Pražská zoo oslaví v neděli Mezinárodní den ptactva

Kam vyrazit v PrazePetra Domašínská27. března 20181 minuta čtení
Ibis skalní.

Ibis skalní.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V neděli 1. dubna můžete v pražské zoologické zahradě oslavit Mezinárodní den ptactva.

Zoo chce při této příležitosti připomenout, že ptáci patří k nejohroženějším zvířatům dokonce i v Evropě. Lovcům ve Středomoří padnou za oběť každý rok miliony táhnoucích opeřenců.

Setkání u vybraných druhů ptáků

  • 11:00 — Komentované krmení tučňáků Humboldtových
  • 11:30 — Komentované krmení plameňáků kubánských a chilských
  • 12:00 — Komentované setkání u kasuárů přilbových
  • 13:00 — Komentované krmení pelikánů
  • 14:00 — Komentované krmení supů (Velká voliéra)
  • 15:30 — Komentované krmení ibisů (Voliéra pod skalou)

[related-post id=“8185″]

Nepřehlédněte

Tramvajová trať v Kolbenově ulici prochází rozsáhlou rekonstrukcí • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájil nezbytnou rekonstrukci tramvajové trati v Kolbenově ulici, a to v koordinaci s pracemi dalších investorů v dotčené oblasti. Od soboty 3. března 2018 do začátku letních prázdnin je obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku náměstí OSN – vozovna Hloubětín. Po rekonstrukci se mohou cestující těšit na rychlejší jízdu, kterou nyní omezovaly dosluhující velkoplošné panely. Obě nástupiště zastávky tramvají Poštovská navíc budou nově bezbariérové, opatřené navigačními prvky pro nevidomé a slabozraké. „Stávající trať je tvořena ze zastaralých velkoplošných panelů, které zásadně omezují rychlost dopravy. Opravu tramvajové trati v okolí zastávky Kolbenova už nelze odkládat. Budeme rekonstruovat úsek dlouhý zhruba 1500 metrů. Připravujeme novou konstrukci trati z příčných betonových pražců ve štěrkovém loži,“ říká Jan Šurovský, technický ředitel DPP s tím, že nové kolejnice budou opatřeny tlumícími a izolačními prvky. Povrch trati bude z větší části zatravněn a automaticky zavlažován, na přejezdech, křižovatkách a místech pro přecházení komunikace bude povrch živičný. Nově zrekonstruovaná tramvajová trať bude mít také přínosy pro ekologii i územní rozvoj okolních částí. Přispěje totiž ke snížení hlukové zátěže na okolní zástavbu a k celkovému zatraktivnění oblasti, kde se kombinuje stávající obytná zástavba původní průmyslové čtvrti a nově rostoucí obytná výstavba. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6765"] Tramvajovou výluku v Kolbenově ulici využijí ke svým pracím i ostatní investoři: PRE – položení chrániček, PVS – výstavba nových vstupů do kanalizační stoky, Pražská teplárenská – výstavba horkovodu, Creviston, a. s. – napojení ulice Poštovské, včetně zřízení signalizované křižovatky. V mezistaničním úseku Nový Hloubětín – Vozovna Hloubětín dojde také ke zkušebnímu umístění Městské protihlukové clony, kterou zajistí Fakulta stavební ČVUT v Praze. Dopravní opatření Od soboty 3. 3. 2018 do prázdnin 2018 je obousměrně přerušen provoz tramvají mezi náměstím OSN a vozovnou Hloubětín. Provoz s cestujícími je dotčen v úseku náměstí OSN – Starý Hloubětín. Linka č. 8 je ve směru od Palmovky prodloužena přes zastávky Kbelská – Hloubětín – Sídliště Hloubětín do obratiště Lehovec, kde bude ukončena. Tato linka nahradí v úseku Kbelská – Sídliště Hloubětín změněnou linku č. 16. Linka č. 16 je ve směru od Sídliště Řepy ukončena v dočasně zřízené výstupní zastávce Vysočanská na náměstí OSN (nástupní zastávka bude v ulici Pod Pekárnami). Linka č. 94 je ve směru od Sídliště Barrandov ukončena v dočasně zřízené výstupní zastávce Vysočanská na náměstí OSN (nástupní zastávka bude v ulici Pod Pekárnami). V denním provozu funguje náhradní autobusová doprava X16 v trase Poliklinika Vysočany – Lehovec – Poliklinika Vysočany. V nočním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava X94 v trase Poliklinika Vysočany – Lehovec – Poliklinika Vysočany.

