Nepřehlédněte

Jen pro otrlé! Zoo vystavuje unikátní kolekci desítek obávaných i fascinujících štírů • Zoo Praha představí unikátní kolekci štírů. Přijďte se přesvědčit, že jde o jedinečné tvory s mimořádně zajímavými schopnostmi a životními projevy. Kolekce 40 druhů štírů bude k vidění od soboty 10. března do neděle 27. května 2018 v galerii v Gočárových domech. Tuto sobotu ve 13 hodin v Gočárových domech bude zahájena výstava, která nabídne pestrou kolekci 40 druhů štírů. Zastoupeni tak budou jak představitelé největších štírů dorůstajících délky až 20 centimetrů, tak štíři menší až drobní, jako například štír trojkýlný. Návštěvníci se mohou těšit i na štíra smrtonoše, štíra lstivého či obávaného štíra tlustorepého, který má podle statistik na svědomí největší počet lidských obětí. „Představením čtyřiceti druhů štírů navazujeme na mimořádně úspěšnou loňskou výstavu sklípkanů,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a dodává: „Do budoucna chceme bezobratlým věnovat víc pozornosti, a to jak ve stálých expozicích, tak právě výstavami. Ještě letos plánujeme nejen další výstavu sklípkanů, ale rovněž achatin.“ [related-post id="6077"] Po celou dobu výstavy budou pro návštěvníky každou neděli připraveny její komentované prohlídky, prezentace štírů a mezi 14. a 15. hodinou i ukázky jejich krmení. Lidé se dozvědí mnoho zajímavostí z jejich života, jako třeba to, že většiny druhů se není třeba obávat. „Většina druhů je plachá a jed používá výhradně k lovu kořisti. Před nebezpečím se snaží uniknout nebo ukrýt a použití jedového bodce je až poslední variantou obrany,“ vysvětlil spoluautor výstavy Vít Lukáš.

Veleštír Petersův je dlouhý až 15 cm a stejně jako jiní štíři v ultrafialovém světle „svítí“.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Praha je druhým nejlepším místem k životu a podnikání ve střední Evropě • V Praze je blaze. Dokazuje to nejnovější studie poradenské společnosti Arcadis Sustainable Cities Index (Index trvale udržitelných měst). České hlavní město se umístilo na 23. místě v žebříčku stovky nejlepších světových metropolí pro život a podnikání. Po Vídni je zároveň druhým nejlepším městem ve střední a jihovýchodní Evropě.

Problémové tramvaje 14T se postupně vrací do provozu • Dopravní podnik dnes vrátil do ulic Prahy další vůz typu 14T. Opravenou a zmodernizovanou tramvaj, jinak známou jako „Porsche“, nasadil na linku č. 17. Do roku 2020 by se mělo do provozu vrátit celkem 57 těchto vozů.

Tramvaj Škoda 14T prošla renovací.

Vzácný banánovník vykvetl v pražské botanické zahradě • V pražské botanické zahrady vykvetl banánovník Musa muluensis. Jedná se o poměrně vzácný druh, roste pouze na velmi malém území národního parku Mulu na ostrově Borneo. Botanická zahrada hl. m. Prahy má tento nešlechtěný, přírodní banánovník ve svých sbírkách od roku 2010, kdy z Bornea zakoupila semena. Až letos ale rostlina poprvé vykvetla.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Povrch Hlávkova mostu bude předlážděn. Řidiče čeká omezení • Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) předláždí vozovku Hlávkova mostu. Práce začnou v sobotu 26. června a skončí nejdéle do konce října tohoto roku.

3. 11. 1889: Grand hotel bez provozovatele a návštěvnost pražských hřbitovů • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Internet používá drtivá většina obyvatel Česka • Internet v roce 2019 používalo již 81 % Čechů starších 16 let, chytrý telefon pak 70 % z nich. Téměř všichni patnáctiletí pak mají doma přístup k internetu a mohou používat mobilní telefon. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Kouření je v současnosti mnohem víc škodlivé než kdysi • Přestože lékaři kdysi kouření doporučovali, v současné době o škodlivosti tabákových výrobků již nikdo nepochybuje. Až v roce 1964 vydal hlavní hygienik USA dokument, který vůbec poprvé oficiálně varoval před brutálními následky vdechování cigaretového kouře. Začala tak dlouhá a vleklá válka proti kouření.

Kouření zabíjí.

Praha 7 pomáhá lidem v životní krizi dostat se z nejhoršího • Radnice Prahy 7 dává lidem v tíživé životní situaci šanci na návrat do běžného života. Sedmá městská část od roku 2017 kompletně sjednotila úklid městské části pod vlastní firmu, která dává práci dlouhodobě nezaměstnaným. S lidmi v krizových situacích Praha 7 zároveň dále pracuje v rámci řady sociálních programů. Aktuálně rozšiřuje nabídku poskytované pomoci o další služby, jako je sociální a dluhové poradenství, služby psychologa či podpora výchovy a vzdělávání dětí.

