Nepřehlédněte

Muž znásilnil uklízečku. Po vyvrcholení se rozloučil polibkem • Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pracují na objasnění případu znásilnění, ke kterému došlo jednoho červnového rána na parkovišti u ulice K Jezeru nedaleko Hostivařské přehrady. Čtyřiašedesátiletá poškozená prováděla úklidové práce, když v tom k ní z ničeho nic přistoupil neznámý muž, uchopil ji za ruce a způsobem srovnatelným se souloží ji znásilnil. Po vyvrcholení se podezřelý s poškozenou rozloučil, políbil jí ruku a odešel pryč. Popis podezřelého: výška 170 - 175 cm, věk 40-45 let, štíhlá postava, bílá pleť. Mluvil česky bez přízvuku. Měl asi modré oči, světle hnědé vlasy, které byly nahoře trochu delší než po stranách a vzadu dlouhé asi 7 cm. Byl hladce oholen. Na sobě měl košili s dlouhým rukávem světlé barvy a plátěné kalhoty tmavší barvy. Na ruce měl snubní prsten a působil upraveným až elegantním dojmem. Z místa pak odjel vozidlem Tatra 603  nebo Škoda Octavia. Případ je prošetřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu znásilnění, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až deset let odnětí svobody. Jestliže muže na identikitu nebo podle popisu poznáváte, ozvěte se na linku 158.

Magnetická rezonance v Thomayerově nemocnici bude sloužit pacientkám s myomem • Nákladnou opravu má za sebou přístroj pro magnetickou rezonanci navigovaného fokusovaného ultrazvuku patřící pražské Thomayerově nemocnici. Přístroj představuje účinnou a bezbolestnou metodu v léčbě děložních myomů, přičemž do provozu byl znovuuveden ve středu 21. února. Na opravu přispěla částkou 850 000 korun Nadace ČEZ, která fakultní nemocnici dlouhodobě podporuje. Magnetická rezonance navigovaného fokusovaného ultrazvuku je neinvazním způsobem léčby myomů konzervativní cestou. Díky této metodě uváděné pod zkratkou MRgFUS podstupují pacientky bezoperační a bezbolestný zákrok, což jim umožňuje i rychlejší rekonvalescenci a návrat do běžného života. Mezi hlavní přínosy tohoto způsobu léčby patří ústup příznaků během prvních tří měsíců, a to u 90 procent pacientek, a zachování možnosti otěhotnět. „V rámci celé České republiky a léčby neplodnosti z důvodu děložních myomů vlastní naše nemocnice unikátní přístroj, jediný v republice. Jsme rádi, že se ho podařilo opět zprovoznit. Veliký dík za to patří Nadaci ČEZ, která nám poskytla finanční prostředky na jeho opravu,“ kvitoval během uvedení magnetické rezonance do chodu ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš. [related-post id="5352"] Nadace ČEZ podporuje různé projekty pro zkvalitnění péče o pacienty v Thomayerově nemocnici formou finančního přispění dlouhodobě. „Moderní medicína dnes dokáže zázraky, její nástroje jsou ale často velmi nákladné. Byla by škoda je nechat stát bez užitku, zvláště když pro některé pacienty představují často jedinou naději v léčbě. V tomto případě žen, jež nemohou podstoupit operaci, a přesto by rády porodily děti,“ poznamenala ředitelka nadace Michaela Ziková. [related-post id="4461"] Thomayerova nemocnice patří do páteřní sítě velkých zdravotnických zařízení poskytující komplexní zdravotní péči na špičkové úrovni. Nemocnice je vybavena moderní přístrojovou technologií a jako jediné zdravotnické zařízení v ČR disponuje kombinací magnetické rezonance s fokusovaným ultrazvukem a školeným týmem s pětiletou zkušeností v ošetřování děložních myomů bez operace.

1. 4. 1889: Studenti stále neobdrželi zakoupené podobizny císaře pána • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Do Havlíčkových sadů se vrátil nezvaný host • Radnice Prahy 2 musí nechat pokácet dva jehličnany v Havlíčkových sadech. Usychaly od loňského podzimu. Nyní se potvrdilo napadení kůrovcem. Stromy i dřevní hmota tak budou odstraněny, aby se kůrovec nešířil dál.

Komentář: Stal se zázrak? Našlo se 8,6 miliard korun, o nichž nikdo neměl ani tušení • Andrej Babiš oznámil v pondělí ohromující zprávu. Ve státní kase se zničehonic našlo 8,6 miliardy korun. Zatím není jasné, kde byla tato horentní suma celou dobu schovaná. Premiér se ale pět dní před volbami do europarlamentu rozhodl, že peníze použije na navýšení rodičovského příspěvku.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Duchennovu svalovou dystrofii je důležité podchytit včas. Lékařskou péči pomáhají zlepšit databáze pacientů • Postupné ochabování svalů, upoutání na vozík a problémy s dýcháním, které nakonec vedou k úmrtí. Takové jsou projevy spinální svalové atrofie, o které se řada lidí poprvé doslechla v souvislosti se sbírkami pro Olivera, Maxe a Adama. Existují ovšem i další neméně závažná neuromuskulární onemocnění, jako jsou například Duchennova či Beckerova svalová dystrofie. Zkvalitnit, ale i posunout kupředu léčbu podobně nemocných pacientů mají pomoci neuromuskulární registry. Díky nim získají nemocnice podněty pro zkvalitnění péče.

