Pražské letiště letos odbaví o 10 procent více cestujících než loni

ZprávyPražskýDEN.cz22. dubna 20182 minuty čtení

Provozní výsledky Letiště Praha za první čtvrtletí roku 2018 potvrzují předpokládaný růst počtu cestujících, který se v tomto roce odhaduje okolo 10 %.

Za první tři měsíce odbavilo Letiště Václava Havla Praha celkem 3 057 100 cestujících, zatímco za stejné období roku 2017 to bylo o více než 338 tisíc méně. To představuje meziroční nárůst o 12,4 %. Přispěly k tomu novinky jako je přímá pravidelná linka do Kataru, nabídka více spojů do oblíbených evropských destinací (např. linky do Barcelony, Budapešti, Madridu), ale i navyšování kapacit na již stávajících tratích (příkladem může být Londýn/Stansted, Řím, Paříž či další francouzská města).

Meziroční nárůst zaznamenala také oblast cargo dopravy, kde se objem přepraveného nákladu zvýšil o 8,3 % na více než 19 tisíc tun. Růst ovlivnily zejména dálkové linky, které jsou nákladem doplněny.

Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, kam směřoval přibližně každý sedmý cestující. Další v pořadí byla, stejně jako v minulém roce, Itálie následovaná Ruskem. Největší nárůst zájmu ovšem zaznamenalo Španělsko (meziroční nárůst přes 63 %)

Nejoblíbenější destinací se v prvních třech měsících roku stala Moskva, druhou v pořadí Amsterdam a loňská TOP destinace Paříz/CDG byla odsunuta na třetí místo. Největší nárůsty zaznamenaly destinace jako Budapešť (+18,4 %), londýnské letiště Stansted (+45,8%) nebo španělská Barcelona, kam směřovalo o 69 % cestujících více než za první čtvrtletí loňského roku.

Nepřehlédněte

Očkovací centrum na Vyšehradě zahájilo zkušební provoz • V pondělí odstartoval pilotní provoz velkokapacitního očkovacího centra na Vyšehradě v Kongresovém centru. Mezi stovkami prvních naočkovaných jsou městští policisté, dále lidé s handicapem, poruchou intelektu či pečovatelé.

VIDEO: Nejdřív žebraly o jídlo, pak ukradly peněženku. Dejte si na ně pozor! • V Holešovicích řádily zkušené „chmatačky“. Peněženku dokázaly v restauraci odcizit doslova ve vteřině. Navíc jsou podezřelé z několika dalších obdobných skutků. Pomůžete s pátráním?

5. 11. 1889: Krádeže v pražských kostelech a drsné přepadení na Žižkově • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Odvaha změnit svůj život začíná pevným rozhodnutím • V životě občas přijde chvíle, kdy si uvědomíme, že nejsme spokojeni s tím, kde právě jsme. Může to být špatně fungující vztah, pracovní rutina, která nás vyčerpává, nebo jen pocit stagnace. Když se k tomuto zjištění postavíme čelem, začneme přemýšlet, co nám v našem současném způsobu života nevyhovuje a co bychom chtěli změnit.

Osobnost novináře Julia Fučíka přibližuje nová výstava ReporTvář • Národní muzeum otevírá ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů novou výstavu s názvem ReporTvář Julia Fučíka, která bude k vidění od 21. srpna do 31. října 2020 v Národním památníku na Vítkově. Slovní hříčka v názvu výstavy odkazuje na její dvě hlavní linie: Reportáž, psanou na oprátce a vizuální prezentaci Julia Fučíka ve veřejném prostoru.

