Nepřehlédněte

Ve středu přibylo 8 tisíc nakažených a přes 150 úmrtí. Ubylo hospitalizací • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 8 162 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 492 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 16 538.

Kampus Dejvice čeká proměna. Má se stát místem, kde lidé chtějí trávit čas • Hlavní město Praha se připojilo k „Memorandu o společném zájmu,“ které podporuje proměnu Kampusu Dejvice. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) nyní pro město zpracuje koncepční studii. Cílem studie je navrhnout takové řešení, které zlepší prostředí nejen pro studenty a zaměstnance škol v kampusu, ale i pro ostatní občany, kteří prostor využívají.

Mladíka na Žižkově zasáhl elektrický proud. Život mu zachránili policisté • Tachovské náměstí na pražském Žižkově se v pondělí krátce po 14. hodině stalo dějištěm dramatického příběhu s dobrým koncem. Hlídka cizinecké policie zachránila život dělníkovi, kterého zasáhl výboj elektrického proudu.

Epidemie spalniček řádí v Praze. Nepodceňujte příznaky, varují hygienici • V minulém týdnu bylo v Praze zaznamenáno celkem 12 nových, laboratorně potvrzených případů onemocnění spalničkami. Informovala o tom Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). V průběhu celého měsíce ledna v metropoli spalničkami nově onemocnělo 35 lidí. Již od roku 2018 v hlavním městě probíhá epidemický výskyt spalniček. Za rok 2018 pražští hygienici evidovali 103 nemocných.

Národní muzeum připomene 51 let od smrti Jana Palacha • Národní muzeum připomene v sobotu 18. ledna 51. výročí sebeupálení Jana Palacha pietním aktem v Památníku Jana Palacha ve Všetatech.

Sny o mravencích symbolizují naše touhy i momentální přetížení • Sny jsou fascinujícím fenoménem, který nám umožňuje zažívat neuvěřitelná dobrodružství, navštěvovat různé světy a prozkoumávat nejtajnější hlubiny naší mysli. Často jsou plné záhadných symbolů, které nám poskytují náhledy do našich vnitřních pocitů a podvědomí. Jedním z těchto symbolů bývají často i mravenci. Co tedy mohou tito drobní tvorové znamenat v našem snovém světě?

Čokoláda může zabít vašeho psa i kočku. Proč by ji vůbec neměli jíst? • Pokud máte doma čtyřnohého psího nebo kočičího mazlíčka, jistě mu chcete dopřát jen to nejlepší a čas od času se s ním podělíte o nějakou tu dobrotu. Mnoho lidí ale netuší, že pokud zvířata snědí obyčejnou čokoládu, mohou v krajním případě i zemřít.

11. 2. 1890: Nadace pro dlužníky, dopadení zloděje a incident v Poštovské ulici • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Facebook se radikálně promění. Nová podoba už klepe na dveře • Sociální síť s největším počtem uživatelů na světě v dohledné době zásadně změní svou podobu. Facebooku by měl v nejbližších dnech spustit pro všechny uživatele na celém světě modernější design. Ne všichni ale novinku vítají.

22. 8. 1890: Oprava zdi a spojení Karlova náměstí s mostem Palackého • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Do Prahy loni zavítalo skoro 8 milionů turistů. Národnostní složení zůstává neměnné • Počet domácích a zahraničních návštěvníků v Praze se neustále zvyšuje, oproti předchozím rokům ale v loňském roce růst mírně zpomalil. Do Prahy přijelo téměř 7,9 milionů turistů, tedy pouze o 3 % více než v roce 2017. Hosté zde strávili celkem 18,5 milionu nocí.

Pražští taxikáři si musí do konce roku obstarat samolepku • Na základě novely zákona o silniční dopravě byla zavedena povinnost provozovatelů vozidel taxislužby mít vozidlo označené evidenční nálepkou. Magistrát hl. m. Prahy upozorňuje, že lhůta pro splnění této povinnosti končí 31. prosince 2020. Podle evidence vozidel taxislužby ji dosud několik tisíc provozovatelů nesplnilo.

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Protiatomový kryt Folimanka bude tuto sobotu otevřen pro veřejnost • Nejen milovníkům historie se v sobotu 15. června 2019 znovu naskytne příležitost navštívit jeden z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Zemní plyn bude zapáchat víc než obvykle. Startuje pravidelná odorizace • V souvislosti se zahájením zimní topné sezony proběhne v Praze preventivní nárazová odorizace zemního plynu. Začne v pondělí 18. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá do pátku 22. listopadu. Následně bude postupně odeznívat. Termín odorizace je sjednocen u všech distribučních společností v rámci ČR.

Zuboženou krajtu někdo vyhodil do kontejneru na nápojové obaly • Odchytová služba městské policie se zabývala dalším smutným případem vyhozeného zvířete do popelnice. Z kontejneru na nápojové kartony zachraňovala dvoumetrovou krajtu ve velmi špatném zdravotním stavu. Strážníkům z Prahy 10 byl oznámen nález velkého žlutého hada v kontejneru na nápojové kartony. Ten ležel nehybný na dně mezi odpadky. Strážníci na místo zavolali odchytovou službu městské policie a společně hada z kontejneru vylovili. Že se nejednalo o nebezpečný odchyt, bylo zjevné hned, co zvíře spatřili. Krajta tmavá albín byla na první pohled ve velmi zuboženém stavu - plíseň po těle, nevysvlečené zbytky kůže. To byl patrně impuls pro jejího majitele, aby se hada zbavit. [related-post id="9180"] Zanedbaná krajta ve velmi špatném zdravotním a výživovém stavu byla převezena do Útulku městské policie pro opuštěná zvířata v Horních Měcholupech, kde se zaměstnanci snaží bojovat o její život. Městská policie o případu informovala Městskou veterinární správu.

Pozor na zprostředkovatele energií. Mohou používat nekalé praktiky, varuje ČOI • Ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů otevřely prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele, že se nejedná se o skutečné dodavatele energií, ale pouze o zprostředkovatele, kteří mohou telefonicky či osobně kontaktovat domácnosti s tím, že kvůli krachu dodavatelů či zvýšení cen energií pomohou spotřebitelům najít nového dodavatele, respektive přejít výhodněji k jinému, jimi vybranému dodavateli. Jejich taktiky přitom mohou být často na hraně zákona.

Samomluva může být příznak duševní choroby • Snad každý člověk si čas od času mluví sám pro sebe. Říkat nahlas své myšlenky, aniž by byl v okolí někdo jiný, je podle psychologů do určité míry zcela normální. Pokud je ale samomluva častá, může jít o příznak závažné psychické poruchy.

Samomluva může být známkou vážné nemoci.

13. 11. 1889: Chystané sčítání lidu, odsouzení mladého zloděje a výběr potravní daně • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Praha 2 schválila další slevu nájmů pro zasažené podnikatele • Radní Prahy 2 na svém pondělním jednání schválili další podporu podnikatelům a živnostníkům v nebytových prostorách městské části, na které dopadla krizová opatření vlády v souvislosti s nařízeným nouzovým stavem. Konkrétně se jedná o slevu z nájmu, možnost uzavření splátkových kalendářů a neuplatnění sankčních poplatků k dlužnému nájemnému a také míry inflace u smluv o nájmu nebytových prostor pro rok 2021.