Z ukradené karty vybrala tisíce korun a ani se u toho neusmívala. Poznáváte ji?

Pražské krimiPražskýDEN.cz25. dubna 20181 minuta čtení

Foto: Policie ČR

Policisté z místního oddělení Lhotka pátrají po neznámé ženě, která opakovaně použila cizí platební kartu k neoprávněnému výběru peněz z bankomatu.

Majitel o kartu spolu s peněženkou přišel, když se v ranních hodinách vracel domů z klubu ve Francouzské ulici v Praze 2 a někdo ho po cestě okradl. O peníze na účtu by ovšem nepřišel, kdyby u karty neměl přiložený i PIN kód. Na tuto častou chybu policisté veřejnost již několikrát upozorňovali.

Podezřelé ženě se díky tomu podařilo z bankomatu vybrat přes sedm tisíc korun. Za trestný čin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku jí v případě dopadení a odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

[related-post id=“9195″]

Policisté se teď obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání. Pokud ženu na fotografii poznáváte, nebo víte, kde se nachází, kontaktujte linku 158.

Nepřehlédněte

První české muzeum filmu otevře své brány v centru Prahy • V České republice až dosud neexistovalo filmové muzeum. To se ale již brzy změní, v prosinci přivítá první návštěvníky filmové muzeum NaFilM. Sídlit bude v historické budově Mozarteum v centru Prahy.

Topná sezóna začala. Kdo topí příliš málo, peníze neušetří • Podzim s sebou přináší snižování venkovních teplot a ruku v ruce s tím i zahájení topné sezóny. Tu upravuje vyhláška č.194/2007 Sb., která se týká bytových i nebytových prostor napojených na společný zdroj tepla. Vyhláška určuje topnou sezónu nejen obecně, tedy od 1. září do 31. května roku následujícího, ale současně definuje i dílčí podmínku průměrné denní teploty vzduchu. Aby dodavatel tepla zahájil vytápění, musí průměrná denní teplota vzduchu klesnout v dané lokalitě pod 13 °C a to ve dvou po sobě následujících dnech, přičemž se dále neočekává razantní oteplení. V těchto dnech proto mnoho domů začíná po vyprahlém létě opět topit. Topná sezóna však má svá úskalí a je třeba se na ně připravit.

VIDEO: Skořápkáři okrádali turisty na Karlově mostě. Používali osvědčenou fintu • Kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu skořápkářů, kteří na Karlově mostě vydělávali nepoctivou hrou. Podvodníkům hrozí až osm let vězení. „Kriminalisté prvního policejního obvodu z tzv. kapsatýmu si všimli, že se na Karlově mostě začala objevovat skupina několika osob, které hrají skořápky a obírají tak náhodné kolemjdoucí. Tuto skupinu kriminalisté několik týdnů sledovali, aby si byli jisti, kdo všechno je do hry zapojen. Jak se pak ukázalo, jednalo se o šest mužů a jednu ženu, kteří měli jasně rozdělené role,“ říká k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Jeden člen skupiny hru přímo provozoval a ostatní dělali, že jsou hráči a vyhrávají nemalé částky. To mělo nalákat potencionální hráče, kteří se zastavovali a po chvilce sledování hry nabyli dojmu, že je snadné vyhrát. Opak byl pravdou a o peníze samozřejmě přišli. Další členové organizované skupiny měli za úkol hlídat, jestli nejde policie a v případě hrozícího nebezpečí kumpány varovat. „Právě to, že osoby měly jasně rozdělené úkoly a byly organizované, mělo vliv na následnou právní kvalifikaci případu. Konkrétně se tedy jedná o trestný čin provozování nepoctivých her a sázek, kdy v případě organizované skupiny hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let,“ dodává mluvčí Daněk. Kriminalisté podali podnět na vzetí obviněných do vazby, což soud akceptoval u jednoho z nich, hlavního organizátora.