Vinohradský babybox zachránil šesté miminko, dostalo jméno Barborka • V pořadí šesté novorozeně bylo v neděli odloženo do babyboxu na radnici Prahy 2. Záchranáři jej převezli do nemocnice U Apolináře. Babybox v budově radnice Prahy 2 je umístěn u vchodu z Jugoslávské ulice. Dítě do něj někdo odložil v neděli krátce před 10 hodinou dopoledne. Bylo zabalené do deky tak, že z kamerového snímku nebylo ihned zjevné, zda se skutečně jedná o miminko. Systém však okamžitě zalarmoval příslušné osoby. Do několika minut dorazili na místo záchranáři, které přivolali pracovníci radnice. Potvrdili, že se ve schránce nachází drobná novorozená holčička, která neměla ani ošetřenu pupeční šňůru, a to bez jakýchkoli dokladů či jiné možnosti identifikace. Děvčátko v růžové čepičce následně odvezli do nemocnice U Apolináře, kde dostalo jméno Barborka. „Když jsme v roce 2010 nechali instalovat babybox, tehdy jako první radnice v Praze, byli jsme kritizováni, že usnadňujeme matkám odložení dítěte. Inspirací nám ovšem bylo nalezení novorozeněte v křoví na Karlově náměstí. Bohužel, některé ženy neumějí narození miminka vyřešit jinak – a v tom případě je přece babybox tím nejlepším řešením,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová, která zřízení babyboxu na radnici prosadila. [related-post id="5633"] Investice se vyplácí Od září loňského roku radnice disponuje tzv. babyboxem nové generace. Nová schránka pro odložené děti, kterou městská část pořídila za necelých 300 tisíc korun bez DPH, poskytuje novorozenci větší bezpečí a vyšší komfort prostředí. „Nový babybox udržuje stálou teplotu na hodnotě 28 ºC a je zajištěn proti případnému přehřátí. Je také zabezpečen proti případnému výpadku energetické sítě napojením na vlastní akumulátor a dokáže odeslat fotografie vnitřku zařízení na předem určené e-mailové adresy, jakmile je miminko vloženo do vaničky s váhovým senzorem,“ dodala starostka Černochová. [related-post id="5352"] Miminka odložená do babyboxu Prahy 2 Janička, 5. 9. 2013 Boris, 20. 1. 2015 Jan, 2. 2. 2016 Andrea, 29. 3. 2016 Maruška, 11. 11. 2016 Barborka, 18. 2. 2018

31. 7. 1890: Spor o židovský hřbitov a upozornění pro cestovatele • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

20. 3. 1868: Pražané močí na ulici. Chybí totiž veřejné toalety • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Znečišťování ulic Pozoruje se vůbec za poslední doby, že ulice pražské, zvláště užší a odlehlejší velice bývají znečištěny a také výkaz policejní svědčí, že neobyčejně mnoho lidí bývá zadržováno pro znečišťování ulic od strážníkův policejních. Zkušenost ta mohla by konečně přiměti příslušné úřady obecní, aby dbali o brzké zřízení náležitého počtu pissoirů v ulicích pražských, neníť v tom ohledu snad žádné větší město tak zanedbáno jako Praha; ovšemť že by pissoiry ty nesměly být tak primitivně stavěny, jako byly ony ohyzdy z doby Vankovské. – Národní listy, 20. 3. 1868 Nalezená kostra Při kopání základu nového domu vedle hostince „u anglické královny“ nalezena předevčírem odpůldne v zemi na sáh hloubky spuchřelá rakev s kostrou, dosti zetlelou. Tamtéž nalezena zasypaná studně a několik tajemných výklenkův. Dle zkoušek, zatloukáním v násyp konaných, lze se domnívati, že později přijde se ještě na klenbu. Na místě tom vůbec „židovskou zahradou“ zvaném nacházel sa dříve hřbitov židovský. – Národní listy, 20. 3. 1868 [related-post id="7604"] K výstraze Již po delší dobu provádí v Praze jistý šejdíř zlodějské své kousky. Výdává se za řeznického chasníka a co takový najímá si byt u rodin, jež mu na slovo věří a co nájemníka jej přijmou. Sotva že se ale v najatém příbytku ohledne, žádá hospodyni o velký železný hrnec aneb jinou nádobu a sice za tou příčinou, že prý od svého bratra uzenáře sádlo dostane, které jí pak lacino přenechá. Touto vyhlídkou bývá hospodyně obyčejně přemluvena a dá podvodníkovi k žádosti jeho ještě šálek, by mohl hrnec do něho svázati. Podvodnlk zaobalí opatrně hrnec a odejde, by se více nevrátil. Šejdiřským tímto spůsobem byla předešlý týden ošizena jistá domovnice na nábřeží, předevčírem pak opět ve vrabčí ulici jedna soukromnice. – Pražský denník, 20. 3. 1868

