Jak bojovat s únavou a vyčerpaností ze života? Zkuste tyto jednoduché hacky

MagazínTereza Běhalová15. září 20232 minuty čtení

Foto: Unsplash +

V dnešní uspěchané době mnoho z nás bojuje s únavou, otráveností a pochybováním o smyslu života. Tyto pocity mohou být vyvolány mnoha různými faktory a negativně ovlivňují naši každodenní realitu. I když je někdy těžké najít řešení, existuje několik doporučení, která mohou pomoct.

Pokud máte pocit, že váš stav trvá déle a zasahuje do vašeho každodenního života víc, než je zdravé, může být vhodné vyhledat profesionální pomoc. Lékaři a psychologové nabídnou diagnostiku a doporučení, která vám mohou pomoci.

Ale co když chcete s tímto stavem bojovat svépomocí? Někdy může být užitečné zaměřit se na malé každodenní cíle, namísto hledání jednoho velkého životního směru. Může to být něco tak jednoduchého, jako je pravidelná každodenní procházka v přírodě nebo přečtení nové knihy.

Meditace a relaxace také přicházejí v úvahu jako užitečné nástroje pro zvládání stresu a zlepšení celkového duševního zdraví. Techniky meditace a hlubokého dýchání pomáhají zklidnit mysl a vnést do života vnitřní klid. Dalším krokem ke zlepšení pohody může být udržování pravidelné rutiny. Pravidelný spánkový režim, zdravá strava a cvičení poskytují stabilní základnu ve vašem životě.

Kreativní činnosti, jako je malování nebo psaní, jsou rovněž skvělým způsobem, jak se vypořádat s nepříjemnými pocity. Pomáhají vyjádřit emoce a zároveň poskytují smysluplnou aktivitu, která funguje terapeuticky. Další klíčový aspekt je komunikace. Sdílení niterných pocitů s důvěryhodným přítelem nebo rodinným členem může mít hluboký léčivý účinek.

Ačkoliv je stres často nevyhnutelnou součástí života, je důležité hledat způsoby, jak jeho vliv omezit. Může být také prospěšné přeorganizovat své životní prostředí. Menší i větší úpravy nebo jen generální úklid vašeho bytu nebo domu může výrazně zlepšit vaši náladu. A pokud potřebujete nalézt pro svůj život novou inspiraci, nezapomeňte na knihy, filmy či hudbu.

Nepřehlédněte

Nízké sebevědomí je řešitelný problém. Musíte ale udělat první krok • „Nestojím za nic, vypadám příšerně, nic se mi nedaří, nikoho nezajímám. Proč vlastně na tomhle světě jsem?“ To je jen malý výčet myšlenek, které nosí v hlavě lidé s nízkým sebevědomím. O problému se mluví méně, než by bylo potřeba. Přitom by svět mohl být mnohem lepší místo, kdybychom s tím všichni začali něco dělat.

Nízké sebevědomí může být příčinou úzkostí a deprese

Proč inteligentní lidé nejsou šťastní a co se s tím dá dělat • Štěstí můžeme definovat jako pocit dlouhodobé pohody a životní spokojenosti. Touží po něm snad každý, ale jeho vnímání je značně subjektivní. Pro někoho znamená štěstí spokojený rodinný život, jiní touží po úspěšné pracovní kariéře a finančním zajištění. Existuje ale řada lidí, kteří šťastní nejsou, i když jim nic z toho nechybí. Vědci zjistili, že pocity osamělosti, smutku a melancholie zažívají i přes příznivé životní podmínky a naplnění všech materiálních potřeb především nadprůměrně inteligentní lidé. Proč to tak je?

Inteligence může být překážkou na cestě za štěstím.

Jeden druh snů značí dobré duševní zdraví a vyrovnanost • Lidské sny patří stále mezi vědou ne zcela probádané oblasti. Nevíme přesně, proč vlastně v noci sníme. Podle některých se jedná o výsledek náhodné činnosti neuronů, jiní sny považují za okno do našeho podvědomí a přisuzují jim velký význam.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Odchod ze sociálních sítí je náročný. Může ale přinést vysvobození z falešného virtuálního světa • Sociální sítě v posledních 10 letech razantním způsobem změnily způsob našeho života. Kromě řady výhod ale mohou na jedince působit i velmi negativně. Není tedy na čase přehodnotit svůj postoj a zvážit případný odchod ze sociálních sítí?

Zažeňte špatnou náladu. I v karanténě můžete prožívat štěstí • Pandemie koronaviru opět zahnala většinu lidí do domácí izolace. Současná situace představuje velký nápor na psychiku. Není přitom výjimkou, že se s ní těžce vyrovnávají i jinak odolní jedinci. Co dělat, abyste se doma nezbláznili?

