Požár balkonu na Žižkově způsobil škodu za desítky tisíc korun

Pražské krimiPražskýDEN.cz23. února 20181 minuta čtení
Hasiči dorazili na místo požáru ve čtvrtek krátce před půlnocí.

Hasiči dorazili na místo požáru ve čtvrtek krátce před půlnocí.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Ve čtvrtek krátce před půlnocí zasahovaly jednotky pražských hasičů z centrální, holešovické a strašnické stanice u požáru na balkóně bytu obytného domu v ulici Roháčova v Praze 3.

První jednotka byla na místě ve 23:49, tedy 6 minut od ohlášení požáru. Hasiči zasahovali v dýchací technice a pomocí 1 C proudu vnitřkem budovy, na kontrolu patra nad místem požáru použili výškovou techniku.

Ohněm vzplál odpad na balkóně jednoho z bytů ve vyšším patře domu, sálavé teplo částečně proniklo do kuchyně. Během požáru, který způsobil škodu 100 tisíc korun, nebyl nikdo zraněn. Příčina je v šetření hasičských vyšetřovatelů.

Nepřehlédněte

Tornádo v Praze poničilo palác na Vyšehradě a vyvracelo stromy • Tornádo, které se minulý čtvrtek prohnalo moravskými vesnicemi, nemá v našich novodobých dějinách obdoby. Napáchalo obrovské škody a bohužel si vyžádalo i oběti na životech.

Nově opravená školka nabídne třídu s výukovou metodou Montessori • MČ Praha 3 nechala zrekonstruovat budovu Mateřské školy Buková. Své žáčky přivítá poprvé v úterý 1. září. Kromě netradičního interiéru školka nabídne i třídu s výukovou metodou Montessori.

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se na deset měsíců úplně uzavře • Schyluje se ke kompletní modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Zahrnovat bude bezbariérové zpřístupnění, revitalizaci vestibulu i nástupiště a výměnu původních eskalátorů za nové. Stavební práce začnou už letos v listopadu a probíhat budou až do poloviny března 2023. Část této doby bude stanice zcela uzavřená.

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů • Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů.

Veletrh zájmových aktivit pro děti a mládež uspořádá Praha 3 • MČ Praha 3 uspořádá již šestý ročník veletrhu volnočasových a sportovních aktivit pro děti a mládež. Ve čtvrtek 3. září mezi 15. a 19. hodinou si na náměstí Jiřího z Poděbrad mohou vaše ratolesti vyzkoušet na třicet různých aktivit – např. výtvarné práce, balet, lukostřelbu nebo skákání na kole.

K budoucí podobě Seifertovy ulice se mohou vyjádřit občané • Od pondělí 21. června se může široká veřejnost seznámit s chystanou proměnou Seifertovy ulice a vyjádřit se k ní. Až do konce měsíce bude otevřen informační kontejner a zároveň bude probíhat on-line anketa. Podněty a připomínky pak budou zohledněny při zpracování návrhu.

VIDEO: Požár v Hostivaři hasiči likvidovali celou noc. Škody půjdou do desítek milionů • Rozsáhlý úterní požár haly v pražské Hostivaři spojený s explozemi tlakových lahví si vyžádal náročný zásah pražských hasičů a dalších jednotek integrovaného záchranného systému. Ti jej zdolávali ještě během noci a středečního rána. Ulice U továren, kde je místo požáru, zůstává pro dopravu uzavřena. Při zásahu se vystřídalo celkem 39 jednotek pražských profesionálních a dobrovolných hasičů a chemická služba a také 5 jednotek a chemici ze Středočeského kraje. Na pomoc jim byl vyslán vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu - tzv. bambi vaku. K ochraně sousedního objektu hasiči použili systém Cobra, zařízení založené na technologii vodního paprsku, které rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu pro ochlazování vysokých teplot. [gallery size="full" columns="1" ids="10169"] Pražská záchranka poslala k požáru speciální vozidlo Atego a posádku rychlé zdravotnické pomoci. Obyvatelé Hostivaře a přilehlých částí byli prostřednictvím tzv. mluvících sirén o situaci informováni a z preventivních důvodů vyzváni, aby neotevírali okna a nevycházeli. Večer se na místo požáru dostavil ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. [gallery size="full" columns="1" ids="10170"] „Pražským hasičům nelze než vyseknout velkou poklonu. Zasloužili se nejenom o zdolání požáru, ale v první řadě učinili vše proto, aby nedošlo k ohrožení obyvatel této městské části. Přitom se vlastními silami museli vypořádat s nedostatkem vody v okolí, když zkolabovala hydrantová síť, a ochránit další přilehlé rizikové objekty jakými byla třeba truhlářská dílna. Velmi si cením organizace i dalších jednotek integrovaného záchranného systému, za to jak podporovaly nasazení hasičů včetně ochrany jejich zdraví. A svůj úkol velmi dobře splnili i příslušníci pořádkových složek, kteří pro změnu dbali na bezpečnost přihlížejících, co si ale bohužel tuto živelnou pohromu zřejmě spletli s nějakou atrakcí, aniž by si uvědomili, jak velkému riziku jsou záchranáři vystaveni,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality. [gallery size="full" columns="1" ids="10171"] Škody se odhadují na desítky milionů V souvislosti se včerejším požárem už policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru. Vyšetřovatelé předběžně způsobenou škodu vyčíslili na 45 milionů korun. [related-post id="10083"]

