Festival Struny dětem zahraje v sobotu na jazzovou notu

Kam vyrazit v PrazePražskýDEN.cz15. září 20211 minuta čtení

Foto: Unsplash

Rodinný festival Struny dětem vzdá tuto sobotu 18. září pražského DOXu poctu ikoně americké hudby 20. století Duke Ellingtonovi. Koncert jazzového big bandu JAZZ DOCK ORCHESTRA složeného z předních jazzových hráčů bude nejen dobrodružnou výpravou k jazzovým kořenům, ale odhalí mnohé souvislosti populární hudby a připomene atmosféru Mekky jazzu New Yorku 50. let minulého století. A to vstřícnou formou pro rodinné publikum.

Na Strunách dětem nemůže chybět ani workshop, který děti vtáhne do jazzových a swingových rytmů. Bubeník Jan Hrovatitsch a kontrabasista Dušan Hanzlík pozve děti do zákoutí těchto stylů a odhalí tajemství hudební chemie.

„V letošním roce se zcela mimořádně potkáváme s našimi fanoušky při různých příležitostech a na různých místech. Tento program jsme se rozhodli věnovat hudební osobnosti, která zásadním způsobem ovlivnila jazzovou tvorbu několika dekád 20. století. Pocta Duke Elingtonovi je opět připravena na mírů dětským divákům, kterým rádi otevíráme nejrůznější hudební světy,“ říká ředitelka festivalu Struny dětem Dana Syrová.

Koncert Pocta Duke Ellingtonovi bude uveden ve dvou časech: od 16:00 a 18:00 hod., stejně tak workshop Struny dětem nabízejí od 14:30 a 16:30 hod. Předprodej vstupenek a více informací na www.strunydetem.cz.

Nepřehlédněte

Po Praze jezdí další speciální tramvaj. Tentokrát „kulturní“ • Do pražských ulic dnes vyjela speciální „kulturní tramvaj“. Po celý tento rok v ní cestující najdou tipy na zajímavé kulturní akce. Zároveň kulturu sama do ulice přiveze. Příležitostně totiž poslouží jako pojízdné pódium.

Flašinet žije! Do Prahy se opět sjedou flašinetáři z celé Evropy • Národní muzeum letos opět přichystalo mezinárodní setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije!, které se uskuteční v úterý 13. srpna. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí již pošesté centrum Prahy třemi koncerty rozdílných žánrů. Zvuky hracích strojků se rozezní v 10:00 v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, ve 14:00 na Kampě u Karlova mostu a v 19:00 v Českém muzeu hudby.

Festival United Islands of Prague oživí o víkendu centrum města • Během nadcházejícího víkendu 25. až 26. června se Střelecký ostrov, Kampa, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží promění v hlavní centrum kulturního dění v Česku.

Spisovatelka Klevisová napíše další postavu podle herečky Terezy Kostkové • Aktuálně nejprodávanější tuzemská autorka detektivek Michaela Klevisová pokřtila svoji novou knihu Vraní oko z řady s Josefem Bergmanem. Zdá se ovšem, že tomuto ostřílenému vyšetřovateli na nějakou dobu vystaví stopku. Vzniknout by totiž měla nová série s ženskou hrdinkou.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor • Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala donedávna neznámý vzorek léku, který skladatel užíval krátce před svou smrtí. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv došlo po více než sto letech k jeho přesné identifikaci. Potvrdilo se tak to, co bylo dlouhá léta jen předmětem spekulací – že tento významný český skladatel trpěl před svou smrtí mimo jiné i zánětem močových cest.

V centru Prahy stojí socha bronzového nosorožce v brnění • Se začátkem června přichází do Prahy i dalších měst v republice již tradiční sochařský festival Sculpture line. Jeho cílem je proměnit parky, náměstí, ulice i jiná veřejná prostranství v galerii pod širým nebem.

