Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky

Kam vyrazit v PrazeKristián Vích13. července 20201 minuta čtení
Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Foto: Archiv

Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Instituce z oblasti výstavnictví a muzejnictví čelí z důvodu vládních opatření proti koronaviru velkým propadům v tržbách. Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism proto spustilo projekt na podporu kulturních institucí.

Návštěvníci při předložení karty Lítačka dostanou během letních prázdnin ve vybraných muzeích a galeriích automaticky 50% slevu na vstupné. Na podporu je vyčleněno více než 13 milionů korun.

„Tento podpůrný program je určen držitelům karty Lítačka a je tedy symbolickým poděkováním nejen Pražanům za jejich pomoc a obětavost v minulých měsících, kdy jsme čelili koronavirové krizi,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Lidé budou takto moci navštívit Národní kulturní památku Vyšehrad, Muzeum hlavního města Prahy, Galerii hlavního města Prahy, Obecní dům, Výstaviště Praha, Staroměstskou radnici, Museum Kampa, DOX PRAGUE a Galerii Villa Pellé.

Nepřehlédněte

Lítačku pro děti je nyní možné vyřídit online z domova • Operátor ICT, městská firma, jež se stará o projekty Smart City, zavádí novinku. Rodiče, kteří budou chtít svým dětem pořídit Lítačku, mohou již nyní vyřídit žádost online. Dříve pro ni museli zajít do Škodova paláce, kde byl ověřován věk a identita dítěte.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

V neděli přibylo 2 373 nakažených koronavirem. Zemřelo 143 lidí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 373 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 389 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 38 892. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Koronavirus dal šanci bezdomovcům. Praha prodlouží jejich ubytování • I po konci nouzového stavu se Praha stará o část z 300 občanů bez domova, kteří jsou nyní v ubytovacích objektech rezervovaných městem. Vedení magistrátu k tomuto kroku přistoupilo krátce po vypuknutí pandemie, aby bezdomovce ochránilo před nákazou. Smlouvy s objekty jsou zatím uzavřeny do konce června. Plán, který v pondělí pražští radní schválili, počítá s tím, že si je město pronajme i do budoucna. Ukázalo se totiž, že se to vyplácí.

Praha prodlouží program na podporu turismu až do konce roku • Díky programu V Praze jako doma přijelo do metropole v létě téměř 60 tisíc lidí zejména z tuzemska, Německa, Rakouska a také Slovenska. Hlavní město společně s Prague City Tourism tak V Praze jako doma prodlouží až do konce prosince letošního roku.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Výstava o TGM ukazuje, že to náš první prezident neměl občas vůbec lehké • Byla doba, kdy prezidentem naší země byl mimořádně vzdělaný člověk. Stanul v jejím čele přesto, že neváhal bořit národní mýty a stereotypy, bojovat proti pověrám, předsudkům a nesnášenlivosti. Výstavu o prvním československém prezidentovi pořádá MČ Praha 8 ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů v rámci oslav stého výročí založení Československa. Navštívit ji můžete zdarma do 8. června v Libeňském zámečku. Výjimečná osobnost Tomáš Garrigue Masaryk společnosti nastavoval kritické zrcadlo; byl přesvědčen, že každý národ musí obhájit své právo na existenci tím, co umí a dokáže. Přísné nároky kladl na každého jednotlivce. Odmítal malost a zápecnictví. Také proto kupříkladu na českou otázku nahlížel v kontextu mezinárodního dění a činil ji nedílnou součástí evropského vývoje. Byl českým vlastencem, a přitom Evropanem. Prezidentskému úřadu vtiskl neobyčejnou vážnost a důstojnost, ze které těží jeho následovníci dodnes. Kromě otázek souvisejících s postavením malého národa uprostřed Evropy mu ležel na srdci osud demokracie. O jejích podobách soustavně přemýšlel. A také o rizicích, které ji ohrožují. Nikoliv náhodou se pro mnohé občany stal inspirací a posilou v totalitních časech, které následovaly bezprostředně po jeho smrti. Zároveň ale platí, že pro nemalou část společnosti zůstával nepohodlným, což názorně dokládají i osudy Masarykových pomníků: s každou změnou režimu jsme svědky buď jejich odstraňování, nebo jejich znovuodhalování... Kdy a kde Výstava s názvem „TGM to nikdy nebude mít lehké” se koná od 3. května do 8. června 2018 v Libeňském zámku (Zenklova 1/35, Praha 8). Vstupné je pro všechny zdarma. Otevírací doba: PO a ST 8:00-18:00 hod. – ÚT a ČT 8:00-15:30 hod. – PÁ 8:00-15:00 hod.

IKEA otevře plánovací studio v pražském obchodním centru • První plánovací studio ve středoevropském regionu otevře IKEA letos v létě v Praze. Nacházet se bude v nákupním centru Westfield Chodov a zaměří se na řešení individuálních potřeb zákazníků v interiéru. Odborníci z IKEA jim zde pomohou s komplexním plánováním včetně kuchyní, ložnic, koupelen i úložných prostor.

Desítky Rembrandtových děl budou vystaveny v paláci Kinských • Národní galerie Praha uskuteční dlouho očekávanou výstavu Rembrandt: Portrét člověka, která své zahájení posunula z jara na 25. září. Půjde o rozsáhlý výstavní projekt. Představí více než 110 děl z významných tuzemských i zahraničních institucí.

