Inspektoři kontrolovali plynové kartuše do turistických vařičů a lamp

ZprávyPražskýDEN.cz19. srpna 20201 minuta čtení

Foto: Unsplash.com

Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontrolu jednorázových plynových kartuší. Tyto náhradní náplně se nejčastěji používají do přenosných turistických vařičů a lamp.

„Cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování požadavků zákona o technických požadavcích na výrobky, nařízení vlády o technických požadavcích na přepravitelná tlaková zařízení, které jsou také konkretizovaná v dokumentech EU,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

U výrobků bylo kontrolováno značení a dokumentace v souladu legislativou, zejména prohlášení o shodě, kopie certifikátů, protokoly o výsledku inspekcí a zkoušek a další doklady související s posouzením shody.

Inspektoři zkontrolovali celkem 12 typů výrobků. U 7 z nich zjistili nedostatky, které byly formálního charakteru a neohrožovaly bezpečnost uživatele.

„Česká obchodní inspekce uložila kontrolovaným subjektům, aby provedly nezbytná opatření k nápravě a ta byla ve většině případů splněna. V jednom případě distributor nezajistil odstranění zjištěných nedostatků, přijal dobrovolné opatření, kontrolované výrobky stáhl z distribuce a vrátil zpět dodavateli,“ dodal Jiří Fröhlich.

Nepřehlédněte

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Toxické nafukovací balónky musí být staženy z trhu. Jsou nebezpečné pro děti • Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili na tuzemském trhu nebezpečnou hračkou. Nafukovací balónky mohou pro děti znamenat závažné poškození zdraví. Obsahují totiž nadlimitní množství nebezpečných látek.

Polovina autobazarů porušuje zákon, zjistila obchodní inspekce • Dodržují prodejci ojetých automobilů stanovená pravidla? Z 83 kontrol autobazarů v loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení zákona téměř v padesáti případech. Nejčastěji šlo o nekalé obchodní praktiky, které pak mohou negativně ovlivnit rozhodnutí spotřebitele při nákupu vozidla. Někteří prodejci také nedostatečně informovali o vlastnostech prodávaných vozidel.

Cyklisté podceňují zásady bezpečnosti. V Česku jich loni zemřelo téměř 40. Na co si dát pozor? • Jarní počasí tradičně láká cyklisty k prvním vyjížďkám na kole. Po zimě je ale potřeba jízdní kolo důkladně zkontrolovat a oživit si také základní bezpečnostní pravidla jízdy po cyklostezkách a veřejných komunikacích. Odborníci upozorňují, že obezřetnost je rozhodně na místě. Jen v loňském roce zahynulo na českých silnicích 38 cyklistů. O rok dříve to bylo ještě o 8 víc.

Zjištění ČOI: Každý čtvrtý prodejce během adventu porušoval zákon • Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během prosince loňského roku uskutečnili kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitelé obvykle nakupují v předvánočním období na adventních trzích, jako jsou vánoční stromky, kapři, svíčky, ozdoby nebo zábavní pyrotechnika.

Adventní trhy v centru Prahy (ilustrační foto).

Nakupujete přes internet? Obchodníka byste si měli důkladně prověřit • V posledních dnech se spotřebitelé stále častěji obracejí na Českou obchodní inspekci (ČOI) s tím, že zaplatili na internetu za roušky či respirátory, které nedorazily. Inspekce proto nabádá zákazníky, aby se při online nakupování drželi několika základních doporučení.

Muž vysosal z cizího účtu 15 tisíc korun. Stačila jednoduchá finta • Pražští policisté pátrají po muži, který při výběru z bankomatu použil cizí debetní kartu. Z účtu oběti ukradl 15 tisíc korun. Bezpečnostní kamery ho zachytily na Karlově náměstí přímo při činu.

Kampaň zabrala. Počet smrtelných srážek chodců s tramvají se loni snížil • Zatímco v předešlých letech počet střetů tramvají s chodci v hlavním městě každým rokem stoupal, loni došlo nejen k meziročnímu poklesu počtu nehod o více než 17 %, ale i počtu úmrtí, a to z osmi na tři osoby. Rok 2019 byl v této oblasti pozitivní i tím, že z celkového počtu 87 sražených chodců byla naprostá většina zraněných lehce, a pouze 4 těžce. Data zveřejnil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP).

Inspekce prověřovala sušičky potravin. Nedostatky odhalila u třech výrobků • Sušičky potravin patří k oblíbeným kuchyňským pomocníkům. Spotřebitelé by však měli pečlivě postupovat při jejich výběru a nákupu. Česká obchodní inspekce (ČOI) se zaměřila na kontroly těchto populárních výrobků a provedla kontrolu 16 typů sušiček potravin. U tří z nich zjistila nedostatky.

Zazimování chaty nebo chalupy není radno podceňovat. Ne vždy škodí jen zloději • Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří a oken.

Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně • Řetězec supermarketů Albert začal instalovat plexiskla k pokladnám. Během tří dnů by se měla objevit ve všech pobočkách po celém Česku. Pro zákazníky zároveň nalepí do prostoru před pokladnami navigační samolepky, které vyznačí bezpečný dvoumetrový sanitační odstup mezi zákazníky. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Obchody dostaly nařízeno zavřít během Velikonoc • Odvoláváme, co je odvoláno. Tak by se dala v kostce shrnout situace kolem otevírací doby prodejen s potravinami během letošních Velikonoc.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Nehody tramvají možná budou minulostí. Praha testuje chytrý antikolizní systém • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v září pokračuje v testování antikolizního systému tramvají, tentokrát od izraelské firmy Mobileye. Zkoušky budou prováděny na vozech typu 15T v areálu Opravny tramvají v Hostivaři. Antikolizní systém by měl zabránit nehodám mezi tramvajemi, ale také srážkám s automobily a především s chodci.

Inspekce odhalila porušení zákazu prodeje alkoholu a tabáku mladistvým • Někteří prodejci stále porušují zákaz prodeje alkoholických a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Zjistily to kontroly inspektorů České obchodní inspekce (ČOI).

Obchodní inspekce varuje před smrtelně nebezpečnou nabíječkou na telefon • Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala okamžitý zákaz prodeje nabíječky pro mobilní telefony, která může pro spotřebitele představovat vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Jedná se o nabíječku s názvem „Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G/6G“.   

Nebezpečná nabíječka může způsobit úraz elektrickým proudem.

Pozor na nebezpečnou hračku. Pro děti představuje velké riziko • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, která může pro nejmenší děti představovat velké zdravotní riziko. Jedná se přívěsek na klíče v podobě panenky s copánky.

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka • Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí.

Na trhu se objevila nebezpečná hračka pro kočky. Obsahuje velké množství těžkých kovů • Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nákupem hračky pro kočky, která obsahuje mnohonásobně větší množství olova a kadmia, než dovolují povolené limity. Zároveň nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

RECEPT: Lahodný mrkvový krém • Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkvový krém