Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

MagazínTereza Běhalová11. srpna 20212 minuty čtení

Foto: Unsplash

Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Vlašské ořechy – plody ořešáku královského – jsou velmi starou potravinou. Archeologické nálezy z Francie dokládají, že je konzumovali nejspíš už lidé v neolitu, tehdy zhruba 8 až 5 tisíc let před naším letopočtem.

Naši předci si zřejmě představovali (ostatně stejně jako my), že skořápka zastupuje kůži na hlavě, zatímco vnitřní jádro je lidský mozek. A z toho odvodili, že když je budou často jíst, prospějí tím své hlavě.

Foto: Unsplash

A skutečně – podle četných soudobých studií se ukazuje, že vlašské ořechy v kombinaci s celkově zdravým stravovacím režimem podporují nejen zdraví mozku, ale především zpomalují stárnutí a snižují riziko chronických chorob v pozdějším věku.

Mimo jiné třeba snižují riziko vysokého krevního tlaku a tím chrání kardiovaskulární ústrojí včetně srdce, zlepšují metabolismus, regulují záněty v těle a podporují zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

[related-post id=“34124″]

Co vlašské ořechy obsahují

Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a vlákniny. Najdeme v nich také nenasycené mastné kyseliny, včetně omega-3 mastných kyselin. Ty jsou důležité pro rozvoj mozku, posílení nervů a zlepšení paměti.

Pravidelná konzumace vlašských ořechů v přiměřeném množství (zhruba 1 hrst denně) tedy může posilovat paměť, zlepšovat myšlenkové procesy a celkově pozvedat lidského ducha.

Chcete-li do svého jídelníčku zařadit více vlašských ořechů, nečekejte na Vánoce. Zkuste si je přidat do salátu nebo si je namočit do hořké čokolády.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/walnut-consumption-supports-cognitive-function-5079159, https://en.wikipedia.org/wiki/Walnut

Nepřehlédněte

Nebezpečná plíseň v domácnosti se podepisuje na našem zdraví • Plísně v domácnosti poškozují nejen náš majetek, ale i fyzické zdraví. Zákeřné houby se přitom často usazují v našich domovech zcela nepozorovaně. Jejich přítomnost řada lidí odhalí až poté, co je začnou trápit zdánlivě nevysvětlitelné zdravotní problémy.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Léto se naposledy vrátí. Meteorologové slibují tropické teploty • Srpen se sice překulil do druhé poloviny, ale to neznamená, že léto řeklo své poslední slovo. I když teploměr v těchto dnech ukazuje přes den maximálně 24 stupňů, podle meteorologů ještě budeme mít příležitost užít si dosyta tropické teploty. I když pro tento rok už to nejspíš bude naposledy.

V Praze přibylo nejvíce nakažených od počátku pandemie • V Praze bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 220 nových případů nemoci covid-19. Jedná se tak zatím o nejvyšší denní přírůstek od počátku pandemie. Ve vysílání ČT24 to sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život • Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil • Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě • Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů.

Potlačovaný vztek poznáte snadno. Zakročte včas a vyhněte se fatálním následkům • Více než když jindy jsme vystaveni enormnímu tlaku. Světová pandemie, rozdělená společnost a nastupující ekonomická krize způsobují rozvrat dosavadního společenského života. A když se k tomu nyní přidává ještě nevlídné zimní počasí a nedostatek slunečního světla, máme ty nejlepší předpoklady prožívat návaly vzteku. Jenomže ne všichni se s nimi vyrovnávají stejně.

Prodlužte život svým blízkým. Nestojí to vůbec nic • Mezilidské vztahy bývají různorodé, ale pouto, které vzniká mezi rodiči a dětmi, je jedinečné. Zatímco v dětství jsme nejšťastnější v blízkosti rodičů, v pozdním stáří se cítíme nejbezpečněji po boku našich potomků.

Změňte melodii budíku. Bude se vám lépe vstávat a stoupne výkonnost, tvrdí australští vědci • Problémy s ranním vstáváním trápí velkou část populace. Mnozí zvládnou jen s obtížemi vylézt z postele, a některé dokonce neprobere ani dlouhé a opakované zvonění budíku. Na vině je řada faktorů, ale podle vědců je důležitá i melodie, kterou si pro své probuzení zvolíme.

Nebyli jste spokojeni v restauraci? Služby můžete v některých případech reklamovat • Když vám prasknou boty nebo přestane hrát televize, pravděpodobně je budete reklamovat. Co když vám ale v restauraci nechutná jídlo nebo víno, které jste si objednali? Víte, kdy je v pořádku se ozvat, a za co si naopak můžete sami?

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Za problémy s dýcháním může i stres. Odhalte příznaky dřív, než bude pozdě • Poruchy dýchacího ústrojí mohou mít nejrůznější příčiny. Mezi nejčastější a někdy podmíněné určitou genetickou predispozicí patří poruchy z vystavení se velkému množství prachu, alergenů a konzumace některých potravin, nápojů nebo léčiv. Příliš se ale nemluví o tom, že za těmito obtížemi může stát také stres. Opakované vystavování vypjatým situacím například v zaměstnání může vyústit dokonce ve vážné dýchací problémy.

Stres může zabíjet.

Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů • Paradentóza je po zubním kazu druhou nejčastější příčinou ztráty zubů. Toto poměrně časté onemocnění dásně, závěsného aparátu i okolní kosti způsobuje nedostatečná ústní hygiena, ale také podceňování příznaků.

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách • Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček • Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.