Nepřehlédněte

Krnáčová odchází z politiky, chce se prý věnovat rodině • Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v podzimních komunálních volbách nebude obhajovat svůj post. V rozhovoru pro deník MF Dnes uvedla, že je unavená a ráda by se věnovala rodině. Krnáčová dlouhodobě čelí kritice opozice i části Pražanů. V poslední době s ní nebyl spokojený ani předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podporu údajně ztratila výrokem o zpovykaných Pražanech. Spekuluje se proto, že ohlášený odchod z politiky je spíš vynucený. Krnáčová totiž ještě v březnu tvrdila, že ji práce pro Prahu „strašně baví“. „Strašně mě baví pracovat pro Prahu. Je to velmi náročná práce, ale extrémně mě naplňuje," prohlásila Krnáčová v březnu v Hospodářských novinách. O měsíc později je ale všechno jinak: „Rozhodla jsem se, že dál už pokračovat nebudu,“ řekla v nejnovějším rozhovoru pro MF Dnes a dodala, že je unavená a ráda by se věnovala rodině. Své působení v čele Prahy Krnáčová hodnotí pozitivně. „Primátor se může svým mandátem prospat nebo chtít něco dokázat, a já jsem chtěla něco dokázat. Slíbila jsem, že vyřeším největší problémy, a to jsem dokázala,“ řekla v rozhovoru dále Krnáčová. Jako příklad uvedla nahrazení Opencard Lítačkou, pronájem Škodova paláce nebo schválení pražských stavebních předpisů. [related-post id="9195"] Adriana Krnáčová (57) Historicky první pražská primátorka pochází z Bratislavy, v Česku žije od poloviny 90. let. Vystudovaná kunsthistorička se v minulosti věnovala výtvarnému umění, v letech 2001 až 2007 vedla českou pobočku organizace Transparency International. V politice se angažuje od roku 2014, kdy se stala náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu a později primátorkou.

Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc • Černucha setá je na první pohled nezajímavá rostlinka. Přitom v sobě skrývá zázračnou léčivou sílu. Už prorok Mohamed údajně prohlásil, že její černá semena dokáží vyléčit všechno kromě smrti. Co je na tom pravdy?

Ural Airlines zavádí přímou leteckou linku z Prahy do Moskvy • Ruská letecká společnost Ural Airlines zahájila 26. prosince přímé pravidelné lety mezi Letištěm Václava Havla Praha a letištěm Žukovskij, které se nachází nedaleko Moskvy.

Silná bouře udeřila na Prahu. Vinohradská nemocnice pod vodou, jinde ani kapka • Ve středu večer se hlavním městem prohnala silná bouře, doprovázená krupobitím a přívalovým dešťem. Voda zatopila suterény a přízemí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a vestibul stanice metra Želivského. V areálu vinohradské nemocnice bylo skoro půl metru vody. Hasiči ji museli odčerpat ze šesti pavilonů. Na místě zasahovalo pět  hasičských jednotek, kterým pomáhali dobrovolníci z Dolních Měcholup. Jednotky pražských hasičů zasahují i v areálu Vinohradské nemocnice. https://t.co/Y6nMhvDhB4

Strom Olgy Havlové bude vysazen v parku Dlážděnka • V pondělí 9. dubna bude v parku Dlážděnka v Praze 8 vysazen strom na připomínku nedožitých 85 let Olgy Havlové, zakladatelky nadace Výboru dobré vůle a první manželky Václava Havla. „V roce 2018 by se Olga Havlová dožila 85 let. K tomuto výročí a připomínce obdivuhodné ženy a jejího úsilí v oblasti lidských práv připravila její nadace krásnou vzpomínkovou akci, ke které se naše městská část nesmírně ráda připojuje,“ uvádí Vít Céza, zastupitel MČ Praha 8 a předseda komise pro životní prostředí. „Považujeme za čest, že jeden z pouhých 85 stromů bude vysazen také v parku Dlážděnka,“ dodává Vít Céza. Akce Strom pro Olgu Havlovou navazuje na první vysazený strom dobré vůle. Lípu zasadila Olga Havlová osobně v Olomouci v roce 1993. Strom bude slavnostně vysazen 9. dubna 2018 v 16 hodin v parku Dlážděnka (park z jihozápadu obepíná Finanční úřad Prahy 8, ul. Trojská 13a). Akce se zúčastní zástupci městské části, řada místních občanů a zástupci spolku Park Dlážděnka, z. s., kteří spolupracují na přípravě velké revitalizace parku Dlážděnka. [related-post id="6367"] „Vysazení stromu, který bude připomínat paní Olgu Havlovou, je zároveň jakýmsi zahájením letošních úprav parku, který bude zvětšen o stávající zanedbaný svah a doplněn řadou zajímavých prvků. Chceme zde vybudovat krásné místo, které bude přispívat k příjemnému trávení volného času obyvatel a taktéž přispěje ke zlepšení stavu této části pražské krajiny,“ vyjmenovává plány Vít Céza. Park se nenachází pouze na pozemku, který je svěřen do správy městské části Praha 8 hlavním městem Prahou, ale také na pozemku České správy sociálního zabezpečení. Zahájení druhé etapy revitalizace bude záviset na výsledcích jednání se soukromými vlastníky. „Sousedské odpoledne se slavnostním vysazením dubu v parku Dlážděnka symbolicky začneme novou éru tohoto místa. Těšíme se na příjemné setkání,“ dodává Vít Céza.

