Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

23. srpna 2019, 14:29 – Kristián Vích

Olivový olej má blahodárné účinky na lidské zdraví. Zdroj: Archiv

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

V první řadě je důležité si říct, na co přesně budeme olej používat. Na studenou kuchyni se hodí extra panenský (extra virgin) olivový olej, který má výraznou chuť. Na teplé pokrmy bohatě stačí panenský (virgin).

Rozhodně se vyhněte olejům, které jsou prodávány v plastových lahvích. Tento druh obalu totiž propouští světlo a olej oxiduje, čímž ztrácí chuť i kvalitu. Z plastu se navíc mohou uvolňovat škodlivé látky. Nejlepší ochranou pro olej je tmavá skleněná lahev. Nekupujte proto ani oleje ve světlém skle.

Všímejte si důležitých údajů

Na obalu si všímejte data slisování, které by vždy mělo být uvedeno. Pokud tento údaj úplně chybí, výrobek nekupujte. Od slisování do samotného použití by neměly uběhnout více než dva roky. Po této době olej opět ztrácí chuť, kvalitu a blahodárné živiny.

Dalším důležitým údajem je acidita. Obecně můžeme říct, že čím nižší aciditu olej má, tím je kvalitnější. Acidita extra panenského oleje by neměla přesáhnout hodnotu 0,8. U panenského oleje je maximum hodnota 2,0.

Některé levnější oleje bývají vyráběny z pokrutin, což je v podstatě odpad, který zůstává po vylisování kvalitních olejů. Takovým se také vyhýbejte. Opravdu kvalitní olivový olej je sice na první pohled drahý, ale v konečném důsledku vám vydrží déle, protože i malé množství dokáže pokrmy dostatečně ochutit.

Blahodárné účinky olivového oleje

Je prokázáno, že olivový olej má výrazné antioxidační a detoxikační účinky. Působí preventivně proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu. Také snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení.

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává

Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní? Odborníci na lidskou psychiku a lidské tělo doporučují několik základních pravidel, která musíte dodržovat, aby váš život nebyl jedním […]

vydáno před 2 týdny

Načerpejte energii před zimou

S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku? Jedním z klíčů je zdravé stravování. Přestože během dlouhých a sychravých večerů máme tendenci smlsnout si na něčem dobrém, přejídání vám energii nedodá, […]

vydáno před 1 měsícem

Příliš bílkovin může způsobit vážné zdravotní komplikace. Doporučená dávka je u každého individuální

Bílkoviny nám pomáhají k tomu, abychom byli zdraví a měli pevné svalstvo. Nezbytné jsou i pro správné fungování mozku. Problém však nastává v momentě, kdy je množství bílkovin v těle příliš velké. Jak poznat, že se tento problém týká právě vás? Bílkoviny by měly tvořit základ naší stravy. Jsou nepostradatelné pro růst a regeneraci buněk organismu a udržování pevného zdraví. Mladým lidem umožňují růst, všem ostatním utužují zdraví mozku a […]

vydáno před 2 měsíci

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech! Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte […]

vydáno před 3 měsíci

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny

Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete. Odborníci […]

vydáno před 4 měsíci
Také jíte sladké ve velkém?

Přidejte si náš boxík na homepage Seznam.cz

Teď už vám nic neunikne! Stačí kliknutí a boxík se zprávami z webu PražskýDEN.cz se začne zobrazovat na Vaší personalizované domovské stránce Seznamu.

Přidat na Seznam.cz

V sobotu můžete ve Folimance navštívit unikátní protiatomový kryt

Zájemcům o historii hlavního města se v sobotu 16. listopadu 2019 opět naskytne možnost navštívit jeden z největších krytů civilní ochrany na území Prahy. Unikátní prostory si můžete prohlédnout od 9 do 15 hodin. Kryt Folimanka je v současné době největší podzemní stavbou na území městské části Praha 2. Prostor o rozloze 1332 m² může v případě potřeby pojmout až 1300 osob. Kryt je udržovaný, osvětlený, vytápěný a v případě […]

vydáno před 2 dny
Kryt Folimanka se pro veřejnost otevírá pravidelně každý měsíc.

Stavba nové Trojské lávky začala. Hotovo by mělo být už příští rok

Už v příštím roce se budou moci Pražané dostat ze Stromovky k zoologické zahradě přes novou lávku. Zhotovitel stavby na začátku týdne zahájil přípravu staveniště a budování zázemí. Jako první přijde na řadu práce pilířích a jejich hlubinném založení. Původní lávka z roku 1984 se zřítila 2. prosince 2017 kvůli špatnému technickému stavu. Císařský ostrov a Trojou bude spojovat ocelově vyztužená konstrukce s životností 100 let za necelých 130 milionů […]

vydáno před 7 dny

2. 11. 1889: Hřbitovy pod náporem. Tisíce lidí si připomínají zesnulé a tramvaje nestíhají

Naši předkové v 19. století chovali k zesnulým obrovskou úctu. Stejně jako v současnosti se během Dušiček hřbitovy ocitaly pod obrovským náporem návštěvníků. Dle svědectví dobového tisku tramvaje nestíhaly vozit lidi na Olšanský hřbitov a z běžně klidného místa se stalo rušné korzo. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety. Dušičky v Praze Návštěva hřbitovů byla včera celý den nepřetržitě velice četná. Všemi cestami proudily […]

vydáno před 2 týdny

1. 11. 1889: Zoufalá životní situace dohnala muže ke krádeži koberce

Život bez finančních prostředků není zrovna příjemný. Stejně jako dnes to platilo i na konci 19. století. A zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety. Namáhavá krádež Pro zločin podvodu a jiné přestupky mnohokráte trestaný obchodní příručí František P. přišel dne 21. října z Chrasti do Prahy, maje v úmyslu opatřiti sobě nějaké místo. Když se mu to nepodařilo, ocítil […]

vydáno před 2 týdny

Do Česka přijde teplá fronta, ale slunečné počasí nepřinese

Česko se ve čtvrtek probudilo do mrazivého rána. V Praze klesla rtuť teploměru na minus 4 stupně Celsia. Teploty pod bodem mrazu očekávají meteorologové i v noci ze čtvrtka na pátek. Během víkendu k nám bude proudit teplá fronta, která přinese teplejší vzduch, ale bohužel i četné srážky a zataženou oblohu. Čtvrteční ráno v Česku bylo mrazivé. V Jizerských horách naměřili nad ránem -13,2 stupně Celsia. Pod dob mrazu klesla […]

vydáno před 2 týdny

Developer Ekospol plánuje v Praze postavit tisíce nových bytů

Developerská společnost Ekospol chystá v následujících letech postavit v Praze přes 7 tisíc nových bytů. Jejím největším rezidenčním projektem bude revitalizace brownfieldu na Zličíně. Tam by měla vyrůst nová čtvrť se dvěma tisíci bytů. Aktuálně firma dokončuje projekt Michelské zahrady, kde svůj domov najdou noví majitelé už na začátku příštího roku. Dva cenově rozdílné projekty nyní staví Ekospol. „Na přelomu letošního a příštího roku dokončíme stavbu prémiového projektu Michelské zahrady, který […]

vydáno před 2 týdny

Gigantický slon lákal hosty do slavné pražské výletní restaurace

Píše se rok 1908 a na pražském výstavišti v Holešovicích se koná Jubilejní výstava obchodní a živnostenské komory u příležitosti 60. výročí panování císaře Františka Josefa I. Zraky návštěvníků se mimo jiného upínají k obří soše slona, který na zádech nese sudy s pivem. Byla to obrovská senzace. Dutého slona se železobetonovou konstrukcí nechal u příležitosti Jubilejní výstavy vyrobit Pražský akciový pivovar. Autorem díla je sochař Karel Novák, žák slavného […]

vydáno před 2 týdny

Letadlo pomalejší než vlak. Vzdušný goliáš přepravoval Čechoslováky až do začátku 30. let

