Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty

MagazínTereza Běhalová5. dubna 20191 minuta čtení
Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Foto: Archiv

Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Mnozí lidé věří, že mražené ovoce má v porovnání s čerstvým mnohem méně vitamínů a minerálů. Vědci z Kalifornské univerzity se proto rozhodli zjistit, nakolik je tato pověra pravdivá.

Tým doktora Aliho Bouzariho provedl studii založenou na srovnání obsahu vitamínů u celkem 8 druhů čerstvého a mraženého ovoce a zeleniny. Mezi vybranými vzorky byly ty, které lidé zamrazují nejčastěji – kukuřice, brokolice, špenát, mrkev, hrášek, zelené fazolky, jahody a borůvky

Vědecké bádání přineslo poměrně zajímavé výsledky. Proces zamrazení měl na zmíněné druhy zeleniny a ovoce pouze velmi malý vliv. U některých vzorků bylo dokonce zaznamenáno zvýšení nutričních hodnot.

Například mražená brokolice vykazovala po zamražení vyšší obsah vitamínu B, než když byla čerstvá. Stejně tak u kukuřice, zelených fazolek a borůvek se objevily vyšší hodnoty vitamínu C než u čerstvých vzorků. K poklesu hodnot došlo naopak u hrášku.

Vědce také zajímalo, jak mráz změní obsah vlákniny a minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek nebo železo. Ukázalo se, že žádné změny v tomto ohledu po rozmrazení testovaných druhů ovoce a zeleniny nenastaly.

Nepřehlédněte

Zákaz kouření se v Praze občas porušuje. Hygienici už rozdávají pokuty. Kolik vám hrozí? • Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) provádí pravidelné kontroly podniků poskytujících stravovací služby, zda je ve vnitřním prostoru těchto provozoven dodržován zákaz kouření, jak ukládá protikuřácký zákon. Jen v období od ledna do dubna tohoto roku pražští hygienici provedli 256 takových kontrol, z toho 29 na základě podnětu. „Z letos provedených kontrol jsme zatím odhalili celkem 25 závad a udělili 9 sankcí, z toho 3 napomenutí a 6 pokut v celkové výši 28 tisíc korun,“ říká ředitel HSHMP Jan Jarolímek a doplňuje: „Závady se týkaly značení zákazu kouření, kouření fyzických osob v provozovně a porušení povinnosti provozovatele vyzvat osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby tento prostor opustila.“ Ve třech případech Hygienická stanice pokutu udělila za více přestupků, než jen porušení zákazu kouření. S dalšími 10 provozovateli stravovacích služeb jsou v současné době přestupky řešeny a HSHMP bude udělovat sankce. [related-post id="9426"] Dříve domluva, teď už sankce V roce 2017, kdy zákon začal platit, bylo snahou HSHMP hlavně preventivní a osvětové působení v dané problematice. Proto se také HSHMP, v souladu s doporučením Ministerstva zdravotnictví, zaměřovala především na kontroly preventivního charakteru. Zjištění případného nedostatku se řešilo na místě domluvou a vysvětlením nutnosti zákon akceptovat, k finančním sankcím se přistupovalo zcela výjimečně. „Jsme přesvědčeni, že jsme v Praze vytvořili dostatečný časový prostor na to, aby v praxi byla všechna zákonem vyžadovaná opatření dodržována. V roce 2018 již proto případné nedostatky řešíme i udělováním finančních sankcí,“ dodává Jan Jarolímek. [related-post id="5187"] Hygienici v tom nejsou sami V rámci prováděných kontrol HSHMP úzce spolupracuje také s Policií ČR. Za porušení zákona hrozí kuřákovi pokuta až do výše 5 tisíc Kč. Ještě přísnější sankce hrozí majitelům provozoven, kteří své podniky například neoznačí symbolem „zákaz kouření“. Pokutu až do výše 50 tisíc Kč může dostat provozovatel za nevyzvání kouřící osoby, aby v tomto jednání nepokračovala nebo, aby prostor opustila. Kontrolu dodržování povinností stanovených zákonem mají nejen hygienické stanice, ale například Policie ČR, obecní policie, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce, obce s rozšířenou působností nebo živnostenské úřady.

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém • Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil • Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat? • Pokud se chystáte na letní dovolenou, neměli byste rozhodně zapomenout přibalit do kufru lékárničku na cesty. Chybět by v ní samozřejmě neměly léky, které všichni účastníci zájezdu pravidelně a dlouhodobě užívají. Co dalšího vzít s sebou na dovolenou, abyste nebyli zaskočeni nenadálou situací?

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Badmintonista Petr Koukal vystoupí na semináři pro onkologické pacienty • Už podesáté se v Praze koná mezioborové onkologické kolokvium PragueONCO. Významnou součástí jeho programu je i v letošním roce pacientský seminář, který organizuje obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius. Zahrnuje 9 přednášek, na kterých vystoupí odborníci se zkušenostmi s léčbou onkologických pacientů, ale i badmintonista Petr Koukal či bloggerka Tereza Schillerová. Pacientská sekce pro zájemce z řad veřejnosti je přístupná ve středu 23. ledna od 14 hodin.

Petr Koukal a Michaela Tůmová.

Holešovická tržnice částečně obnoví prodej farmářského ovoce a zeleniny • Pražané budou moci opět nakupovat na oblíbeném zeleninovém trhu v Hale 22 na Pražské tržnici. Úřady povolily bezpečnou formu prodeje farmářského zboží z okének. Zelináři a pěstitelé, kteří se obávají o svou letošní úrodu, tuto možnost vítají. Výdej objednávek z okének začne fungovat po Velikonocích. Zeleninu a další zboží mohou zájemci od prodejců objednávat již nyní.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete • Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni upřednostňují sprchování hned ráno po probuzení, druzí si tento rituál nechávají až na samý závěr dne před spaním. Co je ale lepší pro naše zdraví?

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé • Mnoho lidí má v dětství zcela jinou barvu vlasů než v dospělosti. Stalo se to i vám nebo vašim dětem? Řeč není o procesu šedivění, kdy ustává tvorba barvicího pigmentu, ale o případech, kdy se zářivě blonďatá dětská hlavička během dospívání změní na tmavě hnědou. Víte, proč k tomu dochází?

Nejbezpečnější místa v letadle. Kde máte větší šanci na přežití při havárii? • Otázka, která nedá spát nikomu, kdo alespoň jednou v životě letěl letadlem. Které sedadlo v letounu je nejbezpečnější v případě, že dojde k havárii?

Rychlé usnutí do dvou minut. Zkuste metodu amerických vojáků • Máte problémy s usínáním? Převalujete se dlouhé desítky minut v posteli, přestože byste už nejraději byli v říši sladkých snů? Možná vám pomůže usínací technika, kterou údajně využívají vojáci americké armády.

Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit • Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Houbičky na nádobí

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku • Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?

Fibrilace srdečních síní je závažné onemocnění. Před 20 lety pražští lékaři začali s revoluční léčbou • Pražská Nemocnice Na Homolce si v letošním roce připomíná 20 let od přelomového okamžiku v léčbě fibrilace srdečních síní – nejrozšířenější srdeční arytmie v populaci.