Nejjedovatější žáby světa budou k vidění v Zoo Praha

Kam vyrazit v PrazeKristián Vích26. srpna 20202 minuty čtení

Jednou z ikonických žab s velmi výrazným zbarvením, které uvidíte na výstavě v Zoo Praha, bude i druh s názvem Dendrobates leucomelas.

Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha

Nevelké i zcela miniaturní, výjimečně zbarvené, mnohdy prudce jedovaté. Návštěvníci Zoo Praha budou mít opět jedinečnou příležitost prohlédnout si přes třicet druhů pralesniček neboli šípových žab.

Výstavu šípových žab uspořádala Zoo Praha již v loňském roce. Letos potrvá až do konce října a nabídne i několik novinek.

„Tentokrát jsme pro návštěvníky připravili mnohem detailnější cestu za poznáním jednotlivých barevných forem a také jim ukážeme, jak se jeden jediný druh dokáže naprosto barevně odlišit podle lokalit, ve kterých žije, což je jedna z věcí, které dodnes vědci nedokázali zcela vysvětlit,“ zve chovatel pralesniček a spoluautor výstavy Jan Thuma.

Nejmenší šípovou žábou na výstavě v Zoo Praha bude Ranitomeya imitator Varadero, která svým zbarvením imituje jedovatější amazonicu.cFoto: Vít Lukáš, Zoo Praha

Výstava představí i takzvané „imitátory“ – žabky, které napodobují jiné, jedovatější druhy. K vidění bude rovněž několik druhů, které byly objeveny teprve nedávno a jejichž výskyt je omezen jen na malá území Peru, Kolumbie či Brazílie.

„Pralesničky lidi odjakživa fascinovaly svou barevností, velikostí i množstvím jedu v tak malém těle. Indiáni je používali a lokálně ještě používají k výrobě otrávených šípů. Většina šípových žab se nemusí schovávat před predátory, naopak své výstražné neboli aposematické zbarvení hrdě vystavují. Jed některých druhů je totiž skutečně nesmírně nebezpečný, další druhy toho využívají a zbarvením svou nebezpečnost zveličují,“ popisuje hlavní hvězdy výstavy kurátor obojživelníků a plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Návštěvníci mohou výstavu poprvé navštívit v sobotu 29. srpna ve 13:30 hod. Slavnostní program začne ve 12:30 hodin hudebním vystoupením skupiny Tradiciones a tvorbou známého malíře Jana Dungela, který na plátno přímo před zraky návštěvníků přenese jednu z vystavených žab.

Nepřehlédněte

Chystá se stavba Noemovy archy pro všechny druhy zvířat na planetě • Britský nadšenec plánuje stavbu tisíciletí. V Jihoafrické republice by chtěl vybudovat skutečnou Noemovu archu, domov pro všechny druhy zvířat na planetě. Ambiciózní projekt však dostává závažnou trhlinu.

Samec pandy červené má novou partnerku z Chorvatska • Samice pandy červené Regica, která se do pražské zoo přistěhovala letos v červenci z Chorvatska, vyrazila po několikatýdenní aklimatizaci poprvé do svého nového výběhu.

Hroch Fanda se odstěhoval z Prahy do Francie • Syn slavného hrocha Slávka z pražské zoologické zahrady se minulý týden odstěhoval do zoo La Palmyre na západním pobřeží Francie.

Želví námluvy v pražské zoo se rozjely naplno • Velké želvy z pražské zoologické zahrady se po zimě opět vrátily do venkovního výběhu. Návštěvníci tak mohou tyto plazy pozorovat i v době, kdy jsou kvůli protiepidemickým opatřením stále uzavřené vnitřní expozice.

Pražská zoo oslaví Mezinárodní den tygrů. Připraven je bohatý program • Máte rády kočkovité šelmy? V sobotu 25. července mezi od 10 do 16 hodin proběhne v Zoo Praha oslava Mezinárodního dne tygrů. Bohatý program přiblíží všechny tři poddruhy tygra chované v pražské zoo a dojde i na předání dárků.