Slezská ulice trpí hlukem i nedostatkem zeleně. Radnice chystá revitalizaci • Radnice Prahy 3 plánuje revitalizaci Slezské ulice. Vyhlásila veřejnou zakázku na koncepční studii. Vítězný architektonický tým by měl připravit komplexní řešení dopravy i celého uličního prostoru.

Každá lampa v Praze bude mít svůj vlastní QR kód • Na stožárech veřejného osvětlení v Praze budou kromě identifikačního čísla i takzvané QR kódy. Ty umožní jednoduše ohlásit poruchu nebo černou reklamu. Novinku dnes představila městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP). Služba by do budoucna mohla pomoci i turistům a složkám Integrovaného záchranného systému.

Praha 2 odhalila pamětní desku hrdinovi druhého odboje Karlu Pavlíkovi • Pamětní deska se jménem kapitána Karla Pavlíka visí od čtvrtka na domě č. 19 v ulici Na Folimance v Praze 2. Hrdina druhého odboje se proslavil především obranou Czajánkových kasáren den před okupací naší republiky nacisty dne 14. března 1939, ale i mnoha dalšími odbojovými aktivitami. Dům v Nuselském údolí byl jeho posledním útočištěm před zatčením v roce 1942 a následnou popravou v Mauthausenu.

Odhalení desky se uskutečnilo tento čtvrtek.

11. 8. 1890: Těžce ranění dělníci a sebevražda nemocné ženy na Žižkově • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Spory Michala Cihláře s pražskou zoo skončily. Výtvarník bude muset platit • Rozhodnutím pražského Vrchního soudu, podle kterého má výtvarník Michal Cihlář uhradit pražské zoo soudní výlohy ve výši 222 764,50 Kč, končí letitá kauza, v níž Cihlář žaloval Zoo Praha o 1,8 mil. Kč za údajně neoprávněné nakládání s jeho dílem - logem Zoo Praha s koněm Převalského. I v této věci byl nakonec žalobce neúspěšný a skončila tak dlouholetá série sporů mezi ním a Zoo Praha.

Sen o novém bydlení se stal pro pražské kotuly realitou • Zoo Praha vybudovala nový domov pro kotuly veverovité. Návštěvníci tak mají možnost pozorovat dovádění tlupy těchto čilých jihoamerických opiček na novém místě v sousedství gibonů stříbrných.

Kotul veverovitý je čilá opička, která v poměrně početných skupinách tráví většinu dne hledáním potravy vysoko v korunách stromů. V Zoo Praha má chovná skupina k dispozici krásnou vzrostlou moruši.

Pražský dopravní podnik testuje hybridní autobus Solaris • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude ode dneška v reálném provozu testovat další hybridní autobus. Tentokrát se jedná o sériové řešení s ukládáním elektrické energie do kondenzátorů namísto obvykle používaných baterií. Dvanáctimetrový nízkopodlažní autobus Solaris Urbino 12 Hybrid dostal evidenční číslo 4999 a cestující jej mohou do 22. září vyzkoušet na linkách č. 133, 165, 175, 207 a 213. 

Autobus SAutobus Solaris Urbino 12 Hybrid.olaris Urbino 12 Hybrid

10. 8. 1890: Nové poznatky o rakovině a zákaz sokolského průvodu • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

17. 5. 1889: Zatčený bigamista, dopadení zloději a zabavené maso • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Přibylo nejvíce nakažených koronavirem od začátku ledna • Během úterý bylo v Česku zaznamenáno 12 486 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 8. ledna tohoto roku. Hygienici vykázali 33 612 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 36 776.

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Třeba na hromadnou koulovačku nebo do bunkru Folimanka • Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít.

Tipy na víkendové akce v Praze.

Kdo je tady odporný? Reakce na nenávistná slova prezidenta z domova i ze světa • Pořádný rozruch opět vyvolal prezident Miloš Zeman. V nedělním vysílání CNN Prima News prohlásil, že transgender lidé jsou mu bytostně odporní. Za svá slova si vysloužil ostrou kritiku z Česka i ze zahraničí.

Několik dnů intenzivního páření. Pokus o spojení indických lvů dopadl výborně • Samec lva indického Sohan, který v Zoo Praha dočasně nahradil nezkušeného Jamvana, na druhý pokus uspěl i u samice Suchi. K páření se lvicí Ginni došlo už koncem ledna. Suchi z počátku odmítala přijmout nadřazenost nového samce, proto byl tento pár koncem ledna rozdělen a Sohan připuštěn k Ginni. 18. února chovatelé Sohana znovu spojili se Suchi a tentokrát úspěšně. „První páření Sohana a Suchi jsme zaznamenali 18. února a od té doby můžeme hovořit o čtyřech dnech intenzivního páření, které tak probíhá déle, než jsme čekali,“ poznamenal ve středu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. [gallery link="none" columns="1" size="full" ids="6069"]   [related-post id="5977"] [related-post id="5727"] [related-post id="3580"] [related-post id="6054"]

Od 18. února chovatelé zaznamenali u lvů indických Sohana a Suchi několik dnů páření.