Pražská zoo oslaví v neděli Mezinárodní den ptactva

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská27. března 20181 minuta čtení
Ibis skalní.

Ibis skalní.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V neděli 1. dubna můžete v pražské zoologické zahradě oslavit Mezinárodní den ptactva.

Zoo chce při této příležitosti připomenout, že ptáci patří k nejohroženějším zvířatům dokonce i v Evropě. Lovcům ve Středomoří padnou za oběť každý rok miliony táhnoucích opeřenců.

Setkání u vybraných druhů ptáků

  • 11:00 — Komentované krmení tučňáků Humboldtových
  • 11:30 — Komentované krmení plameňáků kubánských a chilských
  • 12:00 — Komentované setkání u kasuárů přilbových
  • 13:00 — Komentované krmení pelikánů
  • 14:00 — Komentované krmení supů (Velká voliéra)
  • 15:30 — Komentované krmení ibisů (Voliéra pod skalou)

[related-post id=“8185″]

Nepřehlédněte

21. 1. 1889: Manželka versus milenka, případy náhlých úmrtí a vzácná návštěva • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nakup a rychle odejdi. Pro farmářské trhy platí přísná pravidla • Od začátku tohoto týdne umožnila Vláda ČR provoz farmářských trhů. O víkendu se tak otevře řada tržišť i na území celé Prahy. Fungovat však mohou pouze za přísných podmínek, které musí všichni provozovatelé i návštěvníci dodržovat. Dohlížet na to mají policisté i speciální hlídka.

24. 7. 1890: Dřevěné zábradlí povolilo a ženy se zřítily do potoka na kameny • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

30. 4. 1868: Jak se provádí zatěžkávací zkoušky nového pražského mostu • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Zkouška třetího mostu Po celý včerejší den bylo okolí třetího mostu pražského přeplněno diváky, kteří chtěli býti přítomni zkoušce nákladní, jíž pevnost nového mostu osvědčiti se měla. Až do 10. hodin ráno byl obecenstvu vstup na most dovolena tisíce návštěvníků použilo této příležitosti, by se na most podívali. Nával byl ohromný, jelikož se vstupné nevybíralo. K 10. h. byl však přístup na most zakázán. V Eliščině ulici hromadily se stále větší zástupy lidu, až o 1. h. spoledne počalo se s přípravními prácemi ke zkoušce. Celé dopoledne přijížděly ještě povozy cihlami naplněně přes most. Počet cihel na 70 povozech přivežených obnášel dohromady 65.000 kusů. O 1. hod. počalo se se skládáním a rovnáním cihel na chodníky a složilo se jich na část u města 40.000, se strany Letné pak ostatních 25.000. Práce tato, při níž ovšem množství dělníků se súčastnilo, trvala úplné tři hodiny. Po 4. h. byly veškeré cihly na mostní chodníky složeny. Rozumí se samo sebou, že práci této tisíce diváků přítomno bylo. Cihly tyto zůstanou ležeti na chodníkách až do dneška do 1. hod. s poledne, načež budou opět nakládány a odvezeny. Odklizení jich musí nejdéle do 4. h. s poledne provedeno býti. Podniknutí toto jest svěřeno p. Randovi, majiteli povozů. Hlavní zkouška bude se teprve dnes o 8. hodině ranní odbývati. K dosavadní tíži cihel připojí se totiž 64 vozů železem obtěžkaných, které v tuto hodinu z Eliščiny ulice přes most pojedou. Každý vůz bude míti 60 centů váhy. Vozy tyto pojedou přes most a silnici Belcrediho na planinu k Bubnám, odkud se opět otočí k zpáteční jízdě přes most. Zkušební tato jízda musí nejdéle dopoledne provedena býti. Po ukončené zkoušce ohledá zvláštní stavební komise veškeré částky mostu, zda-li se někde něco nezlámalo neb neporouchalo. – Pražský denník, 30. 4. 1868 Přijede císař do Prahy? K slavnému otevření třetího mostu pražského, kteréž určeno jest na den 10. května t. r. pozval p. purkmistr pražský ovšem též J. V. císaře, podle něhož most pojmenován jest. J. V. odpověděl, že by ho sice těšilo, kdyby k slavnosti té dostaviti se mohl, avšak že nemohl by přijíti přede dnem 23. května. – Národní listy, 30. 4. 1868 [related-post id="9794"] Požáry Na dnešek v noci k jedenácté hodině hlášen oheň za branou Oujezdskou. Hořeloť na dolejším konci Smíchova nedaleko nádraží západního v domě, kde hostinec „u Skráličkův“ nazvaný se nalezá. Oheň vzniknul spůsobem dosud neznámým v zadní části domu a zachvátil v brzku i poschodí jedno, takže škoda dosti značný. Teprv po půlnoci udušen oheň. – Národní listy, 30. 4. 1868