Enrique Iglesias v Praze oslaví narozeniny velkolepým koncertem • Španělská popová megastar Enrique Iglesias se vrací do Prahy! 8. května zde svým speciálním koncertem v O2 areně oslaví narozeniny, uspořádá tak pravděpodobně největší narozeninovou party v české historii. Majitelé první tisícovky vstupenek navíc soutěží o setkání s ním.

Enrique Iglesias koncertoval v Praze naposledy v prosince 2016.

Lenny Kravitz přijede v červnu do Prahy, představit by měl nové album • Lenny Kravitz oznámil termíny svého nadcházejícího letního evropského turné v roce 2018, v rámci kterého vystoupí 2. 6. 2018 v pražské O2 areně. Kromě turné Kravitz chystá i hudební novinku, která bude vydána na jaře.

La Película 2019: Festival španělských filmů rozzáří Penélope Cruz a Javier Bardem • Třetí únorový týden se stane svátkem pro všechny milovníky španělštiny a španělských filmů - od 19. do 26. února ovládne kina v Praze, Brně, Hradci Králové a Ostravě La Película. Festival opět nabídne žánrově pestrý výběr kinematografie z Pyrenejského poloostrova doplněný atraktivními filmovými výlety do Peru a dalších zemí Latinské Ameriky. Diváci se mohou těšit například na předpremiéru netrpělivě očekávaného thrilleru Všichni to vědí od dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhadiho v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz nebo kritikou opěvovaný snímek Roma od Alfonse Cuaróna, který si vysloužil mimo jiné 10 nominací na Oscara.

Penélope Cruz a Javier Bardem ve snímku Všichni to vědí.

Unikátní socha nosorožce mění vzhled a poskytuje výhled do okolí • Rozsáhlý prostor bývalé Denkrovy pískovny v Praze–Lysolajích prošel celkovou proměnou. Na doposud zanedbaném území vyrostl nový veřejný sportovní areál, který má stát centrem volnočasových aktivit. Jeho patronem se stala socha pravěkého nosorožce srstnatého, který v těchto místech v dávné minulosti žil.

Socha nosorožce v Praze–Lysolajích

Tvorba Josefa Zlamala a Richarda Štipla k vidění v Galerii Černá labuť • Galerie Černá labuť zve na tvorbu respektovaného zástupce mladé výtvarné generace Josefa Zlamala. Do výstavy s názvem Stalo se za bílého dne si Zlamal přizval sochaře Richarda Štipla, svého dlouholetého spolupracovníka. Galerijní prostory jsou tak svědkem mimořádné symbiózy děl dvou autorů, která se vzájemně doplňují, reagují na sebe a vytváří originální, ale sdělné umělecké poselství.

Josef Zlamal: How to Be an Elephant IV (2019).

Největší hudební hvězdy světa přijedou příští rok do Prahy. Na tyhle všechny se můžete těšit • Elton John, Ed Sheeran, Muse, Phil Collins, Bobby McFerrin, Bastille, Twenty One Pilots nebo Michael Bublé. To jsou jen některé z hvězd hudebního nebe, které v příštím roce zavítají do České republiky. Přinášíme vám kompletní přehled špičkových světových umělců, na které se Praha v příštím roce těší.