Olga Havlová by se letos dožila 85. narozenin.

Praha možná přejmenuje názvy 17 stanic metra. Jak se vám líbí Perštýn, Klárov nebo Aréna Libeň? • Příští stanice Perštýn. Toto hlášení by mohli už za pár let slýchávat cestující v pražském metru. Alespoň podle navrhovaného plánu rozvoje pražské integrované dopravy v letech 2019 až 2029, který projednávali pražští radní.

Do pražských muzeí můžete o víkendu zcela zdarma • Pražská muzea jakožto popularizátoři historie nejen hlavního města České republiky se připojují k oslavě výročí 100 let vzniku první republiky a ve dnech 27. a 28. října 2018 otevřou své objekty veřejnosti zdarma, nebo za symbolickou částku. Některé z institucí v rámci oslav po oba víkendové dny připravují různorodé doprovodné programy uvnitř svých objektů; komentované prohlídky, přednášky a workshopy zaměřené na téma výročí pro děti i dospělé. Muzeum hlavního města Prahy spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem.

20 tisíc Pražanů bude ve středu bez vody • Pražskou vodohospodářskou síť čeká rozsáhlá výluka na východě metropole. Kvůli rekonstrukci na páteřním přivaděči DN600 bude od středy 25. dubna od 3 hodin ráno do čtvrtka 26. dubna do 2:30 hodin bez dodávky pitné vody zhruba 20 tisíc odběratelů v lokalitách Koloděje, Újezd nad Lesy, Dolní Počernice, Hostavice, Běchovice a Klánovice. Pražské vodovody a kanalizace zajistí náhradní zásobování pitnou vodou. „Do ulic rozmístíme 53 voznic a 42 kontejnerů s balenou vodou. Vše budeme průběžně doplňovat podle potřeb odběratelů,“ řekl mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Přesné rozmístění voznic a balené vody lidé naleznou na webu www.pvk.cz. Podrobné informace bude nepřetržitě podávat také zákaznická linka PVK 601 274 274 nebo 840 111 112. [related-post id="9397"] Výluka se dotkne také odběratelů mimo hlavní město – Šestajovice, Stupice – Sibřina, Úvaly, Květnice, Škvorec, Tuklaty, Rostoklaty, Třebohostice, Dobročovice a Břežany II. Do těchto lokalit PVK vodu dodávají, ale vodohospodářskou infrastruktury neprovozují. Náhradní zásobování tak zajistí provozovatelé tamních sítí.

Unikátní protiatomový kryt Folimanka se letos naposledy zdarma otevře pro veřejnost • Naposledy v tomto roce můžete vyrazit na exkurzi do jednoho z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Veřejná prohlídka proběhne v sobotu 14. prosince 2019 v době od 9 do 15 hodin.

Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Nový rybník Lipiny v pražských Modřanech je dokončen • V centru pražských Modřan byla dokončena stavba zcela nové vodní plochy – rybníka Lipiny. Název rybníka byl odvozen od místního názvu tohoto území, který je doložený v mapách již v roce 1840.

Babiš chce stavět levné byty. Odhadovaná cena vyráží dech • Předvolební kampaň se rozjela na plné obrátky. Jednotlivé politické subjekty v těchto dnech postupně představují své volební programy. Velkým tématem podzimních voleb bude tentokrát i bytová krize.