Recept na štěstí je jednoduchý. Vědci ho shrnuli do čtyř bodů • Snad každý člověk si přeje být v životě šťastný, i když ne každému se to daří. Podle odborníků Kalifornské univerzity přitom recept na štěstí není zase tak složitý. Na celou problematiku se podívali z vědeckého hlediska a závěry své práce shrnuli do čtveřice jednoduchých bodů.

24. 5. 1889: Pokus o otravu a letní dobročinné divadlo na Vinohradech • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

V Praze je přes 2400 prázdných obecních bytů, ukázala analýza. Bydlet se v nich ale zatím nebude • Hlavní město provedlo zmapování aktuální stavu obecního bytového fondu. Z analýzy vyplynulo, že magistrát má spolu s městskými částmi ve své správě přes 31 000 bytů, z nichž je aktuálně 7,7 % neobydlených. Analýza zároveň poukázala na to, že obecní bytový fond v Praze je v porovnání s ostatními městy nízký.

19. 7. 1889: Bezplatné noclehárny pro mladé výletníky a mrtvé tělo ve Vltavě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Hádka osmdesátiletých manželů o peníze skončila vážným zraněním. Hledají se svědci • Pražští kriminalisté hledají svědky incidentu mezi manželi seniorského věku, který se odehrál v metru Vysočanská v září loňského roku.

IKEA otevře obchod v centru Prahy, bude ale jiný, než jsme zvyklí • Švédský nábytkářský gigant IKEA chce letos v Praze otevřít třetí pobočku. Nepůjde ale o klasický obchodní dům, jaký už provozuje na Černém mostě nebo Zličíně. Tzv. pop-up studio má sídlit na Václavském náměstí.

IKEA v Praze už provozuje obchodní domy na Černém mostě a Zličíně.

Za středu přibylo skoro 12 tisíc nakažených a 215 úmrtí • Ve středu bylo v Česku zaznamenáno 11 928 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 32 112 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 123 168. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

V úterý přibylo téměř 14 tisíc nakažených a 245 úmrtí • Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 13 934 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 856 provedených PCR testů, z nichž 39 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 119 375. Údaje zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

VIDEO: Letiště Praha oslavuje 80. výročí. V narozeninovém klipu vystupují známí Češi i zesnulý Jan Tříska • Připomenout osmdesátiletou existenci největšího letiště v České republice a podpořit jeho značku má nový krátký film „Příběh Letiště“, který připravilo Letiště Praha na závěr sezóny 80. výročí. Spot režírovaný Janem Látalem, který byl natáčen v průběhu loňského roku, mapuje historii letiště prostřednictvím výpovědí známých i neznámých cestujících. Své zážitky z cest zde vypráví i několik významných osobností jako je herec Jan Tříska, válečný veterán druhé světové války Emil Boček nebo fotbalový brankář Petr Čech. Video bude použito na sociálních sítích letiště a v plánované online kampani. Vůbec první osobností, která se do projektu ještě v první polovině loňského roku zapojila, byl Jan Tříska. Před dokončením filmu v září loňského roku známý český herec bohužel tragicky zemřel. Na zařazení jeho výpovědi se proto letiště domluvilo s rodinou. „Souhlas rodiny pana Třísky se zveřejněním videa v původní zamýšlené podobě včetně dalších vzpomínek tohoto výjimečného umělce má pro Letiště Praha obrovský význam. Moc si tohoto souhlasu vážíme,“ uvedl Jakub Puchalský, výkonný ředitel korporátní a marketingové komunikace Letiště Praha. Kromě J. Třísky se o své zážitky spojené s letištěm podělili modelka Tereza Maxová, vodní slalomář Vavřinec Hradílek, cestovatel Dan Přibáň, fotbalový brankář Petr Čech, výtvarnice Kateřina Šedá či válečný veterán Emil Boček. Film i microsite www.letisteslavi80.cz spojená s projektem obsahuje příběhy i desítek „obyčejných“ cestujících, kteří s letiště v průběhu projektu sdíleli své příběhy, zkušenosti a zážitky. „Všechny vzpomínky, které v projektu zazní, jsou stejně důležité, bez ohledu na to, zda je jejich nositelem známá osobnost či běžný cestující. Letiště Praha stálo během uplynulých osmi dekád na počátku zásadních životních událostí tisíců lidí, jimž umožnilo cestovat, poznávat, zažívat malá i velká dobrodružství, vracet se zpět bohatší o zkušenosti. Chtěli jsme tímto způsobem završit připomínku 80leté historie letiště, poděkovat cestujícím a vzdát hold všem, kteří se v minulosti i současnosti starali a starají o chod našeho největšího vzdušného přístavu,“ doplnil Jakub Puchalský. Video vznikalo jako završení celoročních oslav 80. výročí existence největšího letiště v České republice. To si Letiště Praha připomnělo celou řadou akcí, včetně unikátní výstavy o historii letiště, ale také jeho budoucím rozvoji, která je stále otevřena pro veřejnost denně v prostorách příletové haly Terminálu 2. [youtube]VmBSyvQFLZU[/youtube]   [youtube]V-3JgKDLVt4 [/youtube]   [youtube]1l6VUmf0utU[/youtube]   [youtube]H7mJJ92q0r8[/youtube]   [youtube]gNxa24OOZjk[/youtube]

