VIDEO: Požár v Hostivaři hasiči likvidovali celou noc. Škody půjdou do desítek milionů

ZprávyPražskýDEN.cz9. května 20182 minuty čtení

Foto: HZS hl. m. Prahy

Foto: HZS hl. m. Prahy

Rozsáhlý úterní požár haly v pražské Hostivaři spojený s explozemi tlakových lahví si vyžádal náročný zásah pražských hasičů a dalších jednotek integrovaného záchranného systému. Ti jej zdolávali ještě během noci a středečního rána. Ulice U továren, kde je místo požáru, zůstává pro dopravu uzavřena.

Při zásahu se vystřídalo celkem 39 jednotek pražských profesionálních a dobrovolných hasičů a chemická služba a také 5 jednotek a chemici ze Středočeského kraje. Na pomoc jim byl vyslán vrtulník, který oheň hasil pomocí speciálního vaku na vodu – tzv. bambi vaku. K ochraně sousedního objektu hasiči použili systém Cobra, zařízení založené na technologii vodního paprsku, které rozprašuje vodu a vytváří vodní mlhu pro ochlazování vysokých teplot.

Pražská záchranka poslala k požáru speciální vozidlo Atego a posádku rychlé zdravotnické pomoci. Obyvatelé Hostivaře a přilehlých částí byli prostřednictvím tzv. mluvících sirén o situaci informováni a z preventivních důvodů vyzváni, aby neotevírali okna a nevycházeli. Večer se na místo požáru dostavil ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

„Pražským hasičům nelze než vyseknout velkou poklonu. Zasloužili se nejenom o zdolání požáru, ale v první řadě učinili vše proto, aby nedošlo k ohrožení obyvatel této městské části. Přitom se vlastními silami museli vypořádat s nedostatkem vody v okolí, když zkolabovala hydrantová síť, a ochránit další přilehlé rizikové objekty jakými byla třeba truhlářská dílna. Velmi si cením organizace i dalších jednotek integrovaného záchranného systému, za to jak podporovaly nasazení hasičů včetně ochrany jejich zdraví. A svůj úkol velmi dobře splnili i příslušníci pořádkových složek, kteří pro změnu dbali na bezpečnost přihlížejících, co si ale bohužel tuto živelnou pohromu zřejmě spletli s nějakou atrakcí, aniž by si uvědomili, jak velkému riziku jsou záchranáři vystaveni,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Škody se odhadují na desítky milionů

V souvislosti se včerejším požárem už policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru. Vyšetřovatelé předběžně způsobenou škodu vyčíslili na 45 milionů korun.

[related-post id=“10083″]

Nepřehlédněte

Rekonstrukce radnice Prahy 10 začne příští rok. Vyjde na stovky milionů • V druhé polovině příštího roku by měla odstartovat rekonstrukce radnice MČ Praha 10. Budova úřadu ve Vršovické ulici ze 70. let minulého století je v havarijním stavu. Stavební práce vyjdou na stovky milionů korun. Finanční injekci ve výši 500 milionů korun nejspíš poskytne pražský magistrát.

Unikátní portál ukazuje 70 let staré letecké mapy Prahy 10 • Jak vypadaly Vršovice, Záběhlice, Malešice či Strašnice před desítkami let? Před jakou dobou byly dnes hustě osídlené Malešice ještě pouhá louka? Jak se postupně v čase vyvíjela dnes druhá nejlidnatější městská část? Nejen na tyto otázky dá odpovědi unikátní interaktivní portál, který pro své obyvatele vytvořila radnice Prahy 10.

Už před 70 lety dosahovaly letecké mapy vysoké kvality.

Praha 10 zavede modré zóny. Rozšíření chystají i další městské části • Pražští radní odsouhlasili rozšíření zón placeného parkování, které navrhovaly některé městské části. Ke zvětšení parkovacích ploch pro rezidenty tak nyní dojde například na Praze 5, 6, 9, 18 a 21. Kromě toho mohou být parkovací zóny vyznačeny na celém území Prahy 10.

Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti • Určitě máte v domácnosti několik menších elektrických zařízení, která vám usnadňují život. Třeba žehličky, nabíječky, rychlovarné konvice nebo mikrovlnné trouby. V posledních letech se jejich výrobci předhánějí s novými funkcemi. Ruku v ruce s tím se však zkracuje doba, po kterou tyto spotřebiče vydrží provozuschopné. Téměř nic se neopravuje a výrobci spoléhají na to, že zákazník po konci záruční doby, obvykle po dvou až třech letech, takový výrobek prostě vymění za nový.