Manipulátoři a jak se jich jednoduše zbavit, dokud je čas • Manipulace je poměrně běžná součást lidských interakcí, ale někteří se snaží manipulovat s ostatními výrazně častěji. Říkáme jim manipulátoři a jejich chování může být velmi škodlivé pro ty, kteří jsou jejich obětí. Pokud se nacházíte v takové situaci, je důležité vědět, jak se zbavit manipulativního člověka ze svého života. V tomto článku se zaměříme na několik praktických kroků, které můžete podniknout, abyste se zbavili manipulativního jedince a udrželi si kontrolu nad svým životem.

Jsou peníze skutečně důležité? Jakou roli v životě hraje štěstí? • Otázka, zda jsou peníze důležitější než spokojenost, je ve společnosti hluboce zakotvená a často vyvolává vášnivé diskuse. Zastánci dvou táborů mají své platné argumenty, a přestože neexistuje jednoznačná odpověď, je toto téma stále relevantní a nám poskytuje možnost zkoumat hodnoty a priority, které v životě sledujeme.

Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak • Vysoká inteligence je všeobecně společností vnímána jako pozitivní a obdivuhodná. Psychologové však už několik desítek let upozorňují na fakt, že jedinci obdaření geniálním mozkem mohou mít zároveň i určité osobnostní limity.

Poznat narcise můžete na první pohled. Prozradí ho obočí • Miloš Zeman, Donald Trump, Marilyn Monroe, Leonid Brežněv, Simon Cowell nebo Madonna. Všechny zmíněné osobnosti spojuje jeden společný rys – husté nebo výrazné obočí. Kanadští psychologové prokázali, že tito lidé mohou mnohem častěji trpět narcistickou poruchou osobnosti.

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Zdánlivě banální slova, která mohou rozbít manželství • Odborníci na vztahy se shodují, že pro spokojené soužití dvou lidí je základním předpokladem dobrá komunikace. Pokud vám na vztahu záleží, měli byste se snažit pozitivně rozvíjet konverzaci a zároveň se vyhnout několika velmi toxickým slovům.

Vyrovnat se s rozchodem bývá obtížné. Řešení naštěstí existuje • Rozchod nebo rozpad manželství bývají náročnou životní zkouškou. O to víc, pokud jste ztrátě partnera nebo partnerky chtěli za každou předejít, ale všechny vaše snahy byly marné. Jak zvládnout situaci, která vás v příštích týdnech a měsících čeká? Tady je několik tipů.

Proč mi lže? Nejčastější důvody skrývání skutečnosti v mezilidských vztazích • V současném světě plném komunikace a informací bychom očekávali, že pravda bude ceněna a vyhledávána. Přesto však stále nacházíme případy, kdy lidé místo pravdy volí neupřímnost a vyhýbají se konfrontaci s realitou. Proč se tomu tak děje? Prozkoumejte nejčastější důvody, proč se lidé často drží na okraji pravdy a upřednostňují iluzi.

Sebevraždy podle profesí. Kdo chce ukončit život nejčastěji? • Lidé vykonávající určité profese mohou být více ohroženi rizikem případné sebevraždy. Ukázala to analýza, kterou si nechala vypracovat americká vláda kvůli vzrůstajícímu počtu sebevražd v zemi.

Sny o mravencích symbolizují naše touhy i momentální přetížení • Sny jsou fascinujícím fenoménem, který nám umožňuje zažívat neuvěřitelná dobrodružství, navštěvovat různé světy a prozkoumávat nejtajnější hlubiny naší mysli. Často jsou plné záhadných symbolů, které nám poskytují náhledy do našich vnitřních pocitů a podvědomí. Jedním z těchto symbolů bývají často i mravenci. Co tedy mohou tito drobní tvorové znamenat v našem snovém světě?

Jsem normální? • V dnešní společnosti je snadné cítit se ztracený, izolovaný nebo jiný. S nekonečnými srovnáními, která nás obklopují na sociálních médiích, v televizi a dokonce i v osobních interakcích, mnozí z nás si kladou otázku: "Jsem normální?"

Recept na šťastný život? Celý svět se zbláznil do životního stylu hygge • Představte si svůj ideální podzimní den. Co vidíte? Svíčky, knihy, krb, tlumené světlo, v pozadí jemná hudba a za okny déšť? A víte, že jste si právě představili hygge?

Sušenky s horkým kakaem.

Jak se naučit říkat nepříjemnou pravdu blízkým lidem • Sdělování nepříjemných pravd blízkým lidem je pro většinu z nás mimořádně náročný úkol. Mnohokrát se ocitáme v situacích, kdy se bojíme jejich reakce nebo obáváme se, že je zraníme. Musíme si však uvědomit, že v určitých okamžicích je sdělení pravdy nezbytné pro jejich dobro a ochranu.

Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu • Obyvatelé některých činžovních domů se potýkají s problémovými sousedy, kteří svou nemocí ohrožují sebe i druhé. Tzv. „sběrači“ shromažďují ve svých bytech obrovské množství odpadků a starého harampádí. Ostatní sousedé pak musí trpět neustálý zápach ve společných částech domu. Řešení přitom často v podstatě neexistuje.

Lidé trpící Diogenovým syndromem hromadí ve svých bytech neužitečné harampádí a odpadky (ilustrační foto).