Letní Letná 2018 startuje. Festival nového cirkusu nabídne artisty, klauny, tanečníky i muzikanty • Už dnes večer slavnostně odstartuje 15. ročník festivalu Letní Letná, který potrvá až do 2. září. Úvodní narozeninový open air koncert od 20:30 v Letenských sadech bude pro všechny přístupný zcela zdarma. Patnáct let již udává Letní Letná krok novému cirkusu v České republice. Během té doby se stala nedílnou součástí nejen české, ale i evropské kulturní mapy. V průběhu let uvedl festival na 1500 přestavení, které vidělo více než 320 000 diváků. Jubilejní ročník slavnostně odstartuje velkolepý narozeninový open air. Více než 30 artistů, klaunů, tanečníků a muzikantů z České republiky i ze zahraničí pod vedením geniálního amerického režiséra Daniela Gulka předvede své schopnosti v představení, které vzniklo speciálně pro tuto příležitost. Nese název De Nova Stella, neboli nová hvězda, a je inspirováno dílem astronoma Tycha de Brahe. Představení bude uvedeno dvakrát, ve středu 15. a ve čtvrtek 16. srpna, vstup je zdarma. [gallery size="full" columns="1" ids="11992"] Během více než dvou týdnů na vás čeká nabitý program plný světových souborů i domácích umělců. Jedinečný zážitek slibují Baro d´Evel Cirk Cie a jejich představení Bestias. Adrenalinoví dobrodruzi Cirque Inextremiste dostojí svému jménu a přivezou show, z níž bude běhat mráz po zádech. S čerstvou novinkou přijede populární francouzský soubor Akoreacro. Ve svém představení Dans ton cœur vypráví příběh a umně propojuje špičkovou akrobacii s notnou dávkou humoru. Bêtes de foire - petit theatre de gestes v kouzelném rodinném šapitó před očima diváků oživuje svět kočovného cirkusu. Těšit se můžete i na řadu premiér. Losers Cirque Company uvedou zbrusu nové představení Vzduchem, jež je inspirované knihou Jonathan Livingston Racek. Vít Neznal & kol. pro změnu se svou premiérou Nesnesitelná tekutost bytí zamíří pod vodní hladinu.

Cink Cink Cirk.

Nová scéna dostane novou podobu. Rekonstrukce potrvá dva roky • Národní divadlo připravuje rekonstrukci Nové scény. Exteriér památkově chráněné brutalistní budovy zůstane víceméně zachován. Výraznější modernizace se ale dočká divadelní sál.

Fotografie Lenky Hatašové jsou vystaveny před Rudolfinem • Udělování cen Český lev od dnešního dne předznamenává na Palachově náměstí výstava unikátní kolekce fotografií Lenky Hatašové ze slavnostního ceremoniálu v loňském roce. Originální portrétní fotografie zachycují všechny oceněné bezprostředně pro obdržení lví sošky. Jsou tak plné emocí a nezaměnitelné atmosféry. Předávání letošních cen Český lev proběhne 6. března večer v přímém přenosu České televize. 

Zažít město jinak. Sousedské slavnosti v září opět oživí pražské ulice • Jubilejní 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak oživí v sobotu 19. září 2020 desítky ulic v Praze i v dalších městech.

Festival Open House zve na návštěvu do zajímavých pražských budov • „Architektura pro všechny“ je mottem letošního ročníku festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v celkem deseti městských částech.

Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu • Třetí říjnový víkend bude patřit kávě a kávové kultuře. V prostorách Pražské tržnice totiž proběhne již sedmý ročník Prague Coffee Festivalu. Jedná se o největší kávový festival v České republice, na němž se pravidelně potkávají odborníci ze světa kávy i nadšenci z řad veřejnosti. Prague Coffee Festival pořádá spolek Coffee Embassy, jehož hlavním cílem je propagace kávové kultury a seznamování laické veřejnosti s tématy týkajícími se kávy. Festival vznikl v roce 2012 v týmu pražírny mamacoffee s myšlenkou podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání všech, které káva zajímá, ať již jde o profesionální baristy, kavárníky, ty, kteří s kávou teprve začínají, anebo ty, kteří se s kávou již seznámili, ale chtějí se o ní dozvídat čím dál více. Tématem letošního sedmého ročníku je udržitelnost kávové kultury. „Pod tímto pojmem se neskrývá pouze ekologie, ale také společenský dopad spojený s pěstováním a zpracováním kávy.“ uvádí ředitelka festivalu Eva Mrlíková Tydlitátová. To se odráží i v tématech konkrétních přednášek a workshopů. „Protože téma udržitelnosti chceme obsáhnout i po praktické stránce, vedle jednorázových kelímků budou na festivalu k zapůjčení porcelánové hrnky a skleničky. Sami tak věnujeme tématu maximální pozornost a prakticky s ním seznamujeme i samotné návštěvníky,“ dodává. [gallery size="full" link="none" columns="1" ids="13555"] Pro festivalové návštěvníky je připraven bohatý program plný vynikající kávy z nejrůznějších koutů světa. Svou prezentaci bude mít na Prague Coffee Festivalu více než padesát tuzemských i zahraničních pražíren a kaváren. Kromě toho se návštěvníci budou moci zúčastnit i tzv. cuppingu (profesionální degustace kávy), oblíbeného milk battle, tedy soutěže v latte art (kreslení mléčnou pěnou do kávy) nebo zajímavých workshopů a přednášek. Na přednáškách vystoupí jak čeští kávoví odborníci, tak zajímaví zahraniční hosté. Z českých zástupců jmenujme například Jaroslava Slámečku. baristu a konzultanta z Candycane coffee. Ten si pro návštěvníky festivalu připravil interaktivní přednášku “O kávě od A do Z”. Kromě něj vystoupí také autorka knihy Pražská kavárna Eva Bendová nebo dvojice Aneta Paurová a Anita Žáčková z CKP Roseta. Ze zahraničních hostů se na pódiu objeví například Kraig Kraft z výzkumné organizace World Coffee Research, který bude mluvit o kávové udržitelnosti do roku 2050. [related-post id="13094"] Vedle tradičních workshopů (domácí příprava filtrované kávy či procvičování senzorických dovedností), se mohou návštěvníci zúčastnit také Coffee jógy nebo workshopu na téma “Kávová kosmetika hrou”. Program doplní premiéra dokumentu “Aeropress Movie”, která proběhne v sobotu 20. října v pražském Kině Pilotů. Kdy a kde Prrague Coffee Festival se koná ve dnech 20.-21. října 2018 v prostorách Pražské tržnice (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7).

Automat s lidským srdcem rozezní v pondělí pražské ulice • V době, kdy nám odosobněné automaty již umí prodat skoro všechno, se v Praze objeví v pondělí 4. června již po páté jeden z nejživějších a nejsympatičtějších automatů světa, pražský Zpěvomat. Čarovný nástroj, který je poháněn otevřeností, láskou k hudbě a talentem mnoha nadšenců se opět rozezní v odpoledních hodinách prvního červnového pondělí na náměstí Míru, Karlově náměstí, Andělu, Jungmannově náměstí a Hradčanské. „Skupinky zpívajících pod vedením zkušených muzikantů-lektorů nabídnou chodcům na pár minut vytržení z každodenního shonu a rutiny a osloví je tím nejpřirozenějším způsobem - lidským hlasem,” říká zakladatelka Zpěvomatu Ridina Ahmedová a dodává: „Možnost usednout na židli a nechat si zazpívat vybranou skladbu je v dnešní přetechnizované, odosobněné a komplikované době nepříliš častá šance na chvilku klidu, usebrání se, či jen zážitek prosté sdílené radosti z hudby.” Lektory hudebních entuziastů, kteří v Praze vdechnou život Zpěvomatu, letos budou Jaro Cossiga a Jana Puterová, tedy tandem špičkového beatboxera a vokalistky ze souboru Kriskros a capella, dále balkánská zpěvačka a pianistka s velikým hlasem Aida Mujačić, pouliční živel, zpěvačka a divadelnice, milovnice loopstationu Alžběta Nováková, jazzová diva a členka a capella sextetu Skety Alice Bauer či Antonie Nyass, členka Yellow Sisters a sbormistryně projektu Řeky. Kde a kdy? 15:30-18:00 – Náměstí Míru (Jaro Cossiga a Jana Puterová) 14:30–17:00 – Anděl (Aida Mujačić) 15:00–17:30 – Jungmannovo náměstí (Alžběta Nováková) 15:00–17:30 – Hradčanská (Alice Bauer) 14:30–17:00 – Karlovo náměstí (Antonia Nyass)