Rekonstrukce je už v plném proudu.

Drsná bouračka na Pražském okruhu. Auta se válela ve všech pruzích • Pražští hasiči zasahovali v pátek odpoledne na Pražském okruhu v oblasti Řeporyjí ve směru na D1 u dopravní nehody čtyř osobních automobilů. Vozidla byla po nehodě rozházená přes všechny jízdní pruhy. Hasiči zajistili místo proti vzniku požáru a po zadokumentování nehody Policií ČR vozidla odstranili na okraj komunikace. Velitel zásahu si na místo povolal speciální technický automobil s vyprošťovacím ramenem. Zraněné osoby byly předány do péče ZZS. Dopravní nehodu jako zázrakem všichni přežili. Zprovoznit alespoň jeden jízdní pruh se hasičům podařilo zhruba po dvou hodinách od nahlášení události. [gallery size="full" columns="1" ids="11024,11023,11022"]

Dopravní nehodu jako zázrakem všichni přežili.

Proměna Revoluční ulice s několika změnami. Beton nahradí dlažba • Pražští radní aktualizovali usnesení ohledně plánované rekonstrukce Revoluční ulice. Celkové řešení i samotný proces tak čeká několik změn. Oproti původnímu návrhu bude v ulici snížena rychlost na 30 km/h a povrch vozovky bude vydlážděn. S tím souvisí i zlepšené podmínky pro vsakování vody, které zajistí přirozenou vláhu novému stromořadí. V ulici budou také rozšířeny chodníky, díky kterým vznikne větší prostor pro chodce, stromy i umístění laviček.

Evžen Korec: Hypoteční trh byl loni ve stínu centrální banky • Zmar a zkáza. Tak se dá hodnotit loňský rok z pohledu hypotečního trhu. Kvůli nesmyslným regulacím České národní banky (ČNB) z konce předminulého roku se počet uzavřených hypoték propadl o více než pětinu na 77 407 uzavřených smluv. Předloni přitom hypotéku získalo 99 477 zájemců. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex. Přes 22 tisíc (22 070) domácností tak kvůli ČNB přišlo o možnost splnit si sny o vlastním bydlení.

Schváleno. Metro D se začne stavět příští měsíc • Pražští radní dnes schválili záměr výstavby nové linky pražského metra. Dopravní podnik hl. m. Prahy do měsíce zahájí geologický průzkum, kterým celá stavba fakticky započne. Přípravné práce vyjdou na 1,5 miliardy korun.

Vizualizace možné budoucí podoby jedné ze stanice metra D.

Nová výstava představuje místa, kde Antonín Dvořák čerpal inspiraci • Národní muzeum otevřelo na konci dubna novou výstavu v Muzeu Antonína Dvořáka, která se zaměřuje na to, jak se tento jedinečný český skladatel ve svém díle inspiroval přírodou. K vidění je i několik unikátních předmětů, které ukazují, s jakou oblibou se Dvořák věnoval procházkám, zahradničení nebo chovu holubů.

Umírající lidé prozradili, čeho ve svém životě nejvíce litují • Smrt je v naší společnosti stále velmi tabuizované téma. Každý z nás má přitom vyměřen určitý čas, který jednoho dne vyprší. Odchod z tohoto světa je tedy naprosto přirozená součást života. Dokud ale ještě nejsme na konci, měli bychom se snažit žít naplno. Na smrtelné posteli už toho příliš nedoženeme.

