Praha 8 pokračuje v úpravách veřejného prostoru, letos přijde na řadu Pivovarnická ulice

ZprávyPražskýDEN.cz30. ledna 20182 minuty čtení

Foto: MČ Praha 8

I letos osmá městská část pokračuje v rekultivaci veřejného prostoru. Pro první polovinu roku si připravila několik projektů, také díky podnětům občanů.

Jedním z projektů je revitalizace prostranství v libeňské ulici Pivovarnická. „Špatný stav ulice jsem zaregistroval i díky podnětům občanů, kteří si stěžovali na často zatopenou vozovku a vyšlapaný trávník. Proto již v první polovině roku 2018 zahájíme úpravy, jejichž součástí bude vybudování spojovacího chodníku mezi ulicí Pivovarnická a cyklostezkou A26, a rekonstrukce problémové části vozovky,“ říká k rekonstrukci místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner. Součástí rekonstrukce bude také vybudování dvou nových parkovacích míst a odpočinkové zóny. „Směrem k Rokytce zřídíme trojici laviček, počítáme také s ochranným zábradlím z důvodu bezpečnosti. Samozřejmostí jsou sadové úpravy,“ dodává Fichtner.

Další úpravou je rekonstrukce schodiště, přilehlých cest a terénní úpravy v blízkosti SVJ Bedřichovská v Ďáblicích. „V tomto případě jde především o bezpečnost. Stávající chodníky i schodiště jsou v havarijním stavu. Rekonstrukci ale využijeme také k rozšíření a vybudování rampy nejen pro maminky s kočárky,“ informuje Fichtner.

[related-post id=“5087″]

Obyvatelé ulice Svídnická se mohou těšit na zkulturnění veřejného prostředí. Stavební úpravy započnou v polovině roku 2018. „Plánujeme vybudovat čtrnáct parkovacích stání, které nebudou součástí zón placeného stání, a zajistit tak lepší parkování pro obyvatele přilehlých domů. Dále dojde k revitalizaci zeleně, především ošetření stávajících stromů a keřů a rekultivaci trávníku. Prostor pro kontejnery bude kvůli komfortu nově zastřešen, stání bude nově napojeno na vozovku i na chodník pro pěší,“ vyjmenovává místostarosta Fichtner.

Návrhy revitalizace

Nepřehlédněte

Současný stav Kulaťáku nevyhovuje, Praha vypíše soutěž na novou podobu • Rada hl. m. Prahy schválila termín vypsání mezinárodní urbanistické soutěže na Vítězné náměstí. Soutěž bude řešit veřejná prostranství a také komplikované dopravní vztahy na náměstí. Soutěž na jedno z největších náměstí v Praze vypíše Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) k 15. 4. 2018.

Praha představila novou podobu Smetanova nábřeží • Pražští radní schválili návrh nové podoby Smetanova nábřeží. Oznámil to náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Změny se mají týkat zastávek tramvají, stromořadí, chodníků nebo laviček.

Smíchovskou náplavku zdobí pět plechových záchranných člunů • Sochařský festival Sculpture Line se v samém závěru letošního ročníku rozrostl o dílo Lifeboats (Záchranné čluny) německého umělce Johannese Pfeiffera, které vytvořil přímo pro Prahu. Ve středu zakotvilo na Smíchovské náplavce mezi kobkami 16 a 17.

Výstava ukazuje, jakým směrem by se Praha mohla v budoucnu vyvíjet • V neděli 20. září odstartoval na Smetanově nábřeží v Praze rozsáhlý výstavní projekt „Praha – město pro lidi“.

Architektonicky odvážný dům v Praze 8 podepřou sochy Davida Černého. Recepční bude robot • V hlavním městě po letech konečně opět vyroste odvážná a zajímavá budova. Projekt Nová Invalidovna v Praze 8 v sobě propojí osobitou invenci umělce Davida Černého a architektů Davida Wittasska a Jiřího Řezáka. Výsledkem bude skloubení odvážné architektury s moderními technologiemi. Projektové a architektonické práce zajišťuje studio Qarta architektura. Investorem a developerem projektu Nová Invalidovna je společnost Trigema.

Přepadení na Florenci. Muže praštili skateboardem přes hlavu a okradli ho • Pražští kriminalisté pracují na objasnění případu loupeže, která se odehrála v neděli 28. července okolo půlnoci na Florenci v Praze 8. Mladíci se skateboardem napadli bezbranného muže a okradli ho o cenné věci.

Velká oprava chodníků na Praze 3. Městská část investovala miliony korun • Vybrané chodníky v Praze 3 prošly rozsáhlou údržbou, od začátku letošního roku se jich na území městské části opravily téměř tři tisíce metrů čtverečních. K rekonstrukci chodníků došlo na základě spolupráce Prahy 3 s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK), jež se o chodníky stará. Ta na opravy vydala zhruba 15 milionů korun.

Rekonstrukce stanice metra Opatov dokončena. Nyní je plně bezbariérová • Po roce stavebních prací dokončil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) modernizaci stanice metra Opatov na lince C. V rámci této investiční akce zde DPP vybudoval také kaskádu výtahů od nástupiště až k autobusovým zastávkám na východní straně Chilské ulice, čímž se Opatov stal 45. plně bezbariérovou stanicí pražské podzemky. Opatov je současně první stanicí, jejíž nástupiště a vestibul jsou osvětleny pouze pomocí energeticky úsporné LED technologie.