Těsně před koncem 1. světové války začala francouzská společnost Avions Henri et Maurice Farman pracovat na vývoji bombardéru, který by unesl 1 tunu bomb. Letoun s označením FF.60 konstruktéři úspěšně dokončili na konci roku 1918, jenomže to už byla válka dávno minulostí. Stroj proto v následujících letech sloužil pro civilní dopravu a dlouho s ním létali i cestující Československých státních aerolinií. Celodřevěný dvouplošník s pevným záďovým podvozkem poháněly dva hvězdicové, […]

vydáno před 2 týdny

Muž šel na poslední chemoterapii. Cesta do nemocnice mu změnila život

Důchodce Ronnie Foster ze Severní Karolíny v minulém týdnu absolvoval poslední kolo chemoterapie. Cestou do nemocnice se zastavil na benzinové pumpě ve městě Beulaville. Kdyby to neudělal, zcela jistě by přišel o velký balík peněz. Muž, který trpí rakovinou, si cestou k lékaři na závěrečné kolo chemoterapie koupil na čerpací stanici stírací los v ceně 1 dolaru. Nejprve vyhrál jen 5 dolarů, ale zřejmě zacítil, že má svůj šťastný den, […]

vydáno před 2 týdny

Zázračná zelenina chrání proti rakovině, detoxikuje a zlepšuje náladu. Důležitý je ale způsob přípravy

Růžičková kapusta patří mezi potraviny, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Podobně jako třeba borůvky nebo zelený čaj obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, jež podporují imunitní systém a pozitivně působí na duševní rozpoložení. Pokud jste zatím růžičkové kapustě nepřišli na chuť, přesvědčit by vás mohl bohatý výčet látek, které tato zázračná zelenina obsahuje. Kromě vysoké koncentrace vitamínů A, C a K je to draslík, železo, fosfor, molybden, […]

vydáno před 2 týdny

Povolování staveb v Česku vázne čím dál víc. Jsme mezi Kamerunem a Hondurasem

Česká republika se v letošním hodnocení Světové banky opět propadla v žebříčku délky povolování nových staveb. Zatímco loni se umístila na nelichotivé 156. pozici, letos klesla o další stupínek na 157. místo ze 190 zemí celého světa. Ještě v roce 2015 přitom byla naše země na 127. pozici žebříčku Doing Business, který každoročně Světová banka vydává. Potvrzuje se tím, že konkurenceschopnost země výrazně ztrácí právě z pohledu povolování nové výstavby, jejímž následkem je mimo […]

vydáno před 2 týdny

Zvířata z pražské zoo se k zimnímu spánku nechystají. V zahradě panuje čilý ruch

Zoo Praha je ideálním místem pro pohodovou podzimní procházku. Chladnější počasí totiž mnohým druhům zvířat nejenže nevadí, nýbrž některým vyloženě svědčí. Velká většina zvířat – až na některé zimní spáče – je zde aktivní celoročně, a návštěvníci se tak v těchto dnech mohou přesvědčit, kolik radosti dokáže obyvatelům pražské zoo udělat třeba obyčejné listí. A veselo je také ve zvířecích bazénech.   Čilý ruch panuje v těchto dnech například na tzv. […]

vydáno před 2 týdny

Pražský „chodník smrti“ u hlavního nádraží se dočká rozšíření

Jít pěšky z hlavního nádraží na Vinohrady už od prosince nebude hazard se životem. Místy jen 30 centimetrů široký chodník přiléhající k magistrále, kterému se začalo mezi Pražany přezdívat „chodníček smrti“, se rozšíří bez ubrání jízdních pruhů.  „Pražané se místu naučili říkat „chodníček smrti“, ale tahle přezdívka už naštěstí brzy přestane platit. Chodník podél magistrály mezi hlavním nádražím a Národním muzeem rozšíříme tak, aby se po něm dalo pohybovat bezpečně, […]

vydáno před 2 týdny

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno

Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit. Pečený čaj je vlastně kterékoliv sterilované upečené ovoce. Po otevření zavařovací nádoby stačí v horké vodě rozmíchat pár lžiček a lahodný zimní nápoj […]

vydáno před 2 týdny

30. 10. 1889: Tajemství domu na Maltézském náměstí a pohřeb bez mrtvoly

Život našich předků na konci 19. století byl v mnohém odlišný od toho našeho. Dobové novinové články však dokládají, že někdy lidé řešili téměř stejné situace, se kterými se potkáváme i my. Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety. Vysvětlení k názvům některých domů pražských Před nedavnem přinesli jsme zprávu, že majitelka domu »u devíti čertů« na Malé straně, pronajímá byty jen těm nájemníkům, kteří […]

vydáno před 2 týdny
X Zavřít