Z Výstaviště zmizí horská dráha i ruské kolo. Do dnešní doby už se prý nehodí • Po několika desetiletích se z pražského Výstaviště odstěhují legendární atrakce jako horská dráha a ruské kolo. Jejich majitelé dostali od správce Výstaviště výpověď. Čas na odstranění mají do konce června. Horská dráha i ruské kolo stojí v Praze od sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. To nejlepší už tedy mají za sebou. V budoucnu by je měly nahradit modernější atrakce. „Tyto atrakce jsou atrakcemi starého typu a my bychom rádi, aby tam byly atrakce 21. století,“ řekl serveru iDnes.cz pražský radní Jan Wolf. Z Výstaviště se odstěhují i dvě desítky dalších atrakcí, které tam stojí celoročně. S pořádáním tradiční jarní Matějské pouti se ale údajně počítá i v budoucnu. „S matějskou poutí na Výstavišti samozřejmě počítáme i do budoucna, je to tradice,“ uklidňuje radní Wolf  s tím, že na novou podobu atrakcí bude vypsána soutěž.

Horskou dráhu vyrobili v Itálii v roce 1963. V Praze stojí od roku 1973.

Odhalení černých odběrů vody vyneslo čtyři miliony korun • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) nafakturovaly v loňském roce zákazníkům za nelegální odběry pitné vody a černou produkci odpadních vod čtyři miliony korun. V celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce.

Všesokolský slet zahájen. Prahou prošel velkolepý průvod • Ojedinělá událost, jakou mohou Pražané a návštěvníci hlavního města prožít jen jednou za šest let – to je sletový průvod Prahou, který v neděli 1. července 2018 zahájil hlavní sletový týden XVI. všesokolského sletu, který ve dnech 5. a 6. července vyvrcholí I. a II. programem hromadných tělocvičných vystoupení v Eden Aréně. Sletový průvod vyšel v 10 hodin z ulice 28. října po trase Národní třída, Smetanovo nábřeží, Křížovnická ulice, náměstí J. Palacha, Široká, Pařížská a Staroměstské náměstí, kam po 12. hodině dorazili poslední účastníci pestrého průvodu, jehož se zúčastnilo na 13 000 sokolů z České republiky i ze zahraničí a také nesokolští zahraniční účastníci sletu, například z Dánska či z Brazílie. V čele průvodu kráčeli starostka ČOS Hana Moučková, členové Předsednictva ČOS a zástupci Světového svazu sokolství. Za čelem průvodu kráčeli nejprve pod vlajkami svých zemí a prapory svých organizací zahraniční sokolové a hosté. Za nimi pak kráčeli účastníci sletu z jednotlivých sokolských žup. Na Národní třídě se průvod krátce zastavil – starostka ČOS Hana Moučková zde položila věnec k pamětní desce připomínající událostí 17. listopadu 1989. [gallery size="full" columns="1" ids="11174"] V průvodu bylo možné vidět nádherné historické sokolské prapory, účastníci v sokolských, ale i lidových krajích, cvičenci v úborech jednotlivých hromadných skladeb. K slavnostní náladě rovněž přispěla hudební tělesa, rozmístěná po trase průvodu. Na Palachově náměstí byla na schodišti před budovou Rudolfina tribuna, na níž průvodu přihlíželo vedení ČOS a rovněž arcibiskup pražský kardinál Duka. [gallery size="full" columns="1" ids="11173"] V 19 hodin bude XVI. všesokolský slet slavnostně zahájen v Národním divadle, kde po úvodních zahajovacích projevech sokolské kulturní soubory zahrají divadelní představení Naši furianti.