VIDEO: Největší výstava plžů v republice probíhá v pražské zoo • Slavnostní vernisáží v Galerii Gočárovy domy začala jedinečná výstava s názvem Achatiny v Zoo Praha, která představuje fascinující svět plžů. Návštěvníci tam najdou největší výběr v ČR – šneky různých tvarů i barev, malé o velikosti pouhého centimetru až po dvaceticentimetrové obry. K vidění jsou druhy pozemní i stromové, býložravé i částečně masožravé, chovatelské novinky a druhy natolik unikátní, že je neuvidíte nikde jinde – například původem z Nigérie nebo Konga. Výstava představuje zejména zástupce šneků z čeledi Achatinidae - neboli oblovek - tropických suchozemských plžů dorůstajících velikosti až 30 cm. Ti se v posledních letech stali pro svůj atraktivní vzhled a nenáročnost oblíbenými domácími mazlíčky. Nechybí ovšem ani zástupci českých plžů, jako například hlemýždi, slimáci a plzáci. Každou neděli od 10 do 18 hodin až do konce výstavy 2. září se mohou návštěvníci těšit i na komentované prohlídky, mezi 14. a 15. hodinou se jim bude věnovat také chovatel Tomáš Protiva, který zodpoví otázky nebo poradí, jak šneky snadno chovat i doma.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Autobusem do zoo se dostanete rychleji. Linka 112 pojede nově přes Trojský most • Autobusová linka 112, která spojuje stanici metra Nádraží Holešovice a Zoologickou zahradu v Troji, bude od 1. srpna vedena rychlejší a spolehlivější trasou přes Trojský most i ve směru do ZOO.

V žebříčku oblíbenosti zvířat v Zoo Praha vedou sloni a ďábel medvědovitý • Do podpory chovu zvířat v Zoo Praha se v loňském roce zapojilo 5 021 adoptivních rodičů a sponzorů. Dalších více než jedenáct tisíc příznivců pražské zoologické zahrady nakoupilo 40 211 stravenek.

Pražská zoo má nové vzácné obyvatele z Jižní Ameriky • Do Rákosova pavilónu v Zoo Praha se nastěhoval páreček nových nájemníků. Smaragdově zbarvené kogny jižní chovatelé vypustili do průchozí expozice Jihoandského podhůří, kde je návštěvníci uvidí společně s papoušky patagonskými chilskými, aratingy andskými a dalšími druhy.

Sen o novém bydlení se stal pro pražské kotuly realitou • Zoo Praha vybudovala nový domov pro kotuly veverovité. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat dovádění tlupy těchto čilých jihoamerických opiček na novém místě v sousedství gibonů stříbrných.

Kotul veverovitý je čilá opička, která v poměrně početných skupinách tráví většinu dne hledáním potravy vysoko v korunách stromů. V Zoo Praha má chovná skupina k dispozici krásnou vzrostlou moruši.

Pražská zoo se raduje z nového přírůstku. Na svět přišel makak vepří • V pražské zoo se minulý týden narodil makak vepří. Jeho matkou je samička Hope, která sem přijela v roce 2004 z rakouského Gänserndorfu a odchovala zde již tři mláďata. Celou skupinu makaků, jež ze všech zoo v České republice chová pouze ta pražská, si mohou návštěvníci prohlédnout v pavilonu Indonéská džungle.

V Zoo Praha se narodilo další mládě makaka vepřího. Celou skupinu těchto primátů, mohou návštěvníci pozorovat v pavilonu Indonéská džungle.

Spory Michala Cihláře s pražskou zoo skončily. Výtvarník bude muset platit • Rozhodnutím pražského Vrchního soudu, podle kterého má výtvarník Michal Cihlář uhradit pražské zoo soudní výlohy ve výši 222 764,50 Kč, končí letitá kauza, v níž Cihlář žaloval Zoo Praha o 1,8 mil. Kč za údajně neoprávněné nakládání s jeho dílem - logem Zoo Praha s koněm Převalského. I v této věci byl nakonec žalobce neúspěšný a skončila tak dlouholetá série sporů mezi ním a Zoo Praha.

Sklípkani v Zoo Praha. Unikátní výstava začíná již tuto sobotu • V Galerii Gočárovy domy v pražské zoo bude od soboty 8. září k vidění přes čtyřicet druhů sklípkanů, včetně vzácných, dosud nepojmenovaných druhů. Vernisáž začne ve 13 hodin za účasti autora výstavy a chovatele sklípkanů Davida Šťastného a zástupců Zoo Praha. Pražská zoo chce výstavou vyjít vstříc veřejnosti. Poprvé totiž výstavu sklípkanů uspořádala před rokem a pro velký zájem ji pak prodlužovala. I proto teď tyto fascinující živočichy, kteří se během 300 milionů let téměř nezměnili, do Galerie v Gočárových domech vrací. Milovníci největších suchozemských bezobratlých živočichů se mohou těšit na více než čtyřicet druhů sklípkanů. K vidění budou i některé velmi vzácné – dosud nepojmenované druhy, sklípkan největší vážící až kolem 200 gramů nebo sklípkan krásnonohý coby nejkrásnější zástupce rodu. [gallery size="full" columns="1" ids="12349"] Výstava Sklípkani bude otevřena denně od 10 do 17:30 hodin a potrvá do 4. listopadu. Každou zářijovou neděli mezi 14. a 15. hodinou proběhne také doprovodný program s odborným průvodcem, včetně bližšího seznámení se sklípkany s využitím binokulárních lup.

