Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

MagazínTomáš Marný6. prosince 20193 minuty čtení

Smažený řízek neodmyslitelně patří v Vánocům.

Foto: Archiv

Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Přesně tak. I když by řada z nás přísahala, že bramborový salát a řízek jsou zaručeně českým vynálezem, není to pravda. Bramborový salát se sice v Čechách připravoval odpradávna, ovšem bez majonézy a bez kořenové zeleniny. Majonézu začali do salátu přidávat kuchaři až v období první republiky a kořenovou zeleninu ještě později. Zato se jí ale přidávalo opravdu vrchovatě. Tento typ bramborového salátu k nám přišel z Ruska a dodnes se s ním setkáte v řadě zemí Evropy, ale třeba i v USA pod názvem „Russian salad“. Ve Španělsku do něj ještě přimíchávají maso z tuňáka a kapary.

Smažený řízek vlastně původně pochází z Itálie.

Stejně tak oblíbený klasický smažený řízek, který řada z nás vymění na Vánoce za kapra, není tak úplně český. Za jeho importem do českých zemí stojí maršál Radecký, který při svých taženích ochutnal v Itálii tradiční pokrm cotoletta alla Milanese. Maso smažené ve strouhance z bílého pečiva mu zachutnalo natolik, že s ním recept doputoval až na vídeňský císařský dvůr. V našich kuchařkách se řízek a bramborový salát poprvé objevily dohromady až v roce 1924.

Jak na kapra

Chcete-li docílit opravdu křupavého obalu, určitě použijte kapra čerstvého, ne mraženého, ze kterého vytéká hodně vody. Jednotlivé porce před obalením neomývejte, jen je dobře osušte papírovou utěrkou. Čím méně vody, tím lépe. Přebytečná tekutina by se při smažení odpařovala, kapr na pánvi by prskal a trojobal se odfouknul. Porce kapra nakrájejte spíše slabší, aby se rychleji propekly. Rozhodně smažte jen dozlatova, vyšší porce případně nechte dopéct v troubě.

[related-post id=“26111″]

Jak na nejkřupavější klasický řízek

Stejně jako u kapra je důležité, aby maso nebylo mokré a příliš blátivé. Čerstvé maso z vepřové kýty se na řízek používá tradičně, pro šťavnatější chuť ale zvolte vepřovou krkovici. Před obalením nezapomeňte bílé tukové krytí nebo šlachu nožem přeseknout, aby se vám řízky při smažení nekroutily. Pokud používáte maso kuřecí či krůtí, vyplatí se jej den předem naložit do bílého jogurtu. Maso tak zkřehne a nebude suché. Před obalením jej ale také dobře osušte.

Řízek v trojobalu Češi na Vánoce milují.

A další trik, který podpoří křupavost. Maso obalte nejprve v hrubé mouce, kterou dobře upěchujete, a poté v rozšlehaných vejcích, do kterých nepřidávejte žádnou vodu ani mléko. Jak už bylo zmíněno u kapra, tekutina navíc se při smažení odpařuje a trojobal se nafukuje a opadává. Po obalení ve vejcích pak samozřejmě přichází strouhanka. Do ní maso pořádně přimáčkněte. Ihned poté smažte, aby trojobal zbytečně nezvlhnul. Takto docílíte krásných zlatavých řízků, ze kterých ani druhý den trojobal neopadává.

Nepřehlédněte

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Alkohol jako vánoční dárek kupují dvě třetiny Čechů, zjistil průzkum • Dvě třetiny Čechů kupují alkohol jako vánoční dárek. Obdarovávají jím především rodinu a přátele, méně často pak kolegy a obchodní partnery. Nejčastěji utrácejí Češi za alkoholický vánoční dárek mezi 300 a 500 korunami a obvykle kupují víno či sekt. A právě víno či sekt jsou mezi Čechy také nejoblíbenějším alkoholem v době vánoční.

Praha už našla vánoční strom pro Staroměstské náměstí • Vánoční strom pro letošní advent přijede do Prahy opět z Libereckého kraje. Staroměstské náměstí ozdobí po dobu vánočních trhů urostlý smrk, který vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Strom vzešel z rekordních dvaačtyřiceti tipů od veřejnosti.

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití • Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Na vánočních stromcích si pochutnají zvířata z pražské zoo • Pražská zoo dostala na konci roku stovky neprodaných vánočních stromečků.

Speciální krmení losů probíhá v 11:30.

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny • Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Závažné nedostatky u vánočních stánků s občerstvením. Hygienici radí, jak se nenakazit • Provozovatelé stánků s občerstvením na pražských adventních trzích většinou dodržují základní hygienická pravidla. Pražští hygienici nicméně v několika případech odhalili i závažné nedostatky. Ze 42 kontrolovaných provozů jich neprošlo sedm. V šesti případech se jednalo o závažné prohřešky, v sedmém o drobnější porušení předpisů.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Lidé se zbavují vánočních stromků. Ne každý to ale dělá správně • Na Tři krále bychom měli odstrojit vánoční stromeček. Alespoň tak velí tradice. Víte, jak s vysloužilým stromečkem správně naložit? A jaký osud ho pak čeká?

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

České děti odmítají smaženého kapra. Přednost dávají jiným pokrmům • Smažený kapr v trojobalu s bramborovým salátem je sice stále nejčastějším českým štědrovečerním pokrmem, ovšem nastupující generace už má chuťové preference poněkud jiné.

Vánoce na konci ledna? V Praze 11 hasiči likvidovali požár vánočního stromku. Zapálila ho prskavka • Ještě na konci ledna se někteří Pražané stále nezbavili vánočního stromku. Ba co víc, za pomoci prskavek si stále navozují vánoční atmosféru. V ulici Jurkovičova v Praze 11 to ale dnes skončilo neštěstím.

Hořící vánoční stromeček (ilustrační foto).

Nebyli jste spokojeni v restauraci? Služby můžete v některých případech reklamovat • Když vám prasknou boty nebo přestane hrát televize, pravděpodobně je budete reklamovat. Co když vám ale v restauraci nechutná jídlo nebo víno, které jste si objednali? Víte, kdy je v pořádku se ozvat, a za co si naopak můžete sami?

Pražští bezdomovci dostanou vánoční dárkové balíčky • Přestože jsou Vánoce pro mnohé z nás svátky klidu a rodinné pohody, pro lidi bez přístřeší to může být neveselé a smutné období.

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu • Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Jak správně naložit s vysloužilým vánočním stromkem • Odstrojili jste vánoční stromek a přemýšlíme, kam teď s ním? Správný postup likvidace se liší podle přístupnosti popelnic na směsný odpad. Pražské služby očekávají, že během ledna a února jich svezou přes 300 tisíc.

Použité vánoční stromečky plní pražské ulice.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu • Kvůli aktuální pandemii koronaviru se v letošním roce slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí neuskuteční. Pražané přesto o tuto událost nepřijdou. Video z události bude k vidění na sociálních sítích.

Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech • Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin.