Svět

10 tipů, jak si usnadnit život • V dnešní uspěchané době hledáme různé způsoby, jak si život co nejvíce zjednodušit a zároveň si užívat každý okamžik. Zde je 10 tipů, které vám mohou pomoci dosáhnout právě toho:

Proč si vážit každé vteřiny na tomto světě • Život je nekonečný sled okamžiků, které se skládají z dnů, hodin, minut a vteřin. Mnoho z nás žije v přesvědčení, že máme nekonečně mnoho času, ale ve skutečnosti je každá vteřina vzácná a nenahraditelná. V tomto článku se podíváme na důvody, proč bychom si měli vážit každého okamžiku našeho života.

Antonie Nedošínská: Průkopnice českého filmu • Antonie Nedošínská, rozená Antonie Valečková (26. června 1885, Praha-Smíchov – 17. července 1950, Poděbrady), byla významnou postavou českého filmu a divadla. Narodila se v Praze a původně se věnovala šití, ale její vášeň pro divadlo ji brzy přivedla k ochotnickým představením a soukromým hereckým kurzům u Karla Želenského.

Antonie Nedošinská

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

Rozdíly mezi chřipkou a rýmou • Chřipka a rýma jsou dvě různé infekční onemocnění, která mohou mít podobné příznaky, ale mají odlišné příčiny a mohou mít různou závažnost. Je důležité rozpoznat rozdíly mezi nimi, protože léčba a doporučení pro obě onemocnění se mohou lišit.

Jak vycházet s nepříjemnými lidmi? Chce to hlavně empatii a trpělivost • V každodenním životě se setkáváme s různými typy osobností. Někteří lidé nás okouzlí svou přátelskostí a pozitivní energií, zatímco jiní nám mohou připadat trochu nepříjemní. Co však dělat, když je třeba se s těmito nepříjemnými jedinci setkávat pravidelně? Je možné se naučit vycházet s lidmi, kteří nám nejsou tak blízcí, a přitom udržet vztahy a komunikaci na dobré úrovni.

Jindříchův Hradec: Klenot jižních Čech • Jindříchův Hradec je jedním z nejkrásnějších měst v České republice, a to nejen díky své malebné poloze, ale také díky bohaté historii a kulturnímu dědictví. Toto město, nacházející se v srdci jižních Čech, je skvostem, který stojí za návštěvu v každém ročním období.

Jak se stát bohatým? A potřebuji to? • Bohatství je touha mnoha lidí po celém světě. Pro některé znamená finanční svobodu, možnost cestovat, koupit si, co chtějí, nebo jednoduše mít jistotu. Ale co to vlastně znamená být bohatý? A je to skutečně to, co potřebujete k naplnění svého života?

Jak poznat, že mě už nemiluje? A jak se s tím vyrovnat? • Vztahy jsou složité a každý vztah je jedinečný. Ovšem existují některé názznaky, které mohou znamenat, že váš partner nebo partnerka k vám již necítí to, co v minulosti. Pokud máte obavy, že vaše láska zeslábnula nebo zcela vymizela, zde je několik zaručených vodítek a tipů, jak se s touto situací vyrovnat.

Mám se rád(a)? Jak to poznat? • Sebeláska je klíčovým prvkem osobního růstu a psychické pohody. Je to to, jak se k sobě stavíme, jak se k sobě chováme a jak nám záleží na vlastním blahu. Ale jak poznat, že máme sebe rádi? Zde je několik způsobů, jak to zjistit:

Jsem normální? • V dnešní společnosti je snadné cítit se ztracený, izolovaný nebo jiný. S nekonečnými srovnáními, která nás obklopují na sociálních médiích, v televizi a dokonce i v osobních interakcích, mnozí z nás si kladou otázku: "Jsem normální?"

Mohou mít dospělí lidé plyšáka? • Pokud dospělí lidé mají plyšáka, je to naprosto v pořádku a normální. Mnoho dospělých osob si uchovává plyšáky z dětství jako vzpomínku, nebo je získává v dospělosti jako dekorační prvky, dárky či prostě jen pro pohodlí a útěchu.

Dubaj otevírá největší vyhlídkové kolo na světě. Ohromuje výškou i vstupným • Metropole Spojených arabských emirátů Dubaj opět láme rekordy. V říjnu se tu pro návštěvníky otevře největší vyhlídkové kolo na světě. Svými rozměry hravě strčí do kapsy podobné atrakce v Londýně, Las Vegas nebo Singapuru.

Greta Thunberg na obálce Vogue kritizuje pokrytectví módního průmyslu • Klimatická aktivistka Greta Thunberg zveřejnila na svých sociálních sítích náhled obálky nejnovějšího čísla skandinávské verze módního časopisu Vogue. Je na ní vyobrazena, jak hladí koně a na sobě má oblečený nadměrný trenčkot. Cílem je upozornit na stále nevyřešený problém tzv. „rychlé módy“.

