí skutečně věrohodný program pro generaci mladých lidí, která přišla na svět v 90. letech. Tito lidé se přitom dennodenně potýkají se závažnými problémy, které jejich rodiče řešit nemuseli.

Zájem o hypotéky poklesl. Banky se proto snaží držet nízké úroky • Hypoteční trh se letos stále potýká s výrazným poklesem zájmu, hypotéku si v dubnu sjednalo 6395 klientů. To je o pětinu méně, než ve stejném měsíci loňského roku. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Podle něj také průměrné hypoteční sazby už třetí měsíc v řadě zlevňují, aktuálně klesly na dubnových 2,85 procenta.

Turismus v Praze chytá nový dech. Návštěvníků mírně přibylo • Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

Architektonicky odvážný dům v Praze 8 podepřou sochy Davida Černého. Recepční bude robot • V hlavním městě po letech konečně opět vyroste odvážná a zajímavá budova. Projekt Nová Invalidovna v Praze 8 v sobě propojí osobitou invenci umělce Davida Černého a architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka. Výsledkem bude skloubení odvážné architektury s moderními technologiemi. Projektové a architektonické práce zajišťuje studio Qarta architektura. Investorem a developerem projektu Nová Invalidovna je společnost Trigema.

Bytová krize v praxi: Pražané kupují stále menší byty • Pražané kupují stále častěji malé byty. Největší zájem je především o garsonky a byty 2+kk. Ještě v roce 2016 se jich na pražském trhu prodalo 59,2 procenta, letos již je to 70 procent. Vůbec nejrychleji roste zájem o ty nejmenší byty 1+kk, které letos za první pololetí tvořily již 30 procent všech v Praze prodaných nových bytů. Vyplývá to ze společných analýz trhu firem Central Group, Trigema a Skanska Reality.