PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Třeba na staročeskou zabijačku nebo na festival ledových soch

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská26. ledna 20182 minuty čtení
Tipy na víkendové akce v Praze.

Tipy na víkendové akce v Praze.

Foto: Archiv

Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít.

Zabijačka v muzeu

V sobotu od 10 do 17 hodin můžete v rámci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality. Připraveny jsou také divadlo a dílničky pro děti i kuchařské workshopy pro dospělé.

[related-post id=“4880″]

Festival ledových soch

Na střeše libeňského nákupního centra Galerie Harfa opět vyroste ledové království. Poslední lednový víkend se zde uskuteční již sedmý ročník Festivalu ledových soch.

[related-post id=“4013″]

Zlaté časy českého hokeje

Dát gól Dominiku Haškovi, vyfotit se s Jaromírem Jágrem přímo v akci, prohlédnout si unikátní sbírku fotografií našich reprezentačních hokejových týmů od roku 1909 nebo si zahrát stolní hokej – to nyní mohou návštěvníci Muzea Grévin Praha.

[related-post id=“4627″]

Exotika v zimě

Sníte uprostřed zimy o exotice, ale nemáte možnost cestovat tisíce kilometrů do Brazílie, Vietnamu či Ekvádoru? Nevadí, trojská botanická zahrada vám alespoň část vašich snů splní díky procházce noční džunglí.

[related-post id=“4055″]

Grónsko – země ledu a života

Věděli jste, že grónská zemědělská krajina je nově mezi památkami světového kulturního dědictví UNESCO? Nebo že zásadní vliv na místní kulturu měli více než sto let čeští misionáři? S přírodou, kulturou a historií Grónska se můžete seznámit v Národním zemědělském muzeu Praha.

[related-post id=“4871″]

Josef Lada v Tančícím domě

Až do 1. dubna 2018 můžete v Tančícím domě navštívit výstavu s názvem Sedmičky Josefa Lady, která přináší obsáhlý vhled do malířovy tvorby i osobního života.

[related-post id=“3892″]

Nepřehlédněte

26. 8. 1890: Krvavé útoky nožem a prudká letní bouře • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Jak zvládnout kocovinu po bujarém večírku • Každý z nás se alespoň jednou ocitl v situaci, kdy po bujarém večírku zažil nepříjemnou kocovinu. Nevolnost, bolest hlavy, únava - to vše jsou typické projevy, které bychom nejraději vynechali. Jak se tedy s kocovinou popasovat? Zde je několik tipů.

Designová tramvaj T3 Coupé získala další mezinárodní cenu • Tramvaj T3 Coupé Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) a studia Anna Marešová designers získala další mezinárodní ocenění.

Pražská zoo sčítá ztráty způsobené covidem. Škody jdou do desítek milionů • Ekonomické ztráty Zoo Praha vzniklé kvůli epidemii covid-19 se vyšplhaly do astronomických výšek. Jen za jarní období, kdy musela být zahrada uzavřená pro návštěvníky, činí jejich střízlivý odhad 45 milionů. Finanční injekci ve stejné výši v minulém týdnu schválili pražští radní. Další miliony bude muset zoo ušetřit.

Praha 2 bude zelenější. Radnice vysadí desítky nových stromů a keřů • Desítky okrasných stromů a keřů nechá vysadit druhá městská část ve veřejných parcích na území Prahy 2. Na pondělním zasedání o tom rozhodli radní Prahy 2. Nové stromy se objeví i na dětských hřištích v Lumírových a Riegrových sadech. Celkem se jedná o 49 kusů dřevin různých druhů, které v šestnácti lokalitách vysadí vítěz elektronické aukce na tuto zakázku, společnost Gartensta Plus. „Nová výsadba nahradí stromy, které byly pokáceny nebo poničeny vandaly či vichřicí. Nejvíce nových stromů se objeví na Folimance, v Grébovce, v Riegrových sadech a na Karlovském předmostí,“ vypočítává místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek, v jehož gesci je oblast životního prostředí. Mezi novou výsadbou se objeví například javory, lípy, hlohy, svitele, jírovce, ale také hrušně nebo moruše. V řadě případů se jedná o vícekmeny, kdy z kořenového systému vyrůstá 3 až 5 kmenů, které je složitější vypěstovat. Společnost Gartensta Plus rovněž zajistí následnou péči o všechny nově vysazené dřeviny po dobu pěti let. Do elektronické aukce se přihlásilo osm uchazečů. Jediným hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena. Společnost Gartensta Plus zvítězila s cenou přes 630 tisíc korun bez DPH. Městská část Praha 2 chce kromě toho ještě doplnit chybějící stromy v uličních stromořadích. Do tohoto typu výsadby investuje 2 miliony korun ze svého rozpočtu. S výsadbou se začne co nejdříve, tedy ještě letos na jaře.