Vědci vymýšlejí záložní plán pro případ globální katastrofy • Celý svět nyní sužuje koronavirová pandemie. Existují přitom i mnohem větší hrozby, které by v budoucnu mohly zcela zničit život na Zemi.

Změna času opět zamává s biorytmem. Konec střídání v nedohlednu • Už za pár dní si opět budeme muset zvykat na letní čas. V noci ze soboty na neděli se ručičky hodinek posunou o hodinu dopředu, takže víkend bude tentokrát kratší. Později se bude rozednívat a později také stmívat.

Svět po krizi se musí zásadně změnit, říká papež a popisuje svou představu • Lidstvo musí po koronavirové krizi zpomalit a nalézt lepší způsob soužití. V článku zveřejněném ve čtvrtek v deníku The New York Times to píše papež František.

Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život • Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz.

Nepřehlédněte

Jak si úspěšně vypěstovat depresi, aby vám vydržela do konce života • Smutek je nedílnou součástí života. Funguje jako nutný ventil extrémních zátěžových podnětů, kterým jsme čas od času vystavováni. Bez smutku by navíc člověk ani nevěděl, co jsou pravé opaky – pocity radosti a štěstí. Když ale špatná nálada trvá příliš dlouho, může se jednat o závažné onemocnění zvané deprese. Část odborníků přitom zastává názor, že někteří lidé si mohou za vznik depresí sami.

Jak zařídit, aby vám novoroční předsevzetí vydrželo celý rok • „Nový rok, nový začátek,“ říká si na začátku ledna mnoho z nás. Opravdu nám ale datum v kalendáři pomůže změnit život k lepšímu? Mít pevně určenou startovní čáru je dobré. Bez trochy vůle a disciplíny to ale nepůjde. Jak tedy zařídit, aby se vaše předsevzetí opět neproměnila v prázdné novoroční fráze?

Umírající lidé prozradili, čeho ve svém životě nejvíce litují • Smrt je v naší společnosti stále velmi tabuizované téma. Každý z nás má přitom vyměřen určitý čas, který jednoho dne vyprší. Odchod z tohoto světa je tedy naprosto přirozená součást života. Dokud ale ještě nejsme na konci, měli bychom se snažit žít naplno. Na smrtelné posteli už toho příliš nedoženeme.

Čas sice spravedlivě utíká všem stejně, ale ne všichni ho také stejně mají.

Prodlužte život svým blízkým. Nestojí to vůbec nic • Mezilidské vztahy bývají různorodé, ale pouto, které vzniká mezi rodiči a dětmi, je jedinečné. Zatímco v dětství jsme nejšťastnější v blízkosti rodičů, v pozdním stáří se cítíme nejbezpečněji po boku našich potomků.

Proč si vážit každé vteřiny na tomto světě • Život je nekonečný sled okamžiků, které se skládají z dnů, hodin, minut a vteřin. Mnoho z nás žije v přesvědčení, že máme nekonečně mnoho času, ale ve skutečnosti je každá vteřina vzácná a nenahraditelná. V tomto článku se podíváme na důvody, proč bychom si měli vážit každého okamžiku našeho života.

Pozitivní myšlenky pro tento den. Inspirujte se a pozvedněte svého ducha • Den za dnem utíká a vy máte pocit, že svět je nehostinné místo, kde nemá smysl se o cokoliv snažit. To se ale pletete. Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších myšlenek, které vám vrátí chuť do života a pomohou překonat dnešní den. Inspirujte se myšlenkami, které pozvednou vašeho ducha.

Denní rituály slavných. Jak žili Kafka, Churchill, Hemingway nebo Beethoven • Alespoň jeden denní rituál praktikuje většina z nás. A není divu! Do dnešního rychlého a chaotického světa přinášejí rituály řád a pocit určité jistoty. Vědomí, že si každý víkend pustíme oblíbený seriál, a nebo že pondělí začne kávou v oblíbené kavárně, je zkrátka uklidňující.

Proč je dobře, že každý život nakonec skončí? • Život je nádherný dar, plný vzestupů a pádů, radosti a smutku, výher a ztrát. Ale stejně jako každý příběh má i život svůj začátek a konec. Ačkoli může být těžké se s tímto faktem smířit, existuje několik důvodů, proč je dobré, že každý život nakonec skončí.

Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti • Určitě máte v domácnosti několik menších elektrických zařízení, která vám usnadňují život. Třeba žehličky, nabíječky, rychlovarné konvice nebo mikrovlnné trouby. V posledních letech se jejich výrobci předhánějí s novými funkcemi. Ruku v ruce s tím se však zkracuje doba, po kterou tyto spotřebiče vydrží provozuschopné. Téměř nic se neopravuje a výrobci spoléhají na to, že zákazník po konci záruční doby, obvykle po dvou až třech letech, takový výrobek prostě vymění za nový.