Do Prahy se blíží chřipková epidemie. Příznaky pravé chřipky poznáte snadno

ZprávyPražskýDEN.cz23. ledna 20182 minuty čtení

Foto: Archiv

V Praze stále vzrůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi (ARI). Potvrzují to nejaktuálnější data Hygienické stanice hlavního města Prahy za třetí kalendářní týden roku 2018. Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku 0 – 5 let.

„V hlavním městě již byly hlášeny 2 závažné průběhy onemocnění chřipkou. Jednalo se o sedmačtyřicetiletou ženu, u které typ chřipky dosud nebyl určen a jedenašedesátiletou ženu – cizinku. U té byla zachycena chřipka A/H1N1 pdm. Obě ženy musely být hospitalizovány na ARO,“ informuje ředitel HSHMP Jan Jarolímek.

Dle hlášení Národní referenční laboratoře jsou v rámci Česka dosud izolovány chřipka A – vždy subtyp A/H1, dále chřipka B, zcela převažuje linie Yamagata. V rámci Česka bylo hlášeno již 16 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž ve 4 případech došlo k úmrtí (všichni ve skupině od 60 let věku).

Nemocných bude přibývat

V severní a jihozápadní Evropě nemocnost stále postupně narůstá, další státy již hlásí plošnou epidemii. HSHMP predikuje, že nemocnost bude v následujících týdnech dále stoupat. Nemocní by měli již od prvních příznaků onemocnění zůstat doma v izolaci a po dobu svého infektu by se měli vyvarovat kontaktu zejména s rodinnými příslušníky nad 60 let věku, neboť v této věkové skupině může onemocnění chřipkou mít závažný průběh a končit fatálně.

[related-post id=“4546″]

Jak poznat pravou chřipku?

„Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup – náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 stupni C. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat. Za loňskou chřipkovou sezónu zemřelo jen v Praze 29 osob,“ říká šéf pražských hygieniků.

Existují nějaká účinná hygienická opatření proti chřipce?

„Vyhnout se kontaktu s nemocnými osobami. Stačí jeden člověk – například z početnější rodiny, který onemocní a nákazu přenese i na další osoby. Z dalších preventivních opatření je ještě možné zmínit pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou. Neumytýma rukama by se lidé rozhodně neměli dotýkat očí, nosu a úst, V neposlední řadě se vyplatí dbát na pestrou stravu a dostatek odpočinku. Na očkování by už v tuto chvíli mohlo být pozdě, organismus by si před možným příchodem chřipkové epidemie nemusel vytvořit dostatečné množství protilátek,“ uzavírá Jarolímek.

Nepřehlédněte

Babiš vystoupí s projevem k národu. Ve hře je vyhlášení nouzového stavu • Premiér Andrej Babiš se chystá v pondělí večer přednést projev určený občanům České republiky. Týkat se zřejmě bude aktuální situace kolem epidemie koronaviru.

Otevřený dopis Pražanům: Návrat do normálu nemůžeme slíbit, píší političtí lídři města • Primátor Zdeněk Hřib a předsedové všech zastupitelských klubů koalice i opozice v hlavním městě zveřejnili ve středu otevřený dopis pro obyvatele metropole. Společně jim děkují za obětavost i statečnost a vyzývají je k obezřetnosti a dodržování potřebných opatření k překonání koronavirové krize. Přinášíme vám kompletní znění dopisu.

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice • Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu. Následně ho musí schválit ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Další výzkum potvrdil, že káva ovlivňuje délku života • Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak rozhodně musíte vědět o nejnovější studii vědců, jejíž závěry zveřejnil odborný časopis The Annals of Internal Medicine. Zkoumalo se, jaký vliv má pravidelné pití kávy na riziko předčasného úmrtí. A potvrdil se poznatek, který přinesly podobné vědecké práce již v minulosti.

Vláda si zahrávala se zdravím občanů. Řešení je teď v našich rukách, říká primátor Hřib • Primátor Zdeněk Hřib vydal prohlášení, ve kterém kritizuje premiéra Babiše z nedodržování vlastních nařízení. Zároveň vyzývá občany, aby důsledně dodržovali všechna opatření proti dalšímu šíření nákazy.

Počet nově nakažených za pondělí se přiblížil hranici 10 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 9 294 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 672 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 35 973.

Dožijete se vysokého věku? Zjistit to můžete už v mládí • Snad každý z nás by se chtěl ve zdraví dožít vysokého věku. Délka života závisí na genetických faktorech, ale ovlivnit ji může i životospráva a celkový způsob života. Zjistit, zda budete žít dlouho, přitom můžeme už v poměrně mladém věku.

Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví • Sůl je pro lidské tělo sice nepostradatelná, ale nadměrný příjem představuje obrovské zdravotní riziko. Doporučené denní množství soli přitom často překračujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Upozorňuje na to kampaň s názvem World Salt Awareness Week, která probíhá v těchto dnech.

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát • Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.

Zůstaňte v kondici. Stačí pár minut denně a vůbec to nebolí • Jak se v době pandemie udržet v dobré fyzické i psychické kondici? Odborníci znají recept. Stačí každý den pravidelně a správně chodit.

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.

Pražské domovy seniorů mají první kolo očkování za sebou • Vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí dnes ráno do posledních dvou pražských domovů pro seniory, které projevily zájem o očkování svých klientů a personálu. Tímto bude v zásadě dokončeno první kolo očkování v těchto pobytových zařízeních.

Přibylo nejvíce nakažených koronavirem od začátku ledna • Během úterý bylo v Česku zaznamenáno 12 486 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 8. ledna tohoto roku. Hygienici vykázali 33 612 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 776.

Praha spustila provoz svých očkovacích center. Používat se bude Moderna • Obyvatelé Prahy mohou od pondělního rána naplno využívat nová očkovací centra v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Očkuje se zde vakcínou od společnosti Moderna. Tou se zároveň začalo očkovat v dalších šesti očkovacích centrech na území Prahy.

Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé • Mnoho lidí má v dětství zcela jinou barvu vlasů než v dospělosti. Stalo se to i vám nebo vašim dětem? Řeč není o procesu šedivění, kdy ustává tvorba barvicího pigmentu, ale o případech, kdy se zářivě blonďatá dětská hlavička během dospívání změní na tmavě hnědou. Víte, proč k tomu dochází?

V neděli přibylo 4 tisíce nakažených a přes 100 obětí • Během neděle bylo v Česku zaznamenáno 4 002 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 9 302 provedených PCR testů, z nichž 43 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 21 657.

Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte • Přátelství, to je někdy víc, než láska, zpívá Petr Rezek v notoricky známé písničce. Vědci z celého svět se shodují, že pokud člověk často trpí pocity osamělosti a nejrůznějšími splíny, je větší pravděpodobnost, že se to projeví oslabením imunitního systému. Oproti tomu lidé, kteří se dostatečně socializují, jsou nejen zdravější, ale dožívají se i vyššího věku. K čemu dalšímu jsou přátelé a partneři ještě dobří?

V pátek přibylo téměř 15 tisíc nakažených a 218 úmrtí • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 920 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 36 489 provedených PCR testů, z nichž 41 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 105 358.

V neděli odhaleno 3 923 nakažených. Zemřelo 165 lidí • V neděli bylo v Česku zaznamenáno 3 923 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 10 623 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 568.