Novorozená sloní samička vyšla poprvé na procházku

ZajímavostiPražskýDEN.cz8. dubna 20201 minuta čtení

Foto: Zoo Praha

Během slunečného a teplého nedělního odpoledne se sloní samička narozená v Zoo Praha 27. března 2020 poprvé podívala ven.

Pod bedlivým dohledem matky Tamary a tety Janity se seznamovala s venkovním výběhem Údolí slonů. Poprvé se setkala i se svým otcem Ankhorem.

S doposud nepoznaným prostorem – venkovním výběhem Údolí slonů – sbíralo slůně zkušenosti necelé dvě hodiny.

„Téměř po celou dobu se drželo u své matky Tamary nebo slonice Janity. Obě slonice jej bedlivě střežily,“ říká kurátor chovu savců Zoo Praha Petr Brandl.

Poprvé se sloní samička setkala také se svým otcem Ankhorem. Zatím jen přes mříže. Přímé setkání se všemi samci, včetně jejích bratrů Rudiho a Maxe, ji čeká teprve až povyroste a naučí se bezpečně pohybovat ve výbězích.

Nepřehlédněte

Nejnovější pražská slůňata už váží přes tunu. V březnu přijdou na svět další • Co do zvídavosti a veselého skotačení, Max a Rudi ze Zoo Praha v sobě slůňata ještě nezapřou, ale co do hmotnosti, i mladší Rudi již přesáhl tunu. Během posledního vážení ve středu ráno dosáhl přesně 1028 kg, o půl roku starší Max váží 1332 kg. V noci už obě mláďata spí odděleně od matek, které teď chovatelé připravují na – patrně březnové – porody.

Během posledního vážení ve středu ráno dosáhl mladší Rudi přesně 1028 kilogramů.

Zoo Praha oslaví 90. výročí swingem, křtem knihy a bohatým doprovodným programem • Praha má již 90 let svou vlastní zoologickou zahradu. Její brány se poprvé otevřely 28. září 1931 a od té doby vyrostla v mimořádně oceňovanou instituci. Výročí si zoo připomene bohatým program.

OBRAZEM: Zvířata v pražské zoo si užila velikonoční nadílku • Již tradičně se na Velikonoční pondělí nadělovalo i v Zoo Praha. Zvířata dostala dárky v podobě vajíček, pomlázek a dalších předmětů z proutí. Tato nadílka jim mnohdy posloužila nejen jako vítaná pochoutka, ale také jako zdroj zábavy – třeba pro takového slona indického Rudiho či pro tapíry jihoamerické. Lachtani jihoafričtí dostali mražené ryby, na kterých si nejvíce pochutnal samec Meloun – ten překvapil i samotné chovatele, když svůj příděl „slupnul jako malinu“ a hned se poohlížel po dalším. [gallery columns="1" size="full" ids="8947,8949"]

Očkování psů bezdomovců má úspěch. Akce bude pokračovat i v budoucnu • Dalších sedmnáct psů lidí bez přístřeší bylo ve čtvrtek v pražské Michli naočkováno proti vzteklině, psince, hepatitidě, parvoviróze a parainfluenze. Bezplatnou akci již posedmé uspořádalo Centrum sociálních služeb Praha ve spolupráci s MVDr. Martinou Načeradskou. Kromě toho byli psi označeni i čipem, s jejichž pomocí mohou být identifikováni v případě zaběhnutí či odchytu, aby mohli být navráceni zpět svým majitelům.

I sloni chodí na pedikúru. V pražské zoo ji podstupují pravidelně • Nohy slůňat, která se narodila v roce 2016 v Zoo Praha v roce 2016, už mají co nést – starší Max aktuálně váží 938 kg a mladší Rudi 676 kg. Oba si ale stále rádi hrají a jsou velice aktivní; jejich kopyta – tenčí než u dospělých slonů – jsou tudíž náchylná k prasklinám. I oni proto musejí pravidelně absolvovat pedikúru.

K úpravě chodidel slonů používají chovatelé speciální kopytní sadu.

Zoo poprvé ukáže vzácného živočicha. Je jediný v Česku a řediteli připomněl Marka Ebena • Návštěvníci pražské zoo budou moci poprvé naživo spatřit nového vzácného obyvatele. Samec vombata obecného Cooper přicestoval do Prahy v prosinci z německého Hannoveru. Nejprve ale musel několik týdnů strávit v povinné podovozní karanténě v zázemí. Veřejnosti se poprvé představí tuto sobotu 8. ledna v expozici Darwinův kráter. Oficiálně ho přivítají herec a moderátor Marek Eben a cukrář Josef Maršálek.