Čas sice spravedlivě utíká všem stejně, ale ne všichni ho také stejně mají.

Dopady krize překonáme, myslí si většina dotázaných • Negativní dopady opatření proti pandemii COVID-19 pocítilo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 43 % zaměstnanců. Krize se dotkla i 60 % samostatně výdělečně činných. Velká většina postižených označovala dopady za dočasné. Takové jsou výsledky šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily • Představujete si občas, jak by výhra v loterii změnila váš život k lepšímu? Lidé nejčastěji říkají, že by splatili své dluhy, nakoupili si nové oblečení, nastěhovali se do luxusního domu, něco rozdali rodině a za zbytek peněz by si radostně užívali zbytek života. Jenomže zkušenosti některých reálných výherců už tak růžové nejsou.

23. 1. 1889: Varování před cestou na pražský Nebozízek. Může jít o život! • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.

Novoroční úklid Prahy odstartuje tři hodiny po půlnoci. Vyjde na milion korun • Tradičně tři hodiny po půl noci najede strojová čisticí technika na frekventovaná místa centrální části metropole a zahájí úklid po novoročních oslavách. Ruční úklidové práce metařů Pražských služeb začnou v pět hodin ráno. Centrum Prahy by mělo být zase čisté během dopoledne. Práce v bočních ulicích se mohou protáhnout až do páté hodiny odpolední.

Novinka. Primátor Hřib bude letos poprvé rozdávat i houbového kubu • Stalo se již neodmyslitelnou tradicí, že vedení hlavního města na Štědrý den zdarma rozdává rybí polévku na Staroměstském náměstí. Nové vedení Prahy tento zvyk rušit nebude, ale chystá několik změn.

Zdeněk Hřib.

2. 11. 1889: Hřbitovy pod náporem. Tisíce lidí si připomínají zesnulé a tramvaje nestíhají • Naši předkové v 19. století chovali k zesnulým obrovskou úctu. Stejně jako v současnosti se během Dušiček hřbitovy ocitaly pod obrovským náporem návštěvníků. Dle svědectví dobového tisku tramvaje nestíhaly vozit lidi na Olšanský hřbitov a z běžně klidného místa se stalo rušné korzo. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle? • Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

Vinici v Grébovce budou i nadále spravovat dosavadní vinohradníci • Rada MČ Praha 2 na svém posledním zasedání v tomto týdnu souhlasila s výběrem dodavatele služeb údržby vinice Grébovka. Protože Ing. Iveta Bulánková jako jediný účastník zadávacího řízení prokázala splnění všech podmínek účasti stanovených zadavatelem a vyžadovaných zákonem, budou dosavadní vinohradníci Iveta a Pavel Bulánkovi vinohrad Grébovka spravovat i nadále.  

Palmovku čeká příští rok rekonstrukce, jedinečné řešení ji udělá zelenější • Palmovku čeká velká rekonstrukce. Pokud vše půjde podle plánu, změny proběhnou již v příštím roce. Vyvýšené betonové bariéry oddělující chodník od tramvajové trati zcela zmizí a nahradí je nové obrubníky. Změnou projde povrch chodníků a přibydou i nové stromy a lavičky.

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost • Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Úsměv do schránky. Dobrovolníci posílají seniorům dopisy pro radost • Díky současné situaci si každý mohl na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, být v omezeném kontaktu se zbytkem světa. Studenti z Brna proto přišli s projektem, který se věnuje seniorům žijícím v sociálních zařízeních po celé republice.

Politikům na nás nezáleží, stěžují si lokální farmáři • Farmářské trhy se zejména v posledních letech těší vzrůstající oblibě. Zákazníci ve městech rádi nakupují čerstvé sezónní ovoce a zeleninu, ale i další produkty lokálních producentů.