Pražská zoo oslaví Světový den divoké přírody. Letos bude zaměřen na kočkovité šelmy

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská28. února 20181 minuta čtení
Letošní Světový den divoké přírody bude zaměřený na velké kočkovité šelmy. Zoo Praha naposledy úspěšně rozmnožila kriticky ohrožené tygry malajské.

Letošní Světový den divoké přírody bude zaměřený na velké kočkovité šelmy. Zoo Praha naposledy úspěšně rozmnožila kriticky ohrožené tygry malajské.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V sobotu 3. března si Zoo Praha připomene Světový den divoké přírody, tentokrát zaměřený na téma velké kočkovité šelmy. Ve 14 hodin si při té příležitosti nenechte ujít speciální komentované krmení našich kočkovitých šelem přímo v Pavilonu šelem a plazů v dolní části zoo.

Cílem letošního Světového dne divoké přírody, vyhlášeného OSN, je zdůraznit naléhavou potřebu mezinárodních, národních i osobních akcí, které zajistí přežití velkých kočkovitých šelem ohrožovaných lidskými zásahy do krajiny či pytláctvím. Zoo Praha jde v tomto směru dlouhodobě příkladem.

Pražská zoo chová hned osm taxonů velkých kočkovitých šelem. Jedním z úspěchů bylo třeba loni v říjnu narození dvou mláďat kriticky ohroženého tygra malajského, jehož počty ve volné přírodě se odhadují maximálně na 340 jedinců. Velké naděje jsou vkládány také do lvů indických, kteří byli získání jako vzácný dar z indického Gudžarátu, aby oživili evropský chov novou krví. Před pár dny skončilo jejich páření.

Zastavit se v sobotu můžete u informačního stánku, kde proběhne soutěžit o drobné ceny. Ve 14 hodin se přijďte podívat na komentované krmení některé z šelem nebo v 14:45 na předání zajímavého dárku geparďatům. Komentovaná krmení dalších druhů pak probíhají pravidelně celý víkend.

Nepřehlédněte

6. 6. 1890: Hromadná sebevražda ve Vršovicích. Na život si sáhli tři mladíci • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

5. 7. 1890: Dítě v Michli spadlo do studny. Podařilo se ho zachránit • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Jak bojovat s únavou a vyčerpaností ze života? Zkuste tyto jednoduché hacky • V dnešní uspěchané době mnoho z nás bojuje s únavou, otráveností a pochybováním o smyslu života. Tyto pocity mohou být vyvolány mnoha různými faktory a negativně ovlivňují naši každodenní realitu. I když je někdy těžké najít řešení, existuje několik doporučení, která mohou pomoct.

Rekordní duben v Praze, byl druhý nejteplejší od počátku měření • V dubnu 2018 byla v Praze-Klementinu naměřena průměrná měsíční teplota 15,6 °C, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla +4,8 °C. Měsíc duben byl tedy podle tohoto normálu teplotně mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dřívějšího normálu 1961-1990 byla +5,8 °C a i podle tohoto normálu by byl mimořádně nadnormální. Teplotní odchylka od dlouhodobého průměru 1775-2014 byla +6,1 °C. Mezi dosavadními 244 dubny od roku 1775 se umístil na druhém místě, což rovněž odpovídá mimořádně teplému dubnu. Nejteplejší duben od roku 1775 byl naměřen roku 1800, s průměrnou teplotou 16,2 °C. Za letošním dubnem se umístil duben 2009 s průměrnou teplotou 15,1 °C, na čtvrtém místě byl duben 1794 s průměrnou teplotou 13,9 °C, na pátém místě duben 2007 s 13,8 °C. Na dalších místech jsou roky 2011, 2000 a 2014. Kdy bylo nejchladněji? Nejchladnější duben od roku 1775 byl naměřen v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,9 °C, druhý nejchladnější byl duben 1817 s průměrnou teplotou 5,0 °C, třetí byl duben 1785 s průměrnou teplotou 5,4 °C a čtvrtý nejchladnější byl duben 1917 s průměrnou teplotou 5,5 °C.

