Počet nakažených oproti minulé sobotě klesl o třetinu

ZprávyKristián Vích17. ledna 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

Za sobotu bylo v Česku zaznamenáno 5 199 nových případů nákazy koronavirem, což je o třetinu méně než minulou sobotu, kdy bylo 8 425 nakažených. Hygienici vykázali 16 970 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 7 246.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 148 412 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 889 159 osob. Vyléčilo se jich 726 409.

Zaznamenáno bylo dalších 123 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 14 338 obětí. V nemocnicích nyní leží 6 473 pacientů s koronavirem, což je o 456 méně než předchozí den.

Nepřehlédněte

Nákaza koronavirem z pitné vody nehrozí, uklidňuje PVK • Pražané se nemusejí obávat používat pitnou vodu z kohoutku k pití i k běžné hygieně. Voda pro hlavní město i nadále splňuje všechny parametry dané pro pitnou vodu a je pod stálým dohledem.

V pátek se zvýšil počet nakažených o dalších 8 tisíc • Za pátek přibylo v Česku 8 010 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 281 provedených PCR testů, z nichž 26 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 139.

Počet nakažených stále neklesá. Za čtvrtek 14,5 tisíce nových případů • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 14 457 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 926 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 49 107.

Při vstupu do vnitřních expozic zoo bude platit několik pravidel • Rozvolňování opatření proti koronavirové nákaze dnes pokračuje další vlnou. Kromě jiného budou smět opět otevřít vnitřní expozice zoologických zahrad, i když s několika omezeními.

Negativní dopady pandemie pocítila skoro polovina zaměstnanců v Česku • Negativní důsledky opatření proti pandemii nemoci COVID-19 pocítilo od dubna do května u svého zaměstnavatele 1,8 milionu zaměstnanců, což je 45 % všech ekonomicky aktivních lidí v ČR. Nejvýrazněji bylo zasažené odvětví ubytování, stravování a pohostinství, kde podíl překročil 90 %. Na 1,4 milionu zaměstnanců předpokládalo dočasnost těchto dopadů, 314 tisíc se obávalo o své pracovní místo. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Použité roušky v ulicích jsou problém. Hlídejte si je, vyzývají Pražské služby • Pražské služby se v nové kampani obrací na Pražany a žádají je, aby si důsledně hlídali své roušky. Ty totiž stále častěji končí vytracené či pohozené v ulicích Prahy. Jediný aktuálně správný způsob likvidace použité roušky je její vyhození do koše či popelnice.

Pražské domovy seniorů mají první kolo očkování za sebou • Vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí dnes ráno do posledních dvou pražských domovů pro seniory, které projevily zájem o očkování svých klientů a personálu. Tímto bude v zásadě dokončeno první kolo očkování v těchto pobytových zařízeních.

Počet nakažených za středu opět přes 15 tisíc. Zemřelo 187 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 15 088 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 172 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 56 325.

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Praha spustila provoz svých očkovacích center. Používat se bude Moderna • Obyvatelé Prahy mohou od pondělního rána naplno využívat nová očkovací centra v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Očkuje se zde vakcínou od společnosti Moderna. Tou se zároveň začalo očkovat v dalších šesti očkovacích centrech na území Prahy.

Rok 2020? Lidstvo už zažilo mnohem horší časy. Umíraly desítky miliónů lidí • Na uplynulý rok 2020 zřejmě nikdo z nás nezapomene. Svět se doslova ze dne na den změnil a pro mnohé bohužel k horšímu. Při příchodu nového roku si tentokrát všichni navzájem přáli, aby ten příští byl už konečně lepší a normálnější. Ale objektivně vzato si lidstvo zatím naštěstí nežije zase tak špatně. V nepříliš vzdálených dějinách totiž byly i horší etapy.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

Koronaviru podlehlo dalších 130 lidí. Nakazilo se skoro 9 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 8 916 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 482 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 091.

Praha 4 schválila další slevy na nájemném pro podnikatele • Rada MČ Praha 4 schválila slevy na nájemném pro místní podnikatele za měsíce prosinec, leden a únor. Jedná se již o třetí vlnu odpouštění části nájmů od začátku pandemie koronaviru.

V pátek přibylo přes 8 tisíc nakažených a 140 úmrtí s covidem • Za pátek bylo v Česku zaznamenáno 8 423 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 178 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 184.

Počet nakažených v úterý přes 10 tisíc. Zemřelo 171 pacientů • V úterý bylo v Česku zaznamenáno 10 725 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 34 795 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 427.

Praha 7 spouští antigenní testovaní v mateřských školách • Sedmá městská část v následujícím týdnu zahájí testování v mateřských školách pomocí antigenních testů na covid-19. Využít ho budou moci jak děti a jejich rodiče, tak i zaměstnanci mateřinek. Samotné odběry, rezervace a logistiku zajistí radnice ve spolupráci s testovacím místem v Pražské tržnici. Testování bude dobrovolné a bezplatné.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Očkovací autobus vyjede do ulic Prahy. Vakcínu píchne bez předchozí registrace • Vedení hlavního města představilo další plán, jak přispět k co nejvyšší proočkovanosti populace proti nemoci covid-19. Do pražských ulic vyšle očkovací autobus, který pro tyto účely zapůjčí Dopravní podnik hl. m. Prahy.