Podnikatelé mohou prodávat i na ulici. Stačí to jen oznámit

ZprávyPražskýDEN.cz21. dubna 20203 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Od 21. dubna 2020 je podnikatelům v Praze umožněno zrychlené zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, stačí to oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

„Hledali jsme co nejjednodušší cestu, aby obchodníci mohli podpořit svůj prodej bez zbytečného čekání a papírování. Umístění stojanu na oblečení nebo stolku s nabídkou před dveře provozovny bude stačit jenom oznámit e-mailem. Platné bude ihned. My potom jen zkontrolujeme, že prodej nebrání v cestě vozíčkářům nebo maminkám s kočárky,“ popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Otvíráme nové cesty, které mohou podnikatele dostat blíž k zákazníkům a podpořit znovu poptávku. Od obchodníků máme skvělou zpětnou vazbu, možnost zařídit si jednoduše a zdarma prodej před provozovnou vítají. Mezi zájemci se už přihlásilo třeba i kadeřnictví. Pokud zůstane ulice čistá a průchozí, pak rádi podpoříme venkovní prodej napříč obory,“ řekl náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek.

Prodejní zařízení musí bezprostředně přiléhat k provozovně a zároveň zachovávat průchozí profil o šířce nejméně 1,5 metru. Po skončení otevírací doby je pak potřeba prodejní zařízení sklidit s ohledem na pravidelný úklid.

„Za sebe jsem rád, že jsme našli rychlé a efektivní řešení, které pomáhá především drobným, malým a středním podnikatelům a živnostníkům, navíc jde o formu pomoci, která pomáhá všem podnikatelům rovným dílem. Dlouhodobým naším cílem je zachování provozů, ale i snaha o zachování zaměstnanosti. Právě toto opatření pomůže velké části podnikatelů obnovit okamžitě provoz, zároveň odstraňuje i případné psychologické bariéry zákazníků ze vstupu do uzavřeného provozu,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr.

Jak oznámit pouliční prodej

Umístění prodejního zařízení oznámí podnikatel nejpozději v den jeho první realizace silničnímu správnímu úřadu podle svého správního obvodu (Praha 1 až 22), a to e-mailem nebo do datové schránky. Stejný e-mail adresuje také Technické správě komunikací hl. m. Prahy (radek.petrasek@tsk-praha.cz) a Odboru daní, poplatků a cen MHMP (jasmina.koci.smudova@praha.eu).

Oznámení má obsahovat název a adresu provozovatele, jméno, telefon a e-mail kontaktní osoby a také mapku s vyznačením místa záboru (Mapy.cz nebo Google Maps). V předmětu je potřeba uvést „Oznámení o umístění prodejního záboru v době koronavirových opatření“ a oznámení formulovat v tomto znění: „Oznamujeme umístění prodejního záboru v ulici … čp. … na chodníku před provozovnou … (název provozovny) v podobě … (stánku, stolku, prodejního pultu, jiného zařízení – uvést jakého) o rozměrech … (délka x šířka), který bude provozován ve dnech … (např. po–pá) v denní době od … do … (uvedená denní doba musí být v mezích otevírací doby provozovny).“

Pravidla zůstávají

Pravidla pro umisťování restauračních předzahrádek na pozemcích hl. m. Prahy stále zůstávají v platnosti, na rozdíl od uličního prodeje před provozovnami podnikatelům zůstane i nadále povinnost získat standardní povolení k záboru.

Hlavní město ale pracuje i na urychlení těchto procesů. Poplatek za umístění předzahrádky na území hl. m. Prahy je od 14. března až do konce roku prominutý, Technická správa komunikací hl. m. Prahy nyní řeší vracení alikvotní části u nájmů zaplacených v předstihu za celý rok.

Nepřehlédněte

Praha poskytne přes 40 milónů na volnočasové granty • Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila návrh na poskytnutí dotací v rámci Programu podpory využití volného času 2021. Celkově se jedná o částku 41 milionů korun. Žádosti o poskytnutí dotací v oblasti volného času dětí a mládeže sice obsahují většinou opatření i akce, které se možná neuskuteční v návaznosti na přetrvávající pandemickou situaci, nicméně v rámci grantové podpory se počítá s určitým rozvolněním vládních opatření.

