Magistrát pošle městským částem půl miliardy na investice

ZprávyPražskýDEN.cz18. února 20211 minuta čtení

Foto: Pixabay

I přes očekávané výpadky příjmů do rozpočtu letos hlavní město nesníží množství finančních prostředků, které poskytne jednotlivým městským částem z investiční rezervy. Stejně jako v minulém roce rozdělí 500 milionů korun. Ve čtvrtek to odsouhlasili zastupitelé.

Městské části zaslaly celkem 137 žádostí o dotace ve výši 2 miliardy Kč. Magistrát se nakonec rozhodl podpořit 65 projektů. Větší městské části Praha 1 až Praha 22 si rozdělí v rámci 30 projektů 300 milionů korun, zbylých 35 menších radnic dostane dohromady 200 milionů korun na 35 akcí.

Drtivou většinu prostředků využijí městské části na rozšíření kapacit školských zařízení nebo volnočasového sportu a budování školských sportovišť. Dotace však bylo možné získat i na projekty v oblasti veřejného prostoru a zeleně a adaptace na klimatické změny.

Například 17 milionů korun by měl získat záměr přístavby objektu Základní školy Na Balabence v Praze 9. Dalších 15 milionů korun poputuje na rozšíření Základní školy Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích. Celkem 17 miliony Praha přispěje na novostavbu sloužící jako bydlení pro seniory v Hlubočepích.

Nepřehlédněte

Poloviční vstupné do pražských muzeí a galerií pro držitele Lítačky • Praha chce podpořit kulturní instituce a přilákat do nich nové návštěvníky. Držitelé karty Lítačka tak mohou v červenci a srpnu navštívit vybraná pražská muzea a galerie s 50% slevou na vstupném.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Turistů v Praze v létě přibylo. Září přineslo další propad • Propad cestovního ruchu v Praze se za třetí kvartál, tedy období od července do září, podařilo mírně snížit oproti předchozím měsícům na 67 procent. Je to dáno zejména letními měsíci, které doprovázela uvolněná opatření v rámci pandemie koronaviru. Měsíc září však přinesl další propad. Do metropole za třetí kvartál přijelo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 746 290 návštěvníků, kteří zde strávili 1,6 milionu nocí. Z toho 316 tisíc hostů bylo z tuzemska.

Smrtící koktejl. Pohroma čeká desítky tisíc domácností, myslí si Miroslav Kalousek • Situace na trhu s energiemi je mimořádně znepokojivá. Spotřebitelé si za elektřinu a plyn připlatí v následujících měsících stovky až tisíce korun. A to už je citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Komentář: Stal se zázrak? Našlo se 8,6 miliard korun, o nichž nikdo neměl ani tušení • Andrej Babiš oznámil v pondělí ohromující zprávu. Ve státní kase se zničehonic našlo 8,6 miliardy korun. Zatím není jasné, kde byla tato horentní suma celou dobu schovaná. Premiér se ale pět dní před volbami do europarlamentu rozhodl, že peníze použije na navýšení rodičovského příspěvku.

Evžen Korec: Hypoteční trh byl loni ve stínu centrální banky • Zmar a zkáza. Tak se dá hodnotit loňský rok z pohledu hypotečního trhu. Kvůli nesmyslným regulacím České národní banky (ČNB) z konce předminulého roku se počet uzavřených hypoték propadl o více než pětinu na 77 407 uzavřených smluv. Předloni přitom hypotéku získalo 99 477 zájemců. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Přes 22 tisíc (22 070) domácností tak kvůli ČNB přišlo o možnost splnit si sny o vlastním bydlení.

Jsou peníze skutečně důležité? Jakou roli v životě hraje štěstí? • Otázka, zda jsou peníze důležitější než spokojenost, je ve společnosti hluboce zakotvená a často vyvolává vášnivé diskuse. Zastánci dvou táborů mají své platné argumenty, a přestože neexistuje jednoznačná odpověď, je toto téma stále relevantní a nám poskytuje možnost zkoumat hodnoty a priority, které v životě sledujeme.

Turismus v Praze chytá nový dech. Návštěvníků mírně přibylo • Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

Komentář: Hypotéky dál zdražují a roste i průměrná výše úvěru. Zlevnění bytů se neočekává • Růst sazeb hypotečních úvěrů se ne a ne zastavit. Také v srpnu pokračovalo zdražování hypoték, když průměrná úroková sazba vzrostla podle ukazatele Fincentrum Hypoindex o dalších devět bazických bodů na 2,32. Sazby tak nepřetržitě rostou už od letošního března a jen tak neklesnou. Hypotéky v posledních týdnech totiž zdražily všechny významné banky na našem trhu.

Evžen Korec: Realitní trh se propadl o čtvrtinu. A to ještě není konec • Hypoteční trh v březnu dopadl podle očekávání. Koronavirová pandemie srazila objemy hypoték o čtvrtinu, pokles počtu uzavřených hypotečních úvěrů klesl ve třetím měsíci letošního roku podobně. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla pouze o tři bazické body na 2,45 procenta, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v následujících měsících, kdy předpokládám ještě hlubší propad.