Digitální orloj zmizel ze Staroměstské radnice. Oprava původního se blíží do finále • Stovky tisíc lidí měly v minulých měsících možnost vidět na Staroměstském náměstí digitální orloj, který suploval původní historický hodinový stroj. Ten v současné době prochází náročnou rekonstrukcí. Digitální orloj byl instalován letos v březnu. Demontován musel být minulý týdenkvůli pokračujícím opravám věže. Fakticky šlo o velkou LED obrazovku o rozměrech 5,56 x 3,84 metru o váze zhruba jedné tuny, která byla na historické budově nainstalována. Pomocí speciálně vyvinutého softwaru nabídla unikátní pohled na kopii kompletního orloje. „Virtuální orloj prostřednictvím obrazovky věrně reprodukoval veškeré funkce původního stroje – podívanou na pohyb jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku, střídání apoštolů v oknech a doprovodné zvukové efekty, jakými jsou kokrhání kohouta či zvonění smrtky,“ shrnul radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Jan Wolf. Zároveň měl dočasný orloj automatickou úpravu jasu podle světelných okolností, přihlížející tak mohli sledovat orloj za jakýchkoli podmínek. „S nabídkou na zajištění náhradního orloje pro magistrát přišla firma BigMedia. Jsem rád, že se nám celý projekt podařilo tak skvěle realizovat. Celkové náklady spojené se zajištěním tohoto unikátního projektu se pro naši společnost vyšplhaly na 1,5 milionu korun. Plně to ale vyvážily kladné ohlasy zejména od turistů, kteří byli vděční za to, že ani v době rekonstrukce orloje nepřišli o zážitek z jedné z nejkrásnějších památek v Praze,“ řekl Marek Pavlas, jednatel společnosti BigMedia. Obrazovku společnost umístila na Staroměstskou radnici na své náklady. [related-post id="7713"] Oprava orloje finišuje Orloj se zastavil letos 8. ledna a poprvé od poválečných let byl kompletně demontován. Po součástkách byl převezen do několika dílen, kde na něm pracovali hodináři i restaurátoři. Oprava orloje je součástí rekonstrukce věže Staroměstské radnice, která začala loni v dubnu. Vše by mělo být hotové do podzimu, nejpozději do výročí 100 let vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci zaplatí pražský magistrát přibližně 55 milionů korun bez DPH.

Virtuální orloj na věži Staroměstské radnice.

Jak poznat, že mě už nemiluje? A jak se s tím vyrovnat? • Vztahy jsou složité a každý vztah je jedinečný. Ovšem existují některé názznaky, které mohou znamenat, že váš partner nebo partnerka k vám již necítí to, co v minulosti. Pokud máte obavy, že vaše láska zeslábnula nebo zcela vymizela, zde je několik zaručených vodítek a tipů, jak se s touto situací vyrovnat.

