Unikátní školka v Modřanech. Děti budou chovat zvířata a pěstovat zeleninu

ZajímavostiPražskýDEN.cz18. června 20202 minuty čtení

Foto: Studio LOXIA

Do dvou let bude mít Praha 12 novou školku. MŠ Mydlinky až pro 112 dětí má být unikátní nejen hospodárným nakládáním s energiemi a technickým řešením, ale i celkovým konceptem udržitelného hospodářství.

„Navrhli jsme řešení, které využívá nejpokročilejších technologií a stavebních postupů s ohledem na životní prostředí. Využíváme orientaci světových stran, izolaci zeminou, zpětným získáváním tepla a řízeným větráním pomocí rekuperace. Na energetickém štítku budovy bude ‚A‘, tedy nejvyšší známka,“ vysvětluje Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA, které školku projektovalo.

Foto: Studio LOXIA

Vyšší počáteční investice se vrátí na dlouhodobě levnějším provozu. Roční spotřeba energií na vytápění nepřesáhne 15 kWh na 1 m², což je zhruba třetinová spotřeba oproti už tak úspornému nízkoenergetickému standardu. Staré budovy mají spotřebu i více než třináctinásobnou. Díky důmyslnému systému větrání se i přes maximální zateplení nevytvoří plísně.

„Když jsme s tímto návrhem přišli za radními, tak nás v tom Praha 12 plně podpořila a já jsem ráda, že občanská výstavba jde příkladem,“ dodává autorka projektu.

Udržitelnost nejen na dětském hřišti

Budova zapuštěná do svahu ušetří i prostor na pozemku, který bude využit pro eko-klubovnu s chovem drobných zvířat. Králíci či slepice budou pobíhat po trávníku v areálu i na střeše.

Foto: Studio LOXIA

Na pozemku plánované školky se nachází mnoho dřevin, které budou po dendrologickém ošetření zachovány. Na plánování zeleně se podílí i odborníci na permakulturu a principy udržitelného pěstování, protože architekti navrhli i záhony.

Děti je budou moci společně zakládat, udržovat, sklízet i kompostovat. Z přírodních materiálů bude i několik dětských hřišť a prolézaček.

Foto: Studio LOXIA

„Stavíme školku primárně pro městské děti a chtěli jsme jim přinést pravý venkovský zážitek tak, jako jsem v dětství zažívala já u babičky na vesnickém hospodářství,“ přibližuje vizi školky její architektka.

V průběhu studie byl projekt konzultován s odborem školství MČ Prahy 12 a podílely se na něm i ředitelky místních školek. Po kompletním dokončení projektové dokumentace proběhne výběrové řízení na zhotovitele stavby. První žáčky by školka měla přivítat v září 2022.

Nepřehlédněte

Proč se blonďaté dětské vlasy v dospělosti většinou změní na tmavé • Mnoho lidí má v dětství zcela jinou barvu vlasů než v dospělosti. Stalo se to i vám nebo vašim dětem? Řeč není o procesu šedivění, kdy ustává tvorba barvicího pigmentu, ale o případech, kdy se zářivě blonďatá dětská hlavička během dospívání změní na tmavě hnědou. Víte, proč k tomu dochází?

Věžáky v Kamýku stát nebudou. Rozhodnutí už je definitivní • Pomyslnou tečku za projektem komplexu dvou obytných věžáků v pražském Kamýku udělala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Nevyhověla totiž podnětu společnosti Trigema proti dřívějšímu zamítavému rozhodnutí ministerstva.

Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo odložil několikaměsíční holčičku • Do babyboxu v pražském Hloubětíně někdo ve středu pozdě odpoledne odložil několikaměsíční holčičku. Informoval o tom zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. Dítě dostalo jméno Zuzanka.

Schola Pragensis nabídne největší přehlídku středních škol v Česku • Více než 93 tisíc deváťáků stojí nyní před rozhodnutím, kam dál. S výběrem jim i letos, za netradičních podmínek, pomůže Schola Pragensis – největší přehlídka středních a vyšších odborných škol v Česku. Jubilejní 25. ročník proběhne 26. až 28. listopadu v on-line režimu.

V Česku se narodilo první dítě z transplantované dělohy • Ve čtvrtek 29. srpna se na Gynekologicko-porodnické klinice 2. LF UK a FN Motol narodil 27leté ženě s transplantovanou dělohou zdravý chlapeček. Završilo se tak úsilí speciálně vytvořeného týmu FN Motol pod vedením MUDr. Romana Chmela, Ph.D. a Institutu klinické a experimentální medicíny pod vedením doc. MUDr. Jiřího Froňka, Ph.D. FRCS.

Geniální děti se od vrstevníků liší. Správný rodič to včas pozná • Každý rodič i prarodič chce pro své malé ratolesti jen to nejlepší. Naši potomci nás sice občas zlobí, přesto je ale stejně milujeme, ať už jsou jakékoliv. Od dětí nevyžadujeme, aby byly „dokonalé“. V některých případech ale přesto jsou. A to paradoxně bývá problém. Jak poznat, že vám doma roste malý génius?

Metro D změní Nové Dvory. Chystá se územní studie • Pražskou lokalitu Nové Dvory čeká v budoucnu proměna. Území spadající pod MČ Praha 4 a MČ Praha 12, které se stane jednou ze spádových oblastí připravované nové linky metra D, prověří nová územní studie. Do její tvorby se zapojí obě dvě městské části, které budou spolupracovat již na jejím zadání. Studie má být dokončena v roce 2022. Zhotovitele dokumentu chce vedení Prahy vybrat do konce letošního roku.

