Jean Reno poslal povzbudivá slova českým zdravotníkům

ZprávyKristián Vích11. března 20211 minuta čtení

Jean Reno na festivalu v Cannes v roce 2016.

Foto: Georges Biard, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Slavný francouzský herec Jean Reno zaslal prostřednictvím sociálních sítí pozdrav všem zaměstnancům i pacientům pražské Nemocnice Na Homolce. Video zveřejnila nemocnice v pondělí a okamžitě se stalo hitem. Hvězda francouzského filmu v něm dodává odvahu zdravotníkům a pacientům.

„Dobrý den, jmenuji se Jean Reno a rád bych krátce pozdravil personál a pacienty Nemocnice Na Homolce. Rád bych vám dodal odvahu. Vím, že je to těžké, že tato doba je velmi náročná. Na konci tunelu ale vždy bývá světlo. Držte při sobě, zůstaňte spolu a pokračujte dál. Vím, že je to obtížné, ale my všichni jsme teď s vámi. Odvahu! Už brzy se uvidíme,“ vzkázal Jean Reno v půlminutové zdravici.

Zdroj: Youtube.com / Nemocnice Na Homolce

„Herecká hvězda, která se netají tím, že si dělá všechno po svém. Proto máme velkou radost, že se rozhodl pro naši nemocnici natočit krátké video. Jeho povzbuzující pozdrav patří zdravotníkům a pacientům, kteří v současnosti zažívají těžké chvíle. Posíláme ho i do dalších českých a moravských nemocnic a vůbec všem, kteří se těší, až tato doba bude jednou za námi,“ uvedla Nemocnice Na Homolce na svém webu.

Jean Reno se proslavil například ve filmech Brutální Nikita, Leon nebo Purpurové řeky. Čeští diváci ho ale znají i z komedie Drž hubu nebo komerčně úspěšných Adventurers.

Nepřehlédněte

Praha spouští vlastní kampaň na podporu očkování • Vedení Prahy představilo kampaň, která má za cíl zvýšit ochotu lidí nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Kreativní koncept pro město zdarma připravila agentura DDB Prague.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální • Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

V úterý přibylo 10 883 nakažených koronavirem a 203 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 10 883 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 244 provedených PCR testů, z nichž 34 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 136 643. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Odřený nos a ucpané dutiny při rýmě? Pomohou přírodní masti i sexuální aktivita • Nachlazení a s ním spojená rýma potká během zimy alespoň jednou snad každého z nás. Třebaže toto onemocnění není závažné, dokáže hodně potrápit. Dýchací cesty jsou ucpané, což znemožňuje dýchání, a z nosu vytéká sekret, který je potřeba neustále utírat.

Rýma a nachlazení dokáže hodně potrápit.

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky • Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně. 

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Roztočů se nezbavíte snadno. Čističky vzduchu ani vysavače příliš nefungují, říká odborník • Zdálo by se, že zima je pro většinu alergiků nejpříznivější částí roku, protože se nemusí vyrovnávat s pylovými alergeny. Jenže to není úplně pravda. V tomto ročním období trávíme více času ve vnitřních prostorách. Mnoho lidí kvůli tomu trpí alergiemi způsobenými roztoči a domácími mazlíčky.

Roztoči jsou jednou z nejčastějších příčin alergií.

V Motole se narodila čtyřčata. Rodiče čeká pořádný zápřah • V pondělí 11. června se ve FN Motol manželům Josefovi a Heleně narodila čtyřčata - Anežka (1400 g), Monika (1530 g), Klára (1450 g), a Ondřej (1660 g). „Rozhodnutí, kterou porodnici zvolit, nebylo vůbec těžké. Ve FN Motol jsme chtěli rodit nejen pro to, že tady přišel na svět už náš prvorozený syn Vojta a znali jsme skvělý přístup lékařů a sestřiček, ale i z toho důvodu, že pokud by došlo k nějakým nenadálým komplikacím, má motolská nemocnice tzv. vše pod jednou střechou a bylo by o naše děti určitě výborně postaráno,“ říká tatínek Josef. Celý porod proběhl bez komplikací, maminka i všechny čtyři děti jsou v pořádku. V péči zdravotníků zůstanou pravděpodobně ještě několik týdnů. Republiková rarita Podle statistik se jedná o dvaadvacátá čtyřčata od roku 1950 a první za posledních 15 let. V roce 1974 byly zaznamenány celkem čtyři takové porody. Po dvou čtyřčatech se narodilo v letech 1959, 1987 a 2001. Od roku 2013 má Česko také svá první paterčata. [gallery size="full" columns="1" ids="11081,11082,11083,11084"]

Pesticidy na ovoci a zelenině zničíte v zázračně jednoduchém roztoku • Někteří lidé oplachují jablka z obchodu před konzumací pod tekoucí vodou, jiní je pouze otřou rukávem. Studie vědců z University of Massachusetts ale zjistila, že ani jedna z těchto metod není příliš účinná, pokud chcete z jablka odstranit zdraví škodlivé pesticidy.

Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí • S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Nechci Pražany vystavit mediálnímu lynči od premiéra, říká primátor Hřib • Pražský primátor Zdeněk Hřib se nakonec připojí k žádosti hejtmanů na vyhlášení nouzového stavu v Česku. Podle jeho slov nechce vystavit Pražany případnému mediálnímu lynči ze strany premiéra Andreje Babiše za zhoršení epidemie, i když by za to sami nemohli.

Celkový počet úmrtí v Česku byl v lednu nejvyšší za několik dekád • V lednu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 15,9 tisíce obyvatel České republiky, tedy o 50 % více oproti pětiletému průměru let 2015–2019. Absolutně jde o nárůst o 5,3 tisíce osob. Na každých 100 tisíc obyvatel tak letos v lednu připadlo 148 úmrtí, kdežto v průměrném lednu z let 2015–2019 to bylo 100 úmrtí. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny • Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete.

Také jíte sladké ve velkém?

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Léčivá síla kaštanů. Podzimní zamyšlení Terezy Běhalové • Měla jsem to štěstí, že jsem zažila svoji prababičku. Hodně mě toho naučila, ale na některé věci jsem postupem času zapomněla. Letos při jedné z podzimních procházek se mi však něco znovu vybavilo. A to přesně ve chvíli, kdy jsem procházela pod jírovcem.

Praha otevře velkokapacitní očkovací centrum až pro 1 000 lidí denně • Hlavní město plánuje v dubnu otevření vlastního velkokapacitního očkovacího centra. Umístěno bude v Kongresovém centru na Vyšehradě a jeho denní kapacita bude 200 až 1 000 naočkovaných osob.

Zemřelo dalších 164 lidí. Zvýšil se počet pacientů v nemocnicích • V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 663 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 23 892 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 40 192.

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy? • Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.