Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků

ZprávyPražskýDEN.cz14. dubna 20201 minuta čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Svým rozhodnutím rada podpoří více než 160 provozoven, které byly rozhodnutím vlády ČR o přijetí krizových opatření v souvislosti s koronavirem dotčeny.

„Mnozí z našich podnikatelů a živnostníků se ne vlastní vinou ocitli ve svízelné situaci, kdy čekají na slíbené kompenzace škod od státu a stále nevědí zda-li je dostanou. Dnes, více než kdy jindy, potřebují podporu a pomoc samosprávy a Praha 2 jim v této těžké době podává pomocnou ruku. Jsem ráda, že jsme v rámci naší dvojkové koalice našli jednoznačnou shodu a přijali další podpůrné opatření, které může významně napomoci tuto nelehkou situaci překlenout,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Dnes jsme v rámci jednání rady jednohlasně odsouhlasili z příjmů městské části slevu z nájmu nebytových prostor, svěřených do správy městské části Praha 2, ve výši 30 % za měsíc březen a 70 % za měsíc duben a to nejvýše do 100 tisíc korun“, upřesnil místostarosta pro oblast správy majetku Michael Grundler.

Vedení radnice také deklarovalo, že situaci bude i nadále monitorovat a vyhodnocovat další ekonomické dopady.

Nepřehlédněte

Praha 2 bude prořezávat stromy • Od 19. 3. 2018 do 30. 3. 2018 bude na území MČ Prahy 2 prováděn běžný prořez zeleně zasahující do průjezdního profilu a ochranného pásma tramvajových tratí. Prořezy budou provedeny ve spolupráci s odbornou zahradnickou firmou v rozsahu nutném pro zajištění plynulého provozu a s přihlédnutím ke stávajícímu stavu stromoví.

Ve středu přibylo 8 tisíc nakažených a přes 150 úmrtí. Ubylo hospitalizací • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 162 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 492 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 538.

Za čtvrtek přibylo v Česku 11,5 tisíce nových případů covid-19 • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 553 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 733 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 39 140.

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se na deset měsíců úplně uzavře • Schyluje se ke kompletní modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Zahrnovat bude bezbariérové zpřístupnění, revitalizaci vestibulu i nástupiště a výměnu původních eskalátorů za nové. Stavební práce začnou už letos v listopadu a probíhat budou až do poloviny března 2023. Část této doby bude stanice zcela uzavřená.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Nebojte se nákazy. DPP chce kampaní přilákat Pražany zpátky do MHD • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spustil informační kampaň, která má za cíl rozptýlit obavy cestujících z nákazy covid-19 v prostředcích městské hromadné dopravy. Formou televizních a rozhlasových spotů, on-line bannerů, advertorialů a citylightů poběží do konce ledna 2021.

Protiatomový kryt Folimanka otevře o víkendu své brány zájemcům o historii • Láká vás poznávání netradičních míst? Již tuto sobotu 18. května 2019 se opět otevřou brány jednoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory z dob studené války si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů • Radní Prahy 2 na svém pondělním zasedání doporučili zastupitelstvu městské části schválit poskytnutí 20 milionů korun na obnovu chodníků. Peníze z rozpočtu městské části mají být použity na rekonstrukci chodníků, které jsou ve velmi špatném nebo havarijním stavu.

Protiatomový kryt Folimanka bude tuto sobotu opět zpřístupněn veřejnosti • Zájemcům o historii hlavního města se v sobotu 16. února 2019 opět naskytne možnost navštívit jeden z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Zbrklé rozvolňování povede k nárůstu mrtvých, varuje molekulární biolog • Vláda představila nový mechanizmus uvolňování restrikcí nazývaný PES (Protiepidemický systém ČR). Ten je založený na výpočtu indexu rizika kalkulovaného z dosud známých parametrů epidemie COVID-19 a určuje, jaká opatření za jakého konkrétního stavu se uvolní.

Praha 2 instaluje do veřejného prostoru mlhoviště • Městská část Praha 2 letos instalovala už čtrnáct tzv. „mlhovišť“. První byla spuštěna v květnu, to poslední ve Folimance začalo slavnostně „mlžit“ ve středu 15. července.

Likvidace roušek má svá pravidla. Do kanalizace nepatří, varuje PVK • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyzývají občany Prahy, aby nevhazovali do kanalizace jakékoliv ochranné prostředky (jednorázové i šité roušky) proti šíření nemoci Covid-19.

Unikátní bunkr Folimanka se o víkendu opět otevírá pro veřejnost • Nejen milovníci historie se mohou v sobotu 14. září 2019 opět vydat na prohlídku jednoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické • Rada MČ Praha v 10 schválila peněžitou pomoc pro malé podniky v rámci výzvy „Covid-Starostrašnická“, vyhlášené v červenci. Rovným dílem 22 727 Kč podpoří 44 podniků, které o podporu zažádaly a splnily podmínky výzvy.

Takovou nevychovanost jsem ještě nezažila, zlobí se starostka Černochová na primátora Hřiba • Když se pražští radní rozhodli pojmenovat promenádu v Riegrových sadech po zavražděném primátorovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi, zřejmě netušili, jak moc si proti sobě poštvou vedení Prahy 2.

Výhled na centrum Prahy z Riegrových sadů.

Mejla Hlavsa má v Praze svou pamětní desku • Novou pamětní deskou připomíná městská část Praha 2 svého čestného občana Milana Mejlu Hlavsu. V pasáži domu v Bělehradské ulici č. 120 ji odhalila starostka Jana Černochová za účasti Hlavsovy rodiny a nejbližších přátel v pátek odpoledne, v předvečer jeho nedožitých sedmdesátin. Upozorňuje tak na místo, kde legendární baskytarista, zpěvák a skladatel před třiceti lety působil.

I ve středu počet nakažených překonal hranici 10 tisíc • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 10 813 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 097 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 997.

Unikátní protiatomový kryt Folimanka se letos naposledy zdarma otevře pro veřejnost • Naposledy v tomto roce můžete vyrazit na exkurzi do jednoho z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Veřejná prohlídka proběhne v sobotu 14. prosince 2019 v době od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Zoo Praha odmění rodiny zdravotníků, hasičů a policistů symbolickým vstupným • Pražská zoo se rozhodla poděkovat zdravotníkům a příslušníkům Integrovaného záchranného systému za jejich nasazení, s nímž v první linii čelili epidemii koronaviru.

Otevírají se bazény i restaurace. Stále ale platí několik pravidel • Ode dneška se opět otevírají vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření mohou fungovat také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.