2. 8. 1889: Úmrtnost v Praze, dláždění ulice a sebevražda továrníkova syna • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Technický unikát v Libni. Kanalizační stoky propojuje spirálovité spadiště • Nové a technicky unikátní spadiště odpadních vod začalo fungovat v pražské Libni. Do provozu ho uvedla Pražská vodohospodářská společnost (PVS), kterou vlastní hlavní město.

Svět na křižovatce dějin. Cestu dál nastíní přední odborníci na mezinárodním symposiu • Žijeme v jedinečné době, kdy jsou strasti jako chudoba či války na historickém minimu. Na druhou stranu čelíme společenskému úpadku a destabilizaci demokracie, společnosti se polarizují a klesá úroveň konstruktivní veřejné diskuze.

2. 4. 1868: Praha se okrášluje. Vysazují se nové záhony a stromořadí • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Okrášlování PrahyV sadech na pražských hradbách jest nyní více dělníků jich okrášlováním zaměstnáno. Na některých místech se vysazují nová stromořadí a záhony květinové se upravují a novými plaňkami ohražují. Podobná úprava se provádí v tamních hostincích a kavárnách, kde již vše k přijmutí hostů pod širým nebem připraveno jest. Elegantní budky na hradbách rozestavené, v nichž se sodová voda k pití prodává, byly již také otevřeny. – Pražský denník, 2. 4. 1868 Z nemocnice do trestniceJeden kupecký mládenec z Buben odcizil vloni v říjnu značnou částku peněz a uprchl. Když pak později se vrátil do Prahy a stíhána se viděl zatykačem, koupil si jedu a na Karlovu náměstí se chtěl otráviti. Nepodařilo se mu to ale a tak přišel do nemocnice. Nyní kdyz se uz vyhojil, dodán jest trestnímu soudu. – Pražský denník, 2. 4. 1868 [related-post id="8865"] Nezdárná dceraNa Vyšehradě má jeden obuvník dceru, ta ale v tyto dny poprala se s otcem, potloukla jej a vzavši si několik peřin, z domu uprchla. V úterý podařilo se policii vypátrati nynější její byl na Pankráci, načež jsou jí peřiny opět odňaty. Soudní vyšetřování s ní zavedeno. – Pražský denník, 2. 4. 1868 Nová školaStavba nové vyšehradské školy se blíží k úplnému ukončení, tak že tento měsíc vysvěcena bude. Ve vnitřních prostorách, kde mimo školu na čtyři třídy a opatrovnu rozdělenou, téz byty pro učitele a prozatímní radnice se nalezati budou, pronajmou se ostatní byly soukromníkům. Část dosud stojící staré radnice bude na přes rok stržena. Vedle nové budovy stojící chatrče se strhují a na jich místě nový velký činžovní dům zbuduje, k němuž se již základy staví. Novými těmito stavbami získá značně Vyšehrad, který až do nedávna tak vesnickou tvářností vynikal. Jelikož ku veřejné dražbě, v níž budova staré školy prodána býti měla, žádný kupec se nedostavil, bylo toto stavení jednomu živnostníkovi na několik roků pronajmuto. – Pražský denník, 2. 4. 1868

Letošní miliontá návštěvnice Zoo Praha dostala hezký dárek • Ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy Miroslav Bobek dnes přivítal miliontého návštěvníka roku 2018. Stala se jím Jana Urbanová z Prahy. „Syn má rád zvířata, takže v pražské zoo jsme letos už potřetí. To, že jsme přišli jako miliontí, je obrovské překvapení,“ uvedla paní Urbanová při přebírání certifikátu. „Už se těším, až se pořádně podívám, co všechno jsme dostali, ale momentálně mám největší radost z rodinné permanentky.“ Celoroční rodinnou vstupenku paní Urbanová jistě využije, i dnes přišla do Zoo Praha nejen se synem, ale také s rodiči, babičkou, sestrou a jejími dětmi. Tentokrát byli ovšem nadšení nejen z nevšedních zážitků v zoo, ale i ze spousty dárků, kterým vévodil velký plyšový gepard. Nechyběly suvenýry ze Zoo Praha nebo dárkové tašky a koše od jejích partnerů. Celá rodina Urbanových si pochvalovala i další připravený bonus – noční prohlídku až pro 15 osob, díky níž budou moci nahlédnout do života zvířat po zavírací době. [related-post id="12093"] Paní Urbanová prozradila, že s rodinou navštěvuje Zoo Praha pravidelně ve všech ročních obdobích. Sama má nejradši lvy, malého syna Péťu fascinují sloni, hroši a plameňáci. Po dnešku si všichni nejspíše oblíbí i lachtany – součástí programu, který pro rodinu pražská zoo připravila, bylo totiž také speciální setkání s těmito hravými ploutvonožci. Miliontého návštěvníka Zoo Praha přivítala letos pouze o dva dny později než loni. Tropické letní teploty se tedy na návštěvnosti projevily mnohem méně, než se očekávalo.

Paní Jana Urbanová, která přišla do Zoo Praha letos jako miliontá v pořadí, přebírá se synem Péťou od ředitele Miroslava Bobka plyšového geparda a další dárky.