Při požáru kontejnerů v Praze 10 byly poškozeny tři automobily • Pražští hasiči zasahovali v noci na neděli v Žitomírské ulici na Praze 10. Krátce po půlnoci tam vypukl požár kontejnerů. Plameny se poté rozšířily i na vedle stojící osobní automobily.

VIDEO: Tři lidé zahynuli při nehodě autobusu u Horoměřic • V pátek po 16. hodině zasahovali pražští hasiči z Petřin, Smíchova a HZS HÚOPH u Horoměřic ve Středočeském kraji v rámci mezikrajské výpomoci spolu s jednotkami HZS Středočeského kraje. Na silnici 240 ve směru na Prahu došlo k nehodě osobního automobilu a autobusu příměstské dopravy linky 316.

Studenti se nastěhují k seniorům. Praha 3 chce propojit lidi dvou generací • Radnice Prahy 3 přišla s nápadem, jak dát studentům šanci dostupného bydlení a seniorům odpomoci od izolace, do níž se často v pozdějším věku dostávají. Projekt dvougeneračního soužití se již osvědčil v zahraničí. Zájemci ale musí splňovat několik podmínek.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od neděle až do odvolání na území hlavního města Prahy nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Tragická nehoda ve Spálené. Cizinec na Nový rok usmrtil chodkyni • Jen pár hodin po začátku roku 2018 museli pražští policisté vyšetřovat tragickou dopravní nehodu ve Spalené ulici. Způsobil ji cizinec pod vlivem alkoholu.

Podchod propojí Hlavní nádraží se Žižkovem a Vinohrady. Stavba začne za měsíc • Správa železnic vybrala firmu na prodloužení severního podchodu na pražském Hlavním nádraží. Sdružení firem s názvem „MTS+HT CZ – Podchody hl. n.,“ jehož společníky jsou Metrostav a.s. a HOCHTIEF CZ a.s., zrealizuje stavbu za 219,55 milionu korun. Práce začnou letos v květnu a první chodci si díky prodloužení podchodu zkrátí cestu z nádraží do přilehlých městských částí příští rok v srpnu.

OBRAZEM: Hasiči vyprostili ženě ruku ze stroje na pečivo • Ve středu po poledni zasahovali pražští hasiči v Korunní ulici. Pracovnici místní pekárny uvízla ruka ve stroji na pečivo.

Mladíka na Žižkově zasáhl elektrický proud. Život mu zachránili policisté • Tachovské náměstí na pražském Žižkově se v pondělí krátce po 14. hodině stalo dějištěm dramatického příběhu s dobrým koncem. Hlídka cizinecké policie zachránila život dělníkovi, kterého zasáhl výboj elektrického proudu.

Žižkovský vysílač je symbol Prahy. Přinášíme 10 zajímavostí • Žižkovský televizní vysílač patří již dvě desítky let k nepřehlédnutelným symbolům Prahy, přesto ještě stále občas budí vášnivé diskuze. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších faktů, které jste o této unikátní stavbě možná nevěděli.

Žižkovský vysílač byl zprovozněn v roce 1992.

Dopravní peklo na Žižkově. Tramvaje měly desítky minut zpoždění. Všichni se děsí, co přinese úterý • V pondělí ráno odstartovala dlouho očekávaná rekonstrukce Husitské ulici v Praze 3. Její uzavření ovšem na Žižkově způsobilo totální kolaps dopravy. Bylo to nefalšované dopravní peklo. Auta, která by za normálních okolností jela Husits kou ulicí, se přesunula do souběžné Seifertovy ulice. Ta je ale příliš úzká, řidiči zde musí projíždět přes tramvajové koleje, a tak po celý den docházelo k blokování plynulého provozu městské hromadné dopravy. Tramvaje nabíraly zpoždění v řádech desítek minut „Městská část Praha 3 se iniciativně snaží nastalou situaci ve spolupráci s městskou policií i Policí ČR řešit a kontrolovat plynulost dopravy. Na nejexponovanějších místech jsou tak připraveni policisté a strážníci. Prioritou je nyní zajistit průjezdnost MHD Seifertovou ulicí. Apelujeme na řidiče, aby respektovali dopravní značení v ulicích. Zvláště nesprávným parkováním na náhradních autobusových zastávkách komplikují plynulost provozu,“ uvedla radnice ve svém oficiálním prohlášení. Foto: fb Pražské tramvaje pic.twitter.com/bGvdool4fm