Roušky musí mít všichni povinně i v obchodech, rozhodl primátor • Primátor Prahy Zdeněk Hřib vydal na doporučení Krizového štábu hl. m. Prahy nové nařízení o nošení ochranných prostředků dýchacích cest při pohybu občanů v provozovnách, zdravotnických a sociálních zařízeních, sídlech veřejných orgánů a v dalších prostorách. Nařízení, které je platné od 18. března od 12:00 hodin, navazuje na již platné opatření týkající se povinnosti používat ochranné prostředky v dopravních prostředcích.

Vybrané pražské autobusy budou jezdit jen do 22 hodin • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od této soboty 17. 10. 2020 dočasně ukončí provoz na 35 vybraných autobusových linkách již ve 22:00.

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření • Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Turistů v Praze během nouzového stavu výrazně ubylo • Ve 2. čtvrtletí letošního roku do Prahy podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) přijelo pouhých 138 187 hostů. Jedná se o více než 93% pokles oproti stejnému období roku 2019. Jasně se tak projevil dopad pandemie viru covid-19.

Novoroční ohňostroj ani videomapping nebude. Praha chce šetřit • Hlavní město nebude organizovat novoroční videomapping ani ohňostroj. Magistrát chce v souvislosti s pandemií koronaviru šetřit. Dalším důvodem je též nejistota v možných hygienických opatřeních při pořádání hromadných akcí.

Cestovní ruch v Česku vydělal 295 miliard korun • Česká ekonomika profituje z pozitivního vývoje cestovního ruchu. V roce 2018 v tomto oboru pracovalo 240,6 tisíce osob a tvořil 2,9 % HDP. Finanční přínos z turismu na našem území se zvyšuje nepřetržitě od roku 2011. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Nákaza koronavirem z pitné vody nehrozí, uklidňuje PVK • Pražané se nemusejí obávat používat pitnou vodu z kohoutku k pití i k běžné hygieně. Voda pro hlavní město i nadále splňuje všechny parametry dané pro pitnou vodu a je pod stálým dohledem.

Počet nakažených koronavirem v pondělí pod hranicí 7 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 6 910 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 25 261 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 32 076.

Praha 2 odpustí poplatky za předzahrádky až do října • MČ Praha 2 pokračuje v pomoci podnikatelům a živnostníkům. Až do konce října promine poplatky za užívání veřejného prostranství.

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019 • Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Novoroční ohňostroj v Praze opět bude. I přes rozhodnutí magistrátu • Přestože vedení Prahy v srpnu oznámilo, že v příštím roce nebude organizovat žádný oficiální novoroční videomapping ani ohňostroj, milovníci pestrobarevných světélek si opět přijdou na své. Již druhý „neoficiální“ novoroční ohňostroj plánuje opět uspořádat spolek Ohňostroj pro Prahu.

Praha očekává více turistů z Asie. Korean Air obnoví přímou linku do Soulu • Navštívit hlavní město Jižní Koreje bude pro Pražany již brzy výrazně pohodlnější. Po třech letech dojde k obnovení pravidelné přímé letecké linky z Letiště Václava Havla do Soulu od společnosti Korean Air.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Evžen Korec: Trh s hypotékami je paralyzovaný, uzavřelo se o deset tisíc úvěrů méně než loni • Dění na českém hypoteční trhu je stále paralyzováno opakovanými zásahy České národní banky (ČNB). Nástup teplejšího počasí sice způsobil, že počet sjednaných hypotečních úvěrů v květnu podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostl meziměsíčně o 582 a naopak průměrná úroková sazba klesla na 2,8 procenta. Pokud se ale podíváme na loňský květen, tak zjistíme, že v letošním pátém měsíci banky uzavřely o 842 hypoték méně. Od začátku letošního roku pak hypotéku získalo o více než deset tisíc klientů méně (přesně o 10 245 hypoték).

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Pražská zoo bilancuje. I v těžkém roce přišlo na svět několik vzácných mláďat • Opatření proti šíření koronaviru se letos výrazně dotkla i pražské zoo. Život v zahradě i přesto pokračoval dál. Na svět zde přišly stovky nových mláďat. Některé odchovy jsou velmi významné i z odborného hlediska.

Počet nově nakažených za pondělí se přiblížil hranici 10 tisíc • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 9 294 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 672 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 35 973.

Očkování bez registrace nově i v Kongresovém centru na Vyšehradě • Metropolitní očkovací centrum v pražském Kongresovém centru od úterý umožňuje zájemcům nechat se naočkovat vakcínou proti covid-19 i bez nutnosti předchozí registrace. Otevírací doba je od 10 do 19 hodin. Na místě se očkuje vakcínou Comirnaty (BionTech/Pfizer).