4. 3. 1890: Klub českých turistů, lanová dráha na Letnou a řádění zlodějů na Karlově náměstí • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Zdrogovaná řidička měla prasklé sklo. Pozornosti strážníků neunikla • Strážníci z Prahy 12 prováděli v pátek těsně po půlnoci kontrolní činnost v ulici Nad Vinicí.

Zdrogovanou řidičku prozradilo prasklé přední sklo.

Prague Ice Cream Festival potěší nejen milovníky zmrzliny a nanuků • Milovníci zmrzliny si přijdou na své již tuto neděli. Na pražském Výstavišti uskuteční další ročník populárního zmrzlinového festivalu. Prague Ice Cream Festival je unikátní svátek všech milovníků zmrzliny, který vznikl v roce 2015 a v současné době je největším festivalem svého typu ve střední Evropě. Návštěvníci se mohou těšit na různé druhy zmrzlin, ať už typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety nebo i speciální bio a veganské zmrzliny. Připravena bude bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, množství soutěží a ochutnávek. Zklamáni nebudou ani milovníci čerstvého ovoce, alko i nealko nápojů, kávy či dobrého občerstvení. Předchozích ročníků se účastnili zmrzlináři nejen z Prahy, celé ČR ale i z Polska či Slovenska a zúčastnilo se ho o přes 20 000 návštěvníků všech generací. Kdy a kde Prague Ice Cream Festival se koná v neděli 17. června 2018 od 10 do 19 hodin na Výstavišti v pražských Holešovicích. Základní vstupné na místě je 150 Kč, děti do 120 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma.

O levné roční kupony na MHD je obrovský zájem, prodalo se jich rekordní množství • Cestující pražské MHD si oblíbili roční kupony. Loni si jich poprvé zakoupili přes 300 tisíc, tedy o cca 28 tisíc více než v roce 2016. Přispívá k tomu cena ročního kuponu i kampaň Nejedeš načerno? s opatřením tzv. pokuty za půlku, která motivuje černé pasažéry, aby se z nich stali platící cestující. Loni si roční kupon pro pražskou MHD zakoupilo celkem 311 349 cestujících. Předloni to bylo 283 804 cestujících, v roce 2015 celkem 265 189. „Počty zakoupených ročních kuponů každoročně rostou. Je to důkaz, že cestující dlouhodobě důvěřují našemu přepravnímu servisu, který pro ně připravujeme,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP s tím, že DPP garantuje každoročně vyšší objem dopravních výkonů. [related-post id="8098"] „Praha se opakovaně umisťuje na špičce žebříčků, které srovnávají kvalitu veřejné dopravy ve světových metropolích. Pražská veřejná doprava patří mezi nejlépe hodnocené a rozhodnutí zlevnit roční kupon na 3 650 korun ročně, tedy na průměrných 10 korun za den, bylo jednoznačně správné. Lidí, kteří dosáhnou na roční předplatné, je mnohem více, a veřejná doprava je dostupnější,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas. Zlevněné roční kupony za 3 650 korun byly zavedeny od 1. 7. 2015. Loni navíc začala platit kampaň Nejedeš načerno? Z některých černých pasažérů se díky snížené sazbě na pokutě stali roční předplatitelé MHD v Praze. V rámci kampaně Nejedeš načerno? si mohou snížit černí pasažéři pokutu o polovinu, pokud si zároveň do pěti pracovních dnů koupí roční kupon za 3 650 korun. [related-post id="9397"] Nejvíc pasažérů přepraví metro Dopravní podnik loni přepravil celkem 1 165 031 tis. cestujících. Nejvíce lidí jezdilo metrem, ve kterém se svezlo 435 586 tis. cestujících. 373 831 tis. pasažérů přepravily tramvaje a lanová dráha Petřín, 349 095 tis. cestujících využilo autobusy. 6 519 tis. lidí přepravují příměstské linky včetně vnějších pásem.

