Vtipy o koronaviru boří internet. Češi dostáli pověsti smějících se bestií

ZajímavostiKristián Vích3. dubna 20202 minuty čtení

Foto: Archiv

Marouška Rottrová, Panika Absolonová nebo Viro Žbirka. To jsou jen některé z hvězd, které slibuje první ročník fiktivního hudebního festivalu VotVirák. Vtipy na téma koronaviru už měsíc zaplavují český internet. A nové stále přibývají.

Český národ dobře ví, že s humorem jde všechno líp. Díky tomu jsme v minulosti už několikrát dokázali přečkat zlé časy.

Dodnes není úplně jasné, jestli to byl Reinhard Heydrich nebo sám Adolf Hitler, kdo prohlásil, že Češi jsou „smějící se bestie“. Ať už je ale autorem tohoto citátu kdokoliv, faktem zůstává, že i v době koronavirové jsme dostáli své pověsti.

Po sociálních sítích kolují stovky (možná tisíce) nejrůznějších vtipů, které se snaží současnou pandemii koronaviru odlehčit. Podle názoru psychologů je to jedině dobře. Lidská psychika se potřebuje s náporem negativních zpráv vyrovnat a humor může sloužit jako ideální lék.

Podívejte se na výběr těch nejlepších vtipů o pandemii a souvisejících dopadech na náš běžný život, které kolují po internetu.

Fiktivní festival VotVirák 2020 má pořádnou virovou nálož hostujících umělců.
Andrej to prostě zařídí.
Pomoc z Číny je na cestě.
https://www.instagram.com/p/B-SkDTQHvID/
https://www.instagram.com/p/B-eELq0nhhx/
https://www.instagram.com/p/B-CaG90nvi9/
Otázka za 10 milionů Kč.
https://www.instagram.com/p/B-eUOF3nLTh/
Láska za časů korony.
https://www.instagram.com/p/B-aQ_8fnQTU/
https://www.instagram.com/p/B-RjuWNHARJ/
https://www.instagram.com/p/B-Wxxc5n8ST/

Nepřehlédněte

V pátek se zvýšil počet nakažených o dalších 8 tisíc • Za pátek přibylo v Česku 8 010 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 281 provedených PCR testů, z nichž 26 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 139.

Počet nakažených neklesá. Za pátek přibylo dalších 8,5 tisíce • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 8 559 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 29 311 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 758.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Otevírají se bazény i restaurace. Stále ale platí několik pravidel • Ode dneška se opět otevírají vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření mohou fungovat také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

V Česku přibylo dalších 4,5 tisíce nakažených • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 4 557 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 11 547 provedených PCR testů, z nichž 39 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 25 285.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Počet nakažených koronavirem v pondělí pod hranicí 7 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 6 910 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 25 261 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 32 076.

Některá pražská divadla zůstanou zavřená až do konce roku • Divadla zřizovaná hlavním městem Prahou oznámila, že zůstanou pro diváky zavřená až do konce roku 2020, a to bez ohledu na možné změny ve vládních opatřeních. Do té doby se soustředí na přípravu nového programu a online vysílání.

Hlediště mnohých pražských divadelních scén zůstanou bez diváků až do konce tohoto roku.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

V pátek přibylo skoro 9 tisíc nakažených. Pacientů v nemocnicích neubývá • Během pátečního dne bylo v Česku zaznamenáno 8 782 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 883 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 34 502.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

V sobotu přibylo 5 443 nakažených koronavirem a 137 úmrtí • V sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 443 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 16 447 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 679. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

V pátek přibylo přes 8 tisíc nakažených a 140 úmrtí s covidem • Za pátek bylo v Česku zaznamenáno 8 423 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 178 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 184.

Farmářské trhy budou povoleny. Pořadatelé ale musí zajistit dodržování pravidel • Prodej na farmářských trzích bude možný od pondělí 20. dubna. Rozhodla o tom dnes vláda na základě shody mezi Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a epidemiologů z Ministerstva zdravotnictví.

Roušky se vrací. Kde všude budou od září opět povinné? • Ministerstvo zdravotnictví zavádí s účinností od 1. září 2020 povinnost plošného nošení roušek.

Za pátek přibylo přes 9 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 230 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 094 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 334.

Počty nakažených příliš neklesají. V úterý přibylo dalších 9 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 144 nových případů nákazy koronavirem, což je jen o 400 méně než minulé úterý. Hygienici vykázali 27 117 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 742.

Likvidace roušek má svá pravidla. Do kanalizace nepatří, varuje PVK • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyzývají občany Prahy, aby nevhazovali do kanalizace jakékoliv ochranné prostředky (jednorázové i šité roušky) proti šíření nemoci Covid-19.

Dobrá zpráva pro ekonomiku. Spotřeba českých domácností vzrostla • Uvolnění opatření proti šíření onemocnění covid-19 ve 2. čtvrtletí letošního roku napomohlo silnému oživení spotřeby domácností a tím také výkonu odvětví obchodu a služeb. Ekonomické oživení mělo příznivý dopad na příjmy vládních institucí. Jejich hospodaření bylo ale nadále silně deficitní. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).