Magistrát pošle městským částem půl miliardy na investice

ZprávyPražskýDEN.cz18. února 20211 minuta čtení

Foto: Pixabay

I přes očekávané výpadky příjmů do rozpočtu letos hlavní město nesníží množství finančních prostředků, které poskytne jednotlivým městským částem z investiční rezervy. Stejně jako v minulém roce rozdělí 500 milionů korun. Ve čtvrtek to odsouhlasili zastupitelé.

Městské části zaslaly celkem 137 žádostí o dotace ve výši 2 miliardy Kč. Magistrát se nakonec rozhodl podpořit 65 projektů. Větší městské části Praha 1 až Praha 22 si rozdělí v rámci 30 projektů 300 milionů korun, zbylých 35 menších radnic dostane dohromady 200 milionů korun na 35 akcí.

Drtivou většinu prostředků využijí městské části na rozšíření kapacit školských zařízení nebo volnočasového sportu a budování školských sportovišť. Dotace však bylo možné získat i na projekty v oblasti veřejného prostoru a zeleně a adaptace na klimatické změny.

Například 17 milionů korun by měl získat záměr přístavby objektu Základní školy Na Balabence v Praze 9. Dalších 15 milionů korun poputuje na rozšíření Základní školy Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích. Celkem 17 miliony Praha přispěje na novostavbu sloužící jako bydlení pro seniory v Hlubočepích.

Nepřehlédněte

KOMENTÁŘ: Hypotéky v lednu zlevňovaly. Poskytnutých úvěrů na bydlení ubylo • Pro zájemce o bydlení s nedostatkem vlastních peněz začal letošní rok pozitivně. Průměrná úroková sazba poklesla i v lednu a klesá tak už deset měsíců v řadě. Podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla průměrná úroková sazby hypoték o dva bazické body na 1,94 procenta.

Do Prahy zavítalo více tuzemských turistů. Kampaň zabrala, pochvaluje si vedení města • Od července do září zavítalo do Prahy o 41,7 % více návštěvníků než v minulém roce ve stejném období. Stále se však jedná o více než 53% propad oproti roku 2019.

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent • Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Praha má rozpočet na rok 2019. Deficit pokryjí úspory z loňských let • Pražští radní dnes schválili rozpočet hlavního města na rok 2019. K jeho urychlenému schválení přistoupili kvůli tomu, aby své rozpočty mohly brzy přijmout i jednotlivé městské části a nebyl tak narušen běžný chod města.

Domácí mazlíček stojí tisíce korun ročně. Část psů si na sebe přivydělává • Plánujete si pořídit domácího mazlíčka? Jde se o velký závazek, takže je potřeba si vše předem dobře rozmyslet. Počítejte zároveň s tím, že vás péče o zvířátko může ročně vyjít i na několik tisíc korun. Kolik lidé v průměru za své domácí miláčky utratí?

Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů • Ekonomické ztráty Zoo Praha vzniklé kvůli epidemii covid-19 se vyšplhaly do astronomických výšek. Jen za jarní období, kdy musela být zahrada uzavřená pro návštěvníky, činí jejich střízlivý odhad 45 milionů. Finanční injekci ve stejné výši v minulém týdnu schválili pražští radní. Další miliony bude muset zoo ušetřit.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Evžen Korec: Zájem o hypotéky klesá už čtvrt roku v řadě • Nízký zájem o hypotéky po mizerném loňském roce pokračuje i letos. V lednu opět došlo ke snížení počtu uzavřených hypoték, jde tak o třetí meziměsíční pokles v řadě. V prvním měsíci letošního roku banky uzavřely celkem 6491 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,88 miliardy korun. Oproti prosinci loňského roku klesl počet smluv o 583 a objem poskytnutých hypoték o více než 1,1 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Praha už nechce alkoturisty. Spouští novou kampaň za desítky miliónů • Pozvednout status Prahy jako města, kde i náročnější klientela nalezne to, co hledá. S tímto cílem odstartuje ve středu digitální reklamní kampaň městské organizace Prague City Tourism (PCT) a dalších partnerů. Vyjde na 40 miliónů korun.