Muž znásilnil uklízečku. Po vyvrcholení se rozloučil polibkem • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pracují na objasnění případu znásilnění, ke kterému došlo jednoho červnového rána na parkovišti u ulice K Jezeru nedaleko Hostivařské přehrady. Čtyřiašedesátiletá poškozená prováděla úklidové práce, když v tom k ní z ničeho nic přistoupil neznámý muž, uchopil ji za ruce a způsobem srovnatelným se souloží ji znásilnil. Po vyvrcholení se podezřelý s poškozenou rozloučil, políbil jí ruku a odešel pryč. Popis podezřelého: výška 170 - 175 cm, věk 40-45 let, štíhlá postava, bílá pleť. Mluvil česky bez přízvuku. Měl asi modré oči, světle hnědé vlasy, které byly nahoře trochu delší než po stranách a vzadu dlouhé asi 7 cm. Byl hladce oholen. Na sobě měl košili s dlouhým rukávem světlé barvy a plátěné kalhoty tmavší barvy. Na ruce měl snubní prsten a působil upraveným až elegantním dojmem. Z místa pak odjel vozidlem Tatra 603  nebo Škoda Octavia. Případ je prošetřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu znásilnění, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až deset let odnětí svobody. Jestliže muže na identikitu nebo podle popisu poznáváte, ozvěte se na linku 158.

Na Letné poteče pivo proudem. Začíná čtrnáctidenní festival českého piva • Tradiční pivní festival na Letné potěší všechny milovníky českého piva, ale i gurmány, fajnšmekry a v neposlední řadě hokejové fanoušky – přenášet totiž bude všechny stěžejní hokejové zápasy. Své brány otevře ve čtvrtek 10. května a potrvá 17 dní. Na pražské Letenské pláni vznikne od 10. do 26. května 2018 ojedinělý pivní areál o rozloze 2 500 m², ve kterém na návštěvníky čeká možnost ochutnat více jak 150 druhů čepovaných tuzemských piv, zejména od malých a středně velkých pivovarů. Sládek krušovického pivovaru uvaří speciální festivalovou desítku a dvanáctku, které jinde než na festivalu neochutnáte. Pořadatelé letos pokračují v záměru vést festival v ekologickém duchu: zlatavý mok se bude točit výhradně do skla, stejně tak i nealko, kterým letos budou limonády české tradiční výroby. V hlavním stanu bude pivní nabídka po celou dobu festivalu neměnná a tvořit ji budou piva z pivovaru Krušovice. Festival skýtá komplexní kulinářský zážitek. K pivu se budou podávat jídla tradiční česká, ale i z evropské, asijské a americké kuchyně. Každý si bude moci ověřit, jaké pivo chutná nejlépe ke konkrétnímu pokrmu. [related-post id="9829"] Na festivalu nebude chybět ani nabídka vín, míchaných nápojů a mimo jiné i kvalitní kávy od profesionálních baristů. K zakousnutí budou v kavárně k dostání cupcakes se speciálními i pivními příchutěmi. Vstupné do areálu je 100 Kč.

Náměstí Jiřího z Lobkovic se promění. Praha 3 vypsala soutěž • Vedení Prahy 3 vyhlásilo soutěž na návrh revitalizace náměstí Jiřího z Lobkovic. Cílem je najít tým s nejvhodnějším přístupem k jeho obnově ve všech architektonických, krajinářských, dopravních a technických souvislostech a zároveň navrhnout takové řešení, které umožní jeho každodenní praktické užívání obyvateli ze širšího okolí.

Bedřich Smetana jako nejkrásnější dárek domů. Nová výstava Národního muzea • Národní muzeum otevřelo ve svém Muzeu Bedřicha Smetany zcela novou výstavu s názvem Hudba Bedřicha Smetany – nejkrásnější dárek domů. Jedná se o ukázku toho, jaký vliv na věhlas skladatele může mít i fenomén hudebních nosičů. Výstava bude k vidění do konce října příštího roku.

IKEA bude mít pobočku na Václavském náměstí. Otevírá už ve čtvrtek • Společnost IKEA otevírá ve čtvrtek 20. září první pop-up studio v Česku. Nachází se v centru Prahy na adrese Václavské náměstí 16 a ponese jméno IKEA Point. IKEA se chce novým konceptem obchodu přiblížit svým zákazníkům a nabídnout jim prostor plný inspirace, pohodlné plánovací studio i oblíbenou kavárnu jako místo pro setkávání s přáteli i pořádání různých aktivit pro zákazníky. Podle zástupců společnosti vznikl IKEA Point jako dočasný prostor, kterým si chtějí otestovat nový koncept menších prostor v centru měst. „Obchodní domy budou stále v srdci IKEA a vždy budou místem, kam zákazníci přijdou načerpat inspiraci, prohlédnout si celý náš sortiment, vyzkoušet si ho a nakoupit vybavení do domácnosti. Chceme být ale našim zákazníkům blíž a setkávat se s nimi na více místech. Jedním z nich je právě IKEA Point na Václavském náměstí,“ vysvětluje Mounia El Hilali, generální ředitelka IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko, jak nový koncept zapadá do strategie IKEA. [gallery size="full" columns="1" ids="12807"] IKEA Point poskytne zákazníkům téměř 800 m² inspirace zaměřené na sortiment obývacích pokojů, který bude doplněný o aktuální limitované kolekce. Zákazníci zde mohou s pomocí odborníků z řad IKEA pohodlně plánovat své kuchyně, šatní a úložné systémy a obývací stěny. Kromě plánování bydlení a inspirace je jim k dispozici i příjemná kavárna v prvním patře IKEA Point. [gallery size="full" columns="1" ids="12813"] Design IKEA Point je pojatý v minimalistickém skandinávském duchu. Zákazníci zde najdou novinky v sortimentu, limitované kolekce i ikonické produkty, které však v prostředí pop-upu vystupují v novém světle.  V plánovacím studiu jsou veškeré vzorky materiálů v různých barevných kombinacích včetně podpůrných výrobků, jako jsou dvířka, zásuvky nebo úchytky. Zákazníci si můžou vytvořit vlastní koláž produktů a lépe si tak představit a naplánovat celkový vzhled interiéru. [gallery size="full" columns="1" ids="12812"] Pop-up je součástí globální strategie IKEA, která tento koncept testuje v několika zemích. „Pop-up je už dle názvu dočasný projekt a z naší zkušenosti z jiných zemí a průběžných výsledků víme, že podobný formát je mezi zákazníky ve světě velmi oblíbený. Budou nás velmi zajímat reakce zákazníků. Na základě výsledků projekt v průběhu roku vyhodnotíme a rozhodneme se, jaké budou naše další kroky,“ uvádí lídr projektu Peter Tichý. Investice do inspirace v centru města činila 17 milionů korun. Pracovní místo zde najde 30 zaměstnanců, kteří budou zákazníkům k dispozici každý den od 9 do 21 hodin.

OBRAZEM: Před 50 lety se otevřel Terminál 1 pražského letiště • Uplynulo přesně 50 let od otevření Terminálu 1. Jeho výstavba severně od tehdejšího letiště započala v roce 1960. Veřejnosti se nový pražský letištní terminál slavnostně otevřel 15. června 1968 za přítomnosti tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody. Výsledná podoba Terminálu Sever vzešla z návrhů skupiny architektů vedených významným architektem Karlem Fiskalkem. Odbavovací hala severní části letiště byla postavena z železobetonového skeletu s užitkovou plochou 21 559 m2. U hlavního vstupu od parkovišť byla společná příletová a odletová hala, která sloužila pro tuzemský i zahraniční provoz, odletové a celní haly a odletové čekárny spolu s bufetem. [gallery size="full" columns="1" ids="11047"] Dále se zde nacházely prostory pro výpravnu společnosti ČSA, banku, cestovní kancelář, první pomoc, kancelář policie a poštu. V odbavovací hale sloužil místní rozhlas a informační tabule, které informovaly cestující i zaměstnance letiště a leteckých společností. [gallery size="full" columns="1" ids="11050"] Pod podlažím odbavovací plochy byly umístěny třídírny zavazadel, spolu se sklady pošty, leteckých kanceláří a prostory potřebné pro technické služby související s odbavováním letadel a cestujících. Dále se zde nacházely sanitární prostory, pokoje pro nemocné a matky s dětmi, doplňující prostory a sprchy. [gallery size="full" columns="1" ids="11049"] Na odbavovací plochu směřovaly nástupní galerie, pomocí kterých se cestující mohli dostat ke stání letadel. Nástupní Galerie A, která se nacházela východním směrem poskytovala nástupní prostor pro zahraniční lety.