Zoo Praha oslaví Mezinárodní den supů bohatým programem • Sup kapucín, hnědý a mrchožravý nebo kondor královský. Všechny tyto druhy mohou návštěvníci ještě více zblízka poznat tuto sobotu 5. září v Zoo Praha u příležitosti oslav Mezinárodního dne supů a kondorů. Bohatý program přiblíží život a odchov těchto vzácných dravých ptáků.

Betlémské světlo rozveze po Praze historická tramvaj • I přes protiepidemická omezení se Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) také letos zapojí do distribuce Betlémského světla po Praze. Tuto sobotu 19. prosince krátce po poledni vypraví historickou tramvaj, kterou společně se skauty rozveze Betlémské světlo na celkem 9 zastávek.

Národní muzeum bude mít o víkendu otevřeno zdarma • Národní muzeum zahajuje oslavy 200 let svého založení otevřením dveří dokořán. O víkendu 14.–15. dubna 2018 budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si zdarma nejen celou řadu expozic a výstav Národního muzea, ale i nahlédnout do jindy uzavřených prostor a seznámit se zajímavostmi z práce muzejních odborníků. Národní muzeum patří k nejstarším institucím naší země. Přesně před 200 lety, dne 15. dubna 1818 skupina osvícenských šlechticů podepsala provolání o založení tzv. „Vlasteneckého muzea“. Následně dosáhli toho, že se roku 1820 dostalo muzeu potvrzení vídeňské vlády i panovníka. Vznikla Společnost vlasteneckého muzea v Čechách, jejímž prvním předsedou se stal hrabě Kašpar Maria Sternberg. V základech muzea byl silný a upřímný patriotismus, vztah k historické vlasti a především vize uchovávání přírodního i historického bohatství. Tento odkaz si muzeum udrželo v nepřetržitém vývoji celých dvou staletí. Ve svých dějinách bylo centrem českého národního života, místem vzdělanosti i historickým mementem dějin 20. století, jako např. v roce 1968. Dnes je Národní muzeum největším muzeem České republiky, uchovává přes 20 milionů sbírkových předmětů a má pod svou správou 15 pražských i mimopražských objektů, ve kterých představuje stálé expozice i tematické výstavy. „Národní muzeum již 200 let pomáhá poznávat svět a odkrývat jeho tajemství. Již dvě století je též jedním ze symbolů naší vlasti. Při oslavách našich narozenin však nechceme jen nostalgicky vzpomínat na historii, ale naopak i ukázat čím je naší společnosti Národní muzeum užitečné dodnes. Ukázat, že jsme moderní instituce a s dveřmi dokořán pro všechny naše návštěvníky. Proto jsme na tento rok připravili celou řadu zajímavých akcí pro širokou veřejnost, které vyvrcholí otevřením Historické budovy Národního muzea 28. října 2018,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Podrobnosti o víkendové akci najdete na webu www.nm.cz/200let.

Národní muzeum.

Okružní linka metra? Praha to myslí vážně • Když vedení Prahy nedávno představilo poněkud smělý plán na novou okružní linku metra s označením O, někteří lidé to považovali za utopii. Jak se ale zdá, náměstek pro dopravu Adam Scheinherr to s ní myslí poměrně vážně. Pražští radní mají v příštích dvou týdnech rozhodnout o zřízení pracovní skupiny, jejímž úkolem by byla příprava zadání pro studii proveditelnosti.