Praha vybuduje novou záchrannou stanici pro volně žijící živočichy

Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz16. června 20202 minuty čtení

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Stavební povolení pro stavbu nové Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy získaly Lesy hl. města Prahy. Současná stanice již technicky nevyhovuje. Projekt by měl vyjít na 170 miliónů korun.

Záchranná stanice v Jinonicích ročně přijme v průměru více jak 5 tisíc zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů, což z ní činí nejvytíženější ze všech záchranných stanic v republice.

Od roku 2012 ji v provizorních podmínkách stavebních buněk a dočasných voliér provozují Lesy hl. m. Prahy. Nový areál výrazně zlepší podmínky pro léčené zvířecí pacienty, usnadní jejich rekonvalescenci i návrat do volné přírody.

Současná stanice technicky nevyhovuje. Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Současná stanice technicky nevyhovuje. Foto: Magistrát hl. m. Prahy

„Praha je jedno z nejzelenějších měst na světě a zvířata se tu tak občas nepříjemně střetnou s lidskou činností. Naštěstí tu máme záchrannou stanici, kde její pracovníci odvádějí skvělou práci, a tak se nám daří zvířata léčit a vracet je zpět do přírody. Současné podmínky v záchranné stanici jsou však jak pro zvířata, tak pro zaměstnance zcela nevyhovující. Proto jsme přistoupili ke stavbě nové stanice,“ říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

Stavět se začne možná už letos

Projekt počítá s výstavbou veterinární ordinace s operačním sálem a několika jednotkami intenzivní péče i výstavbou rehabilitačních voliér a výběhů, které odpovídají požadavkům na péči o nejčastěji přijímané druhy živočichů. Dominantou areálu bude léčebné zařízení pro labutě a další vodní ptáky a komplex voliér pro péči o mláďata veverek.

Vizualizace chystaného projektu. Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Vizualizace chystaného projektu. Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Vizualizace chystaného projektu. Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Vizualizace chystaného projektu. Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Nový areál za 170 miliónů korun je dimenzován až na cca 800 ošetřovaných živočichů a svými parametry bude plně vyhovovat současné platné legislativě i požadavkům hlavního města na péči o volně žijící živočichy. Stavět by se mohlo začít už letos, až bude vybrán zhotovitel.

V roce 2019 přijala záchranná stanice 5 368 živočichů 138 různých druhů. Dvě třetiny jsou ptáci, zbytek savci. Z častých druhů jsou to například labutě, kachny, ježci nebo netopýři. Objevují se i vzácné a chráněné druhy, např. sokol stěhovavý, výr velký a další.

Nepřehlédněte

Lvi z pražské zoo oslavili Valetntýn vášnivým pářením • Samec lva indického Jamvan, který spolu se Suchi a Ginni přicestoval do Zoo Praha na podzim 2015 z Gudžarátu, se ve vztahu k oběma samicím ukázal jako prozatím příliš nezkušený, a proto ho na přechodnou dobu nahradil ostravský Sohan. Ten nezklamal a období před Valentýnem bylo u lvů plné vášní a lásky.

Lev indický Sohan přicestoval do Zoo Praha z Ostravy.

Největší i nejmenší štíři světa jsou nyní k vidění v pražské zoo • V Gočárových domech v pražské zoologické zahradě můžete až do 26. května 2019 vidět unikátní kolekci štírů. Jedinečné tvory zájemcům přiblíží i komentované prohlídky, které se konají každou neděli.

Veleštír trnitý (Heterometrus spinifer) je jedním z největších zástupců rodu. K obraně používá masivní makadla (klepeta) a dospělé zvíře vydrží více než rok nepřijímat potravu bez trvalých následků.

Spí kočka s vámi? Jen z lásky to nedělá • Kočky jsou svým způsobem velice tajuplní domácí mazlíčci. Některé jejich chování bývá pro mnohé lidi často záhadou. Malé šelmičky se například uvelebí na hrudníku svého majitele a spokojeně si tam hoví. Ale proč to vlastně dělají?

Týrání psa ve Spálené ulici. Otřesný případ z konce 19. století • Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Naši věrní kamarádi se však občas bohužel stávají oběťmi krutého zacházení ze strany lidí. Nejinak tomu bylo už na konci 19. století. Národní listy přinesly 28. dubna 1891 zprávu o případu, který se odehrál v pražské Spálené ulici.

Lachtan Meloun zahájí olympiádu. Možná dostane i medaili • Na nadcházející víkend si Zoo Praha připravila zajímavý program pro návštěvníky všech věkových kategorií. V pátek, kdy mají školáci pololetní prázdniny, proběhnou mimořádná komentovaná krmení a setkání u mnoha druhů zvířat. V sobotu lachtan Meloun zahájí olympiádu speciálním vystoupením a slavit se budou 5. narozeniny orangutaní slečny Diri. Na neděli se pak mohou těšit všichni milovníci želv.

Lachtan Meloun zahájí olympiádu v Zoo Praha speciálním vystoupením.

Zoo Praha oslaví Mezinárodní den goril speciálním programem • Zoologická zahrada hl. m. Prahy oslaví tuto sobotu Mezinárodní den goril. Pro návštěvníky bude přichystán zajímavý program.

OBRAZEM: Sloní drobeček Max z pražské zoo už váží skoro tři čtvrtě tuny • Mláďata slonů indických z pražské zoologické zahrady rostou jako z vody. Starší Max už váží 732 kg a mladší Rudi 508 kg. Maxovi navíc rostou kly, které v jeho necelých dvou letech sice měří jen pár centimetrů, ale on se je snaží zdatně využívat ve svůj prospěch. Slůňata tak začínají vzbuzovat respekt a chovatelé je budou postupně převádět do chráněného chovu. [gallery columns="1" size="full" ids="8062,8063"]

Slůně Max už má několikacentimetrové kly.