Senzační úspěch pražské zoo. Odchovala mláďata pekariů Wagnerových • Hned o dvě čerstvá mláďata se stará skupina pekariů Wagnerových v Zoo Praha. Narození každého dalšího mláděte je skvělou zprávou pro evropský chov. Až do roku 1971 bylo toto prehistorické zvíře považováno za vyhynulé. V současnosti je počet v přírodě odhadován na maximálně několik tisíc jedinců a populace klesá zejména z důvodu odlesňování. Proto v rámci evropských zoologických zahrad probíhá koordinovaný chovný program, do něhož se zapojila i Zoo Praha.

Zoo Praha chce odkoupit pozemek, který si nyní jen pronajímá • Pražští radní v pondělí projednávali návrh na odkup pozemku mezi areálem zoologické zahrady a pozemky České zemědělské univerzity v Praze za 3 miliony Kč, který si Zoo Praha dlouhodobě pronajímá pro potřeby zvířat, ale pro veřejnost je nepřístupný. Zoo by tak scelila své pozemky a jednodušší by údajně byla i údržba tohoto prostoru. Záměr budou nyní projednávat zastupitelé.

Vzteklý osel zabil pět lidí. Projevy nákazy u zvířat jsou různé • V dřívějších dobách nebylo proti mnohým chorobám očkování. Smrtí pro člověka tak mohlo skončit třeba i obyčejné pokousání od psa nakaženého vzteklinou. O jednom velmi neobvyklém případu informují Národní listy z července roku 1891.

V Praze se narodilo další mládě ohroženého lemura kata • Pražská skupina lemurů kata se rozrostla o další mládě. Nový benjamínek se narodil ve středu brzy ráno a zatím se vyvíjí dobře. Jeho rodiči jsou téměř šestiletá samice Anka původem z Paříže a stejně starý chovný samec Tali narozený v Bratislavě. Lemur kata patří podle Červené knihy IUCN mezi ohrožené druhy.

V žebříčku oblíbenosti zvířat v Zoo Praha vedou sloni a ďábel medvědovitý • Do podpory chovu zvířat v Zoo Praha se v loňském roce zapojilo 5 021 adoptivních rodičů a sponzorů. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoologické zahrady nakoupilo 40 211 stravenek.

OBRAZEM: Zvířata z pražské zoo si užívala sněhovou nadílku • Návštěvníci, kteří zavítali do Zoo Praha v uplynulých dnech, mohli pozorovat nejen první mládě letošního roku, kterým je samička ovce kamerunské, ale i celou řadu dalších zvířat, jak dovádějí ve sněhu.

Oslava sloních narozenin. Nechyběl třípatrový dort z ovoce • Pražská zoologická zahrada je již několik měsíců uzavřená pro návštěvníky. Život v ní se ale nezastavil. O víkendu proběhly oslavy prvních narozenin sloní samičky Lakuny.

V pražské zoo se vyklubal na svět tenhle roztomilý pišišvor. Podívejte se, jaké velké zvíře z něj nakonec vyroste • Jen od konce ledna se v Zoo Praha vyklubala řada zajímavých a vzácných ptáčat, například mládě pelikána skvrnozobého, emu hnědého nebo hned dvě mláďata marabu afrického. A další ptačí přírůstky na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Marabu africký (čáp marabu) Marabuové afričtí Vilda s Emou mají za sebou už několik úspěšných odchovů. Další dvě ptáčata se jim vylíhla letos, 30. ledna a 2. února. První týden je sice ještě chovatelé dokrmovali, momentálně už jsou ale mláďata plně v péči svých rodičů, kteří se jim řádně věnují. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6169"] „Zatím zůstávají v zázemí, ale na jaře by celá čapí rodinka měla být k vidění ve Vodním světě v dolní části zoo,“ uvedl chovatel ptáků Zoo Praha Pavel Kovařík a dodal, že každé další mládě marabu afrického znamená úspěch, protože sestavit chovný pár tak, aby si vyhovoval, není vůbec snadné. V České republice se zatím podařily odchovy čápů marabu pouze v Zoo Praha a v Zoo Dvůr Králové. [related-post id="6067"] Pelikán skvrnozobý Mládě pelikána skvrnozobého se vylíhlo 17. února a také v tomto případě má Zoo Praha pořádný důvod k radosti. Tento druh patří k nejvzácnějším druhům pelikánů, který se dnes vyskytuje jen na zlomku původního území. Odchov v lidské péči je navíc náročný a rodiče z pražské zoo ne příliš zkušení. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6170"] „První pokus o přirozený odchov v loňském roce nedopadl dobře, proto jsme se i vzhledem k významu každého pelikána skvrnozobého rozhodli pro umělý odchov, který má výrazně vyšší šanci na úspěch, a navíc přináší důležité poznatky využitelné při přirozených odchovech,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. [related-post id="6077"] Emu hnědý Ptáče emu hnědého se vyklubalo 18. února, jako jediné mládě ze šesti vajec nasazených v líhni. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6171"] „Toto poslední, úspěšné vejce bylo sneseno 23. prosince, takže bylo tak trochu vejcem vánočním. Ještě týž den jsme ho nasadili do líhně. Samec na vejcích totiž odmítal sedět, a jelikož je hnízdo na venkovním dvorku, v dřevěné boudě, hrozilo, že by vejce promrzla. Na další vejce již samec zasedl sám a nyní zahřívá šestikusovou snůšku, přičemž na první mláďata se můžeme těšit zhruba příští víkend,“ doplňuje zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Odchovat mládě pelikána skvrnozobého, jednoho z nejvzácnějších druhů pelikánů, je velice náročné.

