Festival Struny dětem zahraje v sobotu na jazzovou notu

Kam vyrazit v PrazePražskýDEN.cz15. září 20211 minuta čtení

Foto: Unsplash

Rodinný festival Struny dětem vzdá tuto sobotu 18. září pražského DOXu poctu ikoně americké hudby 20. století Duke Ellingtonovi. Koncert jazzového big bandu JAZZ DOCK ORCHESTRA složeného z předních jazzových hráčů bude nejen dobrodružnou výpravou k jazzovým kořenům, ale odhalí mnohé souvislosti populární hudby a připomene atmosféru Mekky jazzu New Yorku 50. let minulého století. A to vstřícnou formou pro rodinné publikum.

Na Strunách dětem nemůže chybět ani workshop, který děti vtáhne do jazzových a swingových rytmů. Bubeník Jan Hrovatitsch a kontrabasista Dušan Hanzlík pozve děti do zákoutí těchto stylů a odhalí tajemství hudební chemie.

„V letošním roce se zcela mimořádně potkáváme s našimi fanoušky při různých příležitostech a na různých místech. Tento program jsme se rozhodli věnovat hudební osobnosti, která zásadním způsobem ovlivnila jazzovou tvorbu několika dekád 20. století. Pocta Duke Elingtonovi je opět připravena na mírů dětským divákům, kterým rádi otevíráme nejrůznější hudební světy,“ říká ředitelka festivalu Struny dětem Dana Syrová.

Koncert Pocta Duke Ellingtonovi bude uveden ve dvou časech: od 16:00 a 18:00 hod., stejně tak workshop Struny dětem nabízejí od 14:30 a 16:30 hod. Předprodej vstupenek a více informací na www.strunydetem.cz.

Nepřehlédněte

Krásné madony z celé Evropy se představí ve vánočním Anežském klášteře • V Anežském klášteře se na svátek sv. Mikuláše otevře výstava Krásné madony. Mariánskou tématikou, spjatou neodmyslitelně s časem adventu a Vánoc, vrcholí v Národní galerii letošní výstavní program.

Krištof Kintera se přesunul z Rudolfina do motolské nemocnice • Část úspěšné expozice Krištofa Kintery se z Galerie Rudolfinum přesunula do FN Motol. Jeden z nejvýraznějších exponátů podzimní výstavy Nervous Trees - “BASIC ATOMIC” je nyní umístěn na prostranství před budovou ředitelství a veřejnost si ho bude moci prohlédnout až do září.

Národní divadlo zažije největší koncert v dějinách • Národní divadlo se na jeden večer stane středobodem české kultury. Stane se tak v rámci unikátního koncertu Národ sobě – kultura tobě, iniciovaného pořadateli hudebního festivalu Metronome Prague. Odehraje se v sobotu 27. února, kdy se na prknech objeví více než 200 různých účinkujících.

Barevná devítka nabídne dobré jídlo, hudbu z celého světa i kurz salsy • Žhavé africké rytmy, balkánská dechovka a kubánská salsa. Taková jsou lákadla letošního ročníku festivalu Barevná devítka. Tradiční přehlídka hudby a kultury z celého světa však proběhne za zvýšených bezpečnostních hygienických podmínek kvůli COVID-19.

Dožínky na zámku ve Ctěnicích představí dávné lidové zvyky a tradice • Muzeum hl. m. Prahy přichystalo na závěr prázdnin tradiční dožínkovou slavnost, která proběhne již poněkolikáté v Zámeckém areálu Ctěnice v neděli 1. září 2019 mezi 10 do 17 hodinou.

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy • Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

Dead Can Dance se příští rok znovu vrátí do Prahy • Žánrově nezařaditelní Dead Can Dance ohlašují návrat do Prahy. Jedna z nejpozoruhodnějších formací hudební historie posledních čtyř dekád vystoupí v sobotu 27. a v neděli 28. března 2021 v Kongresovém centru Praha.

Letní Letná 2018 startuje. Festival nového cirkusu nabídne artisty, klauny, tanečníky i muzikanty • Už dnes večer slavnostně odstartuje 15. ročník festivalu Letní Letná, který potrvá až do 2. září. Úvodní narozeninový open air koncert od 20:30 v Letenských sadech bude pro všechny přístupný zcela zdarma. Patnáct let již udává Letní Letná krok novému cirkusu v České republice. Během té doby se stala nedílnou součástí nejen české, ale i evropské kulturní mapy. V průběhu let uvedl festival na 1500 přestavení, které vidělo více než 320 000 diváků. Jubilejní ročník slavnostně odstartuje velkolepý narozeninový open air. Více než 30 artistů, klaunů, tanečníků a muzikantů z České republiky i ze zahraničí pod vedením geniálního amerického režiséra Daniela Gulka předvede své schopnosti v představení, které vzniklo speciálně pro tuto příležitost. Nese název De Nova Stella, neboli nová hvězda, a je inspirováno dílem astronoma Tycha de Brahe. Představení bude uvedeno dvakrát, ve středu 15. a ve čtvrtek 16. srpna, vstup je zdarma. [gallery size="full" columns="1" ids="11992"] Během více než dvou týdnů na vás čeká nabitý program plný světových souborů i domácích umělců. Jedinečný zážitek slibují Baro d´Evel Cirk Cie a jejich představení Bestias. Adrenalinoví dobrodruzi Cirque Inextremiste dostojí svému jménu a přivezou show, z níž bude běhat mráz po zádech. S čerstvou novinkou přijede populární francouzský soubor Akoreacro. Ve svém představení Dans ton cœur vypráví příběh a umně propojuje špičkovou akrobacii s notnou dávkou humoru. Bêtes de foire - petit theatre de gestes v kouzelném rodinném šapitó před očima diváků oživuje svět kočovného cirkusu. Těšit se můžete i na řadu premiér. Losers Cirque Company uvedou zbrusu nové představení Vzduchem, jež je inspirované knihou Jonathan Livingston Racek. Vít Neznal & kol. pro změnu se svou premiérou Nesnesitelná tekutost bytí zamíří pod vodní hladinu.

