Parkovací zóny v Praze se obnoví později než ve zbytku republiky

ZajímavostiPražskýDEN.cz28. dubna 20201 minuta čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Přestože Vláda ČR v pondělí rozhodla, že by od úterý 28. dubna měly opět platit zóny placeného stání, v Praze se tak stane až o dva týdny později.

„Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl,“ okomentoval situaci na Twitteru primátor Zdeněk Hřib.

„Dohodl jsem s primátorem, že v Praze začnou zóny fungovat až od pondělí 11. května. Minulý týden jsem obeslal všechny městské části, kde jsou zóny, a toto datum přišlo většině nejvíce přijatelné,“ sdělil náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Některé městské části mají již nyní otevřené výdejny pro nová parkovací oprávnění, ale některé je otevřou až v pondělí 4. května.

„Musíme dát Pražanům čas vrátit své fungování po městě do normálu. Nikdo nemusí teď rychle v noci přeparkovat auto,“ dodal Scheniherr s tím, že město prodlouží lidem parkovací kartu o dobu, kdy budou zóny zrušeny.

Zóny a placené parkování byly zrušeny na základě krizového opatření z 16. března jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru.

Nepřehlédněte

Nechal jsem se unést, řekl Andrej Babiš v projevu k národu • Premiér Andrej Babiš vystoupil v pondělí večer se svým projevem k občanům České republiky. Všechny vyzval k nošení roušek a dodržování hygienických pravidel. Zároveň přiznal, že se v létě nechal unést příznivým vývojem epidemie. Tuto chybu už by prý nechtěl znovu opakovat.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Epidemie se zhoršuje. Magistrát vydal apel na všechny Pražany • S nástupem chladnějšího počasí přibývá v hlavním městě i v dalších krajích ČR nakažených koronavirem. Praha nyní vykazuje čtrnáctidenní incidenci 93,08 potvrzených případů na 100 000 obyvatel, uvedl v tiskové zprávě Magistrát hl. m. Prahy. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy je v Praze 1,21, zatímco celorepublikový průměr má nyní hodnotu 1,14.

Záchytné parkoviště v Braníku nabízí místo pro 115 automobilů • Celkem 115 nových parkovacích míst je od pátečního poledne k dispozici v městské části Praha 4-Braník. Technická správa komunikací tu otevřela P+R parkoviště, které by mělo sloužit lidem přijíždějícím z jižního směru do Prahy. Do konce roku TSK zkolauduje a otevře ještě záchytné parkoviště v Běchovicích, sloužící zejména dojíždějícím z Prahy-východ.

Za středu přibylo skoro 12 tisíc nakažených a 215 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 11 928 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 112 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 123 168. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Očkovací centrum na Vyšehradě zahájilo zkušební provoz • V pondělí odstartoval pilotní provoz velkokapacitního očkovacího centra na Vyšehradě v Kongresovém centru. Mezi stovkami prvních naočkovaných jsou městští policisté, dále lidé s handicapem, poruchou intelektu či pečovatelé.

Česká ekonomika zaznamenala celkové oživení • Odvolání restriktivních opatření, která omezovala činnost části obchodu a služeb, dalo české ekonomice ve 2. čtvrtletí potřebný růstový impuls. Růst hrubého domácího produktu byl tak stimulován především domácí poptávkou. Oživení se nevyhnulo ani trhu práce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Počet obětí koronaviru dál roste. Ve středu zemřelo 200 lidí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 10 854 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 412 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 952.

Na Černém Mostě vzniká záchytné parkoviště pro 880 automobilů • V pondělí ráno začaly přípravné práce ke stavbě nového P+R parkovacího domu Černý Most III. Ten vznikne na místě současného parkoviště Černý Most I, bude však rozšířen na kapacitu až 880 automobilů. Dokončen by měl být příští rok. Během června se uskuteční demolice povrchů, provádění sond, rozebírání chodníků, zemní a další práce. Samotná stavba pak odstartuje v červenci.

Očkování bez registrace nově i v Kongresovém centru na Vyšehradě • Metropolitní očkovací centrum v pražském Kongresovém centru od úterý umožňuje zájemcům nechat se naočkovat vakcínou proti covid-19 i bez nutnosti předchozí registrace. Otevírací doba je od 10 do 19 hodin. Na místě se očkuje vakcínou Comirnaty (BionTech/Pfizer).

Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech • Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Přibylo přes 15 tisíc nových případů a 145 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 15 672 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 052 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 538.

Turistů v Praze v létě přibylo. Září přineslo další propad • Propad cestovního ruchu v Praze se za třetí kvartál, tedy období od července do září, podařilo mírně snížit oproti předchozím měsícům na 67 procent. Je to dáno zejména letními měsíci, které doprovázela uvolněná opatření v rámci pandemie koronaviru. Měsíc září však přinesl další propad. Do metropole za třetí kvartál přijelo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 746 290 návštěvníků, kteří zde strávili 1,6 milionu nocí. Z toho 316 tisíc hostů bylo z tuzemska.

Praha odpustí poplatky za předzahrádky minimálně do března • Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zcela zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Město chce tímto krokem podpořit podnikatele v době koronavirové krize. Za předzahrádky přitom provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně jako za užívání veřejného prostranství v případě venkovního prodeje. 

Očkovací autobus vyjede do ulic Prahy. Vakcínu píchne bez předchozí registrace • Vedení hlavního města představilo další plán, jak přispět k co nejvyšší proočkovanosti populace proti nemoci covid-19. Do pražských ulic vyšle očkovací autobus, který pro tyto účely zapůjčí Dopravní podnik hl. m. Prahy.

V sobotu přibylo přes 5 tisíc nových případů koronaviru • Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 118 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 15 852 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 138.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

Počet nakažených koronavirem v pondělí pod hranicí 7 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 6 910 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 25 261 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 32 076.