Nepřehlédněte

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři • Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou.

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti • Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu.

V sobotu přibylo téměř téměř 8 tisíc nakažených • Během soboty bylo v Česku zaznamenáno 7 798 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 21 610 provedených PCR testů, z nichž 36 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 23 617.

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

22. 3. 2868: Dělníci poblahopřáli továrníkovi Benkemu ke jmeninám • Podívejte se, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Ze Smíchova Dělníci zaměstnaní v továrně našeho podnikavého průmyslníka p. Josefa Benkeho prokázali mu v den jmenin jeho pěknou domácí slavností upřímnou lásku a úctu svou, jakéž dobyl si u nich svou vlídností a srdečností k lidu pracovnímu. Sešli se ráno 19. t. m. v dílně, kamž byli si pozvali též několik pp. členů pražského „Hlaholu“ a když byli tito zapěli Jelenův sbor „Dlouho buď zdráv“ mluvčí dělníkův přednesl p. Benkemu upřímné blahopřání, na kteréž tento neméně vroucně děkoval; hlaholem písní českých a provoláním zdaru skončili dělníci tu slavnost nelíčenou, jakých bohdejž bylo by ve všech dílnách našich. – Národní listy, 22. 3. 2868 Porod na ullci Včera po půlnoci byla služka Marie P. z Bratrovic (okr. křivoklátského) na Hradčanech bolestmi porodnímí překvapena a musela na policejní strážnici dopravena býti, kde zdravé děvče porodila. Matka i dítě byly do nemocnice dopraveny. – Pražský denník, 22. 3. 2868 [related-post id="7730"] Výtečné divadlo Bergheerovo divadlo na senovážném náměstí těší se stále větší oblíbenosti u obecenstva pražského, jak dokazuje četná návštěva, jaké se mu denně dostává. Majitel jeho pan Bergheer hledí si přízeň tuto také zachovati častou změnou ve svých představeních, které vždy jiná překvapující oddělení divákům předvádějí, a vesměs zasloužilou pochvalou odměněna bývají. Nynější představení, které nad prvnější svou rozmanitostí vyniká, bude jen do zýtřka odbýváno, načež eskamotér s novými a, jak se dovídáme, ještě zajímavějšími kusy před obecenstvo předstoupí. – Pražský denník, 22. 3. 2868

Rok 1891: Drsné soužití Eskymáků. Domácí násilí na mužích, útoky nožem i láskyplné usmiřování • Na konci 19. století nebyl svět tak propojený jako dnes. Lidé příliš necestovali, a tak si o vzdálených zemích a jejich obyvatelích většinou mohli pouze přečíst v knihách nebo novinách.

Za černý odběr vody v Praze hrozí pokuta. PVK fakturují statisíce korun • Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za první pololetí letošního roku zákazníkům za nelegální odběry pitné vody a černou produkci odpadních vod nafakturovaly částku přesahující 1,15 milionu korun. V sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce. Ve stejném období loňského roku to bylo 2,3 miliónu korun.

Při šeptání drbů u kávy jsou respirátory povinné, napsal ministr. Na Twitteru sklízí posměch • Epidemická situace v Česku se rapidně zhoršuje. Čtvrtý den po sobě laboratoře prokázaly nákazu u více než 3 tisíc lidí. Vláda ČR proto tento týden znovu rozhodla o povinném nošení roušek na pracovištích.

22. 1. 1889: Drastické pokusy na psech. Jak dlouho vydrží naživu bez jídla? • Kvůli vědeckému bádání zemřelo v minulosti už mnoho zvířat. Jeden z kontroverzních pokusů kdysi provedl jistý francouzský vědec. Přečtěte si, o čem se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

V pražské zoo se narodilo další mládě vzácného lemura • V Zoo Praha se narodilo již druhé letošní mládě lemura kata. Na svět přišlo v sobotu v dopoledních hodinách. Matkou je sedmiletá samice Móni.

Sedmiletá samice lemura kata Móni s mládětem několik hodin po porodu.

Smutný život pohádkové Marušky. Milena Dvorská se utrápila k smrti dva dny před Vánocemi • Do dějin české kinematografie se Milena Dvorská nesmazatelně zapsala jako Maruška z pohádky Byl jednou jeden král. Legendární herečka již ve svých patnácti letech uhranula miliony diváků coby královská dcera s čistou duší a velkým srdcem. Její pozdější život ovšem už tak pohádkový nebyl a vyhasl dva dny před Vánocemi.

Netrestejte běžné lidi. Bartoš a Rakušan poslali dopis do Bruselu kvůli Babišovi • O půlnoci ze středy na čtvrtek vyprší lhůta, do kdy musí české úřady informovat Evropskou komisi o zavedení funkčního systému postihujícího střet zájmů u příjemců dotací. Pokud se tak nestane, reálně hrozí, že Evropská komise zablokuje všechny kohezní dotace a dokonce i 180 miliard korun z fondu obnovy pro Česko. Ve společném prohlášení to uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan.

Češi zaplatí za léky průměrně 2,5 tisíce korun ročně • Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly v České republice 387,4 miliardy korun. Oproti roku 2016 došlo k nárůstu výdajů o 7,1 %, tedy o 25,8 miliard korun. Jen za léky bylo vydáno 82,9 miliard korun, 21,4 % veškerých výdajů na zdravotní péči. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Méně starostí s Lítačkou. Platnost expirujících karet bude automaticky prodloužena • Dopravním kartám Lítačka vydaným v roce 2016, na které si mohou cestující nahrávat dlouhodobé časové kupóny a cestovat po Praze a Středočeském kraji, měla letos postupně končit platnost. Magistrát se ale rozhodl, že asi 450 000 expirujících karet bude možné používat i nadále.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Praha 2 instaluje do veřejného prostoru mlhoviště • Městská část Praha 2 letos instalovala už čtrnáct tzv. „mlhovišť“. První byla spuštěna v květnu, to poslední ve Folimance začalo slavnostně „mlžit“ ve středu 15. července.

Šestnáctiletý mladík se pohádal s rodiči a odešel z domova. Pátrá po něm policie • Dosud bezvýsledně pátrají pražští policisté po šestnáctiletém mladíkovi z Prahy 9, který odešel ve středu odpoledne z bytu v ulici Vašátkova po hádce s rodiči a od té doby se nikomu neozval.

Zákaz rozdělávání ohně bude v Praze platit tři dny • Na základě výstrahy před nebezpečím požáru, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, bude od středy 26. srpna do pátku 28. srpna (včetně) platit nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Oslavte Mezinárodní den archeologie s Muzeem města Prahy • Muzeum města Prahy se v letošním roce opět připojuje k oslavám Mezinárodního dne archeologie. V sobotu 16. října nabídne návštěvníkům všech věkových kategorií pestrý program S archeologií do středověku v Zámeckém areálu Ctěnice a komentované prohlídky expozice v Domě U Zlatého prstenu.

15. 2. 1890: Lanové dráhy v Praze, nová divadelní aréna a sekání ledu na Vltavě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Florenc se má proměnit. Praha vypsala soutěž na novou podobu • Hlavní město má velké plány s pražskou Florencí. Tento významný dopravní uzel nyní patří mezi zanedbané části metropole. To se má ale v příštích letech změnit.