Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

MagazínTomáš Marný6. prosince 20193 minuty čtení

Smažený řízek neodmyslitelně patří v Vánocům.

Foto: Archiv

Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Přesně tak. I když by řada z nás přísahala, že bramborový salát a řízek jsou zaručeně českým vynálezem, není to pravda. Bramborový salát se sice v Čechách připravoval odpradávna, ovšem bez majonézy a bez kořenové zeleniny. Majonézu začali do salátu přidávat kuchaři až v období první republiky a kořenovou zeleninu ještě později. Zato se jí ale přidávalo opravdu vrchovatě. Tento typ bramborového salátu k nám přišel z Ruska a dodnes se s ním setkáte v řadě zemí Evropy, ale třeba i v USA pod názvem „Russian salad“. Ve Španělsku do něj ještě přimíchávají maso z tuňáka a kapary.

Smažený řízek vlastně původně pochází z Itálie.

Stejně tak oblíbený klasický smažený řízek, který řada z nás vymění na Vánoce za kapra, není tak úplně český. Za jeho importem do českých zemí stojí maršál Radecký, který při svých taženích ochutnal v Itálii tradiční pokrm cotoletta alla Milanese. Maso smažené ve strouhance z bílého pečiva mu zachutnalo natolik, že s ním recept doputoval až na vídeňský císařský dvůr. V našich kuchařkách se řízek a bramborový salát poprvé objevily dohromady až v roce 1924.

Jak na kapra

Chcete-li docílit opravdu křupavého obalu, určitě použijte kapra čerstvého, ne mraženého, ze kterého vytéká hodně vody. Jednotlivé porce před obalením neomývejte, jen je dobře osušte papírovou utěrkou. Čím méně vody, tím lépe. Přebytečná tekutina by se při smažení odpařovala, kapr na pánvi by prskal a trojobal se odfouknul. Porce kapra nakrájejte spíše slabší, aby se rychleji propekly. Rozhodně smažte jen dozlatova, vyšší porce případně nechte dopéct v troubě.

[related-post id=“26111″]

Jak na nejkřupavější klasický řízek

Stejně jako u kapra je důležité, aby maso nebylo mokré a příliš blátivé. Čerstvé maso z vepřové kýty se na řízek používá tradičně, pro šťavnatější chuť ale zvolte vepřovou krkovici. Před obalením nezapomeňte bílé tukové krytí nebo šlachu nožem přeseknout, aby se vám řízky při smažení nekroutily. Pokud používáte maso kuřecí či krůtí, vyplatí se jej den předem naložit do bílého jogurtu. Maso tak zkřehne a nebude suché. Před obalením jej ale také dobře osušte.

Řízek v trojobalu Češi na Vánoce milují.

A další trik, který podpoří křupavost. Maso obalte nejprve v hrubé mouce, kterou dobře upěchujete, a poté v rozšlehaných vejcích, do kterých nepřidávejte žádnou vodu ani mléko. Jak už bylo zmíněno u kapra, tekutina navíc se při smažení odpařuje a trojobal se nafukuje a opadává. Po obalení ve vejcích pak samozřejmě přichází strouhanka. Do ní maso pořádně přimáčkněte. Ihned poté smažte, aby trojobal zbytečně nezvlhnul. Takto docílíte krásných zlatavých řízků, ze kterých ani druhý den trojobal neopadává.

Nepřehlédněte

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Štědrý den sníh nepřinese, čekají nás poměrně vysoké teploty. Ochladí se až koncem týdne • O bílých Vánocích si idealisté i letos mohou nechat jen zdát. V nižších nadmořských výškách padat nebude a rtuť teploměru ukáže přes den i deset stupňů Celsia. Přinášíme předpověď počasí pro letošní vánoční svátky.

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Domácí svařák snadno a rychle. Pozor na výběr odrůdy a teplotu varu • Vůně horkého vína svařeného s kořením patří neodmyslitelně k předvánočnímu období. Protože ale stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, letos si ho budeme muset připravit doma. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Špatně skladované lahůdky vám mohou zkazit Vánoce. Přitom stačí dodržovat základní pravidla • Vánoční čas a konec roku se nese ve znamení nákupu delikates a lahůdek, které si běžně denně nedopřáváme. Umíte je správně zpracovat a víte, jak s nimi zacházet? Některé potraviny totiž mohou být pořádně nebezpečné.

Kam vyhodit vánoční stromek? Do popelnice nepatří, připomínají Pražské služby • Pražané se letos vánočními stromky vybavili dříve než v minulých letech. I proto se mnozí budou tohoto tradičního symbolu Vánoc zbavovat dříve. Pražské služby v souvislosti s tím upozorňují, že vysloužilý vánoční stromek nepatří do popelnice, protože zaplní téměř celou nádobu a do dalšího svozu znemožní její užívání. Správný postup při jeho vyhození se liší podle přístupnosti a umístění popelnic na směsný odpad.

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost • Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny • Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu.

Sváteční otevírací doba je letos plně v režii supermarketů • Díky prodloužení nouzového stavu mohou letos velké obchody s potravinami zůstat otevřené po oba květnové svátky. V minulých letech to zákon zakazoval. Většina řetězců supermarketů se přesto rozhodla, že svým zaměstnancům poskytne 8. května volno.

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety • Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení!

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil • Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Prahou projede historická tramvaj s Betlémským světlem • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypraví v sobotu 22. prosince 2018 v odpoledních hodinách historickou tramvaj, ve které bude již tradičně možné připálit si z lucerničky Betlémské světlo do svých domovů či obdržet pamětní kartičku.

Praha už našla vánoční strom pro Staroměstské náměstí • Vánoční strom pro letošní advent přijede do Prahy opět z Libereckého kraje. Staroměstské náměstí ozdobí po dobu vánočních trhů urostlý smrk, který vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor. Strom vzešel z rekordních dvaačtyřiceti tipů od veřejnosti.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu • Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Festival Barevná devítka nabídne chutě a vůně ze všech koutů světa • Rozmanitou hudbu i vůně koření a jídla z celého světa přinese již tradiční multikulturní festival Barevná devítka. Jubilejní 15. ročník klade velký důraz právě na exotickou gastronomii, kdy pokrmy budou přímo před návštěvníky připravovat nejlepší šéfkuchaři – finalisté prestižní soutěže MasterChef. Na hlavní scéně si dáte ochutnávku world music v podobě žhavých kubánských rytmů nebo afrických bubnů. Součástí festivalu bude také přehlídka české hudby a tradičních řemesel Celé Česko na devítce. Akce proběhne v sobotu 31. srpna 2019 v pražském parku Podviní ve Vysočanech a vstup je zdarma.

V Národním zemědělském muzeu v sobotu slavnostně rozsvítí vánoční strom • Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné chystá na sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin zajímavý adventní program. Kromě oblíbených dílniček je přichystáno také slavnostní rozsvícení vánočního stromu či ambrožské zpěvy včelám na střeše muzea. Zájemci si také mohou vyzkoušet upéct a nazdobit perníkovou chaloupku na kurzu pečení.