Andrej Babiš

Praha 7 uspořádá speciální společný pohřeb osamělých zesnulých • Praha 7 pořádá již druhé důstojné rozloučení s těmi, kteří zemřeli na území městské části bez blízkých, kteří by se o ně postarali. V úterý 15. května se na hřbitově ve Strojnické ulici uskuteční uložení ostatků deseti zemřelých, kterým úřad městské části vypravil takzvaný sociální pohřeb. Obce mají ze zákona povinnost vypravovat zesnulým, jejichž příbuzné se nepodaří dohledat, takzvané sociální pohřby. Praha 7 jich v průměru zajišťuje 10 až 15 ročně a městské části je proplácí stát. „Zákon však již obcím nenařizuje mít hrob, kam by se ostatky ukládaly, či zajišťovat jakékoli obřady. Nevyzvednuté urny tak končí na anonymních loučkách u krematorií. Tuto praxi jsme v Praze 7 změnili. Každý si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku, ne každý však zemře obklopen rodinou. V takovém případě by rodinu měla zastoupit obec,“ uvedl starosta Prahy 7 a kandidát na primátorka Jan Čižinský. Sedmá městská část si pronajala hrobové místo na hřbitově ve Strojnické ulici. V loňském roce zde uspořádala první uložení ostatků jedenácti zemřelých. V úterý 15. května ve 14 hodin proběhne uložení uren deseti zesnulých. Obřadu se zúčastní starosta Prahy 7 Jan Čižinský, farář Římskokatolické farnosti u kostela sv. Antonína P. Pavel Semela a další představitelé Prahy 7. Pohřeb bude zároveň otevřen i pro širší veřejnost.

Týdenní horoskop 6.–12. září. Panny musí hlídat své hranice, Vodnáři se setkají se strachem • Začal nový týden a vás jistě zajímá, jaký bude. S pomocí hvězdiček jsem pro vás připravila týdenní horoskop, který poodhaluje následující dny pro všechna znamení zvěrokruhu. Přeji vám úspěšný a láskou naplněný týden!

Motolská nemocnice postaví nový dům pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí • FN Motol a Nadační fond Dům Ronalda McDonalda (DRMcD) uzavřeli Dohodu o společném záměru na vybudování a dlouhodobé provozování Domu Ronalda McDonalda v areálu nemocnice. V nejbližší době již začnou aktivity spojené s přípravou pozemku a vyřízení všech stavebních povolení, následně pak i vlastní stavba domu, který by mohl začít sloužit rodinám na konci roku 2019. Dům Ronalda McDonalda bude určen pro dočasné ubytování rodin dětí dlouhodobě hospitalizovaných ve FN Motol a jeho výstavba bude financována z nadačního příspěvku DRMcD.

Dohodu dnes oficiálně uzavřeli zástupci FN Motol a Nadačního fondu Domu Ronalda McDonalda.

Kam vyrazit s dětmi v Praze? Poradí nová mapa a online portál • Organizace Prague City Tourism vydává novou mapu Praha:děti, která je určena všem rodičům a prarodičům, kteří hledají tipy a doporučení kam v Praze vyrazit s dětmi. V mapě najdou desítky míst, kde se děti budou bavit a případně se i něco nového naučí.

Mladík masturboval na veřejnosti, dopadli ho přímo při činu • Jarní počasí a příjemné teploty kolem dvaceti stupňů vzbudily ve čtvrtek ráno choutky v mladém muži, který neodolal a masturboval v Marešově ulici na Praze 14. Strážníci ho pro podezření ze spáchání trestného činu předali Policii ČR. Ve čtvrtek ráno dohlíželi strážníci z Prahy 14 nad přechodem pro chodce u základní školy v Dygrýnově ulici. Zde hlídku oslovila mladá dívka s tím, že u nedalekého přemostění je mladý muž, který zjevně masturbuje. Strážníci se proto ihned vydali na místo oznámení a mladíka zastihli přímo „při činu“. Mladík nedokázal vysvětlit své jednání na veřejnosti a zjevně se styděl. Pro podezření ze spáchání trestného činu si celou věc k dalšímu opatření převzala hlídka Policie ČR.

Hrst ořechů denně může zachránit život • Odhadem stovky tisíc lidí v Česku mají zvýšenou hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale jen málokdo z nich o tom ví. Překvapivou diagnózou lékaři většinu pacientů nepříjemně zaskočí. Podle amerických vědců se ale vysokému cholesterolu dá velmi snadno a účinně předcházet.

2. 3. 1890: Nebezpečné cesty v Praze, pošta na Pankráci a chřipková epidemie • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Jste nadprůměrně inteligentní? Poznat to můžete i bez IQ testu • Říká se, že Bůh nadělil každému podle svého uvážení. Platí to pochopitelně i o inteligenci, jíž ne každý člověk oplývá stejnou mírou. Inteligence je definována jako rozumová schopnost logicky přemýšlet, řešit nově vzniklé nebo obtížné situace, učit se ze zkušeností či se přizpůsobit novým okolnostem. Jak ale poznat, že je někdo nadprůměrně inteligentní?

Jak jste na tom s inteligencí?

Počet nakažených za čtvrtek se blíží k hranici 8 tisíc • Během čtvrtka bylo v Česku zaznamenáno 7 937 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 24 629 provedených PCR testů, z nichž 32 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 593.