Pracujících cizinců přibývá. Průměrně vydělávají stejně jako Češi, někdy i víc • Česká ekonomika musí kvůli nedostatku pracovních sil stále více spoléhat na zaměstnance s cizím státním občanstvím. Jejich podíl přesáhl loňském roce 12 procent. Většinu celkového počtu cizinců u nás tvoří občané Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Následují občané Ruska, Polska, Bulharska a Rumunska. V počtu usazených převyšují občané třetích zemí nad občany EU. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Praha vypsala výběrové řízení na pozici ředitele Magistrátu • Hlavní město vypsalo nové výběrové řízení na pozici ředitele nebo ředitelky Magistrátu hl. m. Prahy. Zájemci se mohou hlásit do 30. června 2020. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení je vyvěšeno na úřední desce Magistrátu hl. m. Prahy a také na webových stránkách kariera.praha.eu.

Do Prahy jezdí stále více turistů. Růst ale zpomaluje a dobu přenocování se nedaří zvyšovat • V prvních devíti měsících letošního roku přijelo do Prahy téměř 6 milionů návštěvníků, kteří zde strávili celkem 13 800 000 nocí. Nárůst celkového počtu hostů se opět mírně zpomalil, ve sledovaném období činí pouze 1,7 %. Dvouciferné procentní přírůstky jsou zaznamenány u návštěvníků z Ukrajiny (+23 %), Japonska (+19 %), nebo Francie (+10 %). Nejnovější data zveřejnila agentura Prague City Tourism.

Obchody dostaly nařízeno zavřít během Velikonoc • Odvoláváme, co je odvoláno. Tak by se dala v kostce shrnout situace kolem otevírací doby prodejen s potravinami během letošních Velikonoc.

Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily • Představujete si občas, jak by výhra v loterii změnila váš život k lepšímu? Lidé nejčastěji říkají, že by splatili své dluhy, nakoupili si nové oblečení, nastěhovali se do luxusního domu, něco rozdali rodině a za zbytek peněz by si radostně užívali zbytek života. Jenomže zkušenosti některých reálných výherců už tak růžové nejsou.

Do Prahy zavítalo více tuzemských turistů. Kampaň zabrala, pochvaluje si vedení města • Od července do září zavítalo do Prahy o 41,7 % více návštěvníků než v minulém roce ve stejném období. Stále se však jedná o více než 53% propad oproti roku 2019.

Turistů v Praze během nouzového stavu výrazně ubylo • Ve 2. čtvrtletí letošního roku do Prahy podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přijelo pouhých 138 187 hostů. Jedná se o více než 93% pokles oproti stejnému období roku 2019. Jasně se tak projevil dopad pandemie viru covid-19.

Citáty o penězích, bohatství a majetku. Přinášíme 100 inspirativních myšlenek • Peníze, bohatství a majetek jsou slova, která rezonují v myslích mnoha lidí a ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Ať už jsou pro vás symbolem úspěchu, nástrojem k dosažení svobodného života nebo prostě prostředkem, jak si užívat drobných radostí každodenního života, jejich význam je nesporný. Přesto se názory na to, co peníze opravdu znamenají, mohou velmi lišit.

Průměrná mzda učitelů se blíží hranici 40 tisíc korun • V roce 2019 pobírali učitelé mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol průměrnou hrubou měsíční mzdu 39 656 Kč. Meziročně si tak polepšili o více než 5 000 Kč a jejich plat odpovídal 109 % průměrné zaměstnanecké mzdy. Ve srovnání se mzdou ostatních zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo však pouze o 71 %. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ekonomika se propadla nejvíce v historii. Reálná mzda klesá • Ve 2. čtvrtletí 2020 procházela česká ekonomika nejhlubším propadem v historii. V souvislosti s opatřeními proti šíření covid-19 byla omezena činnost v průmyslu i ve velké části služeb, včetně maloobchodu. Dopady se projevily i na zaměstnanosti či v průměrných mzdách. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Praha letos investuje stovky milionů korun do oprav škol • V rámci letních prázdnin je v hlavním městě rekonstruováno velké množství škol. Letos do oprav a vybavení investuje pražský magistrát dokonce nejvíce peněz v historii, a to celkem přes 250 milionů korun. Mezi největší akce se řadí například rekonstrukce bazénu na Třebešíně nebo renovace barokního paláce, kde sídlí Pražská konzervatoř. Radní hlavního města Prahy pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková zveřejnila seznam nejvýznamnějších rekonstrukčních prací na školách a školských zařízeních v metropoli, které se s ohledem na provoz škol uskutečňují převážně v letních měsících. Letos investice přesahují čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší množství finančních prostředků takto vynaložených od roku 2001, odkdy je hlavní město zřizovatelem příspěvkových organizací školského typu. Mezi nejnákladnější investiční akce patří celková rekonstrukce bazénu na Střední průmyslové škole na Třebešíně. Zde bude namísto nevyhovujícího bazénu ze sedmdesátých let minulého století instalována nerezová nádrž a nové technologie, které vyjdou celkem na 36 milionů korun. Obdobně nákladná je také rekonstrukce fasády a střechy barokního Pálffyho paláce a oprava mramorového schodiště jeho hlavního křídla, kde sídlí Pražská konzervatoř. „Celkově se jedná o desítky různých oprav, menších rekonstrukcí a pořízení nového vybavení například do dílen, školních kuchyní a jídelen. Velké množství oprav se věnuje také kotelnám, podlahám nebo sociálním zařízením. Další miliony korun investujeme do nových serverů, zabezpečení a bezbariérových přístupů do budov,“ vysvětluje radní Ropková. „Cílem rekonstrukčních prací je modernizace podmínek pro vzdělávání žáků a studentů odpovídající jedenadvacátému století,“ dodává radní. Praha zřizuje dohromady 178 příspěvkových organizací, které vyučují ve více než třech stovkách budov.