Nezaměstnaní pomáhají například s úklidem veřejného prostranství.

Neznámý muž navazoval kontakt s holčičkou na hřišti. Ta si ho natočila na telefon • Pražští kriminalisté pátrají po neznámém muži, který se pokoušel nejméně v jednom případě o navázání blízkého kontaktu s nezletilou dívkou. K události došlo v sobotu 13. října 2018 kolem 10. hodiny dopoledne v prostoru dětského hřiště mezi ulicemi Travná a Manželů Dostálových v Praze 9 Kyjích.

Pražské přívozy v sobotu vyplouvají do nové turistické sezóny • Kromě dvojice tradičně celoročních přívozů P1 a P2 plujících na severu Prahy, přívozů P5 a P8, které pomáhají překonat Vltavu v místech dočasně chybějících lávek pro pěší, a přívozu P7, který po výpomoci při uzavření Libeňského mostu zůstal v provozu i v březnu, vyplují spolu se zahájením turistické sezony v sobotu 24. března 2018 i zbylé sezonní pražské přívozy P3 (Lihovar – Veslařský ostrov) a P6 (Lahovičky – Nádraží Modřany). Od stejného data bude prodloužena provozní doba přívozů P5, P7 a P8 o hodinu, tedy až do 20:00. Dosud jediný integrovaný příměstský přívoz P4 mezi Kazínem a Mokropsy vypluje podobně jako loni 1. června. „Přívozy jsou již třináctým rokem plnohodnotnou součástí pražské MHD. V poslední době také fungují jako náhradní doprava, například za zřícenou lávku v Troji nebo za dočasně uzavřené lávky pro pěší na výtoňském železničním mostě,“ říká náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek. [related-post id="6807"] „Za loňský rok přepravily přívozy Pražské integrované dopravy rekordních 585 tisíc cestujících a 58 tisíc kol. Prvenství co do počtu přepravených cestujících si udržuje linka P2 mezi Podbabou a Podhořím, která za loňský rok přepravila 231 tisíc cestujících a 24 tisíc kol,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík. Linky P5 a P8 sloužící jako náhradní doprava za uzavřené pěší lávky jsou zdarma, na ostatních linkách platí běžný tarif Pražské integrované dopravy.

Festival piva v Botanické zahradě nabídne zlatavý mok z českých minipivovarů i dobré jídlo • O tom, že pivo a květiny spolu souzní v dokonalé harmonii, se přesvědčíte o víkendu 17. a 18. srpna 2019 v trojské botanické zahradě. Po oba dva dny mezi 9 a 19 hodinou se v Ornamentální zahradě představí malé české pivovary.

Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu • Vypadá to, že ani letos Pražané nepřijdou o novoroční ohňostroj. Vedení magistrátu sice v polovině roku avizovalo, že chce letitou tradici nahradit videomappingem, ale zastánci klasického ohňostroje se s tímto krokem nechtějí smířit. Pomocnou ruku jim teď podala i městská část Praha 2.

I do roku 2020 nejspíš Pražané vstoupí velkým profesionálním ohňostrojem.

Legendární televizní hlasatelka Milena Vostřáková. Kvůli jedné větě jí zničili celý život • Milena Vostřáková patřila v šedesátých letech minulého století k nejpopulárnějším tvářím televizní obrazovky. Stejně jako její kolegyně, i ona se stala ideálem ženské krásy. Divačky se podle ní líčily, oblékaly i česaly. Slibně nastartovanou kariéru ovšem na dvacet let přerušila jediná věta pronesená v živém televizním vysílání.

Roztomilé slůně Max z pražské zoo oslaví 2. narozeniny • Maxovi jsou dnes dva roky. Jeho narozeninová oslava proběhne v sobotu 7. dubna. Tento slon indický se do historie Zoo Praha zapsal hned svým narozením, když se stal vůbec prvním slůnětem, které v pražské zoo nejen přišlo na svět, ale také zde bylo počato. Komentovaná oslava začne v 11 hodin v Údolí slonů. Chovatelé tam Maxovi ve venkovním výběhu/vnitřní expozici (dle počasí) předají dárek v podobě číslice 2 vyskládané ze zeleniny.

Slon indický Max je vůbec první slůnětem, které v pražské zoo nejen přišlo na svět, ale také zde bylo počato.

Nasaďte masky a vyrazte na Letenský masopust! O zábavu bude postaráno • V sobotu 3. února od 13 do 17 hodin probíhá v Národním zemědělském muzeu v Praze masopustní program, který je součástí akce Letenský masopust. Kromě reje masek a výstav o jejich historii návštěvníky čekají také divadla, ukázky folklórních tanců a gastronomické speciality „tetiček z Kobylí“.

1. 8. 1890: Sbírka pro chudé studenty, zabavené maso a dopadený zloděj • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

14. 1. 1869: Mladý muž si podřezal žíly. V posledních dnech jevil známky pomatenosti • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.