Nepřehlédněte

Počet nově nakažených v pátek klesl pod 10 tisíc • Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 9 624 nových případů nákazy koronavirem, což je výrazně méně než před týdnem, kdy bylo necelých 15 tisíc nakažených.

Startuje rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahajuje nutnou rekonstrukci tramvajové trati v ulici Vinohradská v celkové délce cca 2,6 km. V první etapě proběhne modernizace úseku Hradecká – Želivského letos o letních prázdninách, úsek Škrétova – Sudoměřická bude zmodernizován mezi březnem a červencem příštího roku. Při vyloučení tramvajového provozu DPP zajistí náhradní autobusovou dopravu. „Zastaralé koleje musíme neodkladně opravit, letní prázdniny jsou k tomu ideální příležitostí. Klíčová dopravní tepna ve Vinohradské ulici si zkrátka zaslouží moderní tramvajovou trať. Na tuto investiční akci předpokládáme stavební náklady ve výši zhruba 250 mil. Kč,“ uvedl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. „Počítáme zde s dvoufázovou rekonstrukcí tramvajové trati. Letos o letních prázdninách opravíme 0,7 kilometru v úseku Hradecká – Želivského, v roce 2019 od března do ervence zrekonstruujeme 1,9 kilometru mezi Škrétovou a Sudoměřickou ulicí,“ říká Tomáš Kaas, investiční ředitel a člen představenstva DPP s tím, že na trati nově přibyde i zatravněný tramvajový svršek v celkové délce cca 258 m dvoukolejně včetně automatického zavlažování svršku. V rekonstruovaných úsecích se nachází celkem šest tramvajových zastávek – Italská, Vinohradská tržnice, Jiřího z Poděbrad, Radhošťská, Olšanské hřbitovy a Želivského (u Strojimportu). Zastávka Italská směrem do centra a zastávky Olšanské hřbitovy a Želivského v obou směrech zůstanou nástupními ostrůvky, budou zvýšeny a nově budou opatřeny zábradlím s vodící funkcí pro nevidomé a slabozraké. Zastávky Italská ve směru z centra a Vinohradská tržnice v obou směrech budou postaveny jako provizorní mysy v místě budoucích definitivních mysů. Zastávky Jiřího z Poděbrad a Radhošťská, obě v obou směrech, budou provizorně ponechány ve stávajících místech. Jedná se o nástupní ostrůvky. Dále dojde k obnově připojení osvětlených zastávkových označníků u definitivních zastávek a k realizaci připravenosti na budoucí informační systém. „Rozhodně nezapomínáme ani na handicapované, provedeme bezbariérové úpravy přechodů pro chodce a jejich vybavení signálními a varovnými pásy. Součástí prací budou v nutném rozsahu i pravy chodníků,“ dodává Tomáš Kaas.

Horoskop na středu 24. března. Stáváme se tím, co si o sobě myslíme • Zajímá vás horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu na dnešní den? Podívejte se, co vám hvězdy radí tentokrát.

Pražské domovy seniorů mají první kolo očkování za sebou • Vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí dnes ráno do posledních dvou pražských domovů pro seniory, které projevily zájem o očkování svých klientů a personálu. Tímto bude v zásadě dokončeno první kolo očkování v těchto pobytových zařízeních.

Národní zemědělské muzeum na Letné bude mít v sobotu otevřeno zdarma • V sobotu 18. května 2019 se u příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií koná Letenský muzejní den. V Národním zemědělském muzeu v Praze bude vstup do všech expozic a na výstavy zdarma. Na návštěvníky čekají také komentované prohlídky expozic, divadélko pro děti a speciální prohlídky krytu civilní obrany, který se nachází pod muzeem.