V Zoo Praha se narodila první mláďata tohoto roku • Jen pár hodin po začátku nového roku přišla v Zoo Praha na svět dvě mláďata. Prvním z nich je beránek ovce kamerunské, na kterého se návštěvníci mohou přijít podívat do Dětské zoo v dolní části areálu. Druhým novorozencem je želva tuniská, jejíž chov v pražské zoo pochází z jedinců zabavených pašerákům.

Rok 1891: Hejno kobylek usmrtilo francouzského badatele • Hrozivá smrt postihla jednoho francouzského přírodovědce v roce 1891 v Alžírsku. Obrovské hejno kobylek ho ve spánku obklopilo a následně usmrtilo. Přečtěte si, jak o tragédii informovaly tehdejší české noviny.

Úspěch světové úrovně. Pražští botanici vypěstovali vzácnou masožravku • Kurátorům a zahradníkům Botanické zahrady hl. m. Prahy se povedl evropský unikát. Pomocí ručního opylování vypěstovali semena vzácné masožravky láčkovky uťaté (Nepenthes truncata). Po devíti měsících se nyní zahrada může pochlubit četným potomstvem.

Pražská zoo se raduje z narození sloního mláděte • V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického. Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

Nově narozené mládě slona indického.

V pražské zoo se narodilo 18 hroznýšků pestrých • V teráriích pražské zoologické zahrady je pořádně živo. Nyní zde přišlo na svět 18 hroznýšků pestrých. Odchovy těchto hadů z afrických polopouští se daří. Jen letos se v Zoo Praha narodilo celkem padesát mláďat.

Výstava orchidejí v Botanické zahradě představuje rostliny z Jižní Ameriky • Trojská botanická zahrada zahájila nejočekávanější výstavu letošního roku. Skleník Fata Morgana již počtrnácté zaplnila přehlídka orchidejí, a to jak vzácných přírodních druhů, tak pestrá škála vyšlechtěných kultivarů.

Radost v Zoo Praha. Narodila se dvě mláďata lemura kata • Zoologická zahrada hl. m. Prahy má důvod k radosti. Samice lemura kata Móni přivedla na svět dvojčata. Narodila se v pátek 13. března. Podle Červené knihy IUCN patří lemur kata mezi ohrožené druhy. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na ostrově Madagaskar.

Botanická zahrada zve na prohlídku plodin Nového světa • Při procházce expozicemi Botanické zahrady hl. m. Prahy můžete procestovat doslova celý svět. V severní části venkovních expozic nedaleko výsadeb prérijních rostlin lze již čtvrtým rokem obdivovat plodiny původem z amerického kontinentu.

VIDEO: Největší výstava plžů v republice probíhá v pražské zoo • Slavnostní vernisáží v Galerii Gočárovy domy začala jedinečná výstava s názvem Achatiny v Zoo Praha, která představuje fascinující svět plžů. Návštěvníci tam najdou největší výběr v ČR – šneky různých tvarů i barev, malé o velikosti pouhého centimetru až po dvaceticentimetrové obry. K vidění jsou druhy pozemní i stromové, býložravé i částečně masožravé, chovatelské novinky a druhy natolik unikátní, že je neuvidíte nikde jinde – například původem z Nigérie nebo Konga. Výstava představuje zejména zástupce šneků z čeledi Achatinidae - neboli oblovek - tropických suchozemských plžů dorůstajících velikosti až 30 cm. Ti se v posledních letech stali pro svůj atraktivní vzhled a nenáročnost oblíbenými domácími mazlíčky. Nechybí ovšem ani zástupci českých plžů, jako například hlemýždi, slimáci a plzáci. Každou neděli od 10 do 18 hodin až do konce výstavy 2. září se mohou návštěvníci těšit i na komentované prohlídky, mezi 14. a 15. hodinou se jim bude věnovat také chovatel Tomáš Protiva, který zodpoví otázky nebo poradí, jak šneky snadno chovat i doma.

Obraťte oči ke hvězdám. Dnes v noci budou padat • Vesmír nám po nedávné kometě Neowise přichystal další nebeskou show. Už dnes v noci nastane maximum meteorického roje Perseidy. Na noční obloze tak bude možné zpozorovat až 50 „padajících hvězd“ za hodinu.

Žirafa „modelka“ dostala oficiální jméno. Pokřtila ji herečka Iva Pazderková • V Africkém domě pražské zoo bylo v neděli rušno. Probíhaly tam totiž křtiny žirafí slečny narozené v lednu letošního roku. Pro její zálibu v pózování před objektivy fotografů a kameramanů se jí až dosud přezdívalo „Modelka“. Od neděle je ale již nositelkou řádného jména Nela.

Kmotra Nely, Iva Pazderková, malé žirafě popřála šťastný život a spoustu sourozenců.

Pražané mají srdce. Loni pomohli zachránit tisíce volně žijících živočichů • Rekordních 4 712 pacientů přijala v loňském roce Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Mezi 141 různými živočišnými druhy převažovali jako tradičně ptáci.

Pražská zoo vystavuje vzácné posvátné žáby z jezera Titicaca • Zoo Praha otevřela v Teráriu u Rezervace Bororo expozici pro vodnice posvátné, pozoruhodné žáby žijící v přírodě pouze v jezeře Titicaca, kde jsou však vinou znečištění kriticky ohrožené. Nádrž pro tyto výjimečné žáby má velkorysé rozměry 3 x 3 x 2 metry a výtvarně byla inspirována zatopeným chrámem, který stával na břehu jezera Titicaca přibližně před 1 000 až 1 500 lety.