Horoskopy na dnešní den

Co si pro Vás na dnešní den přichystaly hvězdy a planety?

Nepřehlédněte

Být lakomý a sobecký se finančně vůbec nevyplácí, zjistil výzkum • Lakomci, sobci a škudlilové se ve společnosti netěší příliš velké oblibě. Všeobecně se ale předpokládá, že tito lidé díky své chamtivosti ušetří spoustu peněz, takže jsou tím pádem materiálně lépe zajištění. Nejnovější zjištění ale tento mýtus vyvrací.

Méně starostí s Lítačkou. Platnost expirujících karet bude automaticky prodloužena • Dopravním kartám Lítačka vydaným v roce 2016, na které si mohou cestující nahrávat dlouhodobé časové kupóny a cestovat po Praze a Středočeském kraji, měla letos postupně končit platnost. Magistrát se ale rozhodl, že asi 450 000 expirujících karet bude možné používat i nadále.

Lítačka funguje v Praze od roku 2016.

Plejtvák myšok je zpátky v muzeu. Bude součástí expozice světových parametrů • Skončilo náročné restaurování jednoho z nejznámějších exponátů a zároveň symbolů Národního muzea. Téměř 23 metrů dlouhý plejtvák myšok je od pátku 3. září opět k vidění pro návštěvníky.

21. 6. 1890: Zvláštní žert s balónky a uchovávání kremačního popela v domácnosti • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Ohňostroje jsou projevem arogance a sobectví vůči zvířatům. Zakažme je, vyzývá ředitel zoo • Jakkoliv zatím není jasné, jak bude vypadat videmapping, kterým chtějí radní v hlavním městě nahradit tradiční ohňostroj na přelomu roku, je na místě říci zcela jednoznačně: zdravý rozum zvítězil nad sobectvím a arogancí. Řekněme si to na rovinu: novoroční ohňostroje přestávají být světelnou show nabízející svátečně naladěným divákům mimořádnou podívanou, svou hlučností se přibližují spíš válečnému konfliktu.

Bude to druhé Národní, pronesl ředitel Vinohradského divadla při slavnostním otevření • Nádherná secesní budova Vinohradského divadla stojí na svém místě už více než 112 let. Na její kráse se sice trochu podepsal zub času (zejména v interiéru), ale to by měla v příštích letech vyřešit kompletní rekonstrukce. Poté snad bude tato stavba stejně krásná, jako při slavnostním otevření dne 24. listopadu 1907. Jak se můžeme dočíst v dobovém tisku, tehdejší společnost neskrývala nadšení z nového kulturního svatostánku

Medaile Lukáše Krpálka je dočasně vystavena pro veřejnost • Letošní olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek dočasně zapůjčil Národnímu muzeu svou zlatou medaili. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout na výstavě Olympijské Tokio. Příliš času ale nemají. Už 3. října se vrátí zpátky svému majiteli.

Rodiče dávají dětem i neobvyklá jména. Stále ale vede Eliška a Jakub • V lednu se v České republice narodilo více než devět tisíc dětí, z nichž nejvíce bylo Elišek a Jakubů. Celkově dali rodiče svým potomkům 582 různých chlapeckých a 678 dívčích jmen. Tradiční žebříček popularity dětských jmen zveřejnil Český statistický úřad u příležitosti Evropského dne statistiky.

Cizinec pašoval do Česka 20 tisíc cigaret. Zadrželi ho pražští celníci • Během uplynulého víkendu zajistili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni velké množství tabákových výrobků. Cigarety pašoval ve svých zavazadlech čtyřicetiletý cizinec, který přicestoval do České republiky po trase Moskva – Atény – Praha.

Mobilní signál se rozšířil do dalších stanic pražského metra • Mobilní a datové služby ve standardu LTE mohou cestující v pražském metru využívat už ve 25 stanicích. Od včerejška jsou nově pokryty stanice Florenc B a Palmovka na trase B a stanice Staroměstská na trase A.

Praha přivítala rok 2020 vidomappingem na budově Národního muzea • Hlavní město přivítalo rok 2020 novoročním videomappingem na Historickou budovu Národního muzea s názvem „My, Praha“. Do přípravy světelné show se zapojily i stovky dětí ze základních škol v metropoli. Celkově bylo představení promítáno celkem třikrát za večer a cestu na Václavské náměstí si podle odhadu Magistrátu našlo několik desítek tisíc lidí.

Startuje oprava Vršovické ulice. Koncem dubna dojde k uzavírkám • V dubnu a květnu se bude opravovat Vršovická ulice, Technická správa komunikací vzhledem ke špatnému stavu vozovky rozhodla o položení nového povrchu. Většinu času bude doprava ve směru z centra vedena jedním pruhem, mezi 28. a 30. dubnem však dojde k úplné uzavírce. Od 12. dubna do 13. května se bude na základě rozhodnutí TSK provádět souvislá údržba Vršovické ulice, a to v úseku Moskevská – Kodaňská ve směru z centra. Dopravní omezení se dotknou řidičů, ale také návštěvníků Úřadu městské části – nebude možné parkovat podél budovy ÚMČ, je možné, že budou částečně uzavřeny některé chodníky. „Dopravní opatření spojené s rekonstrukcí vydal odbor dopravních agend Magistrátu. Jsme si ale vědomi toho, že rekonstrukce takového rozsahu se obyvatel Prahy 10 dotkne. Připravujeme proto jasné značení, které upozorní na bezpečné přechody a chodníky vedoucí k úřadu, stejně tak i na místa, kde bude možné po dobu rekonstrukce zaparkovat,“ říká mluvčí Prahy 10 Vít Novák. Plánovanou opravu rozdělila TSK do několika etap tak, aby byla Vršovická ulice po maximální možnou dobu alespoň jedním jízdním pruhem průjezdná. Dojde však k několika změnám. K celkové uzavírce úseku dojde pouze v termínu 28. 4. – 30. 4. 2018, kdy objížďka bude vedena ulicemi Moskevská a U Vršovického hřbitova. Nebude možné parkovat auta v celém úseku podél budovy ÚMČ Prahy 10. O víkendu 14. 4. – 15. 4. 2018 nebude pro směr z centra možné odbočení do/z ulice Kodaňské. Autobusové linky 101, 124 a 139 budou do Kodaňské vedeny ulicemi Minskou a Slovinskou, ev. Bělocerkevskou. Podle Technické správy komunikací vykazuje Vršovická ulice značné poruchy jak v křižovatkách, tak v mezikřižovatkovém úseku. Jsou zde vyjeté koleje, trhliny i výtluky. Během měsíčních oprav proto dojde k odfrézování zhruba 10 centimetrů živičných vrstev, které budou nahrazeny novými.

