Praha začala s očkováním lidí bez domova. Dostanou jednu vakcínu

ZprávyPražskýDEN.cz14. července 20211 minuta čtení

Foto: Pixabay

Hlavní město ve spolupráci s Armádou spásy, Nadějí a Drop Inem spustilo očkování lidí bez přístřeší jednodávkovou vakcínou Janssen přímo v terénu. Po řadě jednání v minulých týdnech k tomu dalo svolení ministerstvo zdravotnictví. Tam, kde stát neproplatí aplikaci očkovací látky, zajistí úhradu Praha.

Město již v červnu spustilo očkování osob ubytovaných v humanitárních zařízeních zajišťovaných městem. Nyní se dostává i na poslední skupinu – osoby bez přístřeší, které přespávají venku, nevyužívají žádnou ze stacionárních sociálních služeb a jsou v kontaktu pouze s terénními pracovníky.

„Na území hlavního města je stále řada lidí, kteří propadli všemi záchytnými sítěmi a nemají přístup k očkování proti nemoci covid-19. Ve spolupráci s terénními službami jdeme těmto lidem vstříc a mobilní očkovací týmy mohou začít aktivně nabízet očkování přímo v místech, kde se tito lidé zdržují,” uvedla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Nepřehlédněte

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

Prvňáci a druháci se dnes vrátili do školních lavic • Žáci prvních a druhých tříd a děti ze speciálních škol se dnes vrátili zpět do lavic. V České republice se rozvolňování opatření řídí protiepidemickým systémem s pravidly pro pátý stupeň. Pokud se bude epidemický vývoj i nadále zlepšovat, zpět do škol by se na prezenční výuku mohli vrátit prioritně žáci devátých ročníků a maturanti. Na střední školy by se při čtvrtém stupni vrátila praktická výuka s omezením počtu do dvaceti lidí.

Úbytek turistů v Praze v číslech. Je to zdrcující propad, říká radní • Hlavní město zaznamenalo během prvních tří měsíců tohoto roku téměř 94,6% pokles v cestovním ruchu oproti roku 2019, kdy cestovní ruch ještě nepoznamenala pandemie. Návštěvníků do Prahy přijelo v tomto období nejméně od začátku pandemie. Propad je srovnatelný s druhým čtvrtletím roku 2020, kdy platil v České republice tzv. první lockdown. V této době se cestovní ruch v metropoli propadl o více než 93 procent.

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Praha otevře velkokapacitní očkovací centrum až pro 1 000 lidí denně • Hlavní město plánuje v dubnu otevření vlastního velkokapacitního očkovacího centra. Umístěno bude v Kongresovém centru na Vyšehradě a jeho denní kapacita bude 200 až 1 000 naočkovaných osob.

Brzy můžeme být za vodou, říká Jaroslav Flegr. Je ale nutná jedna podmínka • Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr často na sociálních sítích komentuje situaci kolem koronavirové pandemie. Část lidí mu za jeho názory tleská, další by byli nejraději, kdyby mlčel.

Novoroční ohňostroj ani videomapping nebude. Praha chce šetřit • Hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping ani ohňostroj. Magistrát chce v souvislosti s pandemií koronaviru šetřit. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

Počty nakažených příliš neklesají. V úterý přibylo dalších 9 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 144 nových případů nákazy koronavirem, což je jen o 400 méně než minulé úterý. Hygienici vykázali 27 117 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 742.

Praha 2 poskytne slevu na nájmu desítkám obchodníků • Radní MČ Praha 2 dnes schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům, na které dopadají krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu nebytových prostor svěřených do správy městské části.

Limit počtu návštěvníků zoologických zahrad se od čtvrtka zvýší • Od čtvrtka 4. června bude mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví navýšen maximální denní počet návštěvníků zoologických a botanických zahrad na 250 lidí na jeden hektar plochy zařízení. Pro Zoo Praha to činí 14 500 návštěvníků během dne.

Počet nakažených za čtvrtek se blíží k hranici 8 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 7 937 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 24 629 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 593.

Praha spustila informační web o očkování proti covid-19 • Hlavní město spustilo informační portál ockovani.praha.eu. Návštěvníci na něm naleznou odpovědi na zásadní otázky ohledně očkování proti covid-19. Dalším cílem webu bude vyvracet zavádějící a nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích.

Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch • Epidemická situace v Česku se rapidně zhoršuje. Čtvrtý den po sobě laboratoře prokázaly nákazu u více než 3 tisíc lidí. Vláda ČR proto tento týden znovu rozhodla o povinném nošení roušek na pracovištích.

Praha chce přilákat tuzemské turisty. Chystá kampaň i výhodnější vstupné • Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném. Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

Očkovací autobus skončil. Naočkoval přes 1200 lidí • Po dvou měsících provozu skončil projekt očkovacího autobusu hlavního města. Během srpna a září zastavil celkem na 29 zastávkách v metropoli, kde se vakcínou proti nemoci covid-19 nechalo naočkovat přes 1200 lidí.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

KOMENTÁŘ: Stavebnictví má za sebou špatný rok, produkce klesla o 7,7 % • Loňský koronavirem poznamenaný rok výrazně ovlivnil i české stavebnictví, jehož produkce podle dat Českého statistického úřadu meziročně poklesla o 7,7 procenta. Útlum zaznamenala všechna odvětví stavebnictví, nedařilo se ani bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v celém Česku loni ve srovnání s předchozím rokem klesl o 8,9 procenta. V bytových domech firmy začaly stavět dokonce o čtvrtinu bytů méně než v roce 2019. Také dokončených bytů ubylo.

Za úterý přibylo přes 15 tisíc nových případů koronaviru • Během úterního dne bylo v Česku zaznamenáno 15 196 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 28 031 provedených PCR testů, z nichž 54 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 95 443.

Čísla nakažených stále rostou. Za sobotu skoro 7 tisíc nových případů • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 6 755 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 17 596 provedených PCR testů, z nichž 38 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 758.