Žena se čtyřmi dětmi roky snášela týrání manžela. Odejít od něj dokázala až teď • Počet odhalených případů domácího násilí v Praze patří stále mezi nejvyšší v rámci statistik ostatních krajů. Počet vykázaných osob se posledních pět let pohybuje mezi 186 až 213 a první pololetí letošního roku s 95 případy nenasvědčuje tomu, že by se měl tento počet výrazněji snížit.

Mezi ohrožené osoby nejčastěji patří ženy, které psychické i fyzické násilí snášejí i několik let.

Průměrná mzda učitelů se blíží hranici 40 tisíc korun • V roce 2019 pobírali učitelé mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol průměrnou hrubou měsíční mzdu 39 656 Kč. Meziročně si tak polepšili o více než 5 000 Kč a jejich plat odpovídal 109 % průměrné zaměstnanecké mzdy. Ve srovnání se mzdou ostatních zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo však pouze o 71 %. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zaměstnanci pražských škol dostanou po prázdninách přidáno • Pražští radní schválili navýšení platu učitelům a zaměstnancům škol pro rok 2019 o dalších 300 milionů korun. Celkem tak Praha letos přidá na platy ve školství nad rámec peněz od Ministerstva školství 1 miliardu korun. Peníze město školám pošle ve dvou částech – v srpnu a listopadu. Učitelům je ředitelé vyplatí následně.

Praha by si zasloužila novou koncertní síň pro filharmonii, myslí si většina dotázaných • Praha má jedinečnou šanci zařadit se po bok světových kulturních metropolí 21. století, které neváhaly investovat do nových koncertních sálů. Pro město, které je dodnes symbolem české hudební tradice, představuje nová filharmonie výzvu o to naléhavější, že v něm roky nevznikla žádná architektonicky významná stavba a žije především ze své slavné minulosti. Právě veřejné budovy tohoto typu přitom mají obrovský potenciál, mohou nastartovat rozvoj nových městských čtvrtí a být katalyzátorem rozkvětu a růstu celých měst. V Brně a Ostravě si to uvědomili o něco dřív než v Praze a podobu svých nových filharmonií už znají.

V Šeberově vznikne nová základní škola se 14 třídami • Rada hlavního města schválila záměr stavby nové základní školy v městské části Praha-Šeberov. Dojde tak k navýšení kapacity stávající školy.

Pozor na nebezpečnou hračku. Pro děti představuje velké riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, která může pro nejmenší děti představovat velké zdravotní riziko. Jedná se přívěsek na klíče v podobě panenky s copánky.

Děti do 15 let mohou po Praze cestovat zdarma. Svůj věk ale musí prokázat • Děti od 6 do 15 let mohou pro své cesty po Praze v rámci Pražské integrované dopravy (PID) uplatnit nárok na bezplatnou přepravu. K tomu ovšem při odbavení potřebují prokázat svůj věk.

Prvňáci a druháci se dnes vrátili do školních lavic • Žáci prvních a druhých tříd a děti ze speciálních škol se dnes vrátili zpět do lavic. V České republice se rozvolňování opatření řídí protiepidemickým systémem s pravidly pro pátý stupeň. Pokud se bude epidemický vývoj i nadále zlepšovat, zpět do škol by se na prezenční výuku mohli vrátit prioritně žáci devátých ročníků a maturanti. Na střední školy by se při čtvrtém stupni vrátila praktická výuka s omezením počtu do dvaceti lidí.

Nová scéna dostane novou podobu. Rekonstrukce potrvá dva roky • Národní divadlo připravuje rekonstrukci Nové scény. Exteriér památkově chráněné brutalistní budovy zůstane víceméně zachován. Výraznější modernizace se ale dočká divadelní sál.

I děti potřebují vhodné podmínky pro kvalitní spánek • Nedostatečný a nekvalitní spánek má nepříznivý vliv na každého z nás. Ať už jde o kojence, batole, starší dítě nebo dospělého. Jak ale zajistit dobré podmínky pro spaní právě našim potomkům?

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny • Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Zásadní chyba ve výchově může dětem snížit inteligenci • Výchova dětí patří mezi nejnáročnější disciplíny v životě každého dospělého člověka. Pro naše potomky chceme jen to nejlepší, ale občas pod náporem stresu uděláme něco, čím jim můžeme uškodit a negativně tím ovlivnit celý jejich budoucí život.

Praha 12 má rozpočet pro rok 2018. Nejvíc peněž půjde na školství • Zastupitelstvo MČ Praha 12 schválilo na svém 26. zasedání v pondělí 26. března rozpočet městské části na rok 2018. „Je významně proinvestiční a zohledňuje potřeby občanů Prahy 12. Investice budou primárně směřovat do škol, školských zařízení a městské infrastruktury,“ komentuje schválenou podobu rozpočtu starosta Prahy 12 Milan Maruštík. Rozpočet bude schodkový, schodek přitom bude krytý vlastními kumulovanými prostředky z minulých let. Zároveň se jedná o jeden z nejvyšších rozpočtů za poslední roky, který však rozhodně nezatěžuje budoucnost městské části.