Čísla nakažených stále rostou. Za sobotu skoro 7 tisíc nových případů • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 6 755 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 17 596 provedených PCR testů, z nichž 38 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 758.

Nová výstava představuje významná ocenění Antonína Dvořáka • Národní muzeum zahájilo ve svém Muzeu Antonína Dvořáka zbrusu novou výstavu s názvem Antonín Dvořák a sláva. Návštěvníkům nabízí možnost prohlédnout si mnohá ocenění, která slavný skladatel během života posbíral. Připomenuto je i poslední rozloučení se skladatelem, jenž se stalo celospolečenskou událostí. Od narození Antonína Dvořáka letos uplynulo 180 let.

Výstava Sluneční králové v Národním muzeu prodloužena až do konce září • Národnímu muzeu se povedlo vyjednat prodloužení zcela vyprodané výstavy světového formátu Sluneční králové o celé 4 měsíce, tedy až do 30. září tohoto roku. Výstavu, o kterou je ze strany návštěvníků nevídaný zájem, tak nyní bude moci obdivovat každý, kdo to doposud kvůli protiepidemickým opatřením a omezené kapacitě nestihl.

Výstava Sluneční králové

KOMENTÁŘ: Povinné dobíječky elektromobilů v novostavbách zdraží byty a zhorší jejich dostupnost • Zbytečný návrh, který jen dále zvýší už tak velmi vysoké ceny bytů. Tak hodnotím nejnovější návrh ministerstva pro místní rozvoj, které chce stavitelům nových bytů nařídit, aby v novostavbách povinně budovali dobíjecí stanice.

Epidemie se zhoršuje. Magistrát vydal apel na všechny Pražany • S nástupem chladnějšího počasí přibývá v hlavním městě i v dalších krajích ČR nakažených koronavirem. Praha nyní vykazuje čtrnáctidenní incidenci 93,08 potvrzených případů na 100 000 obyvatel, uvedl v tiskové zprávě Magistrát hl. m. Prahy. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy je v Praze 1,21, zatímco celorepublikový průměr má nyní hodnotu 1,14.

V Hybernii probíhá výstava filmových klapek od předních výtvarníků • Unikátní umělecká díla od předních českých výtvarníků ztvárněná na filmové klapce jsou k vidění v pražském Divadla Hybernia. Výstavu Salonu filmových klapek zde 4. dubna zahájila symbolickým klapnutím výtvarnice Kateřina Miler. Klapky budou v Praze do 19. dubna, poté se přesunou do Evropského parlamentu v Bruselu. Letošní kolekci Salonu filmových klapek, která je již po jednadvacáté součástí Zlín Film Festivalu – Mezinárodního festivalu pro děti a mládež, tvoří 146 originálních děl. Jedním z nich je i klapka s legendárním Krtečkem, kterou již po osmé věnovala nadačnímu fondu FILMTALENT ZLÍN výtvarnice Kateřina Miler, která se pravidelně se do projektu zapojuje a před lety v podstatě navázala na tvorbu svého otce, Zdeňka Milera. „Táta ve Zlíně začínal u kresleného filmu a moc mu záleželo na tom, aby se právě kreslený film rozvíjel a podporoval. A já to cítím podobně,“ vysvětluje Kateřina Miler a dodává, kde čerpala inspiraci na letošní motiv. „Minulý rok bylo 60. výročí „Krtka“ a paní „Krtečková“ mu loni na klapce předávala dárek. Tak mě napadlo, že by jí letos mohl poděkovat růžičkou.“ Právě podobné dětské motivy, třeba jako je Krteček si pro tvorbu klapek volí celá řada z jejich autorů, protože patří společně s filmovou tématikou mezi dražiteli velmi oblíbené a vyhledávané. Tradiční aukce klapek se uskuteční v neděli 27. května 2018 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 58. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům.

Kateřina Miler na vernisáži výstavy filmových klapek.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března

Národní muzeum zavádí novinku. Za jedno vstupné můžete navštívit až devět objektů • Národní muzeum připravilo příjemný dárek pro všechny své návštěvníky. Každý, kdo si koupí vstupenku do Historické budovy na Václavském náměstí, získá zároveň i pětidenní denní volnou vstupenku do dalších osmi pražských objektů Národního muzea.

Historická budova národního muzea se po rekonstrukci otevřela návštěvníkům v říjnu loňského roku.

Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické • Rada MČ Praha v 10 schválila peněžitou pomoc pro malé podniky v rámci výzvy „Covid-Starostrašnická“, vyhlášené v červenci. Rovným dílem 22 727 Kč podpoří 44 podniků, které o podporu zažádaly a splnily podmínky výzvy.

I ve středu počet nakažených překonal hranici 10 tisíc • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 10 813 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 097 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 997.

Pražská muzejní noc už dnes! Kam můžete zdarma vyrazit? • Dnes v 19 hodin odstartuje již 15. ročník Pražské muzejní noci. Vyrazit můžete zdarma celkem do padesáti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v celkem 77 objektech.

Praha obnovuje preventivní opatření v MHD. Dveře se otevřou automaticky • Dopravní podnik hl. m. Prahy znovu zavádí preventivních opatření, která v důsledku pandemie covid-19 platila letos na jaře.