Nákladové nádraží Žižkov poskytne domov pro 23 tisíc lidí. Budoucnost čtvrti ukazuje výstava • Návštěvníci výstavy Žižkovské nádraží: druhý život? mají příležitost nahlédnout do budoucnosti i bohaté minulosti 60 hektarového území. Výstava představuje aktuální informace o území bývalého nákladového nádraží na Žižkově a přilehlého okolí, kde se v současnosti plánuje nebo už probíhá realizace velkých veřejných i soukromých investic.

Olga Havlová by letos oslavila 85. narozeniny. V Praze bude mít svůj strom • Městská část Praha 3 ve spolupráci s Výborem dobré vůle slavnostně zasadí ve středu 7. března v 15 hodin na Parukářce (Vrch sv. Kříže) Strom pro Olgu Havlovou k poctě nedožitých 85. narozenin žižkovské rodačky. Třetí městská část se tímto zapojila do projektu Rok Olgy Havlové, jehož cílem je připomenout odkaz Olgy Havlové vysázením 85 stromů v obcích a městech k jejím nedožitým 85. narozeninám. Společně se starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou se slavnostního vysazení stromu zúčastní Monika Granje, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, a J. E. Mons. Václav Malý, biskup pražský, který stromu požehná. „Je nám ctí, že jsme první městská část, která vysadí Strom pro Olgu Havlovou, jež u nás prožila mnoho radostných i napjatých chvil. Podle paní Olgy už nese jméno jedna ulice na Žižkově. Strom pro Olgu Havlovou bude tak dalším oceněním její obrovské charitativní práce,“ uvedla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. [youtube]yaryGp1FhXU[/youtube] Projekt připomene také jiné výročí. Olga Havlová v roce 1993 zasadila v Olomouci Topolanech v prostorách Dětského centra „lípu dobré vůle“ a strom se stal symbolem pomoci lidem zdravotně postiženým, lidem opuštěným a diskriminovaným v jejich začlenění do společnosti. Sama vysvětlila činnost svého výboru takto: „Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi, nebo je zastihla zákeřná nemoc." Výbor dobré vůle plánuje také mnoho dalších aktivit, které vzpomenou na Olgu Havlovou formou přednášek, besed, návštěv zařízení pro školy a školky, které nesou jméno Olgy Havlové. Vysázení stromu bude doprovázet instalace Zátiší architekta Jana Šépka, vytvarované ve tkané látce ve formě pohodlného sofa. Žižkovská rodačka Olga Havlová se narodila 11. července 1933. Dětství prožila na Žižkově, jako dítě navštěvovala Milíčův dům, jehož zakladatelem byl humanista Přemysl Pitter. Specifické žižkovské prostředí ovlivnilo i pozdější život Olgy Havlové. V roce 1964 se na žižkovské radnici provdala za Václava Havla. Na Vackově, v blízkosti Židovských pecí, se dnes nachází ulice, která nese její jméno.

Olga Havlová by se letos dožila 85. narozenin.

OBRAZEM: Bouračka v centru Prahy. Policistům z hořícího auta pomáhali kolemjdoucí • V sobotu krátce po půl osmé ráno vyjížděly všechny složky Integrovaného záchranného systému do Ječné ulice v Praze 2, kde došlo ke střetu dvou osobních motorových vozidel, z nichž jedno bylo policejní. To v důsledku střetu skončilo na přilehlém chodníku a začalo hořet. Policistům z hořícího vozu pomohli kolemjdoucí, řidičku z druhého vozu museli vyprostit přivolaní hasiči. Ti rovněž zajistili místo události proti požáru a předali ho dopravním policistům. Všichni účastníci nehody skončili v péči záchranářů. Prvotní informace ukazují, že policisté jeli se zapnutým výstražným a zvukovým zařízením na tísňové volání. Okolnosti celé dopravní nehody a míra zavinění jednotlivých účastníků bude předmětem dalšího vyšetřování. [gallery size="full" columns="1" ids="9779,9778,9780"]