Druhý Jaroslav Hašek zemřel tragicky a příliš mladý. Před smrtí si napsal dojemný epitaf • Osud se s ním vůbec nemazlil. Přesně před 120 lety se narodil český spisovatel a básník Jiří Haussmann, kterého mnozí označovali za druhého nejvýznamnějšího satirika své doby po Jaroslavu Haškovi. Tvorbou navazoval na Karla Havlíčka Borovského, ale měl hodně společného i s Jiřím Wolkerem.

Psychicky narušenou ženu tahali z bytu po žebříku, na policisty zaútočila sprejem • Neobvyklé drama se odehrálo v pondělí dopoledne v Nuslích v ulici Na Zámecké. Obyvatelé jednoho z činžovních domů měli strach o život sousedky, která už několik dní nevyšla ze svého bytu. Své obavy proto oznámili operátorům tísňové linky.

Pondělní zásah složek IZS v ulici Na Zámecké.

Geniální děti se od vrstevníků liší. Správný rodič to včas pozná • Každý rodič i prarodič chce pro své malé ratolesti jen to nejlepší. Naši potomci nás sice občas zlobí, přesto je ale stejně milujeme, ať už jsou jakékoliv. Od dětí nevyžadujeme, aby byly „dokonalé“. V některých případech ale přesto jsou. A to paradoxně bývá problém. Jak poznat, že vám doma roste malý génius?

13. 8. 1890: Stavba paláce hypoteční banky a úprava mostu císaře Františka • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Světový den tučňáků oslaví pražská zoo bohatým programem • Světový den tučňáků oficiálně připadá na 25. dubna, kdy byla Zoo Praha uzavřena kvůli pandemii covid-19. Náhradní oslava se proto uskuteční v sobotu 19. září. Na návštěvníky čeká bohatý program, který přiblíží život tučňáků z celého světa. Kromě řady zajímavých informací o ohrožení a ochraně tučňáků jsou připraveny i hry a soutěže pro děti.

Která hudba nejvíce podporuje tvořivost? Vědci říkají, že našli odpověď • Řada lidí si při práci pouští muziku. Někdo dává přednost písním s vokálním doprovodem, jiní volí spíše instrumentální skladby nebo vážnou hudbu. Která možnost je ale nejlepší pro podporu kreativity? Odpověď vědců vás možná překvapí.

Dívka poslouchající hudbu

Cizinec pašoval v zavazadlech 40 kartonů cigaret. Dopadli ho pražští celníci • Celníci na Letišti Václava Havla v Praze odhalili minulý týden pašeráka, který vezl ve svých zavazadlech tisíce kusů cigaret. Dvaadvacetiletý cizinec cestoval na pravidelné lince z Istanbulu do Prahy. Celníci objevili kontraband za pomoci služebního psa, který označil podezřelá zavazadla. Následná rentgenová kontrola potvrdila velké množství podlouhlých předmětů, které byly v útrobách dvou cestovních tašek a batohu. Při vlastní fyzické kontrole zavazadel nalezli celníci 40 kartonů cigaret značky Guloises Red, které nebyly označeny českou tabákovou nálepkou. Únik na cle a daních, který teď budou celníci po muži vymáhat, vyčíslili na více než 41 tisíc korun. [gallery columns="1" size="full" ids="11641"]

Praha poskytne přes 40 milónů na volnočasové granty • Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila návrh na poskytnutí dotací v rámci Programu podpory využití volného času 2021. Celkově se jedná o částku 41 milionů korun. Žádosti o poskytnutí dotací v oblasti volného času dětí a mládeže sice obsahují většinou opatření i akce, které se možná neuskuteční v návaznosti na přetrvávající pandemickou situaci, nicméně v rámci grantové podpory se počítá s určitým rozvolněním vládních opatření.

Energická Emeli Sandé v Praze předvedla, že patří mezi nejlepší současné zpěvačky světa • Skotská zpěvačka Emeli Sandé, která v roce 2012 okouzlila celý svět debutovým albem Our Version of Events, v úterý večer poprvé předstoupila před pražské publikum. Umělkyně kombinující R&B, soul, gospel a pop, v pražské O2 aréně dokázala, že oplývá nejen čistým hlasem, ale především neskutečnou osobní energií, milým projevem a snad i nehranou pokorou. Do osmdesátiminutové pražské show Sandé zařadila nejslavnější hity jako Next To Me nebo Read All About It, ale i méně známé pomalejší songy. Skutečným bobnónkem pak byla dvě sólová klavírní vystoupení. Dnes v #o2arena_prague večer kvalitní muziky. #emelisande #britawards #unforgettable #singer #epic #mykindoflove #readallaboutit #nexttome

Emeli Sandé poprvé před pražským publikem.

IKEA na Václavském náměstí otevřela. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř • Dnes přesně v 9 hodin ráno se poprvé otevřely dveře prvního pop-up studia společnosti IKEA v Česku. Zajímá vás, jak to vypadá uvnitř?