Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel

ZprávyKristián Vích15. února 20211 minuta čtení

Jedna za kaváren CrossCafe v OC Atrium na Karlově náměstí.

Foto: CrossCafe

Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

„Již skoro rok přetrvávající opatření vlády ČR související s pandemií koronaviru, které omezují běžné fungování celého sektoru HORECA včetně kaváren CrossCafe, jsou hlavními důvody, které nás vedou k rozhodnutí ukončit provoz našich pěti pražských kaváren,“ uvádí provozovatel na svém webu.

Hlavní město je v současné době nejvíce postiženo odlivem turistů, absencí kancelářských pracovníků a stejně tak studentů, kteří byli stěžejními hosty.

„Současný vývoj situace nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti situace změnila tak, aby se pražské kavárny a restaurace vrátily k tržbám roku 2019. Musíme konstatovat, že podpora vlády ČR zdaleka nepokrývá naše náklady, a proto jsme bohužel nuceni s výše zmíněným výhledem učinit takto zásadní rozhodnutí,“ dodává řetězec CrossCafe, který provozuje kavárny také v Plzni, Hradci Králové, Ostravě nebo Olomouci.

Ukončení provozu se týká pražských kaváren CrossCafe Atrium, CrossCafe Kateřinská, CrossCafe Strossmayerovo náměstí, CrossCafe Anděl a CrossCafe Komunardů.

Nepřehlédněte

Čísla nakažených stále rostou. Za sobotu skoro 7 tisíc nových případů • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 6 755 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 17 596 provedených PCR testů, z nichž 38 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 758.

KOMENTÁŘ: Propad stavebnictví pokračuje. Změnit to může nový zákon • České stavebnictví se stále nevzpamatovalo z dlouhodobých omezení způsobených koronavirovou infekcí. Po loňském celoročním propadu pokračovalo ve stejném trendu i první letošní měsíc. Stavební produkce v lednu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla meziročně o 5,2 procenta. Méně se začaly stavět také nové byty, firmy jich během ledna v celém Česku zahájily 2 629, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta. Naopak dařilo se dokončovat byty, jejichž stavba začala už dříve.

Prvňáci a druháci se dnes vrátili do školních lavic • Žáci prvních a druhých tříd a děti ze speciálních škol se dnes vrátili zpět do lavic. V České republice se rozvolňování opatření řídí protiepidemickým systémem s pravidly pro pátý stupeň. Pokud se bude epidemický vývoj i nadále zlepšovat, zpět do škol by se na prezenční výuku mohli vrátit prioritně žáci devátých ročníků a maturanti. Na střední školy by se při čtvrtém stupni vrátila praktická výuka s omezením počtu do dvaceti lidí.

KOMENTÁŘ: Rychlost povolování vakcín ukazuje schizofrenní tvář EU • Enormě rychlý vývoj vakcíny proti v současnosti nejskloňovanější nemoci COVID-19 ukazuje dvě věci. Na jedné straně obrovský vědecký pokrok lidstva, které v poměrně krátké době dokáže připravit s největší pravděpodobností účinnou vakcínu na dosud neznámou nemoc. To ale zároveň odhaluje poněkud schizofrenní postoj Evropské unie. V tomto případě ke genetickým modifikacím obecně.

V sobotu přibylo téměř téměř 8 tisíc nakažených • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 7 798 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 610 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 617.

V neděli přibylo v Česku 3 291 nakažených a 153 úmrtí • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 291 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 714 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 41 330. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Praha 2 schválila další slevu nájmů pro zasažené podnikatele • Radní Prahy 2 na svém pondělním jednání schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům v nebytových prostorách městské části, na které dopadla krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu, možnost uzavření splátkových kalendářů a neuplatnění sankčních poplatků k dlužnému nájemnému a také míry inflace u smluv o nájmu nebytových prostor pro rok 2021.

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt • Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent.

Polovina autobazarů porušuje zákon, zjistila obchodní inspekce • Dodržují prodejci ojetých automobilů stanovená pravidla? Z 83 kontrol autobazarů v loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona téměř v padesáti případech. Nejčastěji šlo o nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu vozidla. Někteří prodejci také nedostatečně informovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

Praha odpustí poplatky za předzahrádky minimálně do března • Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zcela zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Město chce tímto krokem podpořit podnikatele v době koronavirové krize. Za předzahrádky přitom provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně jako za užívání veřejného prostranství v případě venkovního prodeje. 

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893.

Zoo Praha odmění rodiny zdravotníků, hasičů a policistů symbolickým vstupným • Pražská zoo se rozhodla poděkovat zdravotníkům a příslušníkům Integrovaného záchranného systému za jejich nasazení, s nímž v první linii čelili epidemii koronaviru.

Nová opatření v Praze. Do obchodu s rouškami, bary a restaurace jen do půlnoci • Šíření koronaviru v Praze zrychluje. Hygienici proto od středy 9. září zavádějí nová protiepidemiologická opatření.

Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie • V odběrovém centru Fakultní nemocnice Motol proběhla na konci února studie, jejímž cílem bylo stanovit citlivost antigenních testů v režimu, který je blízký scénáři preventivního testování. Potvrdilo se, že tyto testy nezachytí ani polovinu pozitivních bezpříznakových jedinců, pokud nejsou opakovány.

Počet nakažených stále neklesá. Za čtvrtek 14,5 tisíce nových případů • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 14 457 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 926 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 49 107.

V neděli testy odhalily skoro 2,5 tisíce nakažených • Za neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 415 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 399 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 12 783.

Počet nově nakažených v úterý se přehoupl přes 10 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno celkem 10 165 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 565 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 27 777.

Nakup a rychle odejdi. Pro farmářské trhy platí přísná pravidla • Od začátku tohoto týdne umožnila Vláda ČR provoz farmářských trhů. O víkendu se tak otevře řada tržišť i na území celé Prahy. Fungovat však mohou pouze za přísných podmínek, které musí všichni provozovatelé i návštěvníci dodržovat. Dohlížet na to mají policisté i speciální hlídka.

V pátek přibylo přes 8 tisíc nakažených a 140 úmrtí s covidem • Za pátek bylo v Česku zaznamenáno 8 423 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 178 provedených PCR testů, z nichž 28 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 24 184.

Pracujících cizinců přibývá. Průměrně vydělávají stejně jako Češi, někdy i víc • Česká ekonomika musí kvůli nedostatku pracovních sil stále více spoléhat na zaměstnance s cizím státním občanstvím. Jejich podíl přesáhl loňském roce 12 procent. Většinu celkového počtu cizinců u nás tvoří občané Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Následují občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska. V počtu usazených převyšují občané třetích zemí nad občany EU. Data zveřejnil Český statistický úřad.