Stanice metra Muzeum na lince A bude opět úplně uzavřena • Kvůli probíhající rekonstrukci bude od soboty 12. května 2018 (od zahájení provozu) do neděle 13. května 2018 (do ukončení provozu) obousměrně uzavřena stanice metra Muzeum na lince A. Vlaky budou stanicí pouze projíždět. Pro výstup do oblasti Václavského náměstí doporučuje Dopravní podnik využít stanici Můstek. Pro přestup z linky A na linku C můžete vystoupit ve stanici Můstek a dále využít linku B do přestupní stanice Florenc. Pro přestup z linky C na linku A se doporučuje vystoupit ve stanici Florenc a dále využít linku B do přestupní stanice Můstek. A kdo není líný, udělá si pro přestup malou procházku po Václavském náměstí. Stanice Muzeum na lince C bude v provozu. [related-post id="9847"] Informační kampaň Dopravní podnik v souvislosti s uzavírkou vydal informační letáky. Od 10. května 2018 je pro cestující připraveno upozornění formou hlášení ve staničním rozhlase, na lince A pak v době výluky i ve vozech prostřednictvím vlakového rozhlasu. Informace jsou rovněž informační tabule se schématickým nákresem a základními informacemi. V oblasti uzavřené stanice budou cestujícím k dispozici také informátoři v reflexních vestách. [gallery size="full" columns="1" ids="10077"]

Stanice metra Muzeum na lince A prochází rekonstrukcí.

Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů • Pražští zastupitelé schválili poskytnutí dotace z Fondu rozvoje dostupného bydlení ve výši téměř 11 milionů pro dvě městské části. Praha 3 obdrží bezmála 5,6 milionu korun na opravu tří bytů a Praha 10 více než 5,2 milionu korun na opravu sedmi bytů.

Praha odstraní reklamní lavičky z počátku století • Z pražských ulic postupně zmizí reklamní lavičky, kterých je celkem asi 1 400. Magistrát v tiskové zprávě uvedl, že se tak stane na náklady bývalého nájemce, společnosti AD-Net, která je i přes platnou výpověď a rozhodnutí soudů dosud neodklidila.

Reklamní lavičky mizí z Prahy

Z ostudy je nyní chlouba. Oprava kaple Božího hrobu na Petříně dokončena • Dlouho zanedbávaná sakrální stavba prošla kompletní restaurátorskou opravou pod dohledem státní památkové péče. Kaple Božího hrobu z roku 1737 se tak stala ozdobou parku u Petřínské rozhledny, který byl loni celkově rekonstruován.

Dříve ostuda, nyní chlouba. Kaple Božího hrobu se dočkala opravy.

Nová pražská čtvrť Bubny-Zátory nabídne bydlení pro 25 tisíc lidí • Budoucnost jednoho z největších pražských brownfieldů je předmětem diskusí již desítky let. Nyní má Praha konečně realistický plán, jak toto 110 hektarové území proměnit v plnohodnotnou čtvrť. Kompletní návrh územní studie, který bude zveřejněn v červenci, vykresluje novou podobu území Bubny-Zátory, do kterého by se mohlo vejít až 25 tisíc obyvatel. Po veřejném projednání a schválení bude studie sloužit jako podklad změny územního plánu. Stavět se může začít do pěti let.

Přisvětlování přechodů pro chodce bude rychlejší • Požadavky městských částí na přisvětlení přechodů pro chodce by měly být nově vyřizovány výrazně rychleji. Umožní to nová rámcová smlouva mezi pražským magistrátem a společností Technologie hl. m. Prahy (THMP).

Začala stavba Smíchov City. Nová čtvrť nabídne bydlení pro tisíce lidí • Zástupci hlavního města, MČ Praha 5 a společnosti Sekyra Group položili v minulém týdnu základní kámen nové čtvrti Smíchov City. Zahájili tím výstavbu, jaká nemá v pražském kontextu obdoby.

Kampus Dejvice čeká proměna. Má se stát místem, kde lidé chtějí trávit čas • Hlavní město Praha se připojilo k „Memorandu o společném zájmu,“ které podporuje proměnu Kampusu Dejvice. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) nyní pro město zpracuje koncepční studii. Cílem studie je navrhnout takové řešení, které zlepší prostředí nejen pro studenty a zaměstnance škol v kampusu, ale i pro ostatní občany, kteří prostor využívají.

Rekonstrukce ulic Novodvorská a Jungmannova je u konce • Dělníci dokončili rekonstrukci Jungmannovy ulice v centru Prahy. Stavbu si v pondělí převzala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). V pátek se po čtyřech měsících vrátí provoz i na ulici Novodvorská.

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů • Radní Prahy 2 na svém pondělním zasedání doporučili zastupitelstvu městské části schválit poskytnutí 20 milionů korun na obnovu chodníků. Peníze z rozpočtu městské části mají být použity na rekonstrukci chodníků, které jsou ve velmi špatném nebo havarijním stavu.

Proměna Revoluční ulice s několika změnami. Beton nahradí dlažba • Pražští radní aktualizovali usnesení ohledně plánované rekonstrukce Revoluční ulice. Celkové řešení i samotný proces tak čeká několik změn. Oproti původnímu návrhu bude v ulici snížena rychlost na 30 km/h a povrch vozovky bude vydlážděn. S tím souvisí i zlepšené podmínky pro vsakování vody, které zajistí přirozenou vláhu novému stromořadí. V ulici budou také rozšířeny chodníky, díky kterým vznikne větší prostor pro chodce, stromy i umístění laviček.