Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

26. dubna 2021 ∙ 16:23
Ivana Kratochvílová
Naučte se připravovat pizzu jako z pizzerie ∙ Foto: Unsplash

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude nejen radost, ale i skvělá chuť pravé italské pizzy.

Tajemství každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. Pro italskou kuchyni to platí dvojnásob. Na pizzu se nejvíce hodí kvalitní hladká mouka s vysokým obsahem lepku. Těsto je díky ní hladké, dobře se s ním pracuje a výsledná pizza bude tenká a křupavá.

Jak postupovat

Na dvě pizzy použijte 300 g mouky, 21 g droždí, 200 ml vlažné vody, 4 lžíce olivového oleje, půl lžičky cukru a půl lžičky soli. V míse nejprve promíchejte mouku se solí. Droždí rozmíchejte ve vodě s cukrem a vše vlijte do mouky. Pak přidejte olej a ručně vypracujte pružné těsto.

Těsto by mělo být propracováno opravdu důkladně. Doporučuje se hnětat alespoň 10 až 15 minut. Poté ho ještě nechce dostatečně dlouho nakynout v zakryté míse v lednici. Minimum jsou alespoň dvě až tři hodiny, ale klidně to může být i přes noc. Jinak na pizze nevzniknou ony velké bubliny, které známe z pizzerie.

Foto: Unsplash

Poslední náročnější krok je vypracování tenkého kulatého korpusu. Na pomoc si vezměte váleček. Rozválejte těsto na pomoučněném válu a za pomoci válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Při snaze dosáhnout co nejautentičtější chuti nás limituje trouba. Opravdová italská pizza by se totiž měla péct ve zděné peci, kde panuje velmi vysoká teplota.

I v domácích podmínkách ale existuje řešení. Troubu si i s pekáčem nechte dostatečně dlouho předehřát na maximální stupeň výkonu. Pečení pizzy by mělo být krátké, ale intenzivní.

Co na pizzu?

Základem italské pizzy je rajčatové sugo s oreganem a olivovým olejem. Pokud si budete připravovat vlastní z čerstvých rajčat, dbejte na to, aby nebylo příliš vodnaté. Pizza by se pak rozmočila a nechutnala by vůbec dobře. Rozdrcená rajčata proto přeceďte.

Pak už si na pizzu můžete naskládat všechno, co máte rádi. Vyhněte se ale sýru eidam a raději zvolte strouhanou mozzarellu. K dokonalosti svou pizzu vyladíte čerstvou bazalkou, rukolou nebo hoblinami parmezánu.

Rodina věznila dívku v prasečím chlévě. Strávila tam patnáct let

Celý svět byl před lety šokován příběhem Rakušanky Nataschy Kampusch, kterou 8 let věznil ve sklepě její únosce Wolfgang Priklopil. I v minulosti přitom v Evropě docházelo k podobným ohavným případům. O jednom takovém napsaly v Praze vydávané Národní listy v září roku 1901. Patnáct let ve chlévě pro vepře Policii v Palermu bylo těchto dnů oznámeno, že v domě Serafiny Calderonovy na via Macqueda jest po delší dobu vězněna ženština as 40letá, Giovanna Alessiova. Vyšetřující komise odebrala se do onoho domu, kdež shledala, […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se v lidském těle metabolizuje snadno. Ale […]

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti

Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné. Chcete se dožít stovky? Vyhýbejte se stresu, smaženým pokrmům, fast foodu, alkoholu, cigaretám a sladkostem, slýcháváme ze všech možných stran. Opravdu to ale zaručí vitalitu a zdraví i v pokročilém stáří? Někdy to tak […]

Medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci

Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni. Léčivé účinky medvědího česneku znali už lidé v dobách mezolitu asi před 10 až 12 tisíci lety. Je doloženo, že již v té době byl záměrně pěstován. V dnešní koronavirové době, kdy je nutné pečovat o naši […]

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit

Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ. Bílý cukr působí na tělo jako stimulant. Zbavuje nás rychle únavy a tím i krátkodobě zlepšuje náladu. Jenomže si už neuvědomujeme, jak vysokou cenou za to dnes a denně platíme. Žádná výživová hodnota Bílý cukr […]

X Zavřít