Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp

ZprávyPražskýDEN.cz19. srpna 20201 minuta čtení

Foto: Unsplash.com

Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.

„Cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování požadavků zákona o technických požadavcích na výrobky, nařízení vlády o technických požadavcích na přepravitelná tlaková zařízení, které jsou také konkretizovaná v dokumentech EU,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

U výrobků bylo kontrolováno značení a dokumentace v souladu legislativou, zejména prohlášení o shodě, kopie certifikátů, protokoly o výsledku inspekcí a zkoušek a další doklady související s posouzením shody.

Inspektoři zkontrolovali celkem 12 typů výrobků. U 7 z nich zjistili nedostatky, které byly formálního charakteru a neohrožovaly bezpečnost uživatele.

„Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným subjektům, aby provedly nezbytná opatření k nápravě a ta byla ve většině případů splněna. V jednom případě distributor nezajistil odstranění zjištěných nedostatků, přijal dobrovolné opatření, kontrolované výrobky stáhl z distribuce a vrátil zpět dodavateli,“ dodal Jiří Fröhlich.

Nepřehlédněte

Inspektoři si posvítili na pohřební služby. Pozůstalí by se neměli nechat napálit • Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila od července do listopadu loňského roku celorepublikovou kontrolní akci zaměřenou na dodržování povinností stanovených právními předpisy při poskytování pohřebních služeb. Z celkem 77 provedených kontrol bylo zjištěno pochybení ve 30 procentech případů.

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Polovina autobazarů porušuje zákon, zjistila obchodní inspekce • Dodržují prodejci ojetých automobilů stanovená pravidla? Z 83 kontrol autobazarů v loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona téměř v padesáti případech. Nejčastěji šlo o nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu vozidla. Někteří prodejci také nedostatečně informovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

Hostivařská přehrada má novou sirénu. Má varovat před nebezpečím • Na Hostivařské přehradě v Praze 10 byla umístěna nová elektronická siréna. Pokud by na přehradě vzniklo nějaké nebezpečí, například při zvýšené hladině vody, je možné skrze ni komunikovat a zajistit ochranu obyvatel.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto • Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Obchody dostaly nařízeno zavřít během Velikonoc • Odvoláváme, co je odvoláno. Tak by se dala v kostce shrnout situace kolem otevírací doby prodejen s potravinami během letošních Velikonoc.

RECEPT: Lahodný mrkvový krém • Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkvový krém

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor • Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Kontrola prodlužovaček nedopadla špatně. Odhaleny byly jen menší nedostatky • Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost elektrických prodlužovacích přívodů, které jsou v domácnostech často používány. Kontrolováno bylo celkem 13 typů výrobků. Nedostatky inspekce zjistila u dvou typů.

Nebezpečná panenka musí z obchodů. Dětem hrozí vdechnutí malé části • Na českém trhu byla nabízena panenka na hraní pro malé děti, která neodpovídá bezpečnostním požadavkům. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI).

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití • Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak.

Toxické nafukovací balónky musí být staženy z trhu. Jsou nebezpečné pro děti • Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili na tuzemském trhu nebezpečnou hračkou. Nafukovací balónky mohou pro děti znamenat závažné poškození zdraví. Obsahují totiž nadlimitní množství nebezpečných látek.

Srážek chodců s tramvají loni výrazně ubylo. Nikdo nezemřel • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) za loňský rok eviduje celkem 47 případů srážek chodců s tramvají, což je pokles bezmála o 50 %. Naprostá většina skončila s lehkými zraněními chodců, pouze 3 s těžkými. Ani jedna srážka neskončila smrtí, což je vůbec poprvé za posledních 15 let.

Obchodní inspekce varuje před smrtelně nebezpečnou nabíječkou na telefon • Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala okamžitý zákaz prodeje nabíječky pro mobilní telefony, která může pro spotřebitele představovat vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o nabíječku s názvem „Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“.   

Nebezpečná nabíječka může způsobit úraz elektrickým proudem.

Zemní plyn bude zapáchat víc než obvykle. Startuje pravidelná odorizace • V souvislosti se zahájením zimní topné sezony proběhne v Praze preventivní nárazová odorizace zemního plynu. Začne v pondělí 18. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá do pátku 22. listopadu. Následně bude postupně odeznívat. Termín odorizace je sjednocen u všech distribučních společností v rámci ČR.

Přichází obleva. Dávejte pozor na padající sníh a rampouchy • Mrazivé počasí v Praze podle aktuální předpovědi v příštích dnech skončí a vystřídá ho obleva. Výrazně tak vzroste riziko odpadávajících kusů tajícího sněhu a rampouchů ze střech a okapů, které mohou vážit i desítky kilogramů.

Velky bratr v ulicích Prahy? Policie chce nasadit kamery na rozpoznávání obličejů • Policie ČR oslovila vedení Prahy s požadavkem na spuštění pilotního projektu městského kamerového systému s funkcí rozpoznávání obličejů. Primátor Zdeněk Hřib i jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček to ale odmítají.

Toxická hračka musí být stažena z trhu. Představuje vážné zdravotní riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje spotřebitele před nebezpečnou hračkou pro děti. Elektrické autíčko musí být neprodleně staženo z trhu.

Dodržování pravidel na náplavkách bude hlídat speciální tým • Pražský magistrát najímá soukromou firmu, která má zajistit bezpečí návštěvníků náplavek. Členové tzv. AntiCovid Teamu budou o víkendu na frekventované odpočinkové zóně vypomáhat strážníkům Městské policie.

Pražská náplavka v sobotu 6. března