Při požáru v pražském hotelu zemřeli čtyři lidé, hasiči zachránili 34 osob • Sobotní požár v pražském hotelu Eurostars David má už čtyři oběti. Dva mladí cizinci zemřeli na místě, další dvě ženy podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Štěrboholy mají novou moderní radnici za 18 milionů korun • Občanům MČ Praha 10 – Štěrboholy se dnes poprvé otevře nový městský úřad. Moderní budova vyrostla v přirozeném centru obce, je dobře dostupná a obyvatelům kromě vyřízení nezbytné agendy nabídne také prostory pro setkávání, výstavy či svatby. Fungovat zde bude například služebna městské policie a plánuje se i další rozšíření služeb pro štěrboholské občany, jako třeba pekařství či kavárna. „V minulosti sídlil úřad v budově, která musela být v roce 2017 vrácena v rámci restituce pozůstalým židovské rodiny ze Štěrbohol, kteří po druhé světové válce odešli do Izraele. Poté jsme se museli přesunout do dočasných prostor a usilovně jsme hledali řešení situace. Nabídka budov pro nový úřad byla nevyhovující, proto se zastupitelstvo rozhodlo pro novou stavbu budovy radnice na pozemcích městské části v centru, v blízkosti parku,“ vysvětluje okolnosti vzniku nové radnice František Ševít, starosta městské části Praha – Štěrboholy. Projekt vznikl na místě spojeném s dávnou i novodobou historií Štěrbohol, dříve tu stával panský dvůr a později statek. Při kopání základů se odkrylo historické sklepení, které bylo archeologicky prozkoumáno. Na radnici pro razítko, na svatbu či do kavárny Patrové budově dominuje věž s hodinami a dřevěným obložením. Autorem architektonického řešení je Ing. arch. Michal Fischer ze společnosti MFA s.r.o. Následný projekt stavby zpracovávala společnost Cubespace s.r.o. V nejbližší době se zde pro občany zpřístupní nový a reprezentativní prostor, kde bude možné pořádat různé akce, školení, prezentace, výstavy či svatby, v přízemí začne brzy fungovat služebna městské policie a bude zde umístěn i historický archiv Štěrbohol. [gallery size="full" columns="1" ids="12702"] „V rámci zástavbové studie v budoucnosti počítáme s dalším rozvojem služeb. Měl by tu vzniknout obytný dvoupodlažní dům se službami v přízemí, který by byl vhodný například pro ordinace lékařů, kavárny, pekárny, kadeřnictví či podobné služby, o které je ze strany veřejnosti největší poptávka,“ nastiňuje plány na budoucí rozšíření centra městské části starosta Ševít. Bezprostřední okolí radnice chce vedení obce upravit do podoby malého náměstíčka. Náklady na stavbu nové budovy úřadu městské části Štěrboholy si vyžádaly 18 mil. korun a další náklady na interiérové vybavení. Městská část hradí náklady z bezúročné půjčky od Magistrátu hl. m. Prahy a vlastních finančních prostředků. Výstavba radnice trvala 11 měsíců, v plném provozu bude od 15. října 2018.

Nová budova městského úřadu.

Ve středu odstartuje rekonstrukce polikliniky v Malešicích • Poliklinika Malešice vstoupí od 2. ledna 2019 do dlouho očekávané rekonstrukce. Cílem je nabídnout lékařům i pacientům odpovídající moderní zázemí a větší komfort.

Parčík v Rybalkově ulici dostává novou podobu. Podívejte se, jak bude vypadat • Po zimní přestávce pokračuje revitalizace parčíku v Rybalkově ulici. Vznikne zde nová parková cesta a obmění se mobiliář. Navíc přibude nová zeleň a terénní jezdecké schody vložené do plochy trávníku.

Občané Prahy 10 si mohou na radnici vyzvednout respirátory zdarma • MČ Praha 10 reaguje na páteční rozhodnutí Vlády ČR. Svým občanům, kteří jsou ve finanční tísni, nebo nedokážou ochranné prosředky sehnat v obchodech blízko svého bydliště, bude od příštího týdne rozdávat zdarma respirátory.

V Praze opět platí zákaz rozdělávání ohně. Kde všude vám hrozí pokuta? • Na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím požárů kvůli extrémnímu suchu platí od neděle až do odvolání přísný zákaz rozdělávání ohňů na území hlavního města Prahy. Nařízení stanovuje, která místa jsou riziková a jaké činnosti jsou v těchto místech zakázány. Omezení platí, dokud nebude odvolána výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Za místo zvýšeného nebezpečí vzniku požáru se považuje lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 m od jeho okraje, lesopark, park, zahrada a další porosty umožňující vznik a šíření požáru, sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 m od jejich okraje a plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru. V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru se na těchto místech zakazuje rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství), kouření (s výjimkou elektronických cigaret), používání pyrotechnických výrobků, používání jiných zdrojů zapálení (například létající přání, lampiony a pochodně), odhazování hořících nebo doutnajících předmětů, jízda parní lokomotivy (pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru) a spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení. Stejné nařízeno platilo letos na území Prahy už dvakrát. Za porušení zákazu hrozí pokuta až sto tisíc korun.

