Kavárny CrossCafe v Praze končí. Podpora vlády nestačila, říká provozovatel

ZprávyKristián Vích15. února 20211 minuta čtení

Jedna za kaváren CrossCafe v OC Atrium na Karlově náměstí.

Foto: CrossCafe

Provozovatel sítě kaváren CrossCafe oznámil, že definitivně ukončí provoz všech pěti pražských poboček.

„Již skoro rok přetrvávající opatření vlády ČR související s pandemií koronaviru, které omezují běžné fungování celého sektoru HORECA včetně kaváren CrossCafe, jsou hlavními důvody, které nás vedou k rozhodnutí ukončit provoz našich pěti pražských kaváren,“ uvádí provozovatel na svém webu.

Hlavní město je v současné době nejvíce postiženo odlivem turistů, absencí kancelářských pracovníků a stejně tak studentů, kteří byli stěžejními hosty.

„Současný vývoj situace nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti situace změnila tak, aby se pražské kavárny a restaurace vrátily k tržbám roku 2019. Musíme konstatovat, že podpora vlády ČR zdaleka nepokrývá naše náklady, a proto jsme bohužel nuceni s výše zmíněným výhledem učinit takto zásadní rozhodnutí,“ dodává řetězec CrossCafe, který provozuje kavárny také v Plzni, Hradci Králové, Ostravě nebo Olomouci.

Ukončení provozu se týká pražských kaváren CrossCafe Atrium, CrossCafe Kateřinská, CrossCafe Strossmayerovo náměstí, CrossCafe Anděl a CrossCafe Komunardů.

Nepřehlédněte

V neděli přibylo 2 832 nakažených a zemřelo 107 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 832 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 7 966 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 965.

Některá pražská divadla zůstanou zavřená až do konce roku • Divadla zřizovaná hlavním městem Prahou oznámila, že zůstanou pro diváky zavřená až do konce roku 2020, a to bez ohledu na možné změny ve vládních opatřeních. Do té doby se soustředí na přípravu nového programu a online vysílání.

Hlediště mnohých pražských divadelních scén zůstanou bez diváků až do konce tohoto roku.

Koronavirus dál postupuje Českem. Zemřelo dalších 180 lidí • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 8 745 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 26 118 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 796.

Obchody dostaly nařízeno zavřít během Velikonoc • Odvoláváme, co je odvoláno. Tak by se dala v kostce shrnout situace kolem otevírací doby prodejen s potravinami během letošních Velikonoc.

Nové pražské obchodní centrum za měsíc otevírá. Nabídne desítky obchodů • Nově vzniklé nákupní, volnočasové a kancelářské Centrum Stromovka oznámilo, že svůj provoz zahájí ve čtvrtek 21. listopadu. Na celkové ploše 15 700 m² nabídne více než 90 obchodních jednotek, ale také kancelářské prostory a 500 parkovacích míst.

Už nejste náš prezident, zradil jste důvěru národa, píše Zemanovi naštvaný starosta • Nedělní rozhovor Miloše Zemana pro deník Blesk nadzvedl ze židle nejednoho občana. Prezident v něm mimo jiné řekl, že „počet ušitých roušek je jedna tisícina toho, co potřebujeme“. Zároveň oznámil, že náměstkovi ministra zdravotnictví a epidemiologovi Romanu Prymulovi udělí Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání.

V Česku vyrostlo nejvíce nebytových budov za posledních 15 let • V roce 2020 se meziročně dokončilo o 4,2 % více nových nebytových budov než v roce předchozím. Největší budovy budou sloužit průmyslu a skladování, byly na ně vynaloženy i největší investiční náklady. Nejvíce budov se dokončilo v Jihomoravském kraji, největší budovy jsou v Praze. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

KOMENTÁŘ: Hlavní důvody, proč jsou byty v Praze stále tak drahé • Ceny nových bytů v Praze neustále rostou a v poslední době se dostaly tak vysoko, že jsou pro většinu domácností nedostupné. Výjimky v podobě levnějších projektů se sice čas od času najdou, jde ale jen o výjimky potvrzující pravidlo. Vliv na cenu nových bytů má přitom hned několik faktorů, všechny se do ní promítají negativně. Jde o nedostatek volných stavebních pozemků, zdražující stavební práce v čele s řemesly a neuvěřitelně složitá a zdlouhavá byrokracie prodlužující povolování nových staveb. Ale popořadě.

Revizoři se vrací do práce. Lanovka na Petřín zatím jezdit nebude • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ode dneška obnovil provoz lanové dráhy v areálu Zoo Praha. Současně s tím posílí i provoz autobusové linky č. 112, vedoucí k pražské zoologické a botanické zahradě. Lanová dráha na Petřín ale začne jezdit znovu až 11. května.

Ve středu přibylo 8 tisíc nakažených a přes 150 úmrtí. Ubylo hospitalizací • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 162 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 492 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 538.

KOMENTÁŘ: Stavebnictví má za sebou špatný rok, produkce klesla o 7,7 % • Loňský koronavirem poznamenaný rok výrazně ovlivnil i české stavebnictví, jehož produkce podle dat Českého statistického úřadu meziročně poklesla o 7,7 procenta. Útlum zaznamenala všechna odvětví stavebnictví, nedařilo se ani bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v celém Česku loni ve srovnání s předchozím rokem klesl o 8,9 procenta. V bytových domech firmy začaly stavět dokonce o čtvrtinu bytů méně než v roce 2019. Také dokončených bytů ubylo.

Ve středu přibylo dalších 9,5 tisíce nakažených koronavirem • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 9 446 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 348 provedených PCR testů, z nichž 33 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 156.

Pražští bezdomovci budou moci dál zůstat pod střechou • Hlavní město prodlouží o další dva měsíce projekt krizového ubytování lidí bez domova. Celkem je vyčleněna kapacita pro ubytování až 350 lidí, přednost mají senioři a lidé se zdravotními problémy. Praha zároveň připravuje návazný plán řešení bezdomovectví tak, aby se lidé bez domova ubytovaní během koronavirové krize nedostali zpět na ulici. Jak radní upozornili, náklady na bezdomovectví jsou pro Prahu výrazně vyšší než podporovat bydlení.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize • Po delším období růstu letos stavební produkce zatím klesá. Spolu s nemocností a sílícími dopady opatření proti šíření koronavirové nákazy se začaly projevovat nedostatek pracovní síly, váznoucí poptávka a administrativní nepřipravenost staveb. Naději na obrat dává aktuální zásoba prací a povolených staveb, zjistil Český statistický úřad.

Počet nakažených koronavirem za pátek opět přes 11 tisíc • V pátek bylo v Česku zaznamenáno 11 192 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 917 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 43 381.

Přibylo přes 15 tisíc nových případů a 145 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 15 672 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 052 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 47 538.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Pražská zoo bilancuje. I v těžkém roce přišlo na svět několik vzácných mláďat • Opatření proti šíření koronaviru se letos výrazně dotkla i pražské zoo. Život v zahradě i přesto pokračoval dál. Na svět zde přišly stovky nových mláďat. Některé odchovy jsou velmi významné i z odborného hlediska.