Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

23. srpna 2019, 14:29 Kristián Vích
Olivový olej má blahodárné účinky na lidské zdraví. Foto: Archiv

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má výraznou chuť. Na teplé pokrmy bohatě stačí panenský (virgin).

Rozhodně se vyhněte olejům, které jsou prodávány v plastových lahvích. Tento druh obalu totiž propouští světlo a olej oxiduje, čímž ztrácí chuť i kvalitu. Z plastu se navíc mohou uvolňovat škodlivé látky. Nejlepší ochranou pro olej je tmavá skleněná lahev. Nekupujte proto ani oleje ve světlém skle.

Všímejte si důležitých údajů

Na obalu si všímejte data slisování, které by vždy mělo být uvedeno. Pokud tento údaj úplně chybí, výrobek nekupujte. Od slisování do samotného použití by neměly uběhnout více než dva roky. Po této době olej opět ztrácí chuť, kvalitu a blahodárné živiny.

Dalším důležitým údajem je acidita. Obecně můžeme říct, že čím nižší aciditu olej má, tím je kvalitnější. Acidita extra panenského oleje by neměla přesáhnout hodnotu 0,8. U panenského oleje je maximum hodnota 2,0.

Některé levnější oleje bývají vyráběny z pokrutin, což je v podstatě odpad, který zůstává po vylisování kvalitních olejů. Takovým se také vyhýbejte. Opravdu kvalitní olivový olej je sice na první pohled drahý, ale v konečném důsledku vám vydrží déle, protože i malé množství dokáže pokrmy dostatečně ochutit.

Blahodárné účinky olivového oleje

Je prokázáno, že olivový olej má výrazné antioxidační a detoxikační účinky. Působí preventivně proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu. Také snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území […]

vydáno před 1 dnem
Pohanka

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví

Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže. Problémy nastávají až v pokročilejších stádiích. Typickými příznaky jsou pak silné bolesti zad, snadná lomivost kostí, postupná ztráta celkové výšky těla (někdy až o 20 cm), vytvoření hrbu na zádech nebo snížená pohyblivost hrudního koše a […]

vydáno před 2 dny

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v […]

vydáno před 1 týdnem
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Poloha při spánku může ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát

Během spánku nás sny zavádějí do úplně jiného světa, vytvořeného naším podvědomím. Čínští výzkumníci před časem přišli s překvapivým tvrzením o úzkém propojení obsahu snů s polohou, v níž se během snění nacházíme. Studie se zúčastnilo přes 700 dospělých osob. Zjištění výzkumného týmu z univerzity v Hongkongu pod vedením Calvina Kai-Ching Yua ukázaly, že až 40 % z těch, kteří spí na levém boku, zažívá v noci zlé sny a […]

vydáno před 22 hodinami

Cizinci pašovali do Prahy skoro 100 kg tabáku do vodních dýmek

Ruzynští celníci mají na svém kontě dva další velké úlovky. Minulý víkend zadrželi na letišti dva muže a jednu ženu cizí státní příslušnosti, kteří se snažili ve svých zavazadlech propašovat celkem 94,3 kg tabáku do vodní dýmky. Celníci objevili kontraband při kontrole zavazadel cestujících. Zavazadla 25leté cizinky a 34letého cizince, kteří přicestovali na pravidelné lince Dubaj-Praha, nejprve podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo velké množství podezřelých předmětů v útrobách cestovních […]

vydáno před 1 dnem

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území […]

vydáno před 1 dnem
Pohanka
X Zavřít