Nebezpečná dětská tepláková souprava musí být stažena z trhu • Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že na tuzemském trhu byl nabízen k prodeji textilní výrobek, který neodpovídá bezpečnostním požadavkům kladeným na dětské oblečení. Jedná se o teplákovou soupravu „MERTOGLU Baby“.

Fyzické tresty domácích koček? Tady jsou jasné důvody, proč to nikdy nedělat • Jsou fyzické tresty koček účinnou metodou nápravy jejich nežádoucího chování? Majitelé domácích mazlíčků se s touto otázkou potýkali po staletí a vždy oscilovali mezi tvrdou disciplínou a mírností. S hlubším zkoumáním kočičího chování ale dojdeme k jasnému závěru, že fyzické tresty rozhodně nejsou správnou cestou.

Šmejdi nabízejí roušky za podpis smlouvy. Úřad radí, jak se bránit • Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů, kdy tzv. „energetičtí šmejdi“ zneužili současné situace a nabízeli roušky proti podpisu. Ve skutečnosti šlo ale o podpis pod smlouvou o změně dodavatele. Další nabízejí po telefonu rekordně levné energie. Takové nabídky však končí spíše vysokou pokutou než kýženou úsporou.

Na budově pražského magistrátu visí poprvé v historii duhová vlajka • Radní hl. m. Prahy společně se zástupci festivalu Prague Pride vyvěsili v pondělí duhovou vlajku na budovu Nové radnice. Chtějí tak vyjádřit podporu LGBT komunitě. Vlajka zavlála nad pražským magistrátem vůbec poprvé.

Pražané mají nejvyšší spotřebu vody z celé republiky • Průměrný Čech denně spotřebuje 88,7 litru vody. Ukazují to aktuální data za rok 2017, která zveřejnil Český statistický úřad. „Nejvyšší spotřeba vody je v Praze. Převyšuje 109 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je o 33 litrů menší. Spotřeba vody v domácnostech meziročně vzrostla o 0,4 litru na obyvatele za den,“ vysvětluje Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ. Pitná voda stojí průměrně 37,2 Kč za m3 bez DPH. Ve srovnání s předchozím rokem se její cena nepatrně zvýšila. Vypočítává se jako podíl celkových tržeb za vodné k celkovému objemu vody fakturované domácnostem, průmyslu a ostatním odběratelům. Vodou z vodovodů je zásobováno 94,7 % obyvatel. Délka vodovodní sítě meziročně vzrostla o 1,2 % na 78 584 km. Pokračoval také nárůst podílu obyvatel napojených na kanalizaci. Ve srovnání s rokem 2016 se zvýšil na 85,5 %. Celkový počet obyvatel v domech napojených na kanalizaci tak činí 9,05 miliónu. Většina je napojená na čistírnu odpadních vod. Cena stočného je vypočtena jako podíl celkových tržeb za stočné k objemu vypouštěných odpadních vod do kanalizace. V roce 2017 vzrostla na 32,8 Kč za m3. Nejvyšší je v Libereckém kraji.

Zapomenuté zvyky našich předků během Pašijového týdne. Dívky si potíraly obličej holoubátky • Začalo jaro a blíží se opět Velikonoce. Pašijový týden letos začíná 10. dubna. Pro naše předky bývalo toto období mimořádně významné. Ještě před 120 lety se v odlehlých českých vesnicích dodržovaly nejrůznější zvyky, z nichž mnohé dnes už patří dávno k zapomenutým.