Průměrná mzda v Praze už se blíží ke 40 tisícům. Kdo bere nejvíc? • Průměrná mzda v Česku vzrostla v prvním čtvrtletí o 8,6 % na 30 265 Kč, což je nejvíc za posledních deset let. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Aktuální výsledky ukazují, že v prvním letošním čtvrtletí byly na trhu práce překonány hodnoty z roku 2008, kdy se ekonomice rekordně dařilo. Stejně jako dnes byla nízká nezaměstnanost a velký počet volných pracovních míst. V rámci vývoje mezi lety 2007 a 2017 se proměnil celý pracovní trh i struktura zaměstnanců, uvádí předseda ČSÚ Marek Rojíček: „Zaměstnanci se přesouvali ze zemědělství a průmyslových oborů do sektoru služeb. Jsou také čím dál vzdělanější a do důchodu odcházejí později. Mzda se za posledních deset let zvedala průměrně o 3,5 % za rok. Nejrychleji vzrostla ve zdravotní a sociální péči, a to o 51 %. Nejpomaleji, konkrétně o 23 %, se zvýšila v peněžnictví a pojišťovnictví.“ K nejlépe placeným profesím nyní patří řídící pracovníci v ICT a v oblasti lidských zdrojů či nejvyšší představitelé společností. Jejich mzdy přesahovaly v prvním kvartálu 60tisícovou mediánovou úroveň. K nejhůře odměňovaným profesím se řadí pracovníci ostrahy nebo uklízeči. Nevysoké výdělky mají i prodavači, pekaři a cukráři. [related-post id="10807"] V Praze se vydělává nejvíc Mzdové rozdíly mezi kraji se stírají, potvrzuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ: „Nejvyšší výdělky mají Pražané. V prvním čtvrtletí to bylo 38 436 korun. V hlavním městě však roste průměrná mzda výrazně pomaleji než v ostatních krajích, zejména v posledních letech. Nejrychleji se aktuálně zvýšila v Karlovarském kraji.“ Na mzdovém vrcholu jsou v rámci kariéry lidé ve věku od 30 do 34 let. Jejich mediánová mzda, tj. mzda prostředního zaměstnance, byla vloni na úrovni 28 335 korun. Nejnižší výdělky v zaměstnání měli lidé ve věku do 19 let, kteří jsou obvykle méně kvalifikovaní. Výplaty se v posledním desetiletí výrazně zvyšovaly u lidí starších 65 let, což souvisí s prodlužováním pracovního života. „Stále také patříme k zemím, kde jsou vyšší rozdíly v odměňování mužů a žen. U třicátníků a čtyřicátníků se však tato propast mezi výdělky pomalu uzavírá. Ve věkové kategorii 35 až 44 let byl mzdový medián v roce 2007 o 27 % vyšší u mužů než u žen. Nyní je to o 21 %,“ poznamenává Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Pražský magistrát po letech nejspíš opět vyvěsí tibetskou vlajku • Nové vedení hlavního města dál pokračuje ve změnách v oblasti zahraničně-politických vztahů. Primátor Zdeněk Hřib společně s radní Hanou Kordovou Marvanovou a dalšími zástupci metropole se ve středu setkají s předsedou tibetské exilové vlády Lozangem Sanggjäem a jeho delegací. Magistrát navíc po letech nejspíš opět vyvěsí tibetskou vlajku.

Letiště Praha testuje digitální navigační systém pro cestující • Korejština, čínština, arabština, ruština a samozřejmě také čeština s angličtinou. Celkem šest jazykových mutací nabízí digitální navigace, která je nově cestujícím k dispozici na Letišti Praha, konkrétně při vstupu do prstu B na Terminálu 1. Navigace nabízí informace, které se na digitálních obrazovkách v průběhu dne automaticky přizpůsobují aktuálnímu provozu a toku cestujících. Nová technologie je zatím v procesu testování. Jestliže se osvědčí, plánuje letiště její rozšíření v rámci běžného provozu také na další místa.

Vedra zvyšují spotřebu elektřiny. Hrozí Praze výpadky proudu? • Vysoké teploty, které v současné době panují v České republice, mají vliv na spotřebu elektřiny v Praze. V posledních letech zatížení energetické soustavy v letních měsících vzrůstá a je způsobeno především větším počtem klimatizací, hlavně pak v průmyslových nebo administrativních budovách. Roste však i počet odběrných míst - zejména obchodně-administrativních center a moderních obytných celků, které dále zvyšují spotřebu elektřiny. Teploty kolem 30 °C a výše zvyšují spotřebu v Praze cca o 4-5 % oproti klasickým letním dnům s teplotami kolem 25 °C. Extrémní horka, která nyní zažíváme, zvyšují špičkový odběr o další procenta. Ten se pohybuje na hodnotách kolem 940 MW, to znamená, že „obrazně řečeno“ Praha v ten moment spotřebuje prakticky veškerou elektřinu, kterou vyrábí například jeden blok jaderné elektrárny Temelín. Přímá závislost teploty na spotřebu elektrické energie v Praze lze dle analýzy aktuálních dat odhadnout na cca 10 MW / 1 °C. Kolaps nehrozí Praha nejvíce elektřiny potřebuje kolem 14. hodiny odpoledne, kdy se naplno projeví provoz klimatizací, chladících systému a větráků. Zimní maxima spotřeby elektrické energie jsou však až o třetinu vyšší (často překračují hodnoty 1200 MW), takže ani v těchto tropických dnech Pražská energetika, a.s., neočekává zatížení, které by ji mohlo nějak zaskočit. A to i díky tomu, že řada obyvatel Prahy je stále mimo město na dovolených a letních pobytech.