OBRAZEM: Pražská zoo má nová štěňata psů pralesních • Zoo Praha odchovává další mimořádná mláďata – 3 štěňata jihoamerických psů pralesních – narozená 7. dubna. Ta zatím ještě pod dohledem svých rodičů prozkoumávají vnitřní expozici, ale v průběhu týdne, v závislosti na počasí, chovatelé celou rodinku vypustí do venkovního výběhu. Jde již o šestý vrh nynějšího pražského páru těchto zvláštních šelem; chov psů pralesních je přitom dnes v zoologických zahradách spíše výjimečný a příliš se nedaří. Návštěvníci Zoo Praha si je mohou prohlédnout v areálu malých amerických šelem nedaleko výběhu ledních medvědů. [gallery columns="1" size="full" ids="10621,10620,10619"]

Nejjedovatější žáby světa budou k vidění v pražské zoo • Chcete na vlastní spatřit nejjedovatější žábu naší planety? Víte, jak se smrtící jed dostane do žabí kůže? Nebo máte chuť přesvědčit se o neuvěřitelné barevné kráse žab, které indiáni využívají k přípravě jedových šipek? Již brzy k tomu budete mít jedinečnou příležitost!

Mládě hrabáče kapského se poprvé naživo představí návštěvníkům zoo • Návštěvníci Zoologické zahrady hl. m. Prahy mohou ode dneška vidět na vlastní oči mládě hrabáče kapského, které se narodilo 22. dubna. Ve 14 hodin chovatelé poprvé otevřou okénko do expozice, kde malý hrabáček pobývá se svou matkou Kvídou. „Nejkritičtější období má Kvídino mládě již za sebou, pravidelně pije a je aktivní, proto nevidíme důvod nepodělit se o naši radost z něj s našimi návštěvníky,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil, že v dalších dnech bude okénko otevřené pravidelně. „Příchozí si mohou hrabáčka prohlédnout vždy dopoledne mezi 10. a 12. hodinou a odpoledne od 14. do 16. hodiny.“ Mládě denně přibývá na váze zhruba 150 gramů; dnes už tak váží přes tři kilogramy. Pro všechny případy ale na něj ještě v expozici pavilonu Africký dům permanentně dohlížejí chovatelé; mj. proto, aby jej matka nešťastnou náhodou nezalehla. [related-post id="9607"] Třináctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala dvě mláďata. První - sameček Kito narozený v roce 2015 - dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. Druhé - samička Nyota ze srpna 2016 - se nedávno přestěhovala do Zoo Olomouc. Nynější mládě je podle názoru chovatelů opět spíše samička; zda je jejich odhad správný však ukáže až analýza DNA.

Ode dneška mohou návštěvníci Zoo Praha vidět mládě hrabáče kapského, které se narodilo 22. dubna.

Velbloudí mládě se narodilo v pražské zoo. Poprvé po devíti letech • V pražské zoologické zahradě se oslavuje. Na svět tam přišlo dlouho očekávané mládě velblouda dvouhrbého domácího. Zahrada chová velbloudy prakticky od svého vzniku. Na nejnovější přírůstek se čekalo devět let.

Další hrabáč kapský se narodil v pražské zoo. Matkou je opět Kvída • Pražská zoologická zahrada oslavuje. Ve čtvrtek večer se narodilo dlouho očekávané mládě hrabáče kapského. Jak jeho zkušená matka Kvída, tak čerstvě narozený hrabáč si vedou zatím dobře. Mládě pije, podle chovatelů je aktivní a po porodu vážilo 1380 gramů, což je u hrabáčů přiměřená porodní hmotnost.

Místo techniky živá zvířata. Ovce a kozy spásají pražské louky a stráně • Ve vybraných pražských lokalitách se i tento rok objevila stáda ovcí, koz a skotu. Jejich úkolem se spásání porostů. Vedení města si projekt pochvaluje s tím, že jde o tradiční a zároveň k přírodě šetrný a efektivní způsob obhospodařování pozemků ve zvláště chráněných oblastech.