Jaro je za dveřmi. V expozici plazů v pražské zoo probíhají bouřlivé námluvy • Návštěvníci pražské zoologické mohou v těchto dnech vidět opravdové známky jara. Konkrétně v unikátní středoasijské pouštní expozici Kattakum, která se nachází v Pavilonu šelem a plazů. Ještě zhruba dva až tři týdny tam bude probíhat období intenzivních námluv a bojů samců o samičky.

Věžáky v Kamýku stát nebudou. Rozhodnutí už je definitivní • Pomyslnou tečku za projektem komplexu dvou obytných věžáků v pražském Kamýku udělala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Nevyhověla totiž podnětu společnosti Trigema proti dřívějšímu zamítavému rozhodnutí ministerstva.

12. 6. 1890: Záhadné úmrtí, ztracený zlatý náramek a přejeté dítě • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Praha podpoří středoškoláky s odlišným mateřským jazykem • Rada hl. m. Prahy dnes podpořila projekt na podporu žáků středních škol v oblasti výuky českého jazyka. Bezplatný kurz realizovaný Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy připraví žáky na úspěšné složení maturitní zkoušky a pomůže tak jejich integraci. Projekt se bude realizovat již od září tohoto roku a dohlížet na něj bude odborný garant. „Cílem celého projektu je předcházet školnímu neúspěchu u žáků s odlišným mateřským jazykem, který je v drtivé většině způsoben právě neznalostí češtiny, a pomáhat těmto žákům s úspěšným složením maturitní zkoušky. Jde o jednu ze základních cest, jak dosáhnout úspěšné integrace těchto žáků do majoritní společnosti a naplno využít jejich potenciál,“ vysvětluje radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. Žáci si budou moci vybrat z celkem tří typů kurzů rozdělených podle jejich časového rozsahu. Na výběr je přitom šestiměsíční kurz o týdenní dotaci čtyř vyučovacích hodin, dvouletý kurz se stejnou hodinovou dotací a rovněž čtyřletý kurz, kdy žák absolvuje dvě hodiny výuky týdně. „Čtyřletý kurz je určen pro žáky cizince, kteří nastupují do prvního ročníku střední školy, dvouletý pro stávající žáky druhých a třetích ročníků a šestiměsíční pro ty žáky, kteří potřebují intenzivní jazykovou přípravu na maturitní zkoušku,“ dodává radní Ropková. Do konce roku vynaloží město na jazykové kurzy pro cizince z řad žáků středních škol celkem 172 tisíc korun, pro celý příští kalendářní rok bude radní Ropková navrhovat v návrhu městského rozpočtu částku ve výši 507 tisíc korun. [related-post id="11502"] Kurzy i pro nejmenší Hlavní město současně podporuje intenzivní kurzy českého jazyka i na úrovni základních škol. Vedle takzvané systémové podpory, která již od roku 2016 probíhá na celkem dvaadvaceti školách na území hlavního města, kde se vyučuje český jazyk jako jazyk cizí, bude město od tohoto školního roku zřizovat na Základní škole Marjánka v Praze 6 rovněž intenzivní kurz českého jazyka pro nově příchozí žáky z celé Prahy, kteří tento jazyk prakticky neovládají. Bezplatný kurz bude trvat tři měsíce a nabídne zájemcům denně čtyři hodiny intenzivní individualizované výuky, která na tuto dobu nahradí výuku v kmenové škole. Celkem by touto jazykovou třídou mohlo projít až třicet žáků za školní rok. Podle dnešního rozhodnutí městské rady bude v září pražské zastupitelstvo schvalovat poskytnutí dotace této škole ve výši 550 tisíc korun na realizaci tohoto intenzivního kurzu. „Tato částka bude určená na pokrytí mzdových nákladů na práci pedagogů vyučujících český jazyk a rovněž na nákup materiálního vybavení potřebného k výuce,“ uzavírá radní Ropková.

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy? • Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.

2. 4. 1889: Poplach v německém divadle a ruská výprava do Tibetu • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Kde se vzali slovenští dráteníci? Odpověď dává nová výstava Národního muzea • Jak se měnilo drátenické řemeslo od svých raných počátků až do současné doby? Na to odpoví nová výstava v Národopisném muzeu Národního muzea s názvem Dráteníci a drátenictví.

Dráteník při práci.

Prostor před Šlechtovou restaurací dostal původní historickou podobu • V rámci rekonstrukce bývalého rybníka ve Stromovce se uskutečnila také oprava parteru s květinovými záhony před Šlechtovou restaurací.