Nepřehlédněte

Praha přivítala rok 2020 vidomappingem na budově Národního muzea • Hlavní město přivítalo rok 2020 novoročním videomappingem na Historickou budovu Národního muzea s názvem „My, Praha“. Do přípravy světelné show se zapojily i stovky dětí ze základních škol v metropoli. Celkově bylo představení promítáno celkem třikrát za večer a cestu na Václavské náměstí si podle odhadu Magistrátu našlo několik desítek tisíc lidí.

Jackpot 192 milionů Kč vyhrál šťastlivec z Prahy. Část mu sebere stát • Středeční losování Sportky vyneslo sázejícímu z Prahy pátou nejvyšší výhru v historii této nejoblíbenější české loterní hry. Za svůj plný tiket včetně doplňkové hry Šance v hodnotě 220 Kč získal výherce 192 024 310 Kč. Stát mu prostřednictvím nové 15% daně pro milionové výhry částku sníží o 28 803 646 Kč.

Podzemí pod metronomem se může kdykoliv zřítit. Okolí bude uzavřeno • Stavební úřad Prahy 7 nařídil uzavřít do pěti dnů prostor kolem metronomu na Letné, který je zároveň střechou podzemí bývalého pomníku sovětského diktátora Stalina. Podle znaleckého posudku je stavba v havarijním stavu a může se kdykoliv zřítit.

Lže vám vaše dítě? Radujte se, není to zase tak špatné znamení • Každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo upřímné a říkalo pravdu. Přestože je důležité vychovávat děti k hodnotě pravdomluvnosti, existuje také argument, který říká, že lhaní dětí má své místo ve vývoji jejich osobnosti a schopností. V tomto článku se podíváme na to, proč je dobré, že nám děti občas lžou, a jaké pozitivní dopady to může mít na jejich emocionální a kognitivní růst.

Nákaza koronavirem z pitné vody nehrozí, uklidňuje PVK • Pražané se nemusejí obávat používat pitnou vodu z kohoutku k pití i k běžné hygieně. Voda pro hlavní město i nadále splňuje všechny parametry dané pro pitnou vodu a je pod stálým dohledem.

Milovníci kávy, pozor! V Praze se uskuteční další ročník kávového festivalu • Třetí říjnový víkend bude patřit kávě a kávové kultuře. V prostorách Pražské tržnice totiž proběhne již sedmý ročník Prague Coffee Festivalu. Jedná se o největší kávový festival v České republice, na němž se pravidelně potkávají odborníci ze světa kávy i nadšenci z řad veřejnosti. Prague Coffee Festival pořádá spolek Coffee Embassy, jehož hlavním cílem je propagace kávové kultury a seznamování laické veřejnosti s tématy týkajícími se kávy. Festival vznikl v roce 2012 v týmu pražírny mamacoffee s myšlenkou podpořit kávovou kulturu a umožnit setkání všech, které káva zajímá, ať již jde o profesionální baristy, kavárníky, ty, kteří s kávou teprve začínají, anebo ty, kteří se s kávou již seznámili, ale chtějí se o ní dozvídat čím dál více. Tématem letošního sedmého ročníku je udržitelnost kávové kultury. „Pod tímto pojmem se neskrývá pouze ekologie, ale také společenský dopad spojený s pěstováním a zpracováním kávy.“ uvádí ředitelka festivalu Eva Mrlíková Tydlitátová. To se odráží i v tématech konkrétních přednášek a workshopů. „Protože téma udržitelnosti chceme obsáhnout i po praktické stránce, vedle jednorázových kelímků budou na festivalu k zapůjčení porcelánové hrnky a skleničky. Sami tak věnujeme tématu maximální pozornost a prakticky s ním seznamujeme i samotné návštěvníky,“ dodává. [gallery size="full" link="none" columns="1" ids="13555"] Pro festivalové návštěvníky je připraven bohatý program plný vynikající kávy z nejrůznějších koutů světa. Svou prezentaci bude mít na Prague Coffee Festivalu více než padesát tuzemských i zahraničních pražíren a kaváren. Kromě toho se návštěvníci budou moci zúčastnit i tzv. cuppingu (profesionální degustace kávy), oblíbeného milk battle, tedy soutěže v latte art (kreslení mléčnou pěnou do kávy) nebo zajímavých workshopů a přednášek. Na přednáškách vystoupí jak čeští kávoví odborníci, tak zajímaví zahraniční hosté. Z českých zástupců jmenujme například Jaroslava Slámečku. baristu a konzultanta z Candycane coffee. Ten si pro návštěvníky festivalu připravil interaktivní přednášku “O kávě od A do Z”. Kromě něj vystoupí také autorka knihy Pražská kavárna Eva Bendová nebo dvojice Aneta Paurová a Anita Žáčková z CKP Roseta. Ze zahraničních hostů se na pódiu objeví například Kraig Kraft z výzkumné organizace World Coffee Research, který bude mluvit o kávové udržitelnosti do roku 2050. [related-post id="13094"] Vedle tradičních workshopů (domácí příprava filtrované kávy či procvičování senzorických dovedností), se mohou návštěvníci zúčastnit také Coffee jógy nebo workshopu na téma “Kávová kosmetika hrou”. Program doplní premiéra dokumentu “Aeropress Movie”, která proběhne v sobotu 20. října v pražském Kině Pilotů. Kdy a kde Prrague Coffee Festival se koná ve dnech 20.-21. října 2018 v prostorách Pražské tržnice (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7).

