Parkovací zóny v Praze se obnoví později než ve zbytku republiky

ZajímavostiPražskýDEN.cz28. dubna 20201 minuta čtení

Foto: PražskýDEN.cz

Přestože Vláda ČR v pondělí rozhodla, že by od úterý 28. dubna měly opět platit zóny placeného stání, v Praze se tak stane až o dva týdny později.

„Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl,“ okomentoval situaci na Twitteru primátor Zdeněk Hřib.

„Dohodl jsem s primátorem, že v Praze začnou zóny fungovat až od pondělí 11. května. Minulý týden jsem obeslal všechny městské části, kde jsou zóny, a toto datum přišlo většině nejvíce přijatelné,“ sdělil náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Některé městské části mají již nyní otevřené výdejny pro nová parkovací oprávnění, ale některé je otevřou až v pondělí 4. května.

„Musíme dát Pražanům čas vrátit své fungování po městě do normálu. Nikdo nemusí teď rychle v noci přeparkovat auto,“ dodal Scheniherr s tím, že město prodlouží lidem parkovací kartu o dobu, kdy budou zóny zrušeny.

Zóny a placené parkování byly zrušeny na základě krizového opatření z 16. března jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru.

Nepřehlédněte

Aktuální opatření proti šíření nákazy platná v Praze od středy 9. září • Epidemiologická situace v hlavním městě patří momentálně k nejhorším v celé republice. Od středeční půlnoci proto vstupují v platnost nová nařízení hygieniků.

Komentář Evžena Korce: Stavebnictví se v květnu dál propadalo. Co je příčinou? • Propad českého stavebnictví zrychluje, stavební produkce v květnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 7,6 procenta. V dubnu přitom stavebnictví kleslo meziročně o 4,6 procenta. Výrazně se na tom podepsalo pozemní stavitelství, které letos v květnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku propadlo o 11 procent.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků • Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893.

Nakažených přibylo ve středu přes 14 tisíc. V nemocnicích leží 8,7 tisíce pacientů • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 14 353 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 074 provedených PCR testů, z nichž 46 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 101 850.

V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí • Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Úbytek turistů v Praze v číslech. Je to zdrcující propad, říká radní • Hlavní město zaznamenalo během prvních tří měsíců tohoto roku téměř 94,6% pokles v cestovním ruchu oproti roku 2019, kdy cestovní ruch ještě nepoznamenala pandemie. Návštěvníků do Prahy přijelo v tomto období nejméně od začátku pandemie. Propad je srovnatelný s druhým čtvrtletím roku 2020, kdy platil v České republice tzv. první lockdown. V této době se cestovní ruch v metropoli propadl o více než 93 procent.

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783.

Zóny placeného parkování v Praze jsou ode dneška opět v platnosti • V hlavním městě je ode dneška znovu obnoven provoz zón placeného stání v plném rozsahu. Přestože Vláda ČR o tomto kroku rozhodla s účinností již od 28. dubna, vedení Prahy odsunulo termín až na dnešek.

V neděli přibylo v Česku 3 291 nakažených a 153 úmrtí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 291 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 714 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 330. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Roušky se vrací. Kde všude budou od září opět povinné? • Ministerstvo zdravotnictví zavádí s účinností od 1. září 2020 povinnost plošného nošení roušek.

Zbrklé rozvolňování povede k nárůstu mrtvých, varuje molekulární biolog • Vláda představila nový mechanizmus uvolňování restrikcí nazývaný PES (Protiepidemický systém ČR). Ten je založený na výpočtu indexu rizika kalkulovaného z dosud známých parametrů epidemie COVID-19 a určuje, jaká opatření za jakého konkrétního stavu se uvolní.

Otevřený dopis Pražanům: Návrat do normálu nemůžeme slíbit, píší političtí lídři města • Primátor Zdeněk Hřib a předsedové všech zastupitelských klubů koalice i opozice v hlavním městě zveřejnili ve středu otevřený dopis pro obyvatele metropole. Společně jim děkují za obětavost i statečnost a vyzývají je k obezřetnosti a dodržování potřebných opatření k překonání koronavirové krize. Přinášíme vám kompletní znění dopisu.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu • Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Koronavirová data za pondělí. Zemřelo dalších 197 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 590 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 989 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 26 929.

V sobotu přibylo téměř téměř 8 tisíc nakažených • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 7 798 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 610 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 617.

Roušky v metru jsou i nadále povinné. V povrchové dopravě už ne • Lidé cestující pražskými tramvajemi a autobusy už si od dneška nemusí zakrývat ústa a nos. V přepravním prostoru metra jsou ale ochranné prostředky i nadále povinné.