Nové pražské nákupní Centrum Stromovka přivítalo první zákazníky • Ve čtvrtek dopoledne poprvé otevřelo své brány nové nákupní, volnočasové a administrativní Centrum Stromovka. První zákazníci prošli dveřmi v 11 hodin po slavnostním přestřižení pásky a ihned zamířili do některého z více než 90 obchodů a podniků, které komplex nabízí.

Mariánské náměstí se promění v pěší zónu. Přibudou stromy i vodní prvky • Architektonické studio Xtopix zveřejnilo novou podobu Mariánského náměstí. Ta vznikla po participaci s občany, kteří vyjádřili přání, aby se náměstí stalo místem odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. Návrh myslí i na úpravu okolních ulic a náměstí Franze Kafky. Rekonstrukce by se měla začít v roce 2022.

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku • Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?

Být lakomý a sobecký se finančně vůbec nevyplácí, zjistil výzkum • Lakomci, sobci a škudlilové se ve společnosti netěší příliš velké oblibě. Všeobecně se ale předpokládá, že tito lidé díky své chamtivosti ušetří spoustu peněz, takže jsou tím pádem materiálně lépe zajištění. Nejnovější zjištění ale tento mýtus vyvrací.

Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou • Inflace v Česku pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Spotřebitelské ceny podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostly o 8,8 procenta. Inflace se tak snižuje nepřetržitě už od února, přesto je stále velmi vysoká. Zpomalení meziročního růstu způsobily hlavně ceny v potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v červenci meziročně vzrostly o 9,5 procenta a ceny služeb o 7,6 procenta.

Zvyšování nájemného má svá pravidla. V některých případech o něm rozhoduje soud • Pronajímatel má sice právo na úpravu výše nájmu, ovšem musí dodržet určitá pravidla stanovená nájemní smlouvou nebo zákonem. V jakých případech je navýšení nájemného oprávněné? O kolik je přípustné a za jakých podmínek? Existuje jeho maximální hranice? A jaká pravidla musí obě strany respektovat?

Praha zveřejnila plán velkých zakázek pro letošní rok • Hlavní město sestavilo seznam veřejných zakázek s hodnotou nad 20 milionů Kč, které plánuje vyhlásit v tomto roce. Navazuje tak na loňský rok, kdy k tomuto kroku přistoupilo poprvé. Cílem je zvyšovat transparentnost hospodaření s pražskými financemi.

Bývalé vedení Prahy 1 nakupovalo nábytek za 28 milionů. Podle ÚOHS v rozporu se zákonem • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v půlce ledna uložil Praze 1 tři pokuty v souhrnné výši 270 000 korun za nákupy kancelářského nábytku v období let 2013-2015. Obchod totiž údajně proběhl v rozporu se zákonem. Podněty na ÚOHS v této věci podávali v půlce roku 2018 Piráti, kteří též v kauze podali trestní oznámení.

Praha 1 nakoupila nábytek za 28 milionů korun (ilustrační foto).

Zastupitelé schválili stavbu metra D z Pankráce do Nových Dvorů • Pražští zastupitelé v minulém týdnu schválili výstavbu metra D v úseku Pankrác – Nové Dvory. Zároveň odsouhlasili i garanci financování stavby, která poslouží jako důležitý předpoklad pro získání financování z evropských fondů popřípadě i pro získání úvěru z  Evropské investiční banky. 

Praha je aktuálně šestým nejrozvinutějším regionem EU • Ekonomická situace se za posledních dvacet let zlepšila ve všech krajích. Ukazují to nejnovější data ČSÚ. Praha je v rámci EU šestým hospodářsky nejrozvinutějším regionem.