Terminál 1.

Odešel na cigaretu a už se nevrátil. Záhadné zmizení si nikdo neumí vysvětlit • Pražští policisté od včerejška pátrají po cizinci, který okolo půl čtvrté ráno odešel z hotelu v Praze 8 na cigaretu a už se nevrátil. „Jedná se o turistu z Rumunska, který je v Praze se svojí sestrou na poznávacím zájezdu. V tuto chvíli nemůžeme vyloučit ani to, že se mohl stát obětí trestného činu,“ informuje mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Hledaný muž je 160 cm vysoký, má střední postavu, bílou pleť, hnědé oči a krátké šedé vlasy. Naposledy byl oblečený do modrých tříčtvrtečních kraťasů a khaki bundy. Na nohou měl šedé tenisky a přes rameno tašku modré barvy. Jestliže jste muže viděli, nebo víte, kde by se mohl nacházet, kontaktujte linku 158.

Kvůli vyřízení Lítačky už lidé nemusí stát frontu • Od začátku srpna si mohou všichni klienti Zákaznického centra Lítačka ve Škodově paláci zarezervovat termín návštěvy na konkrétní datum a čas. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na webových stránkách e-shopu PID Lítačky a dostavit se na libovolnou přepážku.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Ježčice se nafoukla vzduchem jako balónek. Lékaři měli jedinou možnost • Tzv. „balónový syndrom“ znali pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy až do minulého úterý pouze z odborné literatury. Ježčice byla zpočátku ve velkém ohrožení života, ale díky včasné pomoci je už naštěstí z nejhoršího venku.

Pozůstalost hollywoodského režiséra Ivana Passera dorazila do Prahy • Osobní deníky, fotografie, knihy, scénáře nebo golfové karty. To vše doputovalo do Prahy z losangelské domácí pracovny Ivana Passera – režiséra, dramaturga, scenáristy a přítele Miloše Formana – necelý rok po jeho smrti. O dokumenty se bude nyní starat Národní filmový archiv.

VIDEO: Mladý muž sahá ženám do rozkroku. Pátrají po něm policisté • Kriminalisté třetího policejního obvodu řeší dva případy výtržnictví se sexuálním podtextem, které se staly u stanice metra Ládví 16. a 17. srpna ve večerních hodinách. „V obou případech si podezřelý vyhlédl ženy v metru, šel za nimi a v blízkosti výstupu z metra jim sáhl pod sukni do rozkroku, přičemž se jim snažil strhnout kalhotky. Poté, co se poškozené ohradily a okřikly ho, se dal muž na útěk,“ popisuje policejní mluvčí Jan Daněk. Podezřelému muži je přibližně 25 až 30 let. Měří 180 cm, má světlou pleť a tmavší na krátko ostříhané vlasy. Oblečený byl do tmavě modrého trička s nápisem PLAY a riflových kraťasů. Na nahou měl pantofle nebo sandály. Hovořil s ukrajinským přízvukem. „Podezřelého muže zachytily kamery a nyní pátráme po jeho totožnosti. Jestliže ho někdo poznává, ať se ozve na linku 158. Za trestný čin výtržnictví hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi,“ dodal mluvčí Daněk.

Praha odpustí poplatky za předzahrádky minimálně do března • Praha prodlouží podnikatelům možnost mít před svou provozovnu předzahrádky zcela zdarma, a to až do konce března tohoto roku. Město chce tímto krokem podpořit podnikatele v době koronavirové krize. Za předzahrádky přitom provozovatelé restaurací neplatili již od dubna minulého roku, podobně jako za užívání veřejného prostranství v případě venkovního prodeje.