Praha podpoří středoškoláky s odlišným mateřským jazykem • Rada hl. m. Prahy dnes podpořila projekt na podporu žáků středních škol v oblasti výuky českého jazyka. Bezplatný kurz realizovaný Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy připraví žáky na úspěšné složení maturitní zkoušky a pomůže tak jejich integraci. Projekt se bude realizovat již od září tohoto roku a dohlížet na něj bude odborný garant. „Cílem celého projektu je předcházet školnímu neúspěchu u žáků s odlišným mateřským jazykem, který je v drtivé většině způsoben právě neznalostí češtiny, a pomáhat těmto žákům s úspěšným složením maturitní zkoušky. Jde o jednu ze základních cest, jak dosáhnout úspěšné integrace těchto žáků do majoritní společnosti a naplno využít jejich potenciál,“ vysvětluje radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. Žáci si budou moci vybrat z celkem tří typů kurzů rozdělených podle jejich časového rozsahu. Na výběr je přitom šestiměsíční kurz o týdenní dotaci čtyř vyučovacích hodin, dvouletý kurz se stejnou hodinovou dotací a rovněž čtyřletý kurz, kdy žák absolvuje dvě hodiny výuky týdně. „Čtyřletý kurz je určen pro žáky cizince, kteří nastupují do prvního ročníku střední školy, dvouletý pro stávající žáky druhých a třetích ročníků a šestiměsíční pro ty žáky, kteří potřebují intenzivní jazykovou přípravu na maturitní zkoušku,“ dodává radní Ropková. Do konce roku vynaloží město na jazykové kurzy pro cizince z řad žáků středních škol celkem 172 tisíc korun, pro celý příští kalendářní rok bude radní Ropková navrhovat v návrhu městského rozpočtu částku ve výši 507 tisíc korun. [related-post id="11502"] Kurzy i pro nejmenší Hlavní město současně podporuje intenzivní kurzy českého jazyka i na úrovni základních škol. Vedle takzvané systémové podpory, která již od roku 2016 probíhá na celkem dvaadvaceti školách na území hlavního města, kde se vyučuje český jazyk jako jazyk cizí, bude město od tohoto školního roku zřizovat na Základní škole Marjánka v Praze 6 rovněž intenzivní kurz českého jazyka pro nově příchozí žáky z celé Prahy, kteří tento jazyk prakticky neovládají. Bezplatný kurz bude trvat tři měsíce a nabídne zájemcům denně čtyři hodiny intenzivní individualizované výuky, která na tuto dobu nahradí výuku v kmenové škole. Celkem by touto jazykovou třídou mohlo projít až třicet žáků za školní rok. Podle dnešního rozhodnutí městské rady bude v září pražské zastupitelstvo schvalovat poskytnutí dotace této škole ve výši 550 tisíc korun na realizaci tohoto intenzivního kurzu. „Tato částka bude určená na pokrytí mzdových nákladů na práci pedagogů vyučujících český jazyk a rovněž na nákup materiálního vybavení potřebného k výuce,“ uzavírá radní Ropková.

Název nového parku Prahy 3 vybrali občané v anketě • Nyní je to ještě travnatá plocha mezi Sauerovou a Pitterovou ulicí. V budoucnu se ale promění v plnohodnotný městský park. Jeho název Pražané vybrali v anketě.

29. 10. 1889: Buršácká maškarní slavnost a dopadení zloděje • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Nová výstava v CAMPu se zabývá překážkami ve veřejném prostoru • Parkovací automat, lavička, zábradlí, odpadkový koš, oplocení, rampa. Podobně, jako je současný virtuální veřejný prostor plný informací, je městský veřejný prostor plný věcí. Výstava CITYBLOK v Centru architektury a městského plánování (CAMP) dokumentuje 17 objektů, které výrazně ovlivňují charakter města a které si lidé zvykli nevnímat.

Řidič autobusu hledá dítě, které zapomnělo plyšovou kočičku • Neznámé dítě zapomnělo den před Štědrým dnem v autobusu pražské MHD na lince 125 plyšovou kočičku.

Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví • Sůl je pro lidské tělo sice nepostradatelná, ale nadměrný příjem představuje obrovské zdravotní riziko. Doporučené denní množství soli přitom často překračujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Upozorňuje na to kampaň s názvem World Salt Awareness Week, která probíhá v těchto dnech.

Sůl nad zlato? Ano, ale jen v omezeném množství.

Pozitronová tomografie slaví výročí. Unikátní metodu provedli lékaři v Česku poprvé před 20 lety • Přesně před 20 lety, 25. srpna 1999, provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET neboli pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí.