16. 5. 1889: Svatojánský ohňostroj, svítivé maso a pohřeb dcery Josefa Jungmanna • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Praha nakoupí 14 elektrobusů pro MHD. V budoucnu chce i vodíková vozidla • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje postupně obměnit svou flotilu autobusů. Část by v budoucnu měla tvořit zcela bezemisní vozidla – především bateriové trolejbusy, elektrobusy a výhledově také autobusy na vodík.

Techniky učení divadelního textu na začátku minulého století • Práce divadelních herců je mimořádně náročná na paměť. Do hlavy musí dostat často i stovky stran textu a nikdy je nezapomenout. Jak to dělali britští umělci na přelomu 19. a 20. století dokládá novinový článek ze srpna 1901. Není pochyb o tom, že i jejich současníci nejspíš používají podobné techniky učení.

Nový rybník Lipiny v pražských Modřanech je dokončen • V centru pražských Modřan byla dokončena stavba zcela nové vodní plochy – rybníka Lipiny. Název rybníka byl odvozen od místního názvu tohoto území, který je doložený v mapách již v roce 1840.

24. 6. 1890: Kočky nejsou na Žofínském ostrově v žádném případě vítané • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nemůžete usnout? Zkuste triky, které zabírají na každého • Asi to znáte. Ležíte v posteli a víte, že byste měli co nejdřív usnout, protože vás zítra čeká brzké vstávání a náročný pracovní den, ale z nějakého důvodu to zkrátka a dobře nejde. Ještě předtím, než sáhnete po prášcích na spaní, přečtěte si pár zaručených tipů, které spolehlivě zabírají.

Technický unikát v Libni. Kanalizační stoky propojuje spirálovité spadiště • Nové a technicky unikátní spadiště odpadních vod začalo fungovat v pražské Libni. Do provozu ho uvedla Pražská vodohospodářská společnost (PVS), kterou vlastní hlavní město.

Když je čas změnit směr. Odkládání nešťastných vztahů ve prospěch radostnějších zítřků • Vztahy jsou komplikované. Přinášejí nám radost, útěchu, ale někdy také zmatek a pochybnosti. Každý z nás se v nějakém okamžiku svého života ocitl v situaci, kdy se musel rozhodnout, zda je aktuální vztah to pravé pro něj, či zda by se měl ubírat novým směrem.

Praha 10 zavede modré zóny. Rozšíření chystají i další městské části • Pražští radní odsouhlasili rozšíření zón placeného parkování, které navrhovaly některé městské části. Ke zvětšení parkovacích ploch pro rezidenty tak nyní dojde například na Praze 5, 6, 9, 18 a 21. Kromě toho mohou být parkovací zóny vyznačeny na celém území Prahy 10.

V pražské zoo se narodilo mládě vzácné a ohrožené pandy červené • Pokud budete mít alespoň trochu štěstí, můžete v Zoo Praha hned u hlavního vchodu vidět vzácný přírůstek – mládě pandy červené, narozené v červenci samici Wilmě a samci Patovi. Malá panda se v těchto dnech již začíná samostatně pohybovat ve výběhu.

Mládě pandy červené.

11. 7. 1890: Žena okradla pětileté dítě. Už sedí ve vyšetřovací vazbě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.