Antigenní testování na covid-19 v Praze probíhá na 27 místech

ZprávyPražskýDEN.cz16. prosince 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Dobrovolné antigenní testování začalo v celé České republice ve středu 16. prosince. Bezplatná služba bude k dispozici také na 27 odběrových místech v hlavním městě. Navíc se zapojí i někteří praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.

Počínaje dneškem je možné nechat se otestovat antigenními testy na přítomnost onemocnění covid-19. Plošné testování obyvatel, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, se uskuteční v konkrétních nemocnicích, zdravotnických zařízeních a dalších odběrových místech až do 15. ledna 2021. Celkem se tento druh testů provádí na 27 místech v Praze.

„Seznam testovacích míst v Praze je už od října dostupný na webové stránce covid.praha.eu, která se stala velmi používanou. Minulý týden jsme ji navíc rozšířili o informace o možnostech antigenního testování. Lidé se přes web mohou jednoduše prokliknout do rezervačního systému daného místa a objednat na konkrétní čas, což jim ušetří čas a usnadňuje organizaci testování,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Cílem plošného testování je zabránit dalšímu šíření nemoci přes vánoční svátky, kdy se budou lidé vzájemně navštěvovat. Test se provádí stěrem z nosohltanu a výsledek se lidé dozvědí do třiceti minut. Je možné přijít se otestovat opakovaně, avšak nejvýše jednou za pět dní.

Do plošného antigenního testování obyvatel se navíc zapojuje i část praktických lékařů a ambulantních specialistů. V celé České republice by jich mělo takto vypomoci až jeden tisíc. Lidé by se však měli nejprve u svého lékaře informovat, zda tuto službu poskytuje.

Na území hlavního města se aktuálně nachází celkem 56 odběrových míst, kde se provádějí klasické PCR testy. Z provozních nebo kapacitních důvodů ale nemohou všechny zároveň provádět i antigenní testování. Tato služba je proto k dispozici jen na některých z nich.

Nepřehlédněte

V pondělí přibylo 10,5 tisíce nakažených a 265 zesnulých • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 10 466 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 706 provedených PCR testů, z nichž 48 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 91 438.

Těžká rána pro turismus. Do Prahy loni zavítalo jen 2,1 milionu návštěvníků • V loňském roce turismus v Praze utrpěl kvůli pandemii obrovské ztráty. Podle údajů Českého statistického úřadu do Prahy přijelo pouhých 2 178 267 návštěvníků. Cestovní ruch v Praze se tak dostal na pouhých 27 procent roku 2019. Během léta byl však zaznamenán mírný nárůst domácích turistů. 

Nebojte se nákazy. DPP chce kampaní přilákat Pražany zpátky do MHD • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spustil informační kampaň, která má za cíl rozptýlit obavy cestujících z nákazy covid-19 v prostředcích městské hromadné dopravy. Formou televizních a rozhlasových spotů, on-line bannerů, advertorialů a citylightů poběží do konce ledna 2021.

Pražská zoo počítá škody. Znovu se otevře až na konci května • Již pátým týdnem je Zoo Praha uzavřená pro veřejnost. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů, pronájmu restaurací a podobně se začínají přibližovat 20 milionům korun. Na základě množících se dotazů veřejnosti, jak je možné pomoci, vybízí Zoo Praha zejména k adopcím a sponzoringu zvířat.

Vybrané pražské autobusy budou jezdit jen do 22 hodin • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od této soboty 17. 10. 2020 dočasně ukončí provoz na 35 vybraných autobusových linkách již ve 22:00.

Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru • Svět má za sebou první vlnu pandemie způsobené novým typem koronaviru. Všichni se nyní obávají, že by se nemoc covid-19 mohla na podzim znovu vrátit ve velkém, případně že virus zmutuje a bude mnohem více nebezpečný. Ochránit nás může vakcína (zatím ale neexistuje), připravenost celé společnosti, ale i starší vědecké poznatky o chování a schopnostech virů.

Celkový počet úmrtí v Česku byl v lednu nejvyšší za několik dekád • V lednu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 15,9 tisíce obyvatel České republiky, tedy o 50 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019. Absolutně jde o nárůst o 5,3 tisíce osob. Na každých 100 tisíc obyvatel tak letos v lednu připadlo 148 úmrtí, kdežto v průměrném lednu z let 2015–2019 to bylo 100 úmrtí. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet nakažených v úterý se opět přiblížil k 10 tisícům • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 558 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 373 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 737.

Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib • Primátor Zdeněk Hřib vydal prohlášení, ve kterém kritizuje premiéra Babiše z nedodržování vlastních nařízení. Zároveň vyzývá občany, aby důsledně dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy.

V sobotu přibylo téměř téměř 8 tisíc nakažených • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 7 798 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 610 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 617.

Za čtvrtek přibylo v Česku 11,5 tisíce nových případů covid-19 • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 553 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 733 provedených PCR testů, z nichž 35 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 39 140.

Praha 2 schválila další slevu nájmů pro zasažené podnikatele • Radní Prahy 2 na svém pondělním jednání schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům v nebytových prostorách městské části, na které dopadla krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu, možnost uzavření splátkových kalendářů a neuplatnění sankčních poplatků k dlužnému nájemnému a také míry inflace u smluv o nájmu nebytových prostor pro rok 2021.

Nově opravená Fantova kavárna bojuje o přežití. Pomoci může každý • Nově zrekonstruovaná legendární Fantova kavárna na hlavním vlakovém nádraží v Praze v současnosti díky pandemii koronaviru a s ní spojeným vládním restrikcím doslova bojuje o přežití. Majitelé se ji aktuálně snaží zachránit prostřednictvím veřejné crowdfundingové sbírky.

Počty zemřelých se v květnu vrátily na běžnou úroveň • V průběhu letošního května podle předběžných údajů zemřelo 9 349 obyvatel České republiky. Ve srovnání s dubnem to bylo o 2 254 méně. Denní počet zemřelých, jenž měl již od poloviny března klesající trend, se v druhé půli května dostal zpět k obvyklým číslům. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zemřelo dalších 164 lidí. Zvýšil se počet pacientů v nemocnicích • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 663 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 23 892 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 40 192.

Šmejdi nabízejí roušky za podpis smlouvy. Úřad radí, jak se bránit • Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů, kdy tzv. „energetičtí šmejdi“ zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu. Ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele. Další nabízejí po telefonu rekordně levné energie. Takové nabídky však končí spíše vysokou pokutou než kýženou úsporou.

Při vstupu do vnitřních expozic zoo bude platit několik pravidel • Rozvolňování opatření proti koronavirové nákaze dnes pokračuje další vlnou. Kromě jiného budou smět opět otevřít vnitřní expozice zoologických zahrad, i když s několika omezeními.

Alergie, nebo koronavirus? Příznaky mohou být podobné • Začal duben a to je první kritický měsíc pro alergiky. Ve vzduchu se postupně zvyšuje koncetrace pylů nejrůznějších trav a stromů. V době koronavirové pandemie mohou být lidé trpící alergií z této situace znepokojeni. Projevy obou nemocí jsou totiž velice podobné.

Praha schválila vlastní strategii očkování proti koronaviru • Pražští radní dnes schválili vlastní očkovací strategii. Ta má pomoci aplikovat celostátní metodiku na specifickou situaci v Praze, ale také umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.