Podnikatelé mohou prodávat i na ulici. Stačí to jen oznámit

ZprávyPražskýDEN.cz21. dubna 20203 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Od 21. dubna 2020 je podnikatelům v Praze umožněno zrychlené zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku až do konce roku zdarma, stačí to oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města. U stávajících se upravují smlouvy, u nových jsou otevřené žádosti o zřízení.

„Hledali jsme co nejjednodušší cestu, aby obchodníci mohli podpořit svůj prodej bez zbytečného čekání a papírování. Umístění stojanu na oblečení nebo stolku s nabídkou před dveře provozovny bude stačit jenom oznámit e-mailem. Platné bude ihned. My potom jen zkontrolujeme, že prodej nebrání v cestě vozíčkářům nebo maminkám s kočárky,“ popsal náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Otvíráme nové cesty, které mohou podnikatele dostat blíž k zákazníkům a podpořit znovu poptávku. Od obchodníků máme skvělou zpětnou vazbu, možnost zařídit si jednoduše a zdarma prodej před provozovnou vítají. Mezi zájemci se už přihlásilo třeba i kadeřnictví. Pokud zůstane ulice čistá a průchozí, pak rádi podpoříme venkovní prodej napříč obory,“ řekl náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek.

Prodejní zařízení musí bezprostředně přiléhat k provozovně a zároveň zachovávat průchozí profil o šířce nejméně 1,5 metru. Po skončení otevírací doby je pak potřeba prodejní zařízení sklidit s ohledem na pravidelný úklid.

„Za sebe jsem rád, že jsme našli rychlé a efektivní řešení, které pomáhá především drobným, malým a středním podnikatelům a živnostníkům, navíc jde o formu pomoci, která pomáhá všem podnikatelům rovným dílem. Dlouhodobým naším cílem je zachování provozů, ale i snaha o zachování zaměstnanosti. Právě toto opatření pomůže velké části podnikatelů obnovit okamžitě provoz, zároveň odstraňuje i případné psychologické bariéry zákazníků ze vstupu do uzavřeného provozu,“ vysvětlil radní pro majetek Jan Chabr.

Jak oznámit pouliční prodej

Umístění prodejního zařízení oznámí podnikatel nejpozději v den jeho první realizace silničnímu správnímu úřadu podle svého správního obvodu (Praha 1 až 22), a to e-mailem nebo do datové schránky. Stejný e-mail adresuje také Technické správě komunikací hl. m. Prahy (radek.petrasek@tsk-praha.cz) a Odboru daní, poplatků a cen MHMP (jasmina.koci.smudova@praha.eu).

Oznámení má obsahovat název a adresu provozovatele, jméno, telefon a e-mail kontaktní osoby a také mapku s vyznačením místa záboru (Mapy.cz nebo Google Maps). V předmětu je potřeba uvést „Oznámení o umístění prodejního záboru v době koronavirových opatření“ a oznámení formulovat v tomto znění: „Oznamujeme umístění prodejního záboru v ulici … čp. … na chodníku před provozovnou … (název provozovny) v podobě … (stánku, stolku, prodejního pultu, jiného zařízení – uvést jakého) o rozměrech … (délka x šířka), který bude provozován ve dnech … (např. po–pá) v denní době od … do … (uvedená denní doba musí být v mezích otevírací doby provozovny).“

Pravidla zůstávají

Pravidla pro umisťování restauračních předzahrádek na pozemcích hl. m. Prahy stále zůstávají v platnosti, na rozdíl od uličního prodeje před provozovnami podnikatelům zůstane i nadále povinnost získat standardní povolení k záboru.

Hlavní město ale pracuje i na urychlení těchto procesů. Poplatek za umístění předzahrádky na území hl. m. Prahy je od 14. března až do konce roku prominutý, Technická správa komunikací hl. m. Prahy nyní řeší vracení alikvotní části u nájmů zaplacených v předstihu za celý rok.

Nepřehlédněte

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

Česko v číslech. Bezplatná publikace shrnuje náš každodenní život • Český statistický úřad (ČSÚ) vydal publikaci s názvem Česko v číslech, popisující demografický, sociální a ekonomický vývoj České republiky, včetně hlavního města Prahy. Kniha je rozčleněná do 28 tematických kapitol. Na 150 stranách čtenářům nabízí infografiky, kartogramy a krátké shrnující texty. V elektronické verzi je kniha dostupná zdarma.

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent • Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Praha odpustí poplatky za předzahrádky minimálně do března • Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zcela zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Město chce tímto krokem podpořit podnikatele v době koronavirové krize. Za předzahrádky přitom provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně jako za užívání veřejného prostranství v případě venkovního prodeje. 

