Počet nově nakažených za pondělí se přiblížil hranici 10 tisíc

ZprávyKristián Vích12. ledna 20211 minuta čtení

Vizualizace koronaviru SARS-CoV-2

Foto: U.S. CDC, Wikimedia Commons CC0

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 9 294 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 672 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 35 973.

Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 154 721 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 844 799 osob. Vyléčilo se jich 676 593.

Zaznamenáno bylo dalších 213 úmrtí. Celkově si nemoc u nás zatím vyžádala 13 485 obětí. V nemocnicích nyní leží 7 132 pacientů s koronavirem, což je o 510 více než předchozí den.

Nepřehlédněte

V pondělí zatím přibylo 783 potvrzených případů covid-19 • V pondělí přibylo v České republice zatím 783 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví krátce po 18. hodině.

Praha schválila vlastní strategii očkování proti koronaviru • Pražští radní dnes schválili vlastní očkovací strategii. Ta má pomoci aplikovat celostátní metodiku na specifickou situaci v Praze, ale také umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

Praha má rozpočet na příští rok. Omezí běžné výdaje, zachová investice • Hlavní město Praha sestavilo rozpočet pro rok 2021. Kvůli epidemii covid-19, propadu ekonomiky a navazujícím opatřením vlády přijde metropole v příštím roce o miliardy korun. Proto snižuje běžné výdaje a hledá cestu k zachování investic. Ty považuje v době ekonomické krize za klíčové pro podporu pražské ekonomiky. Rada hl. m. Prahy projedná městský rozpočet v příštím týdnu. Následně ho musí schválit ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Negativní dopady pandemie pocítila skoro polovina zaměstnanců v Česku • Negativní důsledky opatření proti pandemii nemoci COVID-19 pocítilo od dubna do května u svého zaměstnavatele 1,8 milionu zaměstnanců, což je 45 % všech ekonomicky aktivních lidí v ČR. Nejvýrazněji bylo zasažené odvětví ubytování, stravování a pohostinství, kde podíl překročil 90 %. Na 1,4 milionu zaměstnanců předpokládalo dočasnost těchto dopadů, 314 tisíc se obávalo o své pracovní místo. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Příjmy domácností před covidem rostly. Ubylo i lidí v materiální deprivaci • V roce 2019 činila míra takzvané příjmové chudoby 9,5 %. Materiálně a sociálně deprivovaných domácností bylo 5 %. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření životních podmínek a příjmů v domácnostech, které zveřejnil Český statistický úřad.

Parkovací zóny v Praze se obnoví později než ve zbytku republiky • Přestože Vláda ČR v pondělí rozhodla, že by od úterý 28. dubna měly opět platit zóny placeného stání, v Praze se tak stane až o dva týdny později.

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku • Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Praha obnovuje preventivní opatření v MHD. Dveře se otevřou automaticky • Dopravní podnik hl. m. Prahy znovu zavádí preventivních opatření, která v důsledku pandemie covid-19 platila letos na jaře.

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Pražské domovy seniorů mají první kolo očkování za sebou • Vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí dnes ráno do posledních dvou pražských domovů pro seniory, které projevily zájem o očkování svých klientů a personálu. Tímto bude v zásadě dokončeno první kolo očkování v těchto pobytových zařízeních.

Pražské vnitrobloky rozezní živá hudba od předních českých interpretů • Vystoupením Tria Amadeus a kapely Zrní startuje ve čtvrtek 16. dubna iniciativa Hrajeme do oken. Projekt propojuje hudebníky, kteří nyní nemají pro koho hrát, s publikem, které tráví svůj čas doma. Na stejnojmenném webu může kdokoli zažádat o uspořádání koncertu ve svém vnitrobloku, před nemocnicí nebo před domovem seniorů, kde chce někoho potěšit. Organizátoři pak koncert připraví spolu s hudebníky, kteří se do projektu hlásí. Podporu mu už vyjádřili zpěvačka Katarzia, kapela The Brownies, Tereza Černochová, Jan Burian a další.

Tchaj-wan daroval Česku 25 ventilátorů. Sloužit budou v pražských nemocnicích • Česko obdrželo od Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Další tři poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a dále vždy po třech kusech do FN Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické • Rada MČ Praha v 10 schválila peněžitou pomoc pro malé podniky v rámci výzvy „Covid-Starostrašnická“, vyhlášené v červenci. Rovným dílem 22 727 Kč podpoří 44 podniků, které o podporu zažádaly a splnily podmínky výzvy.

Koronavirem se nakazila i některá zvířata v pražské zoo • Testování zvířat prováděné ze vzorků trusu ukázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou.

Výstava Sluneční králové zůstává i nadále otevřena. Platí ale několik opatření • Mimořádná mezinárodní výstava o době starověkého Egypta Sluneční králové bude za přísných hygienických podmínek i nadále přístupná pro návštěvníky muzea. Dohodl se na tom ministr kultury Lubomír Zaorálek s Hlavní hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou. Vstup v omezeném počtu a vyhrazených koridorech, tak bude umožněn návštěvníkům pouze na základě časové rezervace a za podmínky použití respirátoru třídy FFP2 nebo KN95, který každý návštěvník obdrží v ceně vstupenky při vstupu do muzea.  

Výstava Sluneční králové

Počet nakažených za čtvrtek se blíží k hranici 8 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 7 937 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 24 629 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 593.

Nakažených přibylo ve středu přes 14 tisíc. V nemocnicích leží 8,7 tisíce pacientů • Během středy bylo v Česku zaznamenáno 14 353 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 31 074 provedených PCR testů, z nichž 46 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 101 850.

Počet nakažených neklesá. Za pátek přibylo dalších 8,5 tisíce • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 8 559 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 29 311 provedených PCR testů, z nichž 29 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 30 758.

Provoz metra bude od pondělí posílen. Roušky v MHD jsou povinné i nadále • Provoz pražského metra bude od pondělí 1. června posílen. Kvůli koronavirové krizi dosud fungovalo v prázdninovém režimu.

Signal Festival letos bude. Bezpečnost řeší pořadatelé s epidemiologem • Pořadatelé Signal Festivalu zatím nepočítají s tím, že by letošní osmý ročník kvůli koronavirové pandemii museli zrušit. Populární festival světla, kterého se každoročně účastní desetitisíce lidí, by měl proběhnout v ulicích Prahy od 15. do 18. října. Jeho podoba ale jiná částečně bude.