Cizinec pašoval do Česka 20 tisíc cigaret. Zadrželi ho pražští celníci • Během uplynulého víkendu zajistili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni velké množství tabákových výrobků. Cigarety pašoval ve svých zavazadlech čtyřicetiletý cizinec, který přicestoval do České republiky po trase Moskva – Atény – Praha.

Pražané mohou až do Silvestra sportovat zdarma. Letos již po desáté • V posledním kalendářním týdnu roku 2018 se stejně jako v minulých letech sportuje zadarmo. Hlavní město Praha ve spolupráci se sportovišti opět připravilo vánoční dárek v podobě Týdne sportu zdarma.

Týden sportu zdarma.

Ledolamy chránící Karlův most čeká kompletní výměna • Na počátku června odstartovaly přípravné práce výměny dřevěných ledolamů na Karlově mostě, které chrání všech sedm mostních pilířů. Samotná instalace nových ledolamů z pevného, tentokrát českého dubu (dub evropský) začne v polovině června a potrvá až do konce letošního roku. Jedná se o akci velké běžné údržby. Plánuje se také pokračování velké „dvacetileté“ opravy, zahájené v roce 2007 a přerušené v roce 2010.

Staré ledolamy již dosloužily.

Pražská zoo počítá škody. Znovu se otevře až na konci května • Již pátým týdnem je Zoo Praha uzavřená pro veřejnost. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů, pronájmu restaurací a podobně se začínají přibližovat 20 milionům korun. Na základě množících se dotazů veřejnosti, jak je možné pomoci, vybízí Zoo Praha zejména k adopcím a sponzoringu zvířat.

Lucidní sny prozrazují, jak je na tom naše duševní zdraví • Sny jsou již dlouhou dobu předmětem zájmu mnohých psychologů a stále vznikají nové a nové teorie o tom, proč vlastně existují. Některé z nich říkají, že sny jsou výsledkem náhodných aktivit neuronů. Jiné naznačují, že fungují jako jakési okno do podvědomí a v životě by mohly hrát velkou úlohu, kdyby se jim lidé naučili rozumět.

Staré věci nemusí skončit ve sběru. Kampaň ukazuje, jak je znovu využít • Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. Pražské služby se v posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ zaměřují na opravu a opětovné využívání věcí.

Prahou projede historická tramvaj s Betlémským světlem • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypraví v sobotu 22. prosince 2018 v odpoledních hodinách historickou tramvaj, ve které bude již tradičně možné připálit si z lucerničky Betlémské světlo do svých domovů či obdržet pamětní kartičku.

Vinohradský babybox zachránil šesté miminko, dostalo jméno Barborka • V pořadí šesté novorozeně bylo v neděli odloženo do babyboxu na radnici Prahy 2. Záchranáři jej převezli do nemocnice U Apolináře. Babybox v budově radnice Prahy 2 je umístěn u vchodu z Jugoslávské ulice. Dítě do něj někdo odložil v neděli krátce před 10 hodinou dopoledne. Bylo zabalené do deky tak, že z kamerového snímku nebylo ihned zjevné, zda se skutečně jedná o miminko. Systém však okamžitě zalarmoval příslušné osoby. Do několika minut dorazili na místo záchranáři, které přivolali pracovníci radnice. Potvrdili, že se ve schránce nachází drobná novorozená holčička, která neměla ani ošetřenu pupeční šňůru, a to bez jakýchkoli dokladů či jiné možnosti identifikace. Děvčátko v růžové čepičce následně odvezli do nemocnice U Apolináře, kde dostalo jméno Barborka. „Když jsme v roce 2010 nechali instalovat babybox, tehdy jako první radnice v Praze, byli jsme kritizováni, že usnadňujeme matkám odložení dítěte. Inspirací nám ovšem bylo nalezení novorozeněte v křoví na Karlově náměstí. Bohužel, některé ženy neumějí narození miminka vyřešit jinak – a v tom případě je přece babybox tím nejlepším řešením,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová, která zřízení babyboxu na radnici prosadila. [related-post id="5633"] Investice se vyplácí Od září loňského roku radnice disponuje tzv. babyboxem nové generace. Nová schránka pro odložené děti, kterou městská část pořídila za necelých 300 tisíc korun bez DPH, poskytuje novorozenci větší bezpečí a vyšší komfort prostředí. „Nový babybox udržuje stálou teplotu na hodnotě 28 ºC a je zajištěn proti případnému přehřátí. Je také zabezpečen proti případnému výpadku energetické sítě napojením na vlastní akumulátor a dokáže odeslat fotografie vnitřku zařízení na předem určené e-mailové adresy, jakmile je miminko vloženo do vaničky s váhovým senzorem,“ dodala starostka Černochová. [related-post id="5352"] Miminka odložená do babyboxu Prahy 2 Janička, 5. 9. 2013 Boris, 20. 1. 2015 Jan, 2. 2. 2016 Andrea, 29. 3. 2016 Maruška, 11. 11. 2016 Barborka, 18. 2. 2018