Smrtící koktejl. Pohroma čeká desítky tisíc domácností, myslí si Miroslav Kalousek • Situace na trhu s energiemi je mimořádně znepokojivá. Spotřebitelé si za elektřinu a plyn připlatí v následujících měsících stovky až tisíce korun. A to už je citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893.

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Praha má rozpočet na rok 2019. Deficit pokryjí úspory z loňských let • Pražští radní dnes schválili rozpočet hlavního města na rok 2019. K jeho urychlenému schválení přistoupili kvůli tomu, aby své rozpočty mohly brzy přijmout i jednotlivé městské části a nebyl tak narušen běžný chod města.

Ve čtvrtek přibylo 11 tisíc nakažených a 241 zesnulých • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 11 083 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 22 337 provedených PCR testů, z nichž 50 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 103 471.

Nové pražské nákupní Centrum Stromovka přivítalo první zákazníky • Ve čtvrtek dopoledne poprvé otevřelo své brány nové nákupní, volnočasové a administrativní Centrum Stromovka. První zákazníci prošli dveřmi v 11 hodin po slavnostním přestřižení pásky a ihned zamířili do některého z více než 90 obchodů a podniků, které komplex nabízí.

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Počty nakažených příliš neklesají. V úterý přibylo dalších 9 tisíc • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 144 nových případů nákazy koronavirem, což je jen o 400 méně než minulé úterý. Hygienici vykázali 27 117 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 22 742.

Nákaza koronavirem z pitné vody nehrozí, uklidňuje PVK • Pražané se nemusejí obávat používat pitnou vodu z kohoutku k pití i k běžné hygieně. Voda pro hlavní město i nadále splňuje všechny parametry dané pro pitnou vodu a je pod stálým dohledem.

Praha spustila provoz svých očkovacích center. Používat se bude Moderna • Obyvatelé Prahy mohou od pondělního rána naplno využívat nová očkovací centra v Městské poliklinice Praha ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Očkuje se zde vakcínou od společnosti Moderna. Tou se zároveň začalo očkovat v dalších šesti očkovacích centrech na území Prahy.

Turismus v Praze chytá nový dech. Návštěvníků mírně přibylo • Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

V cestovním ruchu je zaměstnáno téměř 8 procent Pražanů • Cestovní ruch v roce 2018 reprezentoval 2,9 % hrubého domácího produktu a zaměstnával 240,6 tisíce osob. Třetinou se na tvorbě ekonomických ukazatelů podílela Praha. Klíčovým oborem zůstává turismus také pro Karlovarský kraj. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

KOMENTÁŘ: Stavebnictví má za sebou špatný rok, produkce klesla o 7,7 % • Loňský koronavirem poznamenaný rok výrazně ovlivnil i české stavebnictví, jehož produkce podle dat Českého statistického úřadu meziročně poklesla o 7,7 procenta. Útlum zaznamenala všechna odvětví stavebnictví, nedařilo se ani bytové výstavbě. Počet zahájených bytů v celém Česku loni ve srovnání s předchozím rokem klesl o 8,9 procenta. V bytových domech firmy začaly stavět dokonce o čtvrtinu bytů méně než v roce 2019. Také dokončených bytů ubylo.

Farmářské trhy budou povoleny. Pořadatelé ale musí zajistit dodržování pravidel • Prodej na farmářských trzích bude možný od pondělí 20. dubna. Rozhodla o tom dnes vláda na základě shody mezi Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a epidemiologů z Ministerstva zdravotnictví.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Neznámý muž si z bankomatu odnesl desítky tisíc korun. Nebyly ale jeho • Policisté z místního oddělení Kobylisy pátrají po totožnosti muže, který je podezřelý z trestného činu zatajení věci. Toho se měl dopustit v pátek 13. dubna kolem osmé hodiny ráno, když si všiml cizích peněz ve výdejním slotu v jednom z bankomatů v Klapkově ulici v Praze 8 a vzal si je. Finanční hotovost si z bankomatu zapomněl odebrat poškozený chvíli před tím. Svou neopatrností tak během chvíle přišel o několik desítek tisíc korun. Podezřelého zachytila bezpečnostní kamera. Policistům se ho i přes usilovné pátrání zatím nepodařilo dopadnout. Nyní se proto obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud muže na fotografii poznáváte, nebo víte, kde se nachází, kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158. Za trestný čin zatajení věci hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až jeden rok pobytu za mřížemi.