Žižkovský masopust opět zakončí pestrobarevný průvod masek • Již po sedmadvacáté proběhne tradiční Žižkovský masopust. Ve dnech 22., 23. a 25. února se můžete těšit na rej masek, zabijačkové pochoutky i na odpolední program pro nejmenší i seniory.

Rej masek na Praze 3 patří mezi každoroční tradice.

Likvidace tuku po smažení má svá pravidla. Někteří je stále nedodržují • K vánočním svátkům neodmyslitelně patří smažený kapr. Najdeme ho na štědrovečerní tabuli drtivé většiny českých rodin. Ne všichni už ale správně zlikvidují použitý tuk.

ČSA obnoví pravidelnou linku do Jerevanu. Létat bude dvakrát týdně • České aerolinie (ČSA) přidávají od letošního letního letového řádu další sezónní destinaci. Od 8. června 2018 obnoví pravidelnou linku mezi Prahou a Jerevanem. Linka bude zatím provozována pouze v hlavní letní sezóně do 7. září 2018. Odlety z Prahy ČSA plánují dvakrát týdně, v úterý a v pátek večer, návrat z Jerevanu ve středu a v sobotu v brzkých ranních hodinách. Očekává se, že nové spojení využije během sezóny téměř 6 tisíc cestujících v obou směrech. Na linku budou ČSA nasazovat letadla Airbus A319. Let z Prahy do Jerevanu potrvá téměř tři a tři čtvrtě hodiny, v opačném směru o 15 minut déle. K dispozici budou letenky ve všech cenových balíčcích. České aerolinie se na pravidelnou linku mezi Prahou a Jerevanem vrací po téměř 4 letech. V minulosti ji provozovaly od června 2003 do října 2014. V letošním roce ČSA slaví 95. výročí od svého založení v roce 1923. [related-post id="7804"]

Oslňující pleť v létě. Získejte zářivý vzhled pomocí několika snadných triků • Když slunce vystoupá na oblohu a teploty stoupají, naše pokožka potřebuje zvláštní péči. Léto přináší své výzvy, jako jsou sluneční paprsky, vysoká vlhkost a zvýšené pocení. Ale nezoufejte! S těmito jednoduchými tipy a triky na péči o pleť v létě můžete dosáhnout svěží, zářivé a čisté pokožky, která bude vyzařovat krásou i v parných letních dnech.

Úsměv do schránky. Dobrovolníci posílají seniorům dopisy pro radost • Díky současné situaci si každý mohl na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, být v omezeném kontaktu se zbytkem světa. Studenti z Brna proto přišli s projektem, který se věnuje seniorům žijícím v sociálních zařízeních po celé republice.

Muzeum MHD v Praze zahajuje sezónu. Vstupné bude zdarma • Již tento pátek 30. března 2018 se letos poprvé otevřou veřejnosti brány Muzea MHD ve Střešovicích. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dále pro své příznivce připravil na tento den hned několik speciálních jízd muzejními vozy. V akci budou historické autobusy Škoda 706 RO, Jelcz 272, Karosa ŠM 11 a Karosa B 731, jezdící v trase Vozovna Střešovice – Špejchar a zpět. Pro zájemce bude vypravena i oblíbená tramvaj KT8D5, která pojede okružní jízdu v trase Vozovna Střešovice – Hradčanská – Pražský hrad – Pohořelec – Hládkov – Vozovna Střešovice. Jízdné pro tyto vozy je shodné, a to 40 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti do 15 let. Jízdenky bude možné zakoupit v pokladně muzea, do kterého bude návštěvníkům umožněn vstup v pátek 30. března zdarma. Kromě historických jízd si budou moci přítomní na pokladně muzea zakoupit i různé propagační předměty. [gallery columns="1" size="full" link="none" ids="8432"]