Cink Cink Cirk.

Anděl dnes ožije sérií uměleckých vystoupení • Plenér, instantní umělecké dílo na pomezí tance a fyzického divadla, taneční performance či divadelní instalace. To všechno bude dnes k vidění a zažití na pražském Andělu, který oživí řada mladých umělců a umělkyň v rámci akce Výstup na Andělu. Tu pořádá spolek AutoMat jako doprovodný program před 16. ročníkem tradičních sousedských slavností Zažít město jinak.

Lavička za milion korun stojí v Praze 6. Výhodou prý je, že se na ní dá sedět • Když na konci loňského roku odhalila Praha 6 červenou lavičku Ferdinanda Vaňka jako poctu bývalému prezidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi, nikomu na této zprávě nepřišlo nic zvláštního. Pozdvižení na sociálních sítích v posledních dnech vyvolala až informace o její ceně.

Lavička stojí od loňského prosince před budovou Národní technické knihovny.

Pohádka Malý Pán bude mít pokračování. Přípravy zabraly skoro osm let • Loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého Pána vzniká opět výjimečným způsobem loutkové akce zachycené na kameru ve skutečných exteriérech.

Hvězda seriálu Most si zahraje v novém celovečerním filmu • Herec Zdeněk Godla, kterého proslavila role v dnes již kultovním seriálu Most, si zahraje hlavní roli ve čtvrtém pokračování filmu Bastardi. Ústřední dvojici ztvární společně s režisérem Tomášem Magnuskem.

Zdeněk Godla a Tomáš Magnusek se chystají na natáčení filmu Bastardi 4.

Techniky učení divadelního textu na začátku minulého století • Práce divadelních herců je mimořádně náročná na paměť. Do hlavy musí dostat často i stovky stran textu a nikdy je nezapomenout. Jak to dělali britští umělci na přelomu 19. a 20. století dokládá novinový článek ze srpna 1901. Není pochyb o tom, že i jejich současníci nejspíš používají podobné techniky učení.

Praha by si zasloužila novou koncertní síň pro filharmonii, myslí si většina dotázaných • Praha má jedinečnou šanci zařadit se po bok světových kulturních metropolí 21. století, které neváhaly investovat do nových koncertních sálů. Pro město, které je dodnes symbolem české hudební tradice, představuje nová filharmonie výzvu o to naléhavější, že v něm roky nevznikla žádná architektonicky významná stavba a žije především ze své slavné minulosti. Právě veřejné budovy tohoto typu přitom mají obrovský potenciál, mohou nastartovat rozvoj nových městských čtvrtí a být katalyzátorem rozkvětu a růstu celých měst. V Brně a Ostravě si to uvědomili o něco dřív než v Praze a podobu svých nových filharmonií už znají.

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka • Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev.

Sousoší Rodina se vrací do Prahy 3. Stojí u obchodního centra • Legendární sousoší Rodina autorů Bohumila Teplého a Vladimíra Navrátila se po 21 letech vrátilo na své původní místo. Je restaurované a osazené před obchodním centrem Atrium Flora.

Americká funková legenda Kool & the Gang roztančí Prahu • V pražském Foru Karlín bude krátce před letními prázdninami pěkně horko. 26. června 2019 jej rozpálí a roztančí ikona funku - legendární Kool & the Gang. Kapela, která už půl století píše hudební historii, se proslavila songy jako Celebration, Get Down On It, Fresh, Cherish nebo Ladies Night. A je jasné, že ani po letech jejich hity nenechají nikoho v klidu a jsou nabití energií, které ani zbla neubylo. Forum Karlín tak čeká s touhle jedenáctičlennou partou obrovská taneční funky party, kterou okoření i další hosté a překvapení.

Chlapci a chlapi. Natáčení armádní agitky bylo pro herce skutečnou vojnou • Osmdesátá léta dvacátého století se pomalu chýlí ke konci, ale komunistický režim si ještě moc nepřipouští, že ho brzy čeká definitivní konec. Na generálním štábu Československé lidové armády si právě lámou hlavu nad tím, jak zlepšit obraz vojska v očích veřejnosti a především branců. Nápad na sebe nenechá čekat. Začíná tak vznikat seriál Chlapci a chlapi.

Seriál Chlapci a chlapi

Phil Collins se vrací do Prahy. Chystá se velkolepý koncert • Slavný britský hudebník Phil Collins se v rámci evropského turné Still Not Dead Yet Live vrátí po letech do Prahy. Velkolepý koncert se uskuteční 25. června 2019 v O2 areně.

Největší hudební hvězdy světa přijedou příští rok do Prahy. Na tyhle všechny se můžete těšit • Elton John, Ed Sheeran, Muse, Phil Collins, Bobby McFerrin, Bastille, Twenty One Pilots nebo Michael Bublé. To jsou jen některé z hvězd hudebního nebe, které v příštím roce zavítají do České republiky. Přinášíme vám kompletní přehled špičkových světových umělců, na které se Praha v příštím roce těší.