Praha 10 přeložila část svého oficiálního webu pro neslyšící občany • Městská část Praha 10 se rozhodla jako jeden z prvních úřadů v České republice zpřístupnit informace týkající se každodenních situací pro neslyšící. Část webových stránek www.praha10.cz návštěvníci nově najdou i v českém znakovém jazyce.

Neznámý žhář zapaluje auta na pražském sídlišti • V neděli krátce před půlnocí přijali pražští policisté oznámení o požáru několika zaparkovaných osobních automobilů v ulici Nad Opatovem. Na této adrese to přitom nebylo poprvé. Na místo požáru ihned po oznámení vyjeli policisté a hasiči. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu během několika málo minut. „Okolnosti na místě zjištěné nasvědčují tomu, že za požárem stojí žhář. Policisté také musí pracovat s faktem, že na této adrese zapálil neznámý pachatel úmyslně vozidla již potřetí. Na policistech proto je, aby zjistili, zda má všechny tyto požáry na svědomí jeden a ten samý člověk, nebo zda se jednotlivých skutků dopustily různé osoby,“ sdělil mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Událost policisté prošetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, za což pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody. Škoda způsobená včerejším požárem byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun.

Požár automobilu (ilustrační foto).

Na Kubánském náměstí vysadili osm nových platanů • MČ Praha 10 vysadila na Kubánské náměstí osm nových platanů javorolistých. Výsadba je součástí dlouhodobé strategie Desítky, která systematicky rozšiřuje počet stromů na svém území. Dřeviny zkrášlují veřejný prostor a zároveň v něm mají nezastupitelnou roli i s ohledem na měnící se klimatické podmínky.

V centru Prahy se zřítila část budovy. Pět lidí zůstalo zavaleno v sutinách • V Mikulandské ulici v centru Prahy se v úterý dopoledne zřítila část budovy, která momentálně prochází rekonstrukci. Hasiči z trosek vyprošťují zavalené dělníky. Tři z nich už jsou v péči zdravotnické služby, další dva na záchranu teprve čekají. V ulici Mikulandská se na stavbě zřítila část budovy, 4 zavalené lidi momentálně vyprošťují @HasiciPraha. Na místě zasahují 4 posádky RZP, 2 lékařské posádky a inspektor. Podrobnosti upřesníme.@PolicieCZ pic.twitter.com/znbHlIc15F

Hostivařská přehrada potřebuje 115 milionů korun, aby ochránila Pražany před povodní • Hostivařská přehrada, zprovozněná v roce 1963, je nejvýznamnějším vodním dílem na území Prahy. Dříve byla využívána převážně k rekreaci. Dnes však slouží i k vyrovnání průtoků pod přehradou, čímž výrazně přispívá k ochraně obyvatel města v případě povodňových událostí.

Radní Libor Hadrava navštívil Hostivařskou přehradu.

Zákaz rozdělávání ohně bude v Praze platit tři dny • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, bude od středy 26. srpna do pátku 28. srpna (včetně) platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

V Praze platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, bude až do odvolání na území Prahy platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na rizikových místech.

Při požáru kontejnerů v Praze 10 byly poškozeny tři automobily • Pražští hasiči zasahovali v noci na neděli v Žitomírské ulici na Praze 10. Krátce po půlnoci tam vypukl požár kontejnerů. Plameny se poté rozšířily i na vedle stojící osobní automobily.

Rodinný festival Malešičák na konci srpna láká na Živého dinosaura • Poslední srpnovou sobotu se uskuteční tradiční rodinný festival Malešičák, letos již po sedmé. Festival nabídne od 13 hodin v Malešickém parku v Praze 10 bohatý program pro děti i dospělé. Hlavní hvězdou festivalu bude pražská funky kapela Top Dream Company a možná mezi návštěvníky zavítá i Živý dinosaurus. Vstupné je zdarma.

Praha 10 investuje do nápadů občanů na zlepšení veřejného prostoru • Radnice MČ Praha 10 odstartovala další ročník projektu Moje stopa. V rámci něj mohou občané přicházet s nápady na oživení veřejného prostoru, o nichž na podzim proběhne veřejné hlasování. Vítězné návrhy budou realizovány z participativního rozpočtu městské části. Náklady na každý z nich by se měly pohybovat v rozmezí 350 tisíc až dva miliony korun. Celkově je na projekt vyčleněno 5 milionů.

Jedním z již realizovaných projektů je bosonohá stezka ve veřejně přístupném vnitrobloku mezi ulicemi Na Stezce, Na Hroudě a Kubánským náměstím.