Sny o mravencích symbolizují naše touhy i momentální přetížení • Sny jsou fascinujícím fenoménem, který nám umožňuje zažívat neuvěřitelná dobrodružství, navštěvovat různé světy a prozkoumávat nejtajnější hlubiny naší mysli. Často jsou plné záhadných symbolů, které nám poskytují náhledy do našich vnitřních pocitů a podvědomí. Jedním z těchto symbolů bývají často i mravenci. Co tedy mohou tito drobní tvorové znamenat v našem snovém světě?

30. 5. 1890: Matka, která zabila osmiletého syna, je stále nezvěstná • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

Svět po krizi se musí zásadně změnit, říká papež a popisuje svou představu • Lidstvo musí po koronavirové krizi zpomalit a nalézt lepší způsob soužití. V článku zveřejněném ve čtvrtek v deníku The New York Times to píše papež František.

České divadlo pohledem fotografů. V Obecním domě začíná unikátní výstava • Příběh historie českého divadla od poloviny 19. století až po současnost pohledem objektivu fotografického aparátu nabízí od dnešního dne výstava Česká divadelní fotografie 1859–2017 ve výstavních sálech pražského Obecního domu. Zájemci o magický svět divadla i milovníci kouzla okamžiku zvěčněného stiskem spouště na fotografickou desku, filmový pás či do miliónů pixelů, mohou obdivovat historické i novodobé portréty hereckých hvězd stejně jako fotografie z inscenací renomovaných velkých i studiových scén napříč republikou. Expozice nabídne rovněž fascinující exkurze do zákulisí i neotřelé pohledy na architekturu divadelních budov. Autory snímků, které vznikly od poloviny 19. století až po současnost, jsou legendy jako například František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola, Jaroslav Krejčí, Viktor Kronbauer nebo Bohdan Holomíček, či pocházejí ze slavného fotografického Ateliéru Langhans a mnoha dalších. Česká divadelní fotografie 1859–2017 se zaměřuje i na řadu dalších aspektů historie českého divadla a fotografie. To vše je k vidění v originální instalaci ve formě obřího historického fotoaparátu. „Výstava je vyvrcholením dlouholeté a intenzivní práce, které se Institut umění – Divadelní ústav v oblasti dokumentace divadelní fotografie věnuje,“ říká jeho ředitelka Pavla Petrová a dodává: „Musím poděkovat také našemu spolupořadateli Národnímu muzeu i řadě dalších institucí a soukromým sběratelům, bez nichž bychom takového rozsahu a kvality výstavy nemohli dosáhnout.“ [related-post id="10142"] Fotografie jako reklama Fotografie vždy hrála významnou úlohu v propagaci divadel. Výstava nabídne historické i současné plakáty, programy a další reklamní materiály například Národního divadla v Praze, Osvobozeného divadla, Divadla za branou, Činoherního klubu, Švandova divadla či Divadla Husa na provázku. V roce 100. výročí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků nemůže chybět dokumentace spoluúčasti divadelníků na zlomových momentech novodobých českých a československých dějin. Několik set fotografií s divadelní tematikou doplní i expozice vývoje fotografických aparátů a fotografické techniky. [related-post id="10187"] Výstava nabídne i doprovodný program Výstava, která potrvá až do 24. června 2018, nabízí i bohatý doprovodný program. Například už tuto neděli se uskuteční první dílna pro děti, na níž si vyrobí svůj fotoaparát. I samotná prohlídka výstavy nabízí celou řadu tvůrčích činností pro malé návštěvníky. Pro profesionální fotografy se uskuteční několik odborných workshopů. Jsou připraveny komentované prohlídky i dílny pro seniory. Po dva víkendy zpestří návštěvníkům výstavu fotografický ateliér Vandy Hybnerové. U příležitosti výstavy vyšla i  stejnojmenná kniha. Výstavní prostory v Obecním domě jsou přístupné denně od 10:00 do 19:00 hod.

KOMENTÁŘ: Stavebnictví má za sebou špatný rok, produkce klesla o 7,7 % • Loňský koronavirem poznamenaný rok výrazně ovlivnil i české stavebnictví, jehož produkce podle dat Českého statistického úřadu meziročně poklesla o 7,7 procenta. Útlum zaznamenala všechna odvětví stavebnictví, nedařilo se ani bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v celém Česku loni ve srovnání s předchozím rokem klesl o 8,9 procenta. V bytových domech firmy začaly stavět dokonce o čtvrtinu bytů méně než v roce 2019. Také dokončených bytů ubylo.