V rámci doprovodného programu si návštěvníci výstavy Sklípkani mohou tyto fascinující živočichy prohlédnout i pomocí binokulárních lup. Na snímku sklípkan Lightfootův.

OBRAZEM: Zvířata v pražské zoo vedro netrápí. Užívají si bazény, sprchy, ledovače i zmrzlinu • Pražská zoo připravila pro své svěřence celou škálu nejrůznějších variant, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata tak mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat. Především jim ale chovatelé nechávají volný přístup do vnitřních ubikací. A myslí se i na návštěvníky. „V těchto horkých dnech je důležité, aby mohla zvířata přecházet z venkovních výběhů domů, do vnitřních ubikací, kde často bývá chladněji než venku. To se týká například velkých šelem,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl, proč teď mají mnohá zvířata otevřen vstup do vnitřních prostor i v době, kdy to za běžného počasí není obvyklé. Druhy, které velká horka snášejí hůř, také chovatelé krmí v místech, kde je stín. To se týká například severských kopytníků či vysokohorských zvířat. [gallery columns="1" size="full" ids="11514"] Řada druhů v těchto dnech s oblibou využívá také vodu ve venkovních výbězích. Kromě jejich skotačení v bazénech a vodních příkopech je mohou návštěvníci spatřit i při tom, jak se nechávají od chovatelů sprchovat a polévat vodou z hadice. Jeleni bělohubí a sobi se zase mohou zchladit v bahništi. Lední medvědi mají k dispozici kromě bazénu či vodopádu také ledovač, trysky s rosením a jako pochoutku zmrzlinu ze zamražených ryb, ovoce a zeleniny. Speciální ovocnou zmrzlinu dostávají také primáti. [gallery size="full" columns="1" ids="11515"] Zoo Praha v tropických letních dnech myslí i na své návštěvníky. Ti s oblibou využívají mlžítka rozmístěná po areálu zoo. K dispozici mají i pítka, dětské brouzdaliště a pochopitelně řadu míst, kde se mohou osvěžit chlazenými nápoji nebo zmrzlinou.

Přezdívku vodní pes nedostal pes pralesní jen tak náhodou. Umí se totiž dobře potápět a rád se dívá pod hladinu, co by mohl ulovit.

Mládě vzácného hadilova písaře se vylíhlo v pražské zoo • Jen několik dní staré mládě hadilova písaře pečlivě opečovávají jeho rodiče v zázemí Ptačích mokřadů v Zoo Praha. Jde teprve o třetí přírůstek u tohoto druhu od jeho příchodu do pražské zoologické zahrady v roce 1986. Mládě zatím velmi dobře prospívá a roste v hnízdě pod rodiči.

Klid pro zvířata. V Praze platí zákaz odpalování pyrotechniky na vybraných místech • Praha letos schválila vyhlášku, podle které se na mnoha místech v metropoli zakazuje používání zábavní pyrotechniky. Oslavy příchodu nového roku se tak například v centru města budou muset poprvé obejít bez rachejtlí, světlic a dělobuchů. Ochránci zvířat tento krok vítají.

Obrovská radost v Zoo Praha! Narodilo se velmi vzácné mládě • V pražské zoo se oslavuje! V úterý ráno přibyl do skupiny gueréz pláštíkových, žijících na jednom z Opičích ostrovů v dolní části zahrady, další přírůstek. Zasloužilé matce Lomele se narodilo v pořadí již deváté mládě. Jeho otcem je samec Katanga.

Zoo Praha se raduje z dalšího mláděte guerézy pláštíkové.

Pražská zoo se raduje z narození sloního mláděte • V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického. Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

Nově narozené mládě slona indického.

OBRAZEM: Další úspěch pražské zoo. Narodila se dvě mláďata vzácného soba karelského • V Zoo Praha se narodila další dvě mláďata vzácného soba karelského. Jde o jediný divoký poddruh soba, který se chová a množí v lidské péči, přičemž z českých zoo jej úspěšně odchovává pouze pražská. Mládě narozené 13. května je sameček, o tři dny později přišla na svět i samička. Návštěvníci si oba přírůstky mohou prohlédnout v Severském lese v horní části zoo. [gallery size="full" columns="1" ids="10647,10646,10648"]

Mládě soba karelského.