Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků

ZprávyPražskýDEN.cz14. dubna 20201 minuta čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Svým rozhodnutím rada podpoří více než 160 provozoven, které byly rozhodnutím vlády ČR o přijetí krizových opatření v souvislosti s koronavirem dotčeny.

„Mnozí z našich podnikatelů a živnostníků se ne vlastní vinou ocitli ve svízelné situaci, kdy čekají na slíbené kompenzace škod od státu a stále nevědí zda-li je dostanou. Dnes, více než kdy jindy, potřebují podporu a pomoc samosprávy a Praha 2 jim v této těžké době podává pomocnou ruku. Jsem ráda, že jsme v rámci naší dvojkové koalice našli jednoznačnou shodu a přijali další podpůrné opatření, které může významně napomoci tuto nelehkou situaci překlenout,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Dnes jsme v rámci jednání rady jednohlasně odsouhlasili z příjmů městské části slevu z nájmu nebytových prostor, svěřených do správy městské části Praha 2, ve výši 30 % za měsíc březen a 70 % za měsíc duben a to nejvýše do 100 tisíc korun“, upřesnil místostarosta pro oblast správy majetku Michael Grundler.

Vedení radnice také deklarovalo, že situaci bude i nadále monitorovat a vyhodnocovat další ekonomické dopady.

Nepřehlédněte

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Vinobraní na Grébovce letos připomene 100 let od vzniku republiky • Letošní ročník nejvýznamnějšího vinobraní v Praze proběhne v pátek a sobotu 21. a 22. září 2018. Tradiční akce Vinobraní na Grébovce láká nejen na oblíbený burčák z vlastních historických vinic, ale také na atraktivní hudební a doprovodný program. Ten se letos ponese v duchu oslav 100 let české státnosti a zábavnou formou návštěvníkům připomene významné osobnosti Prahy 2, které se zapsaly do československé historie uplynulých 100 let. Chybět nebudou ani ukázky dobových řemesel, stylové občerstvení a samozřejmě degustace vybraných vín. Vyvrcholením hudební části programu se stanou koncerty zpěvaček Anny K. a Tonyi Graves. Vstupné je zcela zdarma. [gallery size="full" columns="1" ids="12713"]

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Do Havlíčkových sadů se vrátil nezvaný host • Radnice Prahy 2 musí nechat pokácet dva jehličnany v Havlíčkových sadech. Usychaly od loňského podzimu. Nyní se potvrdilo napadení kůrovcem. Stromy i dřevní hmota tak budou odstraněny, aby se kůrovec nešířil dál.

Úbytek turistů v Praze v číslech. Je to zdrcující propad, říká radní • Hlavní město zaznamenalo během prvních tří měsíců tohoto roku téměř 94,6% pokles v cestovním ruchu oproti roku 2019, kdy cestovní ruch ještě nepoznamenala pandemie. Návštěvníků do Prahy přijelo v tomto období nejméně od začátku pandemie. Propad je srovnatelný s druhým čtvrtletím roku 2020, kdy platil v České republice tzv. první lockdown. V této době se cestovní ruch v metropoli propadl o více než 93 procent.

O víkendu se opět otevře unikátní protiatomový bunkr Folimanka • Pražanům se v sobotu 12. října 2019 opět otevřou brány jedenoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory z časů studené války si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Praha spustila provoz svých očkovacích center. Používat se bude Moderna • Obyvatelé Prahy mohou od pondělního rána naplno využívat nová očkovací centra v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Očkuje se zde vakcínou od společnosti Moderna. Tou se zároveň začalo očkovat v dalších šesti očkovacích centrech na území Prahy.

Něco vím a brzy to povím, slibuje tajemný Jaroslav Flegr • Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr již několik měsíců na sociálních sítích komentuje situaci kolem koronavirové pandemie. Část lidí mu za jeho názory tleská, další by byli nejraději, kdyby mlčel.

Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů • Radní Prahy 2 na svém pondělním zasedání doporučili zastupitelstvu městské části schválit poskytnutí 20 milionů korun na obnovu chodníků. Peníze z rozpočtu městské části mají být použity na rekonstrukci chodníků, které jsou ve velmi špatném nebo havarijním stavu.

Roušky musí mít všichni povinně i v obchodech, rozhodl primátor • Primátor Prahy Zdeněk Hřib vydal na doporučení Krizového štábu hl. m. Prahy nové nařízení o nošení ochranných prostředků dýchacích cest při pohybu občanů v provozovnách, zdravotnických a sociálních zařízeních, sídlech veřejných orgánů a v dalších prostorách. Nařízení, které je platné od 18. března od 12:00 hodin, navazuje na již platné opatření týkající se povinnosti používat ochranné prostředky v dopravních prostředcích.

KOMENTÁŘ: Rychlost povolování vakcín ukazuje schizofrenní tvář EU • Enormě rychlý vývoj vakcíny proti v současnosti nejskloňovanější nemoci COVID-19 ukazuje dvě věci. Na jedné straně obrovský vědecký pokrok lidstva, které v poměrně krátké době dokáže připravit s největší pravděpodobností účinnou vakcínu na dosud neznámou nemoc. To ale zároveň odhaluje poněkud schizofrenní postoj Evropské unie. V tomto případě ke genetickým modifikacím obecně.

Kryt Folimanka se otevře pro zájemce již tuto sobotu • Zájemcům o historii se v sobotu 18. srpna 2018 opět otevře jeden z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin. Kryt Folimanka je v současné době největší podzemní stavbou na území městské části Praha 2. Prostor o rozloze 1332 m² může v případě potřeby pojmout až 1300 osob. Kryt je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě potřeby plně funkční. Nekomentované veřejné prohlídky probíhají vždy jednu sobotu v měsíci a vstupné je zcela zdarma. Téměř celý kryt je bezbariérový. Vstup je povolen i vychovaným domácím mazlíčkům. Na dotazy ohledně krytu a jeho historie vám na místě rádi odpoví pracovníci městské části, které najdete u hlavního vchodu, nebo dobrovolníci rozmístění přímo v krytu (česky, anglicky a rusky). Chcete-li si kryt v klidu prohlédnout, je vhodné přijít alespoň hodinu před zavírací dobou (kryt se zavírá v 15 hodin). Pokud tentokrát prohlídku krytu Folimanka tentokrát nestihnete, nezoufejte. Další příležitost budete mít v sobotu 15. září 2018.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Praha schválila vlastní strategii očkování proti koronaviru • Pražští radní dnes schválili vlastní očkovací strategii. Ta má pomoci aplikovat celostátní metodiku na specifickou situaci v Praze, ale také umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

V pátek přibylo skoro 9 tisíc nakažených. Pacientů v nemocnicích neubývá • Během pátečního dne bylo v Česku zaznamenáno 8 782 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 883 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 34 502.

Praha 2 daruje peníze strážníkům, policistům a hasičům • Městská část Praha 2 pokračuje v podpoře bezpečnostních složek. Ze svého rozpočtu uvolní 350 tisíc korun na motivační odměny strážníků městské policie, dalších 240 tisíc korun pak rozdělí mezi strážníky, policisty a hasiče na nákup techniky a vybavení. Záměr schválilo Zastupitelstvo městské části Praha 2 na svém včerejším jednání.

Roušky se vrací. Kde všude budou od září opět povinné? • Ministerstvo zdravotnictví zavádí s účinností od 1. září 2020 povinnost plošného nošení roušek.

Turistů v Praze v létě přibylo. Září přineslo další propad • Propad cestovního ruchu v Praze se za třetí kvartál, tedy období od července do září, podařilo mírně snížit oproti předchozím měsícům na 67 procent. Je to dáno zejména letními měsíci, které doprovázela uvolněná opatření v rámci pandemie koronaviru. Měsíc září však přinesl další propad. Do metropole za třetí kvartál přijelo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 746 290 návštěvníků, kteří zde strávili 1,6 milionu nocí. Z toho 316 tisíc hostů bylo z tuzemska.

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.