Kostra plejtváka myšoka se po letech vrátila do Národního muzea • Návštěvníci Národního muzea mohou po několika letech opět spatřit jeho symbol – unikátní kostru plejtváka myšoka.

10. 1. 1868: Nebohá děvečka skončila pod koňskými kopyty a omnibusy nejezdí • Děvečka v Železné ulici skončila pod koňskými kopyty a strážníci se železnou vytrvalostí zasahovali na Ovocném trhu. Přečtěte si, co se dělo v Praze přesně před 150 lety.

Během pandemie Češi více telefonují. Roste i průměrná rychlost internetu • V Česku roste počet lidí využívajících tarifní služby v mobilní síti. V roce 2020 bylo v rámci hlasové služby v mobilní síti evidováno 10,7 milionu aktivních tarifních SIM karet, tj. o 1,5 milionu více než v roce 2015. Ve stejném období poklesl počet předplacených SIM karet téměř o jeden milion a v roce 2020 jich tak v Česku byly necelé 4 miliony. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Provozovatel zelených koloběžek Lime vydal bezpečnostní manuál pro jezdce • Loni v září Prahu ze dne na den zaplavily stovky černo-bílo-zelených elektrických koloběžek kalifornského miliardového startupu Lime. Někteří Pražané si službu na sdílení vozítek prostřednictvím mobilní aplikace oblíbili, těm ostatním buď nevadí, nebo ji nenávidí.

Praha bude občanům půjčovat kompostéry zdarma. Zaplatí za ně více než 5 milionů korun • Pražští radní odsouhlasili výběr dodavatelů kompostérů pro domácí kompostování. Vítězná společnost HBABio dodá 350 kusů kompostérů o minimálním objemu 2 000 l s za 1 502 900 Kč bez DPH a společnost Meva-Trade dodá 1 400 ks o objemu minimálně 1 000 l s za 3 948 000 Kč bez DPH. Zakoupené kompostéry město zdarma zapůjčí občanům. Kompostéry pořizuje Praha v rámci projektu „Podpora domácího kompostování na území hl. m. Prahy“, jehož cílem je snížení objemu biologicky rozložitelných odpadů, zejména odpadů ze zeleně, na území hlavního města. Kompostéry budou poskytnuty zájemcům (žadatelem musí být fyzická osoba) po stanovenou dobu udržitelnosti projektu na základě darovací smlouvy a po jejím uplynutí jim budou ponechány k dalšímu užívání. Podmínkou projektu je umístění kompostéru na vlastním či pronajatém oploceném pozemku na území hl. m. Prahy. „Domácí kompostování je nejekologičtější způsob kompostování vůbec. Nevznikají zde žádné emise z dopravy, občané si své biodegradabilní odpady zpracují na kompost přímo na své zahrádce,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Z Prahy se nejčastěji léta do Londýna, nejvzdálenější destinací je Šanghaj • Letiště Václava Havla Praha dosáhlo v minulém roce historického rekordu 15 milionů odbavených cestujících. Nejvíce z nich prošlo letištěm 23. června, a to více než 64 tisíc. Jde tak z hlediska provozu letiště o nejvytíženější den roku 2017.

VIDEO: Do Prahy dorazila sněhová nadílka. V příštích dnech by se mělo výrazně oteplit • V noci na úterý dorazil do Prahy zřejmě poslední sníh této zimy. Sněhová nadílka působila ráno dopravní komplikace v celé Praze. Na mnoha linkách městské hromadné dopravy došlo k omezení provozu. Některé spoje nabíraly až desítky minut zpoždění. Kvůli srážkám aut se na Pražském okruhu ve směru na Ruzyň vytvořila pětikilometrová kolona. Dopravní komplikace byly hlášeny i ze Zličína a mnoha dalších míst v metropoli. Ve středu se oteplí Zdá se, že šlo o poslední záchvěv letošní zimy. Podle meteorologů se ve středu vyšplhá rtuť teploměru až na 7 stupňů Celsia. O víkendu by pak mělo být až 15 stupňů.

Chcete nastoupit? Brzy bude nutné opět stisknout tlačítko • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od středy ruší jedno z posledních opatření, které mělo přispívat ke snížení rizika